Скоро срещу Евгени Крусев ще бъде внесен обвинителен акт, обяви Румяна Арнаудова

Скоро срещу Евгени Крусев ще бъде внесен обвинителен акт, обяви Румяна Арнаудова

© Анелия НиколоваПредстои съвсем скоро внасяне на обвинителен акт и завеждане на дело срещу бившия заместник-кмет на Столична община Евгени Крусев. Това съобщи пред "Нова телевизия" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


"В момента, в който сме събрали данни за извършено престъпление с висок обществен интерес, с висока степен на обществена опасност, ние предприемаме действия. По този случай колегите от Специализираната прокуратура са на финал. Предстои съвсем скоро внасяне на обвинителен акт и завеждане на дело", обяви Арнаудова.


В средата на декември бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев получи обвинение за длъжностно престъпление, свързано с ремонта на релсовия път на ул. "Граф Игнатиев".
Очакват се още акции срещу кметове в страната, коментира Арнаудова пред Би Ти Ви, след като такива бяха проведени срещу местната власт в Созопол, Златица и Стрелча. "В последните 2-3 години прокуратурата мобилизира усилията си в разследванията срещу кметовете, тъй като постъпиха множество сигнали, че в общините се извършват злоупотреби", обясни тя.


Посочи, че Агенцията за държавна финансова инспекция интензивно извършва проверки и докладите за дейността на общинските администрации се изпращат на главния прокурор, който ги препраща на компетентната прокуратура.


"Затова имаме много разследвания срещу кметове. Има и такива, за които към този момент не можем да споделим с медиите, но се работи приоритетно, тъй като се касая за корупционни според нас деяния и се стремим да ги пресечем", подчерта Арнаудова.


Има много проверки, досъдебни производства, които все още са във фаза, в която събираме доказателства, затова не можем да кажем къде и за какви точно деяния се провеждат разследванията.


Арнаудова коментира и случая с ареста по искане на България на Георги Семерджиев, известен още като Жоро Шопа, в Барселона заради укривателство на Маринела и Ветко Арабаджиеви. Той е спомогнал те да избегнат или да осуетят наказателно преследване. "Към този момент не ми е известно прокуратурата да е била сезирана с данни за пране на пари или други престъпления, извършени от Семерджиев", каза Арнаудова пред "Нова телевизия".


Пред Би Ти Ви тя определи като защитна позицията на Семерджиев, че Арабаджиеви са били на гости. Посочи, че има годно събрани доказателства, че двамата са се укривали продължително в дома на Семерджиев край Барселона.


Беше предизвикателство да се установи къде точно в Испания се укриват, но благодарение на сътрудничеството с испанските власти се откриха. Надяваме се максимално бързо да е производството в местния съд и да бъдат предадени на България, посочи тя. Напомни, че ако двамата са съгласни да бъдат екстрадирани, процедурата значително ще се съкрати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK