Как българска роза бе замесена в успеха на "краля на макароните"

Снимките са от "Фейсбук" страницата на компанията "Пиер Ерме".

Снимките са от "Фейсбук" страницата на компанията "Пиер Ерме".



Не че са розови на цвят, а имат розов вкус. Или по-точно вече нямат само такъв вкус, защото французите не искат да ядат нещо, което им е непознато. Не че не им харесва, изобщо не се стига до там да го опитат.


Това не е някое неуспешно българско начинание, целящо да продаде на французите прословутата българска роза през "най-френския" сладкиш. Идеята да използва розата в кухнята си е на световноизвестния днес сладкар и стандарт за качество, когато се говори за макарони, Пиер Ерме.


Французинът, който е четвърто поколение пекар, е наричан през годините "кралят на макароните", "Пикасо на сладкарството", "авангардист и магьосник"...




Причината за това е, че създава собствен стил и нов подход при традиционните техники, и най-вече при правенето на макарони. Не спира да търси нови вкусове и смята, че най-добрият макарон е този, който му предстои да направи.


Снимките са от "Фейсбук" страницата на компанията "Пиер Ерме".

Снимките са от "Фейсбук" страницата на компанията "Пиер Ерме".


От вчера той е в България като снощи във Френския културен институт говори заедно с прочутия лингвист Бернар Серкилини за влиянието на сладкарството във френския език.


Роден в семейство от Елзас с четири поколения пекари и сладкари, Пиер Ерме започва кариерата си на 14 години при легендата-сладкар Гастон Льонотр. Обявен е през 2016 г. за най-добрия майстор сладкар в класацията на World's 50 Best Restaurants. През 1998 г. основава своя бизнес в партньорство с Шарл Знати и компанията Maison Pierre Hermé Paris. Присъства в множество страни, издава кулинарни книги като една от тях - Ispahan, бе представена снощи пред българската аудитория.


Роза от България


Ерме кръщава книгата си на иранския град и вид роза Исфахан, но всъщност увлечението му по розовия вкус и аромат в сладкарството води към България. През 1985 г. присъства на традиционна българска вечеря в Люксембург, която го провокира да помисли за това как да вложи розата в сладкишите си. Две години по-късно прави макарони с роза, но французите не искат да опитват нещо непознато и не се продават. Той 10 г. упорства и ги произвежда, пък и се намират чужденци, които да ги купуват. По-късно намира харесван баланс между роза(заради сладостта, която дава), малината (заради "бруталния" й вкус) и личито (което наподобява вкуса на розата). Тези макарони вече имат успех. На основата на това трио са разработени вече 60 рецепти и тъкмо то е емблемата на компанията днес, която произвежда не само макарони.


Снимките са от "Фейсбук" страницата на компанията "Пиер Ерме".

Снимките са от "Фейсбук" страницата на компанията "Пиер Ерме".


Вкусът няма граници


Може да звучи странно, но Ерме мрази думата гурме, която всички изискани кухни вземат и ползват тъкмо от френския език. За него в думата има нещо снобско и освен това разказва, че в миналото гурмани са наричани специалистите енолози.


Признава обаче, че собствения си вкус и способност да описва вкуса на напитките и храните дължи тъкмо на въпросните специалисти по виното. Като млад се записал на курс по дегустация на вино, където се научил да поставя точните думи, означаващи вкусовете и емоциите, които предизвикват те.


Казва, че според него няма такова нещо като завършен вкус, защото той се развива и открива всеки ден. Сравнява го с езика - все едно да кажеш, че владееш напълно френски и няма нова дума, която да можеш да научиш.


Мастър клас за напреднали със сладкишите


Днес Пиер Ерме ще проведе мастър клас по "висше" сладкарство, който се организира в партньорство с HRC Culinary Academy и Асоциация Relais Desserts.


Снимките са от "Фейсбук" страницата на компанията "Пиер Ерме".

Снимките са от "Фейсбук" страницата на компанията "Пиер Ерме".


Петима млади български сладкари ще участват в конкурс, в който за 4 часа ще трябва да приготвят торти с френска техника и минимум три български съставки. Участниците са изявените млади сладкари: Александър Иванчев, Александър Цеков, Росита Симеонова, Кристина Димитрова и Веселин Дойков. Те са избрани след селекция на Асоциация Relais Desserts.


Журито в състав Пиер Ерме, председател, Фредерик Касел и Ерик Верн, сладкари, членуващи в асоциация Relais Desserts ще изберат победителя. Той ще спечели едномесеченa стипендия на френското правителство с обучение за една седмица в известното кулинарно училище Ferrandi Paris и три седмици в централата на компания Hermé в Париж.


Финалът на състезанието може да бъде гледан на страницата на Френския културен институт във "Фейсбук".

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 611 Весело

    Божке, как трепна патрЕотичната ми душа. Очаквам само някой да спомене за киселото мляко и отивам да вея знамето.

  2. 2 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2998 Весело

    Не е лошо Макрон да почерпи с макрони ...

  3. 3 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2998 Весело

    Всъщност не е зле Дневник да си оправят заглавието щото - Макронът не е макарон, а фин френски десерт, известен по цял свят...

    ПП. Макаронът ни препраща къ м "ботуша"

  4. 4 Профил на calypso
    calypso
    Рейтинг: 456 Неутрално

    Макароните са популярни италиански сладки, присвоени от французите, след гостуването на италиански майстор у тях. Не помня от кое време, май доста отдавна.
    Много от популярните френски рецепти на французите са дошки от Италия.

  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5787 Весело

    Това е по-скоро ПР. Нали все пак книгата е кръстена на ирански град :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 6163 Весело

    До коментар [#1] от "sow29372525":

    А шопската салата?

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  7. 7 Профил на sherekhan
    sherekhan
    Рейтинг: 279 Неутрално

    Макарон е френска сладка, макарони е италианска паста. Заглавието е грешно.

    "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
  8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2455 Весело

    До коментар [#1] от "sow29372525":

    АаахахахАААхаха.....! ++++++

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 6163 Весело

    А шопската салата е най-патриотичната храна, защото помага за осъществяването на съкровения ни национален идеал " България на три ... ракии"!!!
    По-сериозно. Веенето на знаме и псуването на врага не е патриотизъм. Патриотизъм е, да не плюеш на улицата, да си почистиш пред къщата, да не паркираш на тротоара, да не крадеш, а да си вършиш работата както трябва и просто да бъдеш съвестен и достоен гражданин.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  10. 10 Профил на antikvarno
    antikvarno
    Рейтинг: 557 Любопитно

    Новината ми беше интересна, но защо е написана толкова неграмотно?

  11. 11 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 869 Весело

    До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

    И да не си изхвърляш боклука от 5-тия етаж през балкона...

  12. 12 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 869 Любопитно

    Апропо, най ме впечатли това за вкуса. И сравнението му с езика. Така е, вкуса се мени с възрастта, нуждите на организма и най вече с опитването на нови неща.

  13. 13 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 1763 Неутрално

    Боже, глеам некфи курабийки, а статията за макарони. Квaй тас рабутъ, си викам? А, то било статия за macaroons, а не за macaroni. Онези дядовци и баби, които си спомнят дългите по един метър кутии със сечение от няколко квадратни сантиметра, пълни с дългите твърди тестени тръбички, ай туй на йе макарони. Другото са бисквитки ли, там, двойни курабийки ли с нещо между тях ли, както искаш го кажи, но не са онова, което си го знаем -- макарони на фурна, macaroni and cheese, даже варени макарони с овче сирене, поръсени с много захар. Моля, да не се бъркат макароните с юфка. Юфката е онова къдравото, докато макароните са едни дълги тръбички, дето трябва да ги счупиш на две, за да ги пъхеш в тенджерата. Не са и спагети или фиде, защото, пак да кажа, макароните имат в средата една дълга дупка.

  14. 14
    deaf
    Рейтинг: 2811 Неутрално

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  15. 15 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 5525 Неутрално

    Макарони домашно приготвени са най вкусни, било сладки или солени.

  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  17. 17 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 395 Неутрално

    С роза или без роза, няма значение. Тези т. нар."макарони" са скъпи, прекалено сладки и не отговарят на нашия вкус.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK