Община Варна може да се окаже собственик на "куха" болница без лекари, дейност и пациенти

Сградата, в която от години се помещава общинската Очна болница във Варна.

© Дневник

Сградата, в която от години се помещава общинската Очна болница във Варна.Седмица, след като всички лекари от общинската Очна болница във Варна обявиха, че ще я напуснат на 7 април заради лоши условия на труд, местната администрация все още не е дала знак, че търси решение на проблема. Според предложение, изпратено до Общинския съвет в града от зам.-управителя на болницата проф. Христина Групчева, вариант за спасяването й е тя да премине в управление на Медицинския университет във Варна. Макар че Групчева е зам.-ректор и ръководител на катедрата по очни болести на висшето учебно заведение, предложението не беше представено като


официална позиция на академичното му ръководство.


По тази причина "Дневник" потърси коментара на ректора на университета проф. Красимир Иванов. Въпросите, които му бяха изпратени, трябваше да изяснят какво е неговото мнение за идеята университетът сам да управлява болницата, която ползва и като учебна база, както и дали идеята на зам.-ректора на университета проф. Христина Групчева е била предварително съгласувана с него?
Отговорът, който Иванов изпрати през пресцентъра на университета,


не внесе повече яснота около проблема


"Медицинският университет във Варна многократно е отправял предложения до ръководството на община Варна, гласи той. Тъй като до настоящия момент не сме запознати с решението му и поради декларираното нежелание на студенти и преподаватели да ползват сградата на Очна болница - Варна, университетът е в процедура за пребазиране на образователната, научната и клиничната дейност на катедрата по очни болести и зрителни науки на територията на Медицинския университет."


Така формулирания отговор не дава яснота дали проф. Красимир Иванов стои зад идеята за поемане на управлението на Очна болница. Не става ясно и какви точно предложения са били отправяни до община Варна.


Справка в Търговския регистър показва, че


болницата е еднолично дружество


с ограничена отговорност, чийто собственик e община Варна. При депозираните молби за напускане на целия й лекарски екип и при извършваното в момента (според проф. Красимир Иванов) "пребазиране" на практически всички дейности на болницата на територията на Медицинския университет, съвсем скоро общинското дружество ще се окаже "кухо". Въпреки това от страна на местната администрация вече цяла седмица реакция няма.


На заседание на постоянната общинска комисия по здравеопазване, състояло се в края на миналата седмица, присъствалите лекари от болницата потвърдиха, че


базата й действително е в мизерно състояние


Течащ покрив, амортизирани кабинети, инвентар и апаратура – това беше картината, описана от тях. Всичко това правело с всеки изминал ден упражняването на професията им все по-невъзможно, а липсата на перспектива за промяна стояла в основата на подадените молби за напускане.


В сряда в предаването "Преди всички" на Националното радио управителят на болницата Руслан Тошев каза, че причината за случващото там е пренебрежението на община Варна към 15 докладни записки с искане за финансова помощ, които самият той е изпращал през последните три години. Според Тошев средствата, необходими в момента за привеждането на болничната база в приемлив вид, са не по-малко от 500 хил. лв. С тях трябва да бъде направен ремонт на покрива и подмяна на апаратурата. Тези пари обаче


не са заложени в бюджета на общината за 2019 г.


"Общината имаше друго разбиране - че лечебните заведения трябвало да теглят заеми, каза още Руслан Тошев пред БНР. Аз сметнах, че не е редно в тази ситуация да товарят допълнително лечебното заведение със заеми и лихви."


Според заместника на Тошев Христина Грубчева решението на проблемите в болницата също е в общинската администрация. "Става въпрос за три неща - инфраструктура, апаратура и мениджмънт. Това са трите основни стълба, върху които може да бъде развита една болница", каза тя пак в отговор на въпроси, зададени от Националното радио.


Финансовата рамка на перото за здравеопазване


в тазгодишния бюджет на Варна е 21,1 млн. лева. Това е с около 1,6 млн. лв. повече спрямо м.г. От тях обаче предвидените капиталови трансфери са в размер на 852 хил. лв. От тях Специализираната болница по акушерство и гинекология ще получи близо 473 хил. лв., а очна болница - едва 29 хил. лв. Останалите 350 хил. лв. трябва да покрият всички разходи за проектиране, обследване, основни ремонти и купуване на апаратура за всички лечебни заведения на територията на общината.


Вчера "Дневник" изпрати до пресцентъра на общинската администрация във Варна няколко въпроса, свързани със съдбата на Очната болница в града. Техните отговори трябваше да изяснят


какво са съдържали предложенията за решаване на проблемите


в болницата, отправяни "многократно" според ректора на Медицинския университет проф. Красимир Иванов и каква е била причината те да бъдат оставени без реакция? Отговорите на същите въпроси трябва да изяснят също има ли Община Варна вариант за реакция ако еднолично притежаваното от нея търговско дружество "Специализирана болница по очни болести за активно лечение – Варна" се окаже на практика пренесена в Медицинския университет в града?


Междувременно едномесечният срок на предизвестието за напускане на лекарите в болницата вече тече. При липса на решение за съдбата на болницата, което да ги удовлетворява, те ще си тръгнат точно в Деня на здравния работник – 7 април.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Крали са като за световно. Говорих с колеги от Варна - болницата работи по същите пътеки като частниците, кой знае каква спешност на дава, а едните просперират, а другите затъват. Няма друга причина "златна" специалност като офталмологията да дава плачевни финансови резултати.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2083 Любопитно

  Закривай!
  Тая болница е нужна само за да може докторската мафия да насочва пациенти към частните си кабинети!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Голям праз! Във Варна е свикнато с кух проект за градски транспорт, кух булевард и т.н.. Също с куха община и други кухи държавни структури.

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2083 Любопитно

  Аз не разбирам защо болницата не се самофинансира? Нали прибира едни пари от здравнста каса и платените пациенти? Като трябва професорите да си намалят малко заплатите!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1861 Неутрално


  " Течащ покрив, амортизирани кабинети и апаратура ... "


  Е, да, ама пък някои са усвоили 115 милиона за градския транспорт, казвам " усвоили ", защото градския транспорт е такъв, какъвто е бил и преди появата на тези милиони .
  И, разбира се едни 43 милиона за един другар, макар, че кмет е от ГЕРБ и мнозинството общински съветници -тоже . Ако смятам правилно в мъглата изчезват някакви си незначителни за варненци 158 милиона лева ...
  С тези пари биха могли да си построят нова болница, или да обурудват сегашната със супер-модерна апаратура, но " десните " другари от ГЕРБ ми ги поделиха с " левите " другари от БСП .

  PS. Всяка прилика е случайна .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1861 Неутрално


  ми ги
  си ги
  Извинения .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Аман от дъвката с общинските болници - калпави, лоши сгради, липса или потрошено оборудване и проблем със заплатите. Като че ли във Варна има една единствена болница и варненци ще мрат като мухи по улиците.
  Не е ли крайно време, броя на болниците, поне на тези които се финансират със публични средства или с договори по НЗОК, което е същото, да бъде намален и тези които останат, да имат хубави сгради, добро оборудване и прилично заплатен персонал.
  От казионния профсъюз, на който незнайно защо му викат "лекарски съюз", предложения извън рефрена "дайте още пари" не може да се очакват, но не е ли крайно време, тези на които пак ние плащаме да управляват процесите в здравеопазването, да свършат някаква работа?

 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Любопитно

  Във Варна има още 4 специализирани очни болници, които работят по същите клинични пътеки и са на печалба. И докторите там не се оплакват от заплащането. Дали защото са частни, или в тази конкретна болница много се краде?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3218 Неутрално

  Е, те - варналии са свикнали. Имаха си и куха дупка, та за една болница ли ще се кахърят? Още 40млн и един наш човек, и въпросът е решен.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5408 Неутрално

  Докъде я докараха болницата,варненската управа

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво СМЪРДИ!!!

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Местната власт не се интересува от обекти, в които няма за крадене.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#10] от "pet_fire":

  Докараха я до там, докъдето трябва. Предполагам, че се подготвя поредното ПЧП (публично-частно партньорство), след което сградата и терена, ще преминат в правилните ръце, а община Варна ще обяснява, че нищо не може да се направи. Сградата се намира на много удобно и хубаво място...
  В последните години, община Варна апортира доста терени и сгради в смесени дружества, като се заявяваха някакви добри намерения. В последствие се оказа, че общинското участие намалява, а апетитните терени остават в ръцете на разни отговорни другари. Отработена схема...

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 225 Разстроено

  До коментар [#12] от "Роси":

  Дааа, напомня ми на държанието на всички паразити.
  Хранят се от гостоприемника, докато не го ликвидират, но по този начин и те загиват, защото вече няма откъде да се хранят.

 16. 16 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#8] от "mitko11":

  Искам да те допълня, ако позволиш - Същите доктори, които работят в коментиратана болница, работят и в другите частни очни болници. Никой от тях не работи само там!!!! Нито един! Да не говорим за ревлата Групчева, която е на 3 места едновременно.
  ТОВА Е РЕКЕТ ОТ СТРАНА НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ!

  Нека Красимир Иванов оповести публично и с детайлна конкретика какви точно са били предложенията му!

 17. 17 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Лекарите се оказаха едно гнусно печалбарско племе, което се крие зад "хуманната" си професия" и "клетвата на Хипократ". Естествено е да желаят общината да им ремонтира, обзаведе, а те да могат да ползват общински, т.е. на всички варненци ресурс за лични облаги.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Община Варна е едно голямо разочарование...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Очната болница си отива. Наред е Окръжна болница. Огромен терен в центъра на града- нека да бъдем логични. Лошото е, че общинарите смятат подобни терени за "свои".

 21. 21 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 474 Гневно

  Куха община, в която работят кухи, некадърни и крадливи калинки. Крадливи доктори-схемаджии. Съберете едното с другото и ето резултат.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Само наивници могат да вярват, че разбойническо-мутренската група на ГЕРБ-БСП нямат нищо общо

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2248 Любопитно

  "Справка в Търговския регистър показва, че болницата е еднолично дружество с ограничена отговорност, чийто собственик e община Варна"

  Що не разширят предмета на дейност на дружеството с печеливша търговия? Продажба на лекарства, "саниране" на неправилно паркирали автомобили, погребални услуги и други консултантски услуги за собственика?

 24. 24 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#11] от "selqnin":

  Точно поради тази причина , значителна част от Варненци се изнесоха да живеят извън града, на село. Няма администрация по света ,която да не е облагодетелствана, справка Питър Лоуренс- Принципът на Питър.

 25. 25 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  През педесетте играехме там ,като деца ,а дворът на болницата до ул. Селиоулу беше лозя на хората от квартала , които после им отнеха, доброзорно , цялата политика на местната власт спрямо обикновеният човек ,винаги е била гавра и естествено тази традиция продължава с много по безскрупулни и вулгарни методи. Така че във Варна ,като навсякъде , малко боичка по фасадата и най старата мъжка професия (кражбата) продължава, на най старата женска , няма да се спирам , макар ,че се практикува и от доста общинари,ако ги питате защо , как защо ,та те точно затова са там, за да се възползват от постовете си.

 26. 26 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Опааа! Я да видим тука какво излезе: https://petel.bg/Prof--Klisarova--Ochna-bolnitsa-vav-Varna-taka-ili-inache-e-universitetska--obshhinata-tryabva-da-vzeme-pravilnoto-reshenie__308142

  Извинявам се, че е от този парцал - петел. Но поне става ясно какви са точно интересите. Пояснявам - Искат медицински университет да заграби болницата, затова в продължение на години я саботират. А предстоящото напускане на лекари е рекет, за да я заграби ректора и компанията му, които между другото вече награбиха и терапията.
  Имайте предвид, че тези хора няма да се спрат до тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK