Поне 6 възражения и множество въпроси около плановете за нова офис сграда до Народния театър

Къщата на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на града.

© Цветелина Белутова, Капитал

Къщата на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на града.Намерението да се построи 8-етажна офис сграда с две подземни нива в центъра на София на ул. "Кузман Шапкарев" 3, съвсем близо до Народния театър "Иван Вазов" е предизвикало досега 6 възражения. Срещу плана до момента са всички институции, които имат имоти в съседство, сред които Софийският университет, министерствата на отбраната и на транспорта. Против високото строителство е и обединение на граждани, чиито имоти са наблизо. Възражение е внесено и от Съюза на архитектите. Предстои и общината в район "Средец", която притежава сграда недалеч, да изрази писмено становище по проекта.


Това научи "Дневник" от районната община, където проектът за строителството на 8-етажната сграда е постъпил за съгласуване и събиране на мненията на собствениците на имоти в съседство. Все още се чакат становища на някои от засегнатите, за които още не е изтекъл 14-дневният срок за мнения. След това цялата документация трябва да се подаде до общински експертен съвет в Столична община, там да се реши кои от възраженията да бъдат взети предвид, да се коригира евентуално първоначалният внесен от инвеститора план и той отново да бъде обсъден от засегнатите. Ако някой от собствениците на съседни имоти отново не е удовлетворен, би могъл да отнесе въпроса до административния съд.


Колко етажа – 6 или над 8?


Възможността за ново строителство на терена е заложена още през 2015 г. - с одобряването на Подробен устройствен план за централната "Зона А", район "Средец". От него се вижда, че имотът е отреден "за офиси" и се намира в Зона за обществено обслужващи дейности.
Одобреният подробен устройствен план според документите в район "Средец" предвижда на това място да има сграда до 6 етажа. По неофициална информация от архитекти, запознати с работата по плана, преди години дори първоначалните идеи са били да се допусне най-много пететажна сграда.


Според одобрения подробен устройствун план се вижда, че за имота е предвидено най-много 6-етажно строителство /сградата в оранжево вляво/. Къщите, обозначени в светло оранжево са единични паметници на културата

© Дневник

Според одобрения подробен устройствун план се вижда, че за имота е предвидено най-много 6-етажно строителство /сградата в оранжево вляво/. Къщите, обозначени в светло оранжево са единични паметници на културата


През 2017 г. на базата на този план е издадена заповед, с която се допуска изработване на проект на сграда, която да се построи на мястото.


Внесеният за съгласуване в общината в "Средец" проект обаче не е за сграда нито на пет, нито на шест етажа. Планира се 8-етажно строителство и един подпокривен етаж, който се изключва от регулациите по закон, тъй като скосението на покрива е над 45 градуса. За да се разреши високото строителство, собственикът на имота е внесъл предложение и затова се искат становищата на съседите.


Колко дълбоко ще се копае и какво става, ако има археологически находки


Друго, което не съответства на първоначалния подробен план за застрояване, е сградата да има толкова дълбоко подземни нива. Всъщност планът изобщо не предвижда подземни нива. Според внесения проект обаче се предвижда под целия терен да има две подземни нива, вероятно предназначени за паркинг или гаражи. Каква е котата на тези нива обаче в наличните в район "Средец" документи не се казва. Така и експертите не могат да отговарят колко дълбоко ще се копае при строителството.


Осем етажа, един подпокривен и два етажа подземни нива предвижда внесения проект за съгласуване и възражения

© Дневник

Осем етажа, един подпокривен и два етажа подземни нива предвижда внесения проект за съгласуване и възражения


Имотът попада в територията на обект с национално значение – историко-археологически резерват "Сердика – Средец". Навсякъде в района има пластове археологически нива.


Въпреки това и макар да няма как строителството да се осъществи без сериозни изкопи, Националният институт за недвижимо културно наследство на практика дава първоначално одобрение за бъдещия строеж. Мнението на института е, че строителството трябва да е през цялото време в присъствието на археолог. Но няма отрицателно становище или изискване за вида и дълбочината на изкопите. Министерството на културата пък е отредило преди на терена да започне строителство да се проведе пълно спасително археологическо проучване.


Не става известно обаче какъв ще е подходът при евентуално намиране на находки.


А историческите сгради


Новата сграда ще бъде на мястото на досега съществуваща триетажна къща. Тя е строена през 1924 г., а видът й наподобява необароковите сгради. До 2008 г. е била паметник на културата, но малко след като е придобита от сегашния собственик, защитата й е била свалена.


Под целия имот се планира да има подземни гаражи

© Дневник

Под целия имот се планира да има подземни гаражи


"Тъй като е променяла многократно функцията си в нея са извършвани редица преустройства, тя е загубила автентичността на плановата си схема... Частично е нарушена автентичността на първоначалния обем, тъй като са съборени част от домакинските помещения към двора. Представителна е единствено уличната фасада, която е подчертана с еркер. Унищожена е пластичната украса на сградата", се казва в протокола от 15.05.2008 г. на експертен съвет към Национален институт за паметници на културата (НИПК), с председател неговия директор арх. Георги Угринов, съобщи "Капитал". Затова и статутът й бива свален.


Макар в проекта за бъдещата офис сграда да не се споменава изрично, че къщата ще бъде съборена, тя не фигурира като обект в бъдещия проект и се разбира, че ще бъде премахната. Експерти в район "Средец" подозират, че не се посочва изрично премахване на къщата, за да може при новото строителство да не се спазят предвидените по закон отстояния от съседни постройки.


Улица "Кузман Шапкарев" е широка малко над 5 метра. Срещу планираната висока нова постройка е сградата на министерството на транпорта, която е с еркери. Така двете високи сдания сериозно ще се приближат едно до друго и ще се създаде усещане на пешеходците, че се движат в тунел, коментират архитекти.


Историческият център


Макар статутът на досегашната къща като единичен паметник да е бил свален преди години, тя остава част от груповия паметник със защита – "зона на исторически развилия се обществен градски център". Експертите се питат къде ще останат свидетелствата за този исторически градски център и как той ще се запази с допускане на подобни строежи. И са изненадани от решението къщата на "Кузман Шапкарев" 3 да не бъде защитена поне като част от този групов паметник.


Евентуалната бъдеща висока офис-сграда не само ще "задуши", но и ще застраши стабилността на намиращи се в непосредствена близост къщи, които са индивидуални паметници на културата. От Софийския университет "Св. Климент Охридски" посочват в своето възражение, че сградата, която те притежават и която е паметник на културата, е с нестабилни основи. Това се констатирало и от обследване, с което те разполагат. Така евентуално дълбоко разкопаване и оформяне на двете подземни нива на новия строеж, сериозно би застрашило къщата, собственост на университета.


От район "Средец", които са собственици пък на друга къща-паметник на културата в непосредствена близост – тази, в която сега е заведението "Синият лъв", също смятат, че новият обект ще наруши облика на тази част от центъра на София. И ще напишат становище по проекта.


Инвеститорът


Според публикация на "Капитал" сградата и теренът под нея на "Кузман Шапкарев" 3 са собственост на фирма "Тулекс". Тя е на Пламен Илиев, бивш общински съветник от преди Йорданка Фандъкова да поеме поста кмет на София. Навремето Илиев е бил приближен на Стефан Софиянски, но впоследствие се отцепва в групата "Демократи за София". Името му се свързва с редица имотни сделки. След като напуска общината, Илиев се заема с бурна строителна дейност - негови фирми участват в изграждането на Бизнес център "Хемус" до хотел "Хемус", 11-етажен блок на входа на "Южния парк" и др. Той държеше и акции в борсовия балон "Енергони", който по-късно фалира.


Пред "Капитал" Илиев коментира, че се е спрял на това новата сграда да има осем етажа, защото след тази височина противопожарните изисквания стават много тежки и инвестицията нямало да е рентабилна.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 764 Любопитно

  А кога ще срутят грозната червена сграда срещу бъдещата офис сграда?

 2. 2 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 733 Неутрално

  ЩЕ ГО СРУТАТ ТЕАТРОТО , ОСНОВИТЕ МУ ЩЕ ПОДАДЪТ

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Тоест инвеститорът би построил и 100-етажна сграда на това място, ако не бяха противопожарните изисквания. Явно никакви норми нямат отношение в този случай, щом границата е въображението и волята на инвеститора. Нищо не ме учудва в нашата държавица. Законът е врата у поле за мнозина.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Браво Герб - ОКАКАХТЕ ПЕЙЗАЖА ТОТАЛНО.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 238 Весело

  Браво Герб - ОКАКАХТЕ ПЕЙЗАЖА ТОТАЛНО.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Да бе! Първо свалиха Ахчиева от екран, а сега ще строят сграда до Народния театър!
  Боже мой, каква ДРАМА!
  Оставка!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Бобев":

  Вервай ми - бойко е на ръба да го стори. Като му умре хъбчето няма да има друг изход.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 238 Весело

  До коментар [#5] от "Боби Бобев":Вервай ми - бойко е на ръба да го стори. Като му умре хъбчето няма да има друг изход.
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Повервах ти. Мухаха!

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Настоящата къща ми се види доста грозна и никаква, но мераците на инвеститора граничат с престъпления.

 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Плевенчанинът Здравко Здравков на първо място е момче на батковците, сетне - гербаджийски войник, наравно с това - и семеен печеловник, и най подире, като хоби, се подвизава като архитект !

 10. 10 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  то целото квадратчé зад гърба на покойника е бая-бая апетитно... аз бих боднáл тамо едно небостъргачé - 7-8 етажа подземен паркинг, над него 3-4 етажа мол, отгоре 15-20 етажа офиси и връз тех още 15-20 апартаменти и хотел... с градина и обзарвейшан дек за туристи на покриво

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 11. 11 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Доста тъпо ще е да позволят сграда, по-висока от Народния театър. Да не говорим, че каквото и бетонно-стъклено-метално лайно да цвъкнат там ще загрози пейзажа.

 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  Много добра статия на авторката. Нямам време в момента , но бих се вгледал в подробности.

 13. 13 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Къщата не е кой знае какво, но се вписва добре в квартала.
  Все пак трябва някъде да останат оазиси напомнящи за "Стара София".

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Там цялото каре трябва да се съхрани и облагороди, като се разкарат грозилищата на МО (т.н. дом на покойника), запазят се няколкото сгради и се реновират те и средата около тях. Този паркинг който е там, също трябва да се затвори, макар че понякога го ползвам, като имам работа в района и съм с кола.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":

  Напълно съм съгласен, включително за тенекиената барака, в която бе "доразвит" някогашният соц-трактир Покойника. Цялото каре между Раковска, Гурко, Аксаков и Батенберг трябва да се рехабилитира, а не застроява с офис билдинги. Едно Министерство на транспорта (ръбестият стъклен паралелепипед, който стърчи над всичко) стига като загрозител.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Това как по белия свят хората се стремят да запазят подобни карета максимално в оригиналния им вид, а тук се търсят врати да се строят офис-сгради, молове и небостъргачи, крещи що за акъл има в нечии глави. Уви, същите тези акълии правят каквото си иска, защото няма държава, която да им извие вратовете, когато решат да издевателстват по какъвто и да е начин. Или просто защото "държавниците" са или от същото котило, или на същия акъл.


  ... "Тъй като е променяла многократно функцията си в нея са извършвани редица преустройства, тя е загубила автентичността на плановата си схема...Частично е нарушена автентичността на първоначалния обем, тъй като са съборени част от домакинските помещения към двора. Представителна е единствено уличната фасада, която е подчертана с еркер. Унищожена е пластичната украса на сградата"...
  —цитат от коментар 0 на статия

  А кой е трябвало да СЪБЛЮДАВА за УНИЩОЖАВАНЕТО на автентичността на сградата и не си е свършил работата?

  Лична отговорност - кога?

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":

  Така е, но духът е изпуснат от бутилката. Точно срещи бъдещата сграда отдавна е построено една подобна на бъдещата - на Министерство на транспорта :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  Против съм да се събарят стари запазени сгради с характерен архитектурен облик и на тяхно място да се строят нови. В София има много терени в идеалния център на които има съборетини в буквалния смисъл на думата. Това едно и двуетажни къщи без никаква архитектурна стойност, сеизмично неустойчиви, грозни и лошо поддържани. Тези терени с такива постройки трябва да се разчистват и на мястото на съборетините да се строят нови, модерни и сеизмично устойчиви сгради.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#18] от "penetrating":

  Тази част на МТ не е 8 етажна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  "Според публикация на "Капитал" сградата и теренът под нея на "Кузман Шапкарев" 3 са собственост на фирма "Тулекс". Тя е на Пламен Илиев, бивш общински съветник от преди Йорданка Фандъкова да поеме поста кмет на София. Навремето Илиев е бил приближен на Стефан Софиянски, но впоследствие се отцепва в групата "Демократи за София". Името му се свързва с редица имотни сделки. След като напуска общината, Илиев се заема с бурна строителна дейност - негови фирми участват в изграждането на Бизнес център "Хемус" до хотел "Хемус", 11-етажен блок на входа на "Южния парк" и др. Той държеше и акции в борсовия балон "Енергони", който по-късно фалира. "

  У нас подобни "бизнесмени" вместо да се разследат от прокуратурата и да ходят с повдигнати обвинения, занимават обществото кое ще бъде следващото им изпълнение, а институциите подават възражения и се чудят как да съхранят облика на квартала и правата на гражданите да имат малкото останали зеленина и въздух в центъра на София !

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 897 Неутрално

  В интерес на истината района не е особено благоустроен и привлекателен. А и тази съборетина до сграда на снимката.... От друга страна на този унил пейзаж да посадиш стъкло и алуминий направо ще заприлича на къща на цигански барон насред Факултето :)!

  agent
 24. 24 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поредния ДемокраД бивш общински съветник.....аман от всичи тия мазни охлюви....

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  Не е виновен, който иска да строи, а този, който му разрешава.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Значи - къщата е била паметник на културата до 2008г., но после е отнет статута и, защото периодично е разрушавано малко по малко нещо по нея, докато се стигне до това, че днес да е просто обикновена сграда.Ами кажете кой е позволил това?Нима няма виновни и отговорни?По същия начин, може към всяка сграда да се подходи, докато накрая не сме обградено отвсякъде от бетон и стъкло!!!
  Така е, когато начело са само комунисти!Те нямат естетическо чувство, не чувстват нужда от култура!Не виждат красивото, а само печалбарството.Цар, БСП, ГЕРБ, БСП и пак ГЕРБ - това е управлението ни от 2001г, до днес!!!Наследници на онези селяни, които са се нанесли в красивите сгради в София, притежавани от културни и начетени хора, които били изселени в села и паланки, защото били буржоа и врагове на народа, дори!Вместо интелигентни и образовани люде, се настанили нискочели каскети, наследниците на които, днес са по високите етажи на властта навсякъде!

 28. 28 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Значи - къщата е била паметник на културата до 2008г., но после е отнет статута и, защото периодично е разрушавано малко по малко нещо по нея, докато се стигне до това, че днес да е просто обикновена сграда.Ами кажете кой е позволил това?Нима няма виновни и отговорни?По същия начин, може към всяка сграда да се подходи, докато накрая не сме обградено отвсякъде от бетон и стъкло!!!
  Така е, когато начело са само комунисти!Те нямат естетическо чувство, не чувстват нужда от култура!Не виждат красивото, а само печалбарството.Цар, БСП, ГЕРБ, БСП и пак ГЕРБ - това е управлението ни от 2001г, до днес!!!Наследници на онези селяни, които са се нанесли в красивите сгради в София, притежавани от културни и начетени хора, които били изселени в села и паланки, защото били буржоа и врагове на народа, дори!Вместо интелигентни и образовани люде, се настанили нискочели каскети, наследниците на които, днес са по високите етажи на властта навсякъде!

 29. 29 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "jmf29537805":

  Никакви оазиси....
  Имаш къща в старата част на София, изведнъж на 6 метра отстояние от Юг ти нацвъкват 6 етажен блок и нямаш повече слънце. Това ако не е престъпление, здраве му кажи!

 30. 30 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Значи - къщата е била паметник на културата до 2008г., но после е отнет статута и, защото периодично е разрушавано малко по малко нещо по нея, докато се стигне до това, че днес да е просто обикновена сграда.Ами кажете кой е позволил това?Нима няма виновни и отговорни?По същия начин, може към всяка сграда да се подходи, докато накрая не сме обградено отвсякъде от бетон и стъкло!!! Така е, когато начело са само комунисти!Те нямат естетическо чувство, не чувстват нужда от култура!Не виждат красивото, а само печалбарството.Цар, БСП, ГЕРБ, БСП и пак ГЕРБ - това е управлението ни от 2001г, до днес!!!Наследници на онези селяни, които са се нанесли в красивите сгради в София, притежавани от културни и начетени хора, които били изселени в села и паланки, защото били буржоа и врагове на народа, дори!Вместо интелигентни и образовани люде, се настанили нискочели каскети, наследниците на които, днес са по високите етажи на властта навсякъде!
  —цитат от коментар 27 на Капабланка


  ТОЧНО ПО ТЕМАТА !

 31. 31 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Има нужда от: мол, паркинг, басейн, Хепи, автомивка и будка за дюнери. Това е новото нормално в София. Гнус

 32. 32 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Какво пречи да я реновират вътре?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#31] от "arcanum":

  И една ЛАФКА най-малко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#32] от "Kiril":

  Алчността и наглостта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Какво значение имат капризите и щенията на собственика, щом има регламент да не се строят сгради над 6 етажа. Кога ще се научим да спазваме регулациите и законите, няма ли кой да ни застави да го правим. Или за едни има закони, а за други те не важат. Напълниха София с Офис сгради, тя вече е един скучен и безинтересен град.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Може, но е там някъде, а самото министерство е доста над 8-те :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#36] от "penetrating":

  Грешиш. Там е ниско тяло а високата част е в другия край на пресечката НА ЪГЪЛ. Можеш да го видиш в Гугъл.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK