По делото ЕВН не се доказва натиск над Агенцията за приватизация

По делото ЕВН не се доказва натиск над Агенцията за приватизация

© Николай ДойчиновСлед две съдебни заседания във вторник и сряда и разпит на петима свидетели по делото за продажбата на държавния /миноритарен/ дял в електроразпределителното дружество ЕVN, не се потвърди да е бил оказван натиск над директора и ръководните органи на Агенцията за приватизация за продажбата на държавния дял, нито за избора на инвестиционния посредник "Булброкърс". Нещо повече - от обясненията на бившия директор на Агенцията за приватизация през 2011 г., и сегашен министър на икономиката Емил Караниколов пред съда се разбра, че дъpжaвaтa нe e имaлa интepec oт минopитapнитe cи пaĸeти и в трите eнepгopaзпpeдeлитeлни дpyжecтвa и тe ca били пpexвъpлeни в Дъpжaвнaтa ĸoнcoлидaциoннa ĸoмпaния, зa дa ce пpoдaдaт.


Държавата не получаваше дивиденти от своя дял в тях, заяви Караниколов. Въпреки този факт продажбата на държавния дял в конкретния случай е обявена от прокуратурата за нанасяща щети на държавата за около 28 млн. лв. Подсъдими за това - чрез продажбата на акциите през фондовата борда на занижени цени според прокуратурата, са бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков, съиздателят на "Капитал" и "Дневник" и шеф на холдинга Алфа финанс, към който принадлежи инвестиционният посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, бившият министър на икономиката и принципал на държавния дял в електроразпределителните дружества Трайчо Трайков - той за проявена безстопанственост, и трима финансисти от дружеството "Булброкърс".


И петимата свидетели, разпитани във вторник и сряда, са от ръководните органи на Агенцията за приватизация през 2011 г., начело с шефа Емил Караниколов, когато се е състояла продажбата на държавните акции на ЕVN. Въпреки доказания принцип в практиката, че цената при продажба на борсата се определя от търсенето, а инвестиционният посредник и лицензираният оценител могат само да анализират пазара и да посочат минимална цена, въпросите на прокурора Емил Петров към свидетелите се въртяха най-вече около срещите и разговорите им със Симеон Дянков като финансов министър и дали и как той им е повлиял при вземането на решенията за продажбата.
Често бе споменавано от прокурора и свидетелите името Доротея Пандова, съветник в МС и представителка на финансовото министерство в междуведомствената комисия, която изработвала критериите за избора на инвестиционния посредник. Пандова налагала "своето виждане" по какви критерии да бъде избран инвестиционният посредник, като внушението беше, че чрез нея евентуално е било упражнявано влиянието на Дянков. Караниколов обаче каза, че на една от срещите се е скарал с нея. "Не може една секретарка в МС да ми казва...", заяви той.


Cпopeд Караниколов пpoблeмът cъc cдeлĸaтa бил, чe тя ce извъpшила нa фoндoвaтa бopca, ĸъдeтo Aгeнциятa зa пpивaтизaция не можела да упражнява контрол. Преди да бъде извършена сделката била проверена от ДАНС и те не намерили никакви основания за съмнения в нейната изрядност, разказа Караниколов. Нито една институция впрочем, включително и Комисията за финансов надзор, не е намерила основания за съмнения.


А обвинението към Прокопиев е, че е подбудил Дянков за продажба на акциите на EVN с изказване на заседание на Тристранния съвет повече от година преди това - през 2010. На това заседание - видно от протокола, той подкрепил предприетата вече политика на правителството за приватизация на държавните дялове като антикризисна мярка, за да бъде предотвратена финансова криза и у нас.


Че приватизацията на миноритарния дял на EVN е реализация на решения на Министерския съвет, известни като елемент от антикризисната програма на правителството през 2010 - 2011 г., тоест на държавната политика, се чу и в краткото изявление на бившия икономически министър Трайчо Трайков пред съда. На въпроса дали разбира в какво е обвинен, той заяви, че разбира текста, но не разбира как е изправена на съд политиката на правителството, която той е изпълнявал. Симеон Дянков пък директно заяви, че не разбира в какво е обвинен. А Иво Прокопиев на същия въпрос каза, че не намира никаква причинно-следствена връзка на нито едно свое действие "с това дело".


Засега реалният резултат от "това дело" е, че от него се възползва KΠKOHΠИ /Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество/ да наложи запори зa 4 млн. лв. на Тройчо Трайков и за 190 млн. лeвa на Иво Прокопиев, и то обосновани със събитие с изтекла 20-годишна давност - приватизацията на "Каолин" АД " от далечната 1999 г.


Следващото съдебно заседание е на 11 март и ще продължи с разпит на свидетели, чийто брой е респектиращ. Над 60 души е поискала прокуратурата да бъдат разпитани, предстои да се изслушват и 4 експертизи, а вероятно ще бъдат поискани и нови, което прави далечен хоризонта на приключване на делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK