Шефът на фонда за влоговете Радослав Миленков най-вероятно ще оглави банковия надзор

Радослав Миленков.

© Георги Кожухаров

Радослав Миленков.Председателят на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков вероятно ще замени на поста подалия оставка Димитър Костов като подуправител на БНБ, отговарящ за управление "Банков надзор", съобщи "Капитал" като се позова на няколко анонимни източника.


Днес парламентът прие процедурни правила за избора на нов ръководител на банковия надзор като номинирането на кандидат, което е в правомощията на управителя на БНБ, е възможно в тридневен срок. Председателят на комисията Менда Стоянова поясни, че шефът на централната банка Димитър Радев е уверил, че е готов с кандидатурата си.


Медиите могат да изпращат до комисията по бюджет въпроси към кандидата преди изслушването му, а юридическите организации с нестопанска цел - да изпращат становища по предложението също в комисията по бюджет.
Претендентът за поста ще бъде предварително проверен за принадлежност към бившите спецслужби - Държавна сигурност и военното разузнаване. Изслушването във финансовата комисия е на открито заседание, на което кандидатът представя концепцията си за дейността, за която е номиниран - ръководител на "Банков надзор".
Той се смята за одобрен, ако за него в пленарната зала са гласуват повече от половината присъстващи народни представители.


За шеф на Комисията за финансов надзор най-вероятната кандидатура е на бившия председател на Националната агенция за приходите, а сега - зам.-председател на КФН Бойко Атанасов, излъчен от "Атака", пише "Капитал".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK