Съд потвърди глобата на Лозан Панов, че подал една, а не две имотни декларации

Лозан Панов

© Велко Ангелов

Лозан ПановПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е окончателно глобен с 1000 лева, защото е подал имуществената си декларация само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), но не и пред Сметната палата, съобщи сайтът за правни новини news.lex.bg.


Това е решил на втора инстанция Административният съд София-град (АССГ), като е потвърдил решението на Софийския районен съд (СРС).


До санкцията се стигна след като с промени в закона беше предвидено, че от 2017 г. магистратите подават декларации за имуществото си пред ИВСС, а не пред Сметната палата. Тогава Панов подаде своята пред ИВСС, но според шефа Сметната палата Цветан Цветков е трябвало да я подаде и до нея, тъй като освен съдия е и член на ВСС, а за тях изискването е такова. В края на миналата година СРС осъди Панов, след като съдия Ангел Павлов прецени, че шефът на Върховния касационен съд е трябвало да подаде декларацията си и пред Сметната палата, защото се декларират различни обстоятелства. В решението на съда се казваше, че ако Панов го беше сторил, дори и със закъснение, случаят можеше да е малозначителен.
В отговор на аргумента, че делото засяга независимостта на съдебната власт, административните съдии напомнят, че главният прокурор Сотир Цацаров също е бил санкциониран, но за неподадена декларация пред ИВСС.


"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK