И Фандъкова декларира, че законът й пречи в опазването на културните ценности

И Фандъкова декларира, че законът й пречи в опазването на културните ценности

© Цветелина Белутова, КапиталЙорданка Фандъкова е поискала от министъра на културата Боил Банов да се предприеме процедура за възстановяване статута на къщата на столичната ул. "Кузман Шапкарев" 3 като културна ценност. Кметът на София от 2009 г. съобщи в профила си във Фейсбук, че е изпратила писмо с такова искане до министъра, след като се разбра за плановете на собственика къщата да бъде съборена и на нейно място да се появи нова 8-етажна офис сграда. В същото изявление кметът задочно отговори и на изявленията на Сметната палата, като декларира, че законови разпоредби в сила още от 2011 г. всъщност не са "реално приложими".


Къщата, която е непосредствено до Народния театър "Иван Вазов" спира да е културна ценност още през 2008 г. А през 2015 г. одобреният подробен устройствен план на района предвижда на нейно място да има 6-етажна сграда, предназначена за офиси. По плана не се вижда да е предвидено запазването на старата къща. До момента обаче институциите не са реагирали, като дори Министерството на културата е съгласувало предварително и проекта за строителство на новата 8-етажна сграда на това място. От столична община пък са придвижили проекта за строителство към местната община в район "Средец".


Едва след медийни публикации и гражданска активност, общината ще иска възстановяване на къщата като културна ценност. "Категоричното ми мнение е, че тя (къщата - бел. ред.) притежава всички качества да е паметник на културата заедно с другите запазени стари сгради, които формират облика на площада около Народния театър "Иван Вазов". Намерението на собствениците на къщата да изградят нова 8-етажна сграда ще промени чувствително целия квартал", пише в профила си във Фейсбук днес Йорданка Фандъкова.
Кметът, за който се смята, че ще е сигурната номинация на ГЕРБ за нов мандат в София на предстоящите наесен местни избори, припомня, че в последните няколко години е поискала възстановяване или даване на статут на 10 сгради, които са част от културно-историческото наследство на града.


"Наложили сме глоби на недобросъвестни собственици за над 700 хил. лв. За съжаление, заповедите за реставрация и наказателните постановления се обжалват от собствениците и това води до дълги съдебни дела, вместо до ефективни действия за възстановяване на сградите. Това и причината да настоявам за сериозни промени в Закона за културно наследство", написа още Йорданка Фандъкова.


Тя влезе и в задочен спор с председателя на Сметната палата Цветан Цветков, който днес заяви в ефира на "Нова телевизия", че Столичната община е имала възможност да запази всички разрушени сгради, които са паметници на културата, но не е предприела никакви действия. "Нужни са нормативни промени, които да дадат реална възможност на общините и на държавата да ремонтират паметници на културата, чийто собственици отказват доброволно да ги реставрират и ги оставят да се рушат. Процедура за налагане на законна ипотека в полза на общината/държавата в момента е реално неприложима", обяви Фандъкова. Подобна теза днес разви и министърът на културата Боил Банов.


Разпоредбата в Закона за културното наследство, даваща възможност за налагане на ипотеки в полза на държавата или общините е в сила от 2011 г. Според отговор на бившия министър на културата Вежди Рашидов още от 2015 г. този текст никога не е бил прилаган. Такова е положението и днес. Още преди години представители на ГЕРБ в местните власти коментираха пред "Дневник", че текстът е неприложим, подобно беше и мнението на нотариуси. Но до момента нито едно управляващо мнозинство или министър, както и властите, прилагащи закона, не са инициирали промяна. Сега се очаква подобна промяна да бъде внесена за обсъждане.


Фандъкова съобщава още, че до момента в централна градска част са възстановени 118 сгради със статут на единична културна ценност. "В началото на годината направихме авариен ремонт на покрива на Царските конюшни. Похарчените над 180 хил. лв. ще предявим на собствениците на сградите. По същия начин предстои да ремонтираме и сграда на бул. "Христо Ботев" и ул. "Пиротска" – срокът за доброволно изпълнение вече изтече и стартирахме процедура по принудително изпълнение", допълва кметът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK