Борисов обсъди промените на Закона за вероизповеданията с патриарха и главния мюфтия

Борисов обсъди промените на Закона за вероизповеданията с патриарха и главния мюфтия

© Правителствена Информационна СлужбаМинистър-председателят се срещна днес с патриарх Неофит и с главния мюфтия Мустафа Хаджи, за да обсъдят опрощаване на задълженията на вероизповеданията в България. То е предвидено в приети на първо четене в парламента промени в Закона за вероизповеданията, които БСП оценява като "сделка между ГЕРБ и ДПС".


"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата", е казал Борисов на патриарха и главния мюфтия, съобщи правителствената пресслужба.
"За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави", е посочил премиерът Борисов. По думите му по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят за разединението на българския народ.


"Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо", е заявил премиерът.
Важно е да запазим мира,


знаете какво стана в другите държави в региона. Това каза пред журналисти главният мюфтия Мустафа Хаджи след като се срещна с премиера в Министерския съвет, предаде БТА.


Мустафа Хаджи посочи, че дълговете на мюфтийството са от 2005 г., голяма част от задълженията, които според експертни оценки са над 8 млн.лв., са лихви. Той допълни, че приходите на мюфтийството са недостатъчни, защото голяма част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическото управление и след това не са върнати. "Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика, това е работа на счетоводството", каза главният мюфтия, цитиран от "Фокус" и добави, че лично не се занимава със счетоводните въпроси. На въпрос дали приходите от имотите не са достигали за покриване на задълженията, главният мюфтия отговори: "Ако стигаха, при всички положения щяхме да ги покрием.


Приходите са недостатъчни,


тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени. Приходите от тях не са достатъчни."


Благодарихме на премиера Борисов, че има добронамерено отношение към вероизповеданията, каза патриарх Неофит, който излезе около 20 минути по-късно от сградата на Министерския съвет. "Разговорът беше полезен. Всички очакват от нас да бъдем в добри отношения. Благодаря на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизповеданията. И нека да бъдем с отворени отношения", заяви патриарх Неофит, цитиран от "Фокус".


Винаги сме работили добре с правителството, каза главният секретар на Българската православна църква Мелнишкия епископ Герасим, цитиран от БТА. Всички технически въпроси, свързани с реализирането на новоприетия закон за вероизповеданията могат да бъдат изчистени в парламентарните комисии.


Очакваме бъдещи наши проекти


като реставрацията на храм-паметника "Св.Александър Невски", Зографският манастир също има нужда от помощ.


Правителството се отнася еднакво добре към всички вероизповедания, допълни той. Разбира се ние имаме специфични проблеми. Нашите братя, които изповядват ислям имат особени административни проблеми, които ние сме имали преди през годините и нашата църква успя да изчисти, посочи отец Герасим. Наистина трябва да се започне отначало за да се реализира така добре замисленият проект за промени в Закона за вероизповеданията и да се финансират те за текущи разходи и да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата. Така напълно ще се изключи възможността те да се финансират от други държави, каза Герасим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK