Таксите за студенти в българските университети - от 200 лева до 7700 евро

Таксите за студенти в българските университети - от 200 лева до 7700 евро

© Надежда Чипева, КапиталГодишните такси за обучение на студенти в българските университети за следващата 2019/2020 година ще варират между 200 лева и 7700 евро. Това се разбира от проект за решение на Министерския съвет, който е качен за обществено обсъждане (още за таксите в различните университети четете тук).


Някои университети предлагат увеличение на таксите за част от специалностите, като стъпката е с между 15 и 100 лева. Планира се държавните висши училища да съберат около 136 млн. лева от студентите през следващата година.


В Софийския университет "Св. Климент Охридски" годишната такса за обучение в направления "Администрация и управление", "Икономика" и "Туризъм", където субсидираните от държавата места места се намаляват всяка година, ще бъде 460 лева. Таксата в специалности с недостиг като "Педагогика по..." ще е като тазгодишната - 200 лева. Обучението във филологическите специалности поскъпва със 100 лева и таксата става 400 лева.
Обучението по "Журналистика" ще струва 600 лева на година, по "Право" - 800 лева, а по "Медицина" - 925 лева. Таксата за обучение по "Медицина" на английски език за новоприети граждани на страни извън Европейския съюз е 7700 евро. В Медицинския университет-София за обучение в същата специалност ще се заплаща от 900 лева до 48000 евро на година.


В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) най-ниските такси са за обучение в направления "Администрация и управление" и "Икономика" - 462 лева на година за редовно обучение на български граждани. Таксите за обучение на чужд език в специалности от същите направления стигат до 3800 евро.


В Техническия университет-София таксите варират от 350 лева до 3000 евро за обучение на чуждестранни граждани. Таксите за обучение в направление "Технически науки" са 700 лева.


В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" обучението на година струва от 480 лева до 3000 евро. В Русенския университет "Ангел Кънчев" таксите са от 500 лева до 3000 евро, а в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград - от 530 до 4450 евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  вЕрно парите от данъците ни отиват за ремонти на ремонти на ремонтите. Всичките.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Необходимо си беше уточнението кой трябва да плаща тези 7700 евро.
  За едни български родители със среден доход е непосилно.

  Еретик
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Чужденци трябва да ги плащат.

  Идват в Б-я щото поради лоши оценки в родината си не ги приемат в желената специалност като медицина например.

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  "В Медицинския университет-София за обучение в същата специалност ще се заплаща от 900 лева до 48000 евро на година."
  48К евро на човек за година...Това в България. Да се чуди човек, що толкова се джанкаха, покрай случая с правителствена болница, а то било сладко, сладко.

  мурзилка
 5. 5 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Да стават високи, колкото да стават, но да признават дипломите навсякъде поне в ЕС.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Таксите трябва да са високи, но да има механизъм за финансиране (заеми с частично или пълно опрощаване, стипендии, договори с фирми и т.н.). Висшето образование трябва да е за тези, които наистина го желаят и имат нужда от него. Сега е ”сладко време” за запълване на времето....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":

  Мисля, че става въпрос за печатна грешка - вероятно е 4800 евро. Това да не е Кеймбридж...
  Иначе, наистина, трябва да има система за финансиране на студентски заеми на разумни лихви за по-бедните. Самите такси трябва да са високи, за да се набират средства, а и за да се замисли човек, дали наистина го иска.
  Леля ми е професор по органична химия, вече в пенсия. Но докато още работеше, идва от една изпитна сесия бясна. Питах я защо и тя ми разказа, че дошла някаква девойка на последна възможна поправка и пак нищо не знаела. Тогава леля я попитала, защо учи химия, като явно не я интересува. Отговорът бил "Ами за да получа диплома за висше, госпожо." Леля ми я изхвърлила с дуумите, че с тази мотивация, докато тя е шеф на катедрата, тя диплома по химия няма да види.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":Мисля, че става въпрос за печатна грешка - вероятно е 4800 евро.
  —цитат от коментар 7 на PavelCZ


  Дам, печатна грешка е, прегледах таксите, 4800 евро е медицина на английски за година, иначе има вариант за успоредно изучаване на медицина и дентална медицина на английски език и цената е 8000 евро на година и в крайна сметка е повече от цитираните в заглавието 7700 евро, но пък дават 2 специалности за календарно време на обучение, колкото нормално за една. Статията си плаче за сериозна редакция.

  мурзилка
 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Нашите деца ги приеха 2004-та, 200 лв. на семестър за всяко. Като гледам, няма голяма разлика със сегашните такси.Тук става дума за годишна такса, педагогика. А специалността е хубава и дава сигурен доход, гарантирана работа и пенсия.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Норман Гъз
  Норман Гъз
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Комунистите и лично Путин е виновен .

  Норман Гъз
 12. 12 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  В САЩ е така :-)
  Таксите навсякъде са много високи. Имат си ситема за оценяване - САТ. И ферелните и щатските правителства отпускат стипендии срещу определени условия.
  Например давам ти стопендия 15000 на година за специалност филология/педагогика но се задължаваш 10 години да работиш като учител за щатското правителство. Да заплатите не са високи, но ти опрощаваме разходите по обучението.

  Федералното правителство има нужда от аеро инжинери - отпуска 50000 хил на година, но се задължаваш 10 години да работиш за НАСА или Пентагонът. Заплатите там са високи и ще ти удържаме всеки месец по 1500 за покриване на разходите по обучението.

  И НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ. Конкуренция сред университетите. Парите не следват студента до издаване на диплома неподплатена със знания. И всеки студент изисква знания иначе сменя университета. А знания му трябват за да се впише в мястото където е подписал договор и да върне полученото финансиране за обучение. Щото иначе може да вземат къщата на родителите му, които са гаранти по финансирането.

  Проста и работеща схема, ама тогава няма да има места 2 пъти повече от завършващите и големи банкети за хората от минисрерството дето разпределят държавната поръчка и Университети като сарайския, пернишкия и свищовския няма д могат да просъществуват. А ректори като Варненския плагиатор ще ги гонят кат мръсно коте щото петнят репутацията на университета. И студентите бягат от него

 13. 13 Профил на Любомир Байрактаров
  Любомир Байрактаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът за качеството на студентите не е само наш. Франция има подобен със специалност медицина, където почти половината след първата година се отказват. По-страшното е, че няма млади хора за обучение у нас...

 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Научната дейност в университетите може да промени международното им признание и да ги направи предпочитани.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":

  Направо ме уби с тази информация - че медицина и дентална медицина могат да се учат едновременно.?!?!?Интересно завършилите какво ще са -MD или DD??

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  То, поне образованието да е на ниво.

 17. 17 Профил на Stanislav Stefanov
  Stanislav Stefanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "victor_victim"
  ЛЧХ ( лицево челюстна хирургия) Специалност , която изисква завършването и на медицина и на дентална медицина.

 18. 18 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално


  Интересно е да се видят конкретни цифри кой от къде е, сред плащащите големите пачки за обучение в БГ.
  Примерно в Беларус има към 15 000 чуждестранни студенти, и половината са Туркмени
  https://euroradio.fm/ru/polovina-vseh-inostrannyh-studentov-v-belarusi-turkmeny
  В Украйна са главно студенти индуси, туркмени, и азербаджанци
  "В Украине учатся 6545 молодых людей из Туркменистана – это третья по количеству студенческая диаспора в стране.
  Впереди – только Азербайджан и Индия. Медицинские вузы – оно из самых популярных направлений среди туркменских студентов, что объясняется невысокой ценой образования."
  https://centre1.com/world/tragediya-turkmenskoj-studentki-v-ukraine-otchislenie-samoubijstvo/
  По някаква причина за България няма данни, а уж свободно общество с прозрачни институции...

 19. 19 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":

  В Дневник, редакцията си плаче за статия.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 20. 20 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#13] от "Любомир Байрактаров":

  Как да няма - Има 8-10 хиляди всяка година. И всичките те отиват в нормални страни за да получат стойностно образование. Какъв им е смисълът да проседет 4 години, да правят нищо, да не ходят на лекции, да не учат, щото няма кой да им преподава(във университетите са основно партийни секретари негодни за наука, който е годет той отива в нормални университети или прави бизнес), да ходят по кафета и дискотеки и т.н.

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":Направо ме уби с тази информация - че медицина и дентална медицина могат да се учат едновременно.?!?!?Интересно завършилите какво ще са -MD или DD??
  —цитат от коментар 15 на victor_victim


  От де да знам, може да е сутрин-след обяд или през ден, може и д асе бъркам, знам ли:
  [quote[За обучение по „Медицина“ и „Дентална медицина“ на английски език – 8000 евро на година, които се заплащат в съответния факултет.[quote]
  Цитатът е от тук:
  http://www.mu-sofia.bg/priem/ksk2019/priem-chuzdenci/
  в менюто "Какви са таксите за обучение"
  Тук пък е таблицата за българи ЕС и ЕИП студенти
  http://www.mu-sofia.bg/priem/ksk2019/uchebni-taksi/

  мурзилка
 22. 22 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#14] от "korc":

  И кой ще я направи тая научна дейност - партийните секретари, на леля момчето или тоя де най-многоможе да пие заедно с професорът?
  Те тия дето могат да правят наука отдавна са привлечени от нормални университети по светът.
  Ето например големият ми син - завърши МГ, после Дрексел У във Филаделфия(Бакалавърска), После Университета в Аризона(Докторска), сега работи в Бъркли. И ще живея с илюзии че ще се върне? А той си води научна дейност всяка година публикува по няколко статии, само дето не са на български и не допринася нищо за развитие на тази държава. Но и защо да се бори с интригите в нашите университети, когато може да си работи нормално.

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Значи лекарите, на които плащаме по 40 000 лв. за обучението им, трябва освен да останат 10-15 години в България, да работят и за правителството, а не в частни болници. После, защо нямало сестри и лекари. Знаете ли колко много ще се съгласят при тези условия. Само Правителство трябва.

  ЕХХХХ, всичко е измислено в тази Америка.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#15] от "victor_victim":

  Лицево челюстната хирургия имат специализация и по двете - поне докторът който прави операция на малкия ми син. Па какъв е не знам, ама да се запишеш за операция при него се чака а и не е евтино

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Да стават високи, колкото да стават, но да признават дипломите навсякъде поне в ЕС.
  —цитат от коментар 5 на ''zms15783''


  То българският "бизнес" в България не признава дипломите ни в България.
  ... аз пък не им признавам актовете им за раждане :-) и не зная с кого говоря ?!
  = цивилизацията започва с признаване - за това сме на тоя хал - надидиотване

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Таксата за обучение по "Медицина" на английски език за новоприети граждани на страни извън Европейския съюз е 7700 евро. В Медицинския университет-София за обучение в същата специалност ще се заплаща от 900 лева до 48000 евро на година.
  ___________________________
  Абе какво е това за по 48000 евро на година?Ще им завидят децата на богаташите от Le Rosey ?! Някакви соросови стипендии за неолиберални доктори дето взимат повече за един преглед ще има ли?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  [quote#5:"''zms15783''"]Да стават високи, колкото да стават, но да признават дипломите

  Особено от медицината дипломите от тук не са много търсени по света, бих казал лоша инвестиция!


  До коментар [#13] от "Любомир Байрактаров":
  Французите за Южна Франция дърпат наши доктори, там се занимават с пришелеца от Африка който ангажира социалната им система!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 883 Неутрално

  А в някои страни университетското образование е безплатно за граждани на ЕС за качеството в сравнение с печатниците на дипломи да не говорим.
  Е иам и изкл. като СУ (някои факултети) МЕИ, МА, ХТИ и МГУ.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Интересно е да се видят конкретни цифри кой от къде е, сред плащащите големите пачки за обучение в БГ.Примерно в Беларус има към 15 000 чуждестранни студенти, и половината са Туркмениhttps://euroradio.fm/ru/polovina-vseh-inostrannyh-studentov-v-belarusi-turkmeny В Украйна са главно студенти индуси, туркмени, и азербаджанци"В Украине учатся 6545 молодых людей из Туркменистана – это третья по количеству студенческая диаспора в стране.Впереди – только Азербайджан и Индия. Медицинские вузы – оно из самых популярных направлений среди туркменских студентов, что объясняется невысокой ценой образования."https://centre1.com/world/tragediya-turkmenskoj-studentki-v-ukraine-otchislenie-samoubijstvo/ По някаква причина за България няма данни, а уж свободно общество с прозрачни институции...
  —цитат от коментар 18 на patilanskomeze


  В България /конкретно в МУ София/ учат американци,шведи и германци медицина. Също турци,гърци и от много други държави.
  Не говорим за тези с двойно гражданство или бг произход. Те са си отделно.

 31. 31 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  “Таксата в .. "Педагогика по..." - 200 лева
  ... по "Право" - 800 лева, а по "Медицина" - 925 лева. ... по "Медицина" на английски език за новоприети граждани на страни извън Европейския съюз е 7700 евро.
  ——
  Т.е .,от една страна, младежите не щат да са даскали ( нито инженери) и там ще отидат най залупените от това поколение ... за да формират следващото. Тези, които се дивят на глупостта на форумистите, ще имат още поводи за дивене в бъдеще.

  Цените в евро са реалните цени на образованието. Разликата с тези в лева е субсидията на страната, подаръкът за това, че се е нарекъл болгарин. ... осреднено на око за 4 год. обучение, всеки висшист струва на държавата нейде към 20,000 евро. Дано поне ги научат криво ляво на английски, ако не друго за тия пари.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Таксите трябва да бъдат реални, не субсидирани, а да се отпускат безлихвени студентски заеми. На най-добрите студенти да се опрощават част от заемите срещу социална отговорност. Т.е., да се субсидира социално значим живот. Напр. работа в кризисни райони и сектори, отговорно родителство и т.н. Така държавата няма да субсидира чужди икономики. Каква е ползата да субсидираш един студент, който след това да иде в друга държава?
  В същото време, човек работил в малка болница 3 години да му се изплати х% от заема. Ако му се роди дете, още х%, при второ, пак така. Да има ясна графика. Така да може да стане напълно безплатно едно висше. С принос.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7234 Неутрално

  За чужденците да са високи, за българските деца да има опция за заем или разсрочено плащане.

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  ГЕРБ пак излъгаха за инженерите !!! Има ли учудени?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 601 Неутрално

  В разговор с един асистент от технически университет, стана на въпрос, че големият проблем в образователната ни система е, че я приравняваме на фирмена структура, която трябва да се съобразява с желанията на клиента. В случая клиентите са студентите и желанието им е с най-малко зор да си изкарат тапията. Така се стига до ситуацията, че откъм преподаден материал университети действително покриват всички европейски изисквания. Трагикомедията идва от нивото на контролните, изпитите и често срещаната субективност на доценти и асистенти при раздаването на точки.

  Разбира се не е и за забравяне абсурдното съществуване на "условния изпит" след ликвидацията. Дори само този изпит да го затрият, оставайки трите опита, нивото ще се вдигне със 100% гаранция!

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Да му мислят чуждите граждани :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Е, завършилите медицина няма да ни лекуват. Взимат специалност и стягат куфара. За съжаление.

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Таксите за студенти в българските университети - от 200 лева до 7700 евро

  Пазарна икономика брат,чед . Така е стругната , че да си пулиш и звериш - цената ли определя пазара , или пазара определя цената . Както и да го въртиш у нас сисемата обаче си е чиста иновация - може и тако , може и вако . За радост на Топлофикациите , както вика Манолова .

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2095 Весело

  До коментар [#33] от "Peni Nikol":За чужденците да са високи, за българските деца да има опция за заем или разсрочено плащане.

  Разсрочване - само ако са обрязани , с извинение .

 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Колев":Така да може да стане напълно безплатно едно висше. С принос.

  Топлата вода и колелото отдавна са открити . Достатъчно е човек да се запознае със системата на образованието отпреди тридесет години и ще знае , че всичко това което обясняваш , е практикувано . С определено висок принос .

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gretel":Цените в евро са реалните цени на образованието.

  Всяка цена на стока или услега , която СЕ ПРОДАВА , се защитава с така наречената калкулация ? Това се знае дори и от всеки Ханзел Да си виждала или слушала за някакво научно определяне на истинската стойност на обучението ? Това " осреднено на око " си е просто оценка за сисемата " Образование " Така , на око , около или нейде около 3 с един - два минуса .

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#37] от "султана глаушева":Е, завършилите медицина няма да ни лекуват. Взимат специалност и стягат куфара. За съжаление.

  Има нещо , което МОЖЕ да изтрие съжалението . Нарича се Държавен планов прием Обучение за държавна сметка , с последващо за определен срок разпределение .

 43. 43 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Таксите ясно, ама за качеството никой не говори и не му дреме.

 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#42] от "papуre":
  Има. Може. Само дето го няма. А най-важното е лекар от спешната да не получава по-малко от чистачка в МВР, както е сега.

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Таксите за студенти в българските университети - от 200 лева до 7700 евро?!
  - то таксите трябва да служат за повишаване на качеството на обучението, ама дали това качество се повишава и за какво се използват парите от таксите, въпроси с много неизвестни!!!

  До коментар [#37] от "султана глаушева":
  Е, завършилите медицина няма да ни лекуват (за жалост или пък за радост?!). Взимат специалност и стягат куфара (ако има за къде?!). За съжаление и ако в голямите градове все още има лекари, какво да кажат хората, които живеят на места без транспорт, магазини, медицинско обслужване и това е 21 век в страна от ЕС. (мангалия?!!!!!)


 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Тази такса е за студенти от страни извън ЕС.

 48. 48 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  Стойностно образовани в момента в България не може да се получи. Университетите са пълни с алкохолици, ченгета, корумпирани лелки, натъкмени дечица на разни величия.

 49. 49 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  Пример с един юридически факултет преди години :

  Декан - алкохолик, който когато е трезвен говори несвързано, а по време на изпити праща студентите да му купуват цигари.
  Преподавател по конституционно право - бивша червена депутатка, която ти дава изпита, след като си купиш учебника и ти даде автограф (за да не можеш да го дадеш на друг)
  По гражданско право - 87 годишен старик с инсулт, с патерица, фъфлещ неразбираемо.
  По финансово право - дядка с несвързана реч, появяващ се два пъти в годината на лекции, с асистент бивш митничар, уволнен от митниците.

 50. 50 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#41] от "papуre":
  “Всяка цена на стока или услега , която СЕ ПРОДАВА , се защитава с така наречената калкулация ?”
  ——
  Може би ако си понапънете мозъчето, ще осъзнаете, че това, което сте написал е безсмислица? И ако случайно Ви споходи прозрение, ще се радвам да узная каква глупотия сте имали впредвид.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 51. 51 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":

  платено обучение за български граждани по медицина е 7400 лв на година , в това няма логика ,след като няма лекари в страната и същите като завършат масово я напускат ,трябва да има привилегия ,ако лекаря ,който е платил по една или друга причина обучението си , да има право да си върне част от парите ,ако остане да работи тук ,а не обратното .

 52. 52 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1791 Весело

  До коментар [#51] от "edin drug":

  В белите страни образованието се плаща със заем, който изцяло или частично се опрощава при определени условия.
  Например при нас имаше американец, преподаващ английски. Беше завършил елитен американски университет с църковна стипендия.
  Обяснението му беше - семейството ми е бедно, сключих с църквата договор за стипендия срещу 10 г. работа по разпределение. В България беше 2 години и след това замина за Южна Корея. Тук му плащаха българската заплата + 3000 долара на месец от Църквата.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1791 Весело

  До коментар [#49] от "antonio_vivaldi":

  Това къде?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 54. 54 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Проблемът за качеството на студентите не е само наш. Франция има подобен със специалност медицина, където почти половината след първата година се отказват. По-страшното е, че няма млади хора за обучение у нас...
  —цитат от коментар 13 на Любомир Байрактаров  Отказват ли се или не могат да си вземат изпитите? Защото тук "бутат" студентите, за да се взимат субсидиите за тях.

 55. 55 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Проблемът за качеството на студентите не е само наш. Франция има подобен със специалност медицина, където почти половината след първата година се отказват. По-страшното е, че няма млади хора за обучение у нас...
  —цитат от коментар 13 на Любомир Байрактаров  Отказват ли се или не могат да си вземат изпитите? Защото тук "бутат" студентите, за да се взимат субсидиите за тях.

 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#47] от "demos":

  Разбрах, затова съм членувал думата уточнение, каквото съществува в текста. Просто адмирирам наличието му.

  Еретик
 57. 57 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "''zms15783''":

  Ами те са си признати българските дипломи в целия ЕС. Не съм чул да има проблем с това?!

  Жизнь или Life - избор има.
 58. 58 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "Любомир Байрактаров":

  Работата с обучението по медицина във Франция изобщо не е такава. Има специален закон, който определя 10% квота за студентите, които ще продължат след първите две години. Да, обучението е трудно, но освен това съвсем целенасочено се отсяват само 10% най-добри и най-мотивирани. Което поражда известни проблеми с недостига на някои медицински специалисти във Франция. Този недостиг се допълва от лекари, идващи от други държави от ЕС. А в Румъния има поне два медицински университета, в които медицина се преподава изцяло на френски и лекциите са от ФРЕНСКИ професори, които получават доста добри хонорари за това.

  Жизнь или Life - избор има.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK