В Добрич русофили опитали да прекъснат представянето на книгата "Измамата Сан Стефано"

Иво Инджев

© Надежда Чипева, Капитал

Иво ИнджевМъже с боксове в ръце и облечени като паравоенни са попречили на журналиста Иво Инджев да представи книгата си "Измамата Сан Стефано" в Добрич миналата седмица. За това съобщи самият Инджев в интервю за Би Ти Ви.


На автора бил препречен пътят да влезе в залата на събитието в Регионална библиотека "Дора Габе", а по време на представянето името му било подвиквано с цинично изкривяване. Той не навлезе в подробности за случилото се, за да не повтаря обидите, които е получил.


Инджев изрази възмущението си, че властите не разследват насилниците, въпреки че законодателството предвижда до 2 г. затвор на този, "който с насилие, измами или заплашване разтури събрание, митинг или манифестация".
Стоп-кадър от репортаж на телевизия "Добруджа" от събитието.

© Телевизия "Добруджа"

Стоп-кадър от репортаж на телевизия "Добруджа" от събитието.


Журналистът коментира, че е имал предварителна информация за готвената провокация, защото инициаторите й са си разменяли публично съобщения в интернет. Той настоя представителят на партия "Възраждане" във Варна Костадин Костадинов да поеме политическа отговорност за хората си. "Аз знаех, а полицията не знае", възмути се Инджев.


Той предупреди, че ако случаят остане без последици, е възможно в хода на предизборната кампания да последват и други. "Ако днес това съм аз, утре това ще ви се случи на вас. Всеки ще си каже, че може да си наеме мутри и биячи, и ще проваля събития", каза Инджев.


"Чрез книгата аз пиша известни неща, но погребани под пластове манипулации и лъжи в продължение на 44 г.", каза Инджев. Той подчерта, че България е единствената държава, която празнува своето освобождение от чужденци, докато другите държави празнуват своята независимост, като 18 от тях имат за национални празници освобождението си от руската опека. "Имаме национален празник, унизителен за нас", подчерта Иво Инджев. "Русофобията е измислица на русофилите за оправдание, че служат на чужда държава", добави той.


Книгата "Измамата Сан Стефано" излезе през юли 2018 г. Като се основава на документи, Инджев представя различен образа на граф Николай Игнатиев и на лидера на московските славянофили Иван Аксаков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK