По делото ЕВН не се доказва натиск над Агенцията за приватизация

По делото ЕВН не се доказва натиск над Агенцията за приватизация

© Николай ДойчиновСлед две съдебни заседания във вторник и сряда и разпит на петима свидетели по делото за продажбата на държавния /миноритарен/ дял в електроразпределителното дружество ЕVN, не се потвърди да е бил оказван натиск над директора и ръководните органи на Агенцията за приватизация за продажбата на държавния дял, нито за избора на инвестиционния посредник "Булброкърс". Нещо повече - от обясненията на бившия директор на Агенцията за приватизация през 2011 г., и сегашен министър на икономиката Емил Караниколов пред съда се разбра, че дъpжaвaтa нe e имaлa интepec oт минopитapнитe cи пaĸeти и в трите eнepгopaзпpeдeлитeлни дpyжecтвa и тe ca били пpexвъpлeни в Дъpжaвнaтa ĸoнcoлидaциoннa ĸoмпaния, зa дa ce пpoдaдaт.


Държавата не получаваше дивиденти от своя дял в тях, заяви Караниколов. Въпреки този факт продажбата на държавния дял в конкретния случай е обявена от прокуратурата за нанасяща щети на държавата за около 28 млн. лв. Подсъдими за това - чрез продажбата на акциите през фондовата борда на занижени цени според прокуратурата, са бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков, съиздателят на "Капитал" и "Дневник" и шеф на холдинга Алфа финанс, към който принадлежи инвестиционният посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, бившият министър на икономиката и принципал на държавния дял в електроразпределителните дружества Трайчо Трайков - той за проявена безстопанственост, и трима финансисти от дружеството "Булброкърс".


И петимата свидетели, разпитани във вторник и сряда, са от ръководните органи на Агенцията за приватизация през 2011 г., начело с шефа Емил Караниколов, когато се е състояла продажбата на държавните акции на ЕVN. Въпреки доказания принцип в практиката, че цената при продажба на борсата се определя от търсенето, а инвестиционният посредник и лицензираният оценител могат само да анализират пазара и да посочат минимална цена, въпросите на прокурора Емил Петров към свидетелите се въртяха най-вече около срещите и разговорите им със Симеон Дянков като финансов министър и дали и как той им е повлиял при вземането на решенията за продажбата.
Често бе споменавано от прокурора и свидетелите името Доротея Пандова, съветник в МС и представителка на финансовото министерство в междуведомствената комисия, която изработвала критериите за избора на инвестиционния посредник. Пандова налагала "своето виждане" по какви критерии да бъде избран инвестиционният посредник, като внушението беше, че чрез нея евентуално е било упражнявано влиянието на Дянков. Караниколов обаче каза, че на една от срещите се е скарал с нея. "Не може една секретарка в МС да ми казва...", заяви той.


Cпopeд Караниколов пpoблeмът cъc cдeлĸaтa бил, чe тя ce извъpшила нa фoндoвaтa бopca, ĸъдeтo Aгeнциятa зa пpивaтизaция не можела да упражнява контрол. Преди да бъде извършена сделката била проверена от ДАНС и те не намерили никакви основания за съмнения в нейната изрядност, разказа Караниколов. Нито една институция впрочем, включително и Комисията за финансов надзор, не е намерила основания за съмнения.


А обвинението към Прокопиев е, че е подбудил Дянков за продажба на акциите на EVN с изказване на заседание на Тристранния съвет повече от година преди това - през 2010. На това заседание - видно от протокола, той подкрепил предприетата вече политика на правителството за приватизация на държавните дялове като антикризисна мярка, за да бъде предотвратена финансова криза и у нас.


Че приватизацията на миноритарния дял на EVN е реализация на решения на Министерския съвет, известни като елемент от антикризисната програма на правителството през 2010 - 2011 г., тоест на държавната политика, се чу и в краткото изявление на бившия икономически министър Трайчо Трайков пред съда. На въпроса дали разбира в какво е обвинен, той заяви, че разбира текста, но не разбира как е изправена на съд политиката на правителството, която той е изпълнявал. Симеон Дянков пък директно заяви, че не разбира в какво е обвинен. А Иво Прокопиев на същия въпрос каза, че не намира никаква причинно-следствена връзка на нито едно свое действие "с това дело".


Засега реалният резултат от "това дело" е, че от него се възползва KΠKOHΠИ /Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество/ да наложи запори зa 4 млн. лв. на Тройчо Трайков и за 190 млн. лeвa на Иво Прокопиев, и то обосновани със събитие с изтекла 20-годишна давност - приватизацията на "Каолин" АД " от далечната 1999 г.


Следващото съдебно заседание е на 11 март и ще продължи с разпит на свидетели, чийто брой е респектиращ. Над 60 души е поискала прокуратурата да бъдат разпитани, предстои да се изслушват и 4 експертизи, а вероятно ще бъдат поискани и нови, което прави далечен хоризонта на приключване на делото.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  По тази гема Икономедия не може да бъде обективна. Склонен съм да се доверя частично на https://www.24chasa.bg/novini/article/7330712 Амнезията на Бистра Илкова и замовете в агенцията за приватизация. Делото се готви за Лозан Панов, майстор в оправдаването както на Масларова, така и на Бисеров.

 2. 2 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Погледнато реално - смехотворно скалъпено дело. Погледнато рационално - всичко си идва на мястото в държавата на Бацата, Пацата, Цацата, ...

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Холандският аукцион е публичен, докато БФБ използват смесен закрит аукцион. Имат общо само донякъде. Автора да вземе да го прочете - все пак име основателни претенции, че е добър журналист. Статията е прибързана и самоотвержена, все едно един Матросов я писал.
  Още повече, че методологията на смесеният закрит аукцион е подробно описана на сайта на БФБ - забележете, с документ датиран от 08.12.2011.
  http://download.bse-sofia.bg/BSE-Rules/Mixed_Auction_Description.pdf

  Инак в проспекта на борсовият посредник е написано, че методологията "смесен закрит" е вече одобрена от БФБ, а проспекта е датиран 27.11.2011, горе-долу две седмици преди датирането на документа с описанието на методологията.
  http://bulbrokers.com/media/uploads/prospect_evn_bulgaria_elektrosnabdyavane_ad.pdf

  'Ма много сетени тези от Булброкърс бе, какви топли връзки с БФБ - сякаш знаят каква методология е одобрена, преди да е публикувана.
  Въобще, цялата сделка протича изключително скоростно - явно Дянков е имал спешна нужда от тези пари. Или борсовият посредник е имал нужда. Или всички са били в нужда. Като се случи нещо свързано с пари у нас за по-малко от една година - не питайте дали има корупция, а кой е взел парите.

  Проспекта си струва да се прочете, бтв, има доста разминавания между него и публикуваното на сайта на прокуратурата - чудя се, дали не подготвят поредното дело тип Бисеров.
  Шум преди изборите, предварително заложени капани в обвинението и ако слушкаш по време на изборите - то обвинението се проваля.
  - коментар [ #11 ] от “jordani”
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/01/03/2893311_sled_traikov_prokuraturata_se_priceli_v_diankov/

  Не се опитвайте да отворите първия линк в цитата, вече не работи.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2969 Любопитно

  Засега реалният резултат от "това дело" е, че от него се възползва KΠKOHΠИ /Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество/ да наложи запори зa 4 млн. лв. на Тройчо Трайков и за 190 млн. лeвa на Иво Прокопиев, и то обосновани със събитие с изтекла 20-годишна давност - приватизацията на "Каолин" АД " от далечната 1999 г."

  дали ще прочетем десно-демократичната притча , че и Капоне е бил вкаран в затвора за друго . любима им е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  До коментар [#1] от "plebs":

  Когато ни пробутваш този парцал ни говориш и за себе си ченгел !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  Като не работи за чий ни го пробутваш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Българската прокуратура, освен некомпетентна е и много смешна. Не им омръзна да се излагат. Затова все ще ни съдят в Страсбург и все ще плащаме.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  "Което прави далечен хоризонта за приключване на това дело." Точно това е целта! Когато това дело приключи, обвинените ще бъдат оправдани! Ако се проточи, те ще бъдат дълго тормозени! После ще осъдят държавата, но на КОЙ не му пука - ще платим ние!

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#1] от "plebs":

  За Бисеров само ще припомня "Благодаря Ви, прокурор Бецова!" А нападките Ви към Лозан Панов зная, че не са никак случайни!

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Коментарът на “jordani” в Капитал, който цитирах, логически съответства на обвинението от ПРБ:

  "В Проспекта било уточнено, че публичното предлагане на акциите на „ЕВН България Електроразпределение” АД ще се извърши на приватизационен пазар на Българска фондова борса чрез организиран „Смесен закрит аукцион” за продажба. Въпреки, че през 2008 г. БФБ преминава на платформа за търговия Ксетра /Дойче Бьорзе/, към 2011 г. е взето решение приватизационните сделки да продължат да се извършват чрез смесен закрит аукцион на платформа РТС /руска търговска система/. Тази платформа за търговия допуска манипулация, тъй като сървърът за провеждането й се намира в сградата на БФБ и достъп до поръчките в реално време е възможен от служители на борсата. Това е установено в хода на разследването от назначените съдебно-технически /компютърни/ експертизи.

  От назначената по делото борсова експертиза се установява, че методът „смесен закрит аукцион“ противоречи на основните принципи на прозрачност и състезателност в борсовата търговия, ограничава реалната конкуренция между потенциалните купувачи и подлежи на контрол от регулатора Комисията за финансов надзор.

  Важно обстоятелство от разследването е и фактът, че инвестиционният посредник „Булброкърс“ ЕАД е въвел в заблуждение инвестиционната общност и възможните купувачи на акциите, като са посочили в проспекта невярното обстоятелство, че мажоритарният собственик ЕВН АГ Австрия няма намерение за покупка на акции след допускането им за търговия...."
  https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/sofijska-gradska-prokuratura-obvini-bivshiya-minis

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  Аман от тъпи внушения. Толкова ли си прост наистина или смяташ хората тук за прости?
  Тия евтини инсинуации ги пробутвай на някое ГЕРБ сборище в Нското РПУ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Любопитно

  До коментар [#1] от "plebs":

  Само от срамежливост ли вместо направо да посочите ПИК и Блиц като "достоверни" източници, посочвате само 24 часа? Любопитно ми е някак!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  При повечето загубени дела на прокуратурата има съмнението за корумпирани прокурори, но в това дело лъщи некадърноста. Не стреляйте по пианиста, той толкова може!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Тази сделка читава ли е, или не е читава? Това е позиция, а не коя институция какво казала, кой как си измил ръцете и кой зад кого се скрил, нали така, “браво петя”?

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK