Федерацията на търсачи с металдетектори спечели проект и ще лобира за законови облекчения

Федерацията на търсачи с металдетектори спечели проект и ще лобира за законови облекчения

© Сайт на федерацията по металдетектингСдружение, чиито членове са свързвани от държавата и от съда с престъпления срещу културното наследство и с иманярство, ще получи 90 хиляди лева, за да анализира законите и да лобира за изменения, пряко засягащи дейността му. Българската федерация по металдетектинг е сключила договор по оперативна програма "Добро управление", по който ще получи 76 461 лв. европейски средства и още 13 493 лв. от държавния бюджет. С тези пари сдружението на хора, търсещи ценности с металдетектори, е обявило, че ще направи анализ на българското законодателство в областта на металдетектинга, на европейските практики и ще набележи евентуално нужни законови промени.


За сключения договор съобщи сайтът "Биволъ". От сдружението също са публикували на сайта си информация за спечеления през декември проект.


Според Закона за културното наследство при извършване на теренни археологически проучвания с металдетектори собствениците им са длъжни да регистрират металотърсачите в 14-дневен срок от придобиването им. За теренни проучвания трябват и специални разрешителни от Министерството на културата. В случай че се правят проучвания без разрешителни, наказанията са глоби между 5 и 15 хил. лв., за фирмите дори до 25 хил. лв. Нерегистрираните металдетектори се отнемат в полза на държавата.
"Почти във всички случаи, когато е ползван металдетектор и у собственика му са намерени движими културни ценности (монети или части от монети или други метални артефакти), съдът приема, че с металдетектора е извършено теренно проучване, и тогава собственикът се подвежда под наказателна отговорност", обяснява във форума на организацията адвокат, който често защитава членовете й при водени срещу тях дела.


"Чрез изпълнението на целите по проекта ще бъдат решени редица проблеми на целевите групи, а именно липсата на установена регулаторна рамка, което води до несправедливо криминализиране на дейността металдетектинг, затруднява търговците и производителите на металдетектори да практикуват търговската си дейност и уврежда интересите на държавата, свързани с опазване културното наследство на страната", се казва в обявлението на спечеления от асоциацията проект.


Федерацията ще анализира практиката на Европейския съюз за металдетектинга, ще направи и правен анализ "за намиране на решения на актуални проблеми в българското законодателство, свързани с опазване на движимите и недвижими културни ценности". Ще се направят също предложения за подобряване на регулаторните режими и законодателството.


Проектът предвижда още "широка информационна кампания за представяне и популяризиране на металдетектинга и ползите от него за развитие на археологията и музейното дело". Планирани са срещи с администрация, министерства, прокуратура и бизнес по тези въпроси.


От всичко това се разбира, че с европейски и бюджетни средства ще бъде платено на организацията директно да лобира пред държавата, администрацията и хората за облекчаване на законодателството, регулиращо именно дейността на същата тази организация.


Федерацията беше учредена в Ловеч в края на октомври 2009 г. и беше регистрирана малко по-късно от съда. Първите коментари на експерти от Министерството на културата, от прокуратурата, антимафиоти и археолози беше, че иманярите правят опит да легализират дейността си чрез създаване на подобна организация. Те обясняваха, че скоро например притежателите на незаконно оръжие, контрабандистите или трафикантите на наркотици биха поискали да имат свое обединение.


Тогава зам.-министърът на културата (сега заместник-кмет на София по културната дейност) Тодор Чобанов коментира пред "Дневник", че е странно, когато се регистрират такива организации, които имат пряка връзка с престъпността в България. А тогавашният министър на културата Вежди Рашидов сезира прокуратурата заради регистрацията на сдружението за металдетектинг.


Бързо търсене в интернет показва редица съдебни дела срещу хора - членове на федерацията, осъдени заради незаконно използване на металдетектори. Както и за притежание на културни ценности.


Според проучване на "Биволъ" в някои от делата дори осъдените са се позовавали на членството си в организацията, за да оправдаят действията си. В документите по някои дела се вижда, че в задържаните са намирани и членски карти на федерацията. Има и съдебни преследвания в чужбина. Един от учредителите на организацията – Николай Георгиев Николов, е бил обект на съдебно преследване в Унгария. През 2013 г. пресцентърът на МВР обявява него и Николай Желев, също от Ловеч, за трафиканти на антики, след като двамата са били задържани на границата между Унгария и Австрия, припомня "Биволъ".


Председателят на федерацията Илия Илиев пък е съден за незаконна колекция от керамични съдове, но преди време уточни пред "Дневник", че е оправдан на две инстанции.


Федерацията поддържа интернет сайт с форум, в който тече доста активен диалог. Често в него могат да се намерят правни и юридически съвети, сред които и как да се финтира законодателството. Или например пред полицията да се претендира, че човекът, заловен с металдетектор, не извършва "теренно археологическо проучване", че не е знаел какви са границите на археологическия обект и че търси предмети като хоби.


Пред "Биволъ" Илиев заявява, че федерацията и нейните членове са нарочени за "черни овце", а много от тях, макар и съдени, са били оправдавани. "Ние може да сме черните овци и да си измиват ръцете с нас, но в един момент трябва да седнем и да видим какви правила трябва да се създадат, за да може да се спазват", заявява Илиев.


Освен за облекчаването на регулациите, Илиев говори и за промени, които ще доведат до по-сериозно финансово компенсиране на хората, предаващи намерените от тях ценности в музеите.


"Дневник" отправи въпроси до управляващия орган на програма "Добро управление" и очаква отговори за това доколко е била взета предвид репутацията на сдружението, когато е било решено тя да получи финансиране. И доколко е редно да се финансират частни организации, които сами да анализират и предлагат законодателни промени в областта, в която пряко работят.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Боже!
  И само пастафарианците спАт!

 2. 2 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Все едно да наемеш педофил за съветник в детска градина.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2733 Весело

  Тия така или иначе са си ''археолози" на плаващо работно време , пардон - мафия !

  Та държавата спокойно може да ги организира в графата свободни професии - да им изкупува на добра цена намереното (пак повтарям добра) , да си плащат данъците на платеното им (то не може да се скрие) - пък който се полакомее за черния пазар и го хванат - отнемане на лиценза и у панделата !!!

 4. 4 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":

  Така е, но държавата прави всичко възможно да не закупува находките, а те да бъдат придобити от " правилните" колекционери.

  OCTAVIAN
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Купете си един геоскенер за 50 бона, и не се занимавайте с глупости... Металдетектори?!Изостанала история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Така работи демокрацията :)

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Весело

  Защо собствениците на частни колекции да могат да ги легализират, а по-дребните разбойници да не могат....
  Роден абсурд...пореден!!!

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  През 20-те год. на миналия век след силна буря, на пуст плаж във Флорида рибар намерил няколко златни монети. На другия ден, след старателно търсене, още няколко. Занесъл ги на местен златар и той определил, че се касае за испански дублони от 17 в., а източника-потънал товарен галеон от златната флотилия. Слухът се разнесъл и треската пламнала. Към брега се насочили хора с лопати и гребла от близо и далеч. Всеки ровел дето му падне и скоро почнали скандали и побои. Намесила се полиция и общината. Направили скица с парцели. От местната железария изчезнали лопати и кирки. Търговецът открил щанд на място, като дигнал цените двойно и тройно. Тук там някой намирал изгнила пушка или пищов, някоя монета, но от голямо съкровище нямало и следа. Когато златната мания полека лека преминала, единствен печеливш останал търговецът от железарията. Някои се усъмнили, че именно той подкокоросал хората, като подхвърлили монети по плажа.

  Горе долу по същото време, друг рибар, който обикалял рифовете на залива, поставял капани за раци и тъй като му трябвал баласт за лодката, вадел от дъното камъни за целта. После спокойно ги хвърлял зад борда. Случайно запазил един, който ползвал в къщи за наковалня. След време камъкът почнал да се рони и цепи, защото не бил никакъв камък, а голямо кюлче чисто сребро. Рибарят едва не завил от мъка. На това място ,на малка дълбочина, имало голяма грамада от такива "камъни".Отишъл като подпален човекът, обикалял, но така и не открил съкровището.

 9. 9 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  Дискриминация надушвам! Защо е пренебрегната Федерацията на иманярите и контрабандистите?

 10. 10 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Или още казано:
  Федерацията на малджийте , пардон на иманярите.

  Иван Костов е за съд!
 11. 11 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Що за ,,федерация” е това? Иманярството е престъпление! Все едно да има федерация на любителите на безключово привеждане на автомобил в движение.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "С Стоянов":

  По-скоро Федерация на експроприаторите. Опс, то има, няколко.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Дискриминация надушвам! Защо е пренебрегната Федерацията на иманярите и контрабандистите?
  —цитат от коментар 9 на fio41315648


  Ти да не си Кире контрабандисто?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Ма моля ви се! Нещотърсачи, клошари, берачи на желязо ... Металдетектинг, пфу!

 15. 15 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 30 Неутрално

  "...Те обясняваха, че скоро например притежателите на незаконно оръжие, контрабандистите или трафикантите на наркотици биха поискали да имат свое обединение...."

  ...
  Е те отдавна си имат - ВИС, ТИМ, СИК и т.н.
  И държавата редовно подпомага техните федерации.
  Иманярите просто са се сетили по-късно. Може би защото при тях е по-трудно да поделят плячката.

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":

  "да им изкупува на добра цена намереното (пак повтарям добра)"

  т.е. да поощрява ровенето. То тогава здраво място няма да остане. Освен това всичко, което е в земята - природни богатства, съкровища принадлежи на държавата. Според вас държавата трябва да плаща ДОБРА ЦЕНА (даже сте го повторили) това, което по закон й принадлежи.
  Я идете в Израел, например, и повторете пред техните власти вашето заклинание за добра цена. Обаче ви предупреждавам - вземете си топли дрехи.

 17. 17 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Добре де, а в другите държави как е регламентирана подобна дейност?
  Спомням си, че едно лято в САЩ имаше таквиа с металдетектори и сита.
  Никой не им правеше проблеми.

 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#17] от "jif44392826":

  "Спомням си, че едно лято в САЩ имаше таквиа с металдетектори и сита.
  Никой не им правеше проблеми."

  По един от каналите върви филм за златотърсачи в Австралия. И там никой не им прави проблеми - плащаш си за един парцел и рови колкото искаш. Същото го има и в България - плащаш за концесия, например за злато и ровиш. НО - ПЪРВО ПЛАЩАШ. Освен това има голяма разлика между иманяри и златотърсачи.

 19. 19 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Ако смятате полицаите и прокурорите за по-"честни" личности от притежателите на металотърсачи значи сте пълни наивници.
  Първото което се случва при конфискация на монети или други ценни предмети е да ги подменят. Пишат нарочно "монета от жълт метал" след което златната монета е подменяна от бронзов боклук.
  По мои наблюдения полицаи и прокурори са източник на половината контрабанда на антични монети примерно. Сегашния закон нарочно е приет по такъв начин за да постави търговията с антични предмети изцяло под контрола на полицията (за да няма конкуренция). Затова е и драмата с металотърсачите, независимо, че доста от притежателите на металотърсачи често пъти не търсят антични предмети, а златни жилки или метеорити за колекциониране.

  Изобщо този закон е безумен - всичко старо е на "държавата". Само дето "държавата" не е равносилно на репресивните й органи.
  Частната собственост би трябвало да е неприкосновенна.

  Утре ще обявят всички притежатели на пушки за убийци, щото могат да се ползват за убийства.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Браво, малоумието на властта се задълбочава.

 21. 21 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Днес притежателите на металотърсачи са лошите. Утре ще станат тези с пушки. Вдругиден ще забранят притежаването на дронове. После притежанието на радиоизлъчватели.
  После следва притежанието изобщо на ценни метали. После на чуждестранна валута.
  И лека полека ставаме НРБ 2.0.

 22. 22 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#13] от "korc":

  Само в свободното от служба под пагон време.

 23. 23 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#16] от "grajdanin1":

  Те за това си има измислена думичка - регламент !

  Те и сега ровят - нерегламентирано ...

 24. 24 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 16 Весело

  До коментар [#15] от "Suicyco":

  Много ти е общ знаменателя... Но обединението на некадърните управляващи може да направи много повече поразии :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK