И Фандъкова декларира, че законът й пречи в опазването на културните ценности

И Фандъкова декларира, че законът й пречи в опазването на културните ценности

© Цветелина Белутова, КапиталЙорданка Фандъкова е поискала от министъра на културата Боил Банов да се предприеме процедура за възстановяване статута на къщата на столичната ул. "Кузман Шапкарев" 3 като културна ценност. Кметът на София от 2009 г. съобщи в профила си във Фейсбук, че е изпратила писмо с такова искане до министъра, след като се разбра за плановете на собственика къщата да бъде съборена и на нейно място да се появи нова 8-етажна офис сграда. В същото изявление кметът задочно отговори и на изявленията на Сметната палата, като декларира, че законови разпоредби в сила още от 2011 г. всъщност не са "реално приложими".


Къщата, която е непосредствено до Народния театър "Иван Вазов" спира да е културна ценност още през 2008 г. А през 2015 г. одобреният подробен устройствен план на района предвижда на нейно място да има 6-етажна сграда, предназначена за офиси. По плана не се вижда да е предвидено запазването на старата къща. До момента обаче институциите не са реагирали, като дори Министерството на културата е съгласувало предварително и проекта за строителство на новата 8-етажна сграда на това място. От столична община пък са придвижили проекта за строителство към местната община в район "Средец".


Едва след медийни публикации и гражданска активност, общината ще иска възстановяване на къщата като културна ценност. "Категоричното ми мнение е, че тя (къщата - бел. ред.) притежава всички качества да е паметник на културата заедно с другите запазени стари сгради, които формират облика на площада около Народния театър "Иван Вазов". Намерението на собствениците на къщата да изградят нова 8-етажна сграда ще промени чувствително целия квартал", пише в профила си във Фейсбук днес Йорданка Фандъкова.
Кметът, за който се смята, че ще е сигурната номинация на ГЕРБ за нов мандат в София на предстоящите наесен местни избори, припомня, че в последните няколко години е поискала възстановяване или даване на статут на 10 сгради, които са част от културно-историческото наследство на града.


"Наложили сме глоби на недобросъвестни собственици за над 700 хил. лв. За съжаление, заповедите за реставрация и наказателните постановления се обжалват от собствениците и това води до дълги съдебни дела, вместо до ефективни действия за възстановяване на сградите. Това и причината да настоявам за сериозни промени в Закона за културно наследство", написа още Йорданка Фандъкова.


Тя влезе и в задочен спор с председателя на Сметната палата Цветан Цветков, който днес заяви в ефира на "Нова телевизия", че Столичната община е имала възможност да запази всички разрушени сгради, които са паметници на културата, но не е предприела никакви действия. "Нужни са нормативни промени, които да дадат реална възможност на общините и на държавата да ремонтират паметници на културата, чийто собственици отказват доброволно да ги реставрират и ги оставят да се рушат. Процедура за налагане на законна ипотека в полза на общината/държавата в момента е реално неприложима", обяви Фандъкова. Подобна теза днес разви и министърът на културата Боил Банов.


Разпоредбата в Закона за културното наследство, даваща възможност за налагане на ипотеки в полза на държавата или общините е в сила от 2011 г. Според отговор на бившия министър на културата Вежди Рашидов още от 2015 г. този текст никога не е бил прилаган. Такова е положението и днес. Още преди години представители на ГЕРБ в местните власти коментираха пред "Дневник", че текстът е неприложим, подобно беше и мнението на нотариуси. Но до момента нито едно управляващо мнозинство или министър, както и властите, прилагащи закона, не са инициирали промяна. Сега се очаква подобна промяна да бъде внесена за обсъждане.


Фандъкова съобщава още, че до момента в централна градска част са възстановени 118 сгради със статут на единична културна ценност. "В началото на годината направихме авариен ремонт на покрива на Царските конюшни. Похарчените над 180 хил. лв. ще предявим на собствениците на сградите. По същия начин предстои да ремонтираме и сграда на бул. "Христо Ботев" и ул. "Пиротска" – срокът за доброволно изпълнение вече изтече и стартирахме процедура по принудително изпълнение", допълва кметът.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Гневно

  Горканката тя !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Гневно

  Роди ме мамо кмет !
  Па ме хвърли на смет !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  На всички законът им пречи да свършат нещо полезно, а за престъпните практики не им пречи законът, дори забравят за него.

 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Ами че като ѝ пречи, какво ѝ пречеше за толкова години да инициира промяната му? Нали е "тежката артилерия" на ГЕРБ, зам.председател на ГЕРБ?

  Жалка работа!
  Ама нали софиянци си я харесват ...
  Те и Софиянски си харесваха :)

 5. 5 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  пречи ти на тебе комунарската шунда у кухата тиква

  яж бахур
 6. 6 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Фандъчка да покани Цветков в някоя телевизия да се разберат като мъже.

 7. 7 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 221 Гневно

  Ей цялата власт е в тях, и законите им пречели...
  След някой друг ден ще започнат открито да казват, че и хората им "пречат"...

 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Още когато тази я назначиха за кмет (да - назначиха, защото тези избори бяха една фасадна имитация на избори), казах, че тази женица тарикатите ще я направят на маймуна. Тя нищо не отбира нито от градоустройство, нито от строителство, нито от финанси, нито от поръчки, нито от хора. Назначиха ѝ едни заместници-тарикати и работата си продължи постарому. И така вече 10 години - фалшиви ремонти, фалшиви ремонти на ремонтите, гешефти с автобусни спирки, с какво ли не.

  Най-големия ѝ успех преди кметуването беше онази прословута система за класиране в детските градини, която се срути на петата секунда от пускането си. Помните ли я? Аз я помня много добре, тъй като шефът ми ме караше ние да кандидатстваме за тази поръчка. Едвам го отказах :)))

  Тази през цялото време отричаше, че проблемът с въздуха се дължи на горенето на твърдо гориво и отпадъци. Според нея виновен бил транспортът и затова тя купува прескъпи електробуси.

  Накрая тази каза в интервю по телевизията, че тя знаела за десетократните превишения на нормите за въдуха през изминалите години, но тогава общественото мнение не било още узряло за решаване на проблема. Само заради тези си думи тя трябваше да е в ареста и да я съдят като Григор Стоичков (съден за прикриване на проблема Чернобил).

 9. 9 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1311 Любопитно

  ми зависи как го четат щото тълкования много и врати в полето още повече ;
  Прецедателя на сметната палата днес им каза много добре закон има НО не се прилага и се чете по различни начини ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 10. 10 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 478 Неутрално

  " същия начин предстои да ремонтираме и сграда на бул. "Христо Ботев" и ул. "Пиротска" – срокът за доброволно изпълнение вече изтече и стартирахме процедура по принудително изпълнение", допълва кметът."

  Знака закона им е пречил за другите сгради, но за тия не?!? Въпрос на желание и пълно бягане от отговорност, а не неработещи закон, просто кметицата на иска да си признае, да, допуснахме грешки, но се опитваме да се поправим.

 11. 11 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Смешен плач.
  На крива ракета космосът и пречи.
  Песимистът вижда трудности във всяка възможност,
  жизнеспособният вижда възможности във всяка трудност.
  Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства.
  Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава.
  Тежко е да се провалиш, но по-лошо е никога да не се опиташ да успееш.

  Може би стига толкова цитати, Данче ?
 12. 12 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 690 Любопитно

  Ми тогава... шапката,чантата,гащите

  и вокзал на Маскве?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Законът не е виновен и поне десетина правителства назад. Умишлено не се полагат грижи за архитектурните паметници на културата, за да се разрушат и да се построи нещо друго. Убийствена бе и приватизацията и реституцията на повечето от тях, а държавата би могла да се погрижи и да ги използва, дори отдавайки ги под наем за жилищни или други нужди.

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#4] от "Smoke":

  " Случаят "Кузман Шапкарев " е решен още от най-почтените представители на "екипа " на кмета - Стефан Софиянски /господ и Черепа здраве да му дават / .Според публикация на "Капитал" сградата и теренът под нея на "Кузман Шапкарев" 3 са собственост на фирма "Тулекс". Тя е на Пламен Илиев, бивш общински съветник от преди Йорданка Фандъкова да поеме поста кмет на София. Навремето Илиев е бил приближен на Стефан Софиянски, но впоследствие се отцепва в групата "Демократи за София"! Тази група се състои предимно от "предани " , "честни " и "безкористни ДЕМОКРАТИ ! Тук , за разваляне на сделката на "Тулекс" и самият "честен частник " Пламен Илиев могат да помогнат само членове на т.н.ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАТИЧНА ДЕСНИЦА , начело с поредния си , но не последен "лидер " ! Ще направят плюсове за Евроизборите ! Останете си със здраве !

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  На всички законът им пречи да свършат нещо полезно, а за престъпните практики не им пречи законът, дори забравят за него.
  —цитат от коментар 3 на Fiji


  еми, сами си го пишат сепак, другояче ли да е

 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 841 Неутрално

  пречи ти на тебе комунарската шунда у кухата тиква
  —цитат от коментар 5 на Моа Преател Тайпи

  Все пак не сме "неандерталци",имайте поне малко приличие. Мерси!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  На Фандъкова всичко и пречи.

 18. 18 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fiji":

  На тази (тези) - закона ѝ пречи, на други - "вълната", на трети - космоса... Некадърниците винаги си търсят оправдания и извинениея.

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Разстроено

  Законът не е виновен и поне десетина правителства назад. Умишлено не се полагат грижи за архитектурните паметници на културата, за да се разрушат и да се построи нещо друго. Убийствена бе и приватизацията и реституцията на повечето от тях, а държавата би могла да се погрижи и да ги използва, дори отдавайки ги под наем за жилищни или други нужди.
  —цитат от коментар 13 на Voiko


  За първата част съм абсолютно съгласен с Вас, а за втората - абсолютно несъгласен. Вие самият си противоречите.

  Вие правилно посочвате, че държавни чиновници не само не си изпълняват задълженията, а и предприемат действия точно противополижни на тях. Виждаме го и от тази статия: Чиновниците от министерство на културата, които са длъжни да защитават паметниците на културата, отменят този статут за определени (може би, за голям на брой?) сгради. Чиновници и архитекти от софийската и/или районните общини одобряват проекти за строителство, които и за неспециалиста очевидно нарушават архитектурния облик на района, а в много случаи и нарушават елементарни норми - за височина на сградите, за отстояние от съседните сгради и т.н. Или пък тези норми се променят така че съществуващи зелени площи да се застрояват, там където има по-ниски сгради етажността се увеличава, а съществуващата инфраструктура (обществен транспорт, улици, водопровод и канализация) се претоварват. Като резултат от това, всички ние губим - и хората които вече живеят, работят или просто се разхождат в даден район, и хората които ще живеят или работят в новите сгради. Очевидно, корупцията на всички нива играе огромна роля за това огромните инвестиции които се правят в ново строителство в София и някои от другите по-големи градове вместо да правят средата ни за живот по-добра я правят по-лоша за всички!

  Но защо смятате, че същите тези корумпирани чиновници, които дори не прилагат съвестно законите и правилата така, както те би трябвало да се прилагат, ще се погрижат по-добре за старите сгради, ако те не бяха реституирани?! Държавната собственост над тези сгради би им дала още по-големи възможности за корупция! Явно или не знаете, или сте забравил за годините на социализма, когато за предоставяне на жилище на "нормиран" наем се искаха огромни връзки и подкупи под една или друга форма...

  Мисленето че частната собственост означава, че собственика може да прави с нея каквото си иска е абсолютно погрешна - както за тези, които подкрепят неприкосновенността на частната собственост, така и за тези които искат да я отменят! Неизбежно когато съжителстваме в един район, град или държава трябва да спазваме добре премислени закони, които да защитават интересите на всички. Очевидно, аз не мога да построя чугунолеярен завод на парела си. Защо тогава мога да построя 6-етажна кооперация, ако с това ще отнема въдуха за живущите от едната и от другата ми страна, а и на хората които ще живеят в новата кооперация?

  Запазването на архитектурния облик на района (което в други държави означава, че в сградата може да се промени всичко, освен обликът на фасадата) е един от тези общи интереси. Вярно е, че това може да оскъпи строителството на един обект, но също така е вярно, че той самият (и всички около него) ще имат по-висока стойност след това - както измерена в пари, така и в качество на живот на хората в този район!

 20. 20 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Културните ценности" не и са силната страна на кметицата. Обажда се понякога, но когато нещата опрат до крайност.

 21. 21 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "jif44392826":

  Та тиквата го каза преди години - "материалът" бил такъв... Щото той е много "убав".

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  " Едва след медийни публикации и гражданска активност, общината ще иска възстановяване на къщата като културна ценност. "Категоричното ми мнение е, че тя (къщата - бел. ред.) притежава всички качества да е паметник на културата заедно с другите запазени стари сгради, които формират облика на площада около Народния театър "Иван Вазов". Намерението на собствениците на къщата да изградят нова 8-етажна сграда ще промени чувствително целия квартал", пише в профила си във Фейсбук днес Йорданка Фандъкова."

  Ако ще чакаме пак обществена реакция срещу готвената схема на поредния мултимилионер, че да симулираме някаква дейност, то тия управляващи се оказаха абсолютно непригодни за каквото и да било в защита на обществото ! Та сега и кметицата се разбързала да симулира дейност.....Смях !

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":

  Да каже кой гл. архитект от нейните е подписал документите. И каква отговорност ще понесе и той и тя като негов пряк началник !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 293 Разстроено

  Квалификацията й пречи на даскалицата...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 25. 25 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Комунистическите паметници, Данче, ще ги махаш ли?

 26. 26 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  А кой й пречеше на тоя боклук като прати крадливия Чобанов да пали царските конюшни....

  Нещастни долнопробни крадци, начело с тъпата даскалка!

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Ох, милата тя. Законът ѝ пречи, а тя управлява от 10 години...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Само законът ли и пречи на Фъндъкова? Бих казал, че още нещо и пречи, но се види, че туй нещо го няма-а-а-а-а!

  Малинчо
 29. 29 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Законотворците са от твоята партия бе, перчем. Това гербавите са умствено бавни всичките.

 30. 30 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 711 Неутрално

  И Фандъкова декларира, че законът й пречи в опазването на културните ценности

  Дневник, напишете какво не и пречи. По-кратко ще е.

 31. 31 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 574 Неутрално

  На кривите ракети, космосът им пречи,
  речи и отсечи.

 32. 32 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 267 Разстроено

  На тази женица все нещо й пречи. За десет години успяваше единствено и само да разкопава нашия град, да се оправдава с какво и с кого ли не, да обикаля сутрешните блокове на телевизиите, за да обяснява сътворените от нея и така наречения й екип недоразумения и, както се говори, да подобри начина си на живот. Според мен, за последните близо 30 години сме имали двама кмета, които съсипаха нашия град, отдавайки го на разни фирми - тази женица и един, който ни въведе режим на водата /ако си спомняте/. Вероятно този жена сега е щастлива и си мисли, че е надхитрила 1. 5 милиона жители, но един ден, надявам се, късметът да й изневери.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#32] от "mbt34598035":

  Янчулев. Доколкото знам вече е покойник.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Към 98% от коментиралите.


  Комунист да управлява София не се предвижда.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Весело

  До коментар [#34] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Умняга - тая е и правоверна и потомствена !!!

  А за бойко
  всички знаем !
  Как напуска МВР !
  Но Партията Майка - НЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Повтарям за не много умни.

  Комунист в София за Кмет не се предвижда през следващите сто години.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Весело

  До коментар [#36] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  От 15 години е ФАКТ, чугуне. Както е факт и твойта комунистическа семка и закалка. Щото и ти си бил член на БКП-то . А може би още си !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Дневник, Й и Ѝ са различни букви.

 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Трети път.
  Комунист София не се предвижда да има Вата.

  Аз сигурно щях да стана член на бекапето ви, но нямах години към момента на преврата ви.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Весело

  До коментар [#39] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Повервахме ти другарю танкист !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#36] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  че то по-голяма комуна от герп няма бе пич, събуди се от сладкия си сън

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK