Варна губи 225 хил. лв. европейско финансиране заради нередности в обществени поръчки

Варна губи 225 хил. лв. европейско финансиране заради нередности в обществени поръчки

© LiveVarnaБлизо 225 хил. лв. щe трябва да плати от бюджета си Община Варна като финансова корекция заради нарушения при организирането на обществена поръчка за три пътни ремонта. Те са част от втората фаза на проекта й "Интегриран градски транспорт". Това става ясно от Решение на Административния съд във Варна по повод жалба на общината срещу наказанието, наложено й от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То е управляващ орган по оперативна програма "Региони в растеж", която финансира безвъзмездно и почти изцяло проекта на стойност 39 млн. лв.


Изпълнители на ремонтите по булевардите "Приморски", "Цар Освободител" и ул. "Първи май" са дружеството "Инжстройинженеринг" и едноличния търговец "Станка Василева". Те са част от кръга на компаниите, които работиха по всички инфраструктурни проекти на местната администрация по време на трите мандата на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. На базата на нови обществени поръчки и рамкови договори същите компании продължиха да работят без конкуренция и по време на мандата на сегашния варненски кмет Иван Портних.


Ремонтите, възложени на "Инжстройинженеринг" и "Станка Василева" са на обща стойност около 6.4 млн. лв. Двете дружества са спечелили търга с оферти, определени от местната администрация във Варна като "икономически най-изгодни". При последвалата проверка, след подаден сигнал обаче, управляващият орган (Министерството на регионалното развитие и благоустройството) е констатирал, че приложените критерии за възлагане на поръчката са неправомерни, което е довело и до неравно третиране на участниците в търга, а като резултат и на неправомерен избор на изпълнител.
Заради тези нередности наложената финансова корекция от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е в размер на 10% от стойността на всяка от трите обособени позиции по обществената поръчка, или общо 225 хил. лв. Тези средства ще бъдат пратени от местния бюджет и няма да бъдат възстановени при последващи плащания по договора за безвъзмездно финансиране по проекта "Интегриран градски транспорт".


Освен това община Варна ще трябва да изплати и близо 6 хил. лв. разходи за адвокатски хонорари, направени от Министерството на регионалната развитие и благоустройството в хода на административното дело.


Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.


Вторият етап на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" трябва да приключи до 19 януари 2021 г. Той предвижда да бъдат ремонтирани няколко къси пътни отсечки, към неработещите дисплеи за информация в реално време по автобусните спирки да бъдат прибавени още 50, кръстовища във Варна да бъдат оборудвани с видеокамери за осигуряване на "зелена вълна" и да бъдат оборудвани 25 "интелигентни" пешеходни пътеки, които да светят при преминаване по тях.


Всичко това беше промотирано като "надграждане" на първата фаза на проекта - най-скъпоструващия провал на местната администрация. Той бе на стойност 115 млн. лв. и трябваше да издигне на съвършено ново качествено ниво градския транспорт във Варна. Но заради немарливост в организираните обществени поръчки и договорите, сключени по тях, това не се случи.


Най-скъпият компонент от първия проектен етап - т.нар. BRT коридор (бърз автобусен коридор) не функционира четири години след формалното приключване на първия етап от проекта. Частично или напълно неработещи са почти всички системи за електронна продажба на билети, както и за информация в реално време за движението на автобусите. По спирките на градския транспорт във Варна няма информация за имената им, къде се намират, кои линии на градския транспорт обслужват, какъв е маршрутът им и т.н. Информацията подавана през специализирания сайт и мобилното приложение за планиране на пътуванията в града е неточна и неактуална.


Финансовата корекция, наложена на община Варна във връзка с изпълнението на втората фаза от проекта "Интегриран градски транспорт", не е изненада. В началото на декември 2016 зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова изпрати до местната администрация писмо с остър тон. В него бяха отправени забележки за недопустими пропуски и множество нарушения при оформянето на документацията за финансиране на втората фаза от проекта.


Писмото на Николова, изпратено тогава, завършваше с изричното предупреждение, че ако немарливостта при подготовката на документите по проекта бъде допусната отново, финансирането му може да пропадне.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тия са откраднали поне 30 млн, в резултат на което от бюджета на общината ще се вземат 229 хил?!? Един краде, друг плаща и никой дори не е разследван???

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Неутрално

  Новия европейски главен прокурор ще има бая работа с Община Варна...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 787 Неутрално

  След не знам колко години и "усвоени" милиони...

  Уатевър.

  Важното е, че виновни НЯМА.

 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  В руското колониално владение - Варна имало корупция и от обществените поръчки се краде на поразия ? Това е невъзможно.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  "Ремонтите, възложени на "Инжстройинженеринг" и "Станка Василева" са на обща стойност около 6.4 млн. лв."

  Има една българска повест от 19-ти век "Изгубена Станка". Новият ѝ вариант обаче трябва да бъде "Изгубените милиони".

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2824 Весело

  Ще компенсират с евразийско.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  В руското колониално владение - Варна имало корупция и от обществените поръчки се краде на поразия ? Това е невъзможно.
  —цитат от коментар 4 на Индиана  Не се краде и не бива да използваме този груб израз . В повечето от случайте общинските съветници от ГЕРБ ( които са мнозинство ) подпомагат руския кмет Портных и парите отиват на точен адреС . Примери няма да давам, за да не стана досаден .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво смърди!!!

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво смърди!!!

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Неутрално

  Тимово усвояване!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Руска община тим... Щом тиквата няма думата там, смятайте за какво става дума.

 13. 13 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 33 Весело

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Незнайко, Незнайко... оправда името си!

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Глобата не е висока и те вероятно ще я платят от "неслучилите се инвестиции" при това ще и станат на сериозна печалба след това. Такива глоби трябва да вървят със забрана за участие в такива поръчки за определен период от време

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3129 Любопитно

  Да е само във Варна, на китка да ги туриш. Гарантирано от Боко и цвъки & co.

 16. 16 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Не само с Варна:-)

 17. 17 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#7] от "niksan1":

  Потник di Varna , Тотьо von Plovdiv, Митьо de Bourgas, Сандъкова di Samokov y Sofia - все отбор юнаци, цветът на България:-)

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4687 Неутрално

  До коментар [#16] от "ohg30520577":

  Естествено, даже може да си премести офиса в София...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Защо няма комуникация между общините по въпроса с добрите практики? Защо много общини плащат развой на информационни транспортни системи, след като може да поръча вече разработена и изпитана система. Правителството е длъжно създаде система за разпространение на информация.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Тези 225 000 са такава сума, че не заслужава да се споменава. Сигурно много варненци могат да извадят тази сума от джоба си без проблем. Там са загробени милиони, а не тези 225 000. Пример Дупката, която глътна 40 милиона от данъците ни и ги прехвърли в сметките на мафията.

 22. 22 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  Където и да преместят офиса, няма да скучаят....

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#7] от "niksan1":

  Лека поправка. Общинските съветници от ГЕРБ, нямат мнозинство. Подпомагат ги, едни други общински съветници, изповядващи исляма. Сам можеш да се сетиш, от коя партия са...! :)))

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Luis Bunuel
  Luis Bunuel
  Рейтинг: 8 Неутрално
 25. 25 Профил на dobrev
  dobrev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да ги платят тези, които са допуснали нарушението, що всички трябва да го отнасят, че и от бюджета да се взима?

 26. 26 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 871 Гневно

  Виновни няма, и няма да има.
  А на печалившите - честито!

 27. 27 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 557 Неутрално

  225 хил на фона на 115 млн "усвоени" по програма Интегрирам Градски Транспорт, по която НИЩО не работи и не е направено, е колкото прокуратурата да каже, че е направила нещо.

  Очаквам с нетърпение Европейската Прокуратура да ги разнище варненските корумпета.

 28. 28 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobrev":

  Няма. Този проект за интегриран градски транспорт си има ръководител. След толкова издънки и провали този ръководител продължава да ръководи, вместо да върне всичките си заплати и бонуси, барабар с командировъчните.
  Очевидните провали в този проект редовно се замазват от кмет и община с ПР акции. Например, през месец кмета "пуска" билетната система по медиите. След поредната издънка пак по всички регионални медии ще ни облъчват с "пускането" на нещо или равносметка "колко много се е свършило". И толкова.

 29. 29 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#23] от "tww09306483":

  Уха! най-после и Янко Станев стана мюсюлманин.
  ===
  А сериозно - тези изповядват една религия - тази на далаверата. Това с исляма е за пред електората и държавните органи.

 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Нормално е да има финансови корекции и ако са само това, което е посочено по-скоро община Варна се е справила много добре. Хубаво е да се намират подготвени по темите журналисти, а случая явно не е такъв.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  Прокуратурата, вместо да се занимава със селски кметове, да подхване мафиота Портних.

 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Я, Варненската мафия решила че като е купила кмет и съветници и няма да трябва да лъже европейците с калема?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK