Сметната палата установи драстични пропуски в опазването на сградите-паметници на културата

Не се предприемат почти никакви реални стъпки за задължаване на собствениците на стари сгради да ги поддържат и пазят, сочи одитът на Сметната палата

© Веселин Николов

Не се предприемат почти никакви реални стъпки за задължаване на собствениците на стари сгради да ги поддържат и пазят, сочи одитът на Сметната палатаДейностите по опазване и поддържане на обектите на архитектурно наследство в градска среда, извършвани от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство, не са ефективни и ефикасни. Това е основният извод от одит на Сметната палата, изследвал тази дейност на институциите за периода 2015-2018 г., съобщиха от институцията.


В този период не е правен мониторинг на състоянието на недвижимото културно наследство с изключение на няколко обекта с категория "световно значение" - старинен град Несебър, Ивановски скални църкви, Мадарски конник, Рилски манастир, отбелязват одиторите.


"По-малко от една четвърт от всички декларирани архитектурно-строителните недвижими културни ценности са с предоставен статут на културна ценност. Всички останали – 14 780, са само декларирани, без да са изучени задълбочено и да е направена оценка на качествата им на културни ценности", сочи анализът.
В същото време дори все още няма определени режими за опазването на 93 на сто от обектите с предоставен статут на недвижими културни ценности, са установили одиторите. Този процент достига 98 на сто при декларираните обекти, на които не е направена и оценка на притежаваните качества на културна ценност. "А определянето на режима за опазване на един обект е от ключово значение, тъй като регламентира точното местонахождение и площ на обекта, зоната около него, която попада под защита на закона, допустимите намеси в обекта и устройството и условията за ползване на техните територии и охранителни зони", се казва в становището.


Декларираните недвижими културни ценности са общо 39 476, от които 19 438 са архитектурно-строителни (от тях 355 от национално значение).


Сметната палата установи драстични пропуски в опазването на сградите-паметници на културата

© Сметна палата


Няма актуални данни за недвижимите културни ценности, информацията за състоянието на недвижими културни ценности не е събирана, обобщавана и анализирана системно, е друга от забележките на доклада.


Сметната палата е предприела този одит, след като през последните години редица публикации и репортажи в медиите сигнализират за лишаването на българските градове от огромна част от тяхното ценно архитектурно наследство. "Стотици къщи и сгради с впечатляващи архитектурни стилове са разрушавани, като на тяхно място се появяват нови строежи, които често пъти нямат нищо общо със заобикалящата архитектурна среда. Сгради със статут на паметници на културата са изоставени с години и се саморазрушават", отбелязват от институцията.


Посочва се, че не се предприемат почти никакви реални стъпки за задължаване на собствениците на стари сгради да ги поддържат и пазят. "В резултат старите квартали на градовете са изоставени, вместо да бъдат изпълнени с дух и история и да са предпочитана туристическа дестинация. А конституцията гарантира правото на всеки гражданин да се ползва от националните културни ценности", се допълва в съобщението.


През целия одитиран период има значително недофинансиране на дейностите по опазване на сградите-паметници на културата, сочи докладът. Одобрените средства от Министерството на културата се увеличават спрямо заявените искания за консервация и реставрация на архитектурни обекти от 1 на сто през 2015 г. до 43 на сто през 2017 г. "Въпреки положителните тенденции за увеличаване на финансирането на архитектурните обекти в рамките на целевите средства за консервация и реставрация, на фона на общия брой на архитектурните обекти в страната – декларирани и с определен статут, броят на исканията, които могат да се удовлетворят с предоставените средства по бюджета на Министерството на културата е незначителен/нищожен", отбелязват одиторите.


Одиторите констатират също, че няма координация между институциите, които участват в процеса, а има "неясно, неточно и непълно определени правомощия и задължения". Отговорностите се размиват между областни управители, общини, министър на културата, министър на околната среда и водите, министър на регионалното развитие и благоустройството, Светия синод на Българската православна църква и на централните ръководства на другите вероизповедания.


Сред част от забележките след одита е, че повече от девет години след влизането в сила на Закона за културното наследство все още няма Национална стратегия за развитието на културата, в която да се определят стратегически цели за управление и опазване на културното наследство. Не са издадени всички подзаконови нормативни актове, предвидени в Закона за културното наследство, които да осигурят прилагането му.


Дейността по опазване на недвижимо културно наследство не е осигурена с необходимото количество и качество човешки ресурси. Липсва обвързаност на числеността на служителите в Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата с броя на недвижимите културни ценности и изпълнението на нормативно определените функции, отбелязват от Сметната палата.


Например средно над 3000 обекта се падат годишно на един експерт в Националния институт за недвижимо културно наследство за мониторинг на недвижими културни ценности.


И финансирането на дейностите по опазване на недвижимото културно наследство е значително по-малко от необходимото. Например заделените по бюджета на министерството средства за програма "Опазване на недвижимото културно наследство" са едва 14 на сто от необходимите.


През одитирания период от Инспектората за опазване на културното наследство са проверени незначителен брой обекти – между 0.07 на сто и 0.54 на сто на година. Дейността не се планира и отчита адекватно, посочват от одитната институция.


Сред забележките е още, че управлението на Националната система за опазване на недвижимото културно наследство не е децентрализирано. Не са създадени и предвидените в Закона за културното наследство териториални структури на Министерството на културата и на Националния институт за недвижимо културно наследство.


"Поддържането на Националния документален архив на Националния институт за недвижимо културно наследство не отговаря на нормативните изисквания за създаването на досиета за обектите. Няма досиета за значителна част от обектите, тъй като поради спецификата на законодателството през различните периоди е било възможно да се декларират много обекти с един акт, без за тях да е налична каквато и да било документация. А създадените досиета имат пропуски по отношение на пълнота и актуалност. Помещенията, в които се съхранява архивът, не са достатъчни", пише още в доклада.


От доклада се разбира още, че всъщност в института за недвижимо кутурно наследство изобщо нямат нужната им информация за всички паметници из общините. В закона през 2011 г. е поставен двугодишен срок, в който общините да предоставят на НИНКН актуалните адреси и идентификаторите на заварените обявени и декларирани недвижими паметници на културата, разположени на територията на съответната община. От НИНКН са изпратени писма до 100 общини с искане за предоставяне на тези данни. В отговор, само от община Плевен са получени пълни данни, а от част от останалите – частична информация.


В одита се отбелязва още, че не е изпълнено и въведеното през 2016 г. изискване за водене на Националния документален архив в електронен вид.


В резултат на извършения одит са дадени 15 препоръки на министъра на културата и 6 препоръки на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство.


В доклада се посочва още, че отговорност за управленските решения през одитирания период носят следните министри на културата: Вежди Рашидов (07 .11.2014 г. – 27.01.2017 г.), Рашко Младенов (27.01.2017 – 04.05.2017) и Боил Банов (04.05.2017 г. - понастоящем) и директори на Националния институт за недвижимо културно наследство – Даниела Джуркова (18.10.2013 г.- понастоящем) и Красимир Тодоров (26.06.2017 г. – 03.08.2018 г.).

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  "Например средно над 3000 обекта се падат годишно на един експерт в Националния институт за недвижимо културно наследство за мониторинг на недвижими културни ценности..."


  Само като това се прочете, и няма какво повече да се коментира.
  Анархия!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  На гол корем - чифте пищови.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Ба-а-а-а-а-си...! След тежка и изтощителна проверка, стотици часове високо квалифициран труд, тонове хартия и литри мастило, Сметната палата установила нещо, което всеки знае. Добре...! Сега, какво следва?

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 277 Разстроено

  Панело-диваците смятат архитектурата за еврогейщина и предпочитат да живеят като скотове.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Трябва да се премахне тази простотия, сътворена от комунистите. "Декларирали" са всичко, което им се е струвало по-старичко за "паметник на културата", защото тогава се е смятало, че по този начин България става по-културна. Има потресаващи неща "декларирани" за такива културни ценности, например къща в която е преспал едик кой си партизанин, незнам си коя година или място представляващо плочник с две пейки, на което се е провел митинг през еди коя си година. Или къща, за която човекът, който я е построил сега би се разплакал, като гледа какво са построили около нея, а наследниците му са длъжни да стоят на нивото от преди 80 години...

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Като някой мутроолигарх реши да строи и почерпи герберите никой не може да го спре да осе*е пезажа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Докога ще наричаме престъпленията на "управляващите" ни нагли, алчни, некадърни и корумпирани мафиоти ПРОПУСКИ?

 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1457 Весело

  ХАХАХАХАХА
  ...
  "... Установи".
  След десетилетия своеволия, разруха, ликвидация на културни богатства, безхаберие на институции...
  През 2019 г. "УСТАНОВИ"...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Установили са очевидното за всеки, който някога е имал общо с темата!
  Констатациите - добре...
  После???

 10. 10 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1122 Весело
 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  На Ганьо културата му е плюскане, плазми, айфони и лети джанти. Дреме му за некви лющещи се сгради, даже по-добре да ги бутат и да направят нови и лъскави, като в Дубай.

 12. 12 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Кога ще имаме ефективен закон за национално архитектурно наследство? Кога ще имаме държавна комисия, която да бъде главно действащо лице при реставриране, промяна и поддръжка на тези обекти? Само така ще ни бъде. Иначе ако правим на всеки 100 години пълен рестарт сме обречени.

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Тая сметна палата не я ли напълниха с калинки,какви са тия анти-стабилни доклади?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Теб трябва да те премахнат, и то бавно и мъчително ! Ти си гнида, не заслужаваш да живееш
  За мене тия само абат кислорода

 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Да позная, свободно гербаво селянче?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Защо трябва сметната палата да го установявя? Че то се вижда с просто око от далеч.

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Над 80% от т.н. паметници са от соц.периода и представляват къщи на партизани и комунистическия деятели. А най-абсурдното е че няма ясна законова процедура за махане на статут. Трябва супер сериозна мотивация за да може една барака да престане да бъде паметник.

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#14] от "Matematiks":

  Те това е баш-демократа "ти си гнида, не заслужаваш да живееш". Да живее свободата и плурализма на мненията.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#15] от "Свинчуга":

  Да позная, гнусна свиня ?

 20. 20 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  О ето го поредният гербав демократ от първомай. Там при вас сигурно архитектурното наследство е партизански къщи верно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 21. 21 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Каква култура? Какви паметници на културата? Каква Сметна палата?

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#20] от "Свинчуга":

  В Първомай не знам как е, говоря за София. Примерно къщата на Георги Димитров все още е паметник на културата от национално значение.

 23. 23 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Я вижте какъв хубав калкан се е заформил!

 24. 24 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 625 Неутрално

  И голям праз какво е установила Сметната палата...

  Това е бутафорен, мъртвороден орган...

  Каквото и да "установи" Сметната палата... остава си в кориците на докладите... Последствия - никакви.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 25. 25 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Задължително претръскаване и актуализация на регистъра. после, поемане ангажимент за изготвяне /безплатно за собственика/ пълни планове за ремонт и съобразено със сградата осъвременено преустройство. Добросъвестните собственици минават през 9-те кръга на ада, докато се сдобият с разрешение за да извършат наложителните ремонти, а мераклиите за новичко, просто чакат сградата да рухне и готово.

 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#20] от "Свинчуга":В Първомай не знам как е, говоря за София. Примерно къщата на Георги Димитров все още е паметник на културата от национално значение.
  —цитат от коментар 22 на m17


  Чудесно, на територията на София има малко над 800 сгради, част от архитектурното наследство. Ако се сетиш за поне 400 партизански къщи от тях ще те призная за експерт по въпросите за партизаните и активните борци.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Любопитно

  Що не изчакаха още десетина години? Нямаше да остане кьорав паметник на културата и нямаше да има такива проблеми.

 28. 28 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Кой сега ще принуди министерството да спази закона? Кой ще поиска сметка на министрите? Съд!

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#26] от "Свинчуга":

  Цитирах ви статистика на министерството, имаше една добра статия преди време.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#25] от "Лелка":

  А не, нищо безплатно няма да има. Всяка сграда си има собственик, той си има права, има си и задължения.

 31. 32 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 229 Неутрално
 32. 33 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#26] от "Свинчуга":Цитирах ви статистика на министерството, имаше една добра статия преди време.
  —цитат от коментар 29 на m17


  Визирал си статистика на министерството че "над 80% са от соц.периода и представляват къщи на партизани и комунистическия деятели"? Това е статистика нали, не свободни съчинения? Защото това че къщата на Георги Димитров се води под този параграф, някак не ми изглежда като добра аргументация, чини ми се леко като тъпа опорка за тъп електорат.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 34 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  Паметници на културата докато някои не им хвърли око и се превръщат в параван за корупция

 34. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Че да бяха се сетили по-рано.

 35. 36 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Крайно време е Държавата да преоцени декларираните по времето на соца паметници и да изкупи по пазарни цени истинските такива,да ги ремонтира и стопанисва за в бъдеще!А как са станали паметници на културата и защо,прочетете това:
  "До 1989 г. в тогавашната Окръжна дирекция"Културно-историческо наследство" в Пазарджик водехме на отчет към 150 паметници на културата", разказа пред „Монитор" Димитър Митрев, директор на Регионалния исторически музей в града. "С времето някои отпаднаха, други бяха видоизменени и затова от няколко години ръководството на музея търси възможност със съдействието на Община Пазарджик да направи актуализация на паметниците на културата в общината", пояснява той.
  В Пазарджишки окръг преди 1989 г. се усвояваха над 700 000 лв. годишно. Тогава битката беше да намериш лоби да ти приемат повече обекти. Нямаше проблеми с финансирането. Близо 11-13 млн. лв. отиваха всяка година за реставрация и консервация. Сега за цялата страна сумата по това перо е едва 500 000 лв. Това означава, че 55 пъти са намалели средствата за поддръжка на паметниците на културата в Пазарджишкия регион."
  Разбрахте ли сега кой,кога и какви безобразия е вършил по темата "Паметници на културата"?!

 36. 37 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  С удоволствие слагам един линк към текст по темата. Някои медии отказаха да ко публикуват. Който прочете, ще разбере кои са.

  http://e-vestnik.bg/29193/kolko-pametnitsi-na-kulturata-mozhem-da-ponesem/

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 41 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#37] от "stoil_stoilov":

  Страхотен материал,в подкрепа и на моята теза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK