
© Asscociated Press
Хамон иберико, октопод по галисийски, папас аругадас (сбръчкани картофи), тортия де пататас (картофена торта), паея валенсиана, кесада пасиега (вид сладкиш), папарахотес мурсианос (пържени лимонови листа). Това са седемте чудеса на испанската гастрономия. Определиха ги гласувалите за тях 400 хил. испанци преди две години в анкета, направена по идея на националната федерация на хотелиерите и ресторантьорите. Ценителите на испанската кухня веднага може да отбележат някои емблематични липси, но в крайна сметка седемте ястия далеч не изчерпват онова, което отличава испанския вкус в общото понятие за средиземноморска кухня.
Българските ценители на испанската храна могат да се докоснат до нея на вечерята с шестстепенно меню, която съпровожда традиционните награди "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".
Отвъд паеята и крем каталан
Ценителите на храната знаят, че испанската кухня отдавна е прескочила най-популярните си измерения, сред които неизменно попадат различните видове паея и крем каталан. Емблематичен пример за това развитие е молекулярната кухня на Феран Адриа в "Ел Були", който за съжаление на феновете си затвори през 2011 г. Адриа обаче обяви тържествено в края на януари по време на кулинарния фестивал "Мадрид фюжън" (Madrid Fusion), че мястото се връща към живот, но този път като кулинарна лаборатория. Той е човекът, който издигна испанската кухня на по-високо ниво и я направи известна в целия свят. Братята Рока пък направиха популярно готвенето на ниска температура. През последните години голяма популярност набира сладкарят Жорди Бордас от Барселона, който е и носител на няколко титли в бранша. Той създава и концепцията за план Б в сладкарството. Повече за нея четете тук. В допълнение множество ресторанти, издигнали в култ качеството на храната, работят паралелно със своите изследователски центрове, за да развиват испанската кухня.
© Asscociated Press Феран Адриа.
Това обяснява и защо кулинарният фестивал "Мадрид фюжън" набира все по-голяма популярност сред професионалистите в кухнята от цял свят, където се обсъждат новите тенденции - не само нови техники за приготвяне на храна, расла близо до мястото, където се предлага, но елиминиране на пластмасата в кухнята и превръщането й в текстил, който става за покривка на масата. Протеините започват да идват от растения, отварят се ресторанти, които нямат въглероден отпечатък, морската сол кристализира в изумителни форми в чинията пред клиента, готви се без захар и глутен, но с повече фибри, и т.н.
Всичко започва от простото готвене
Просто готвене основно от зеленчуци и семена, риба, по-рядко млечни продукти и яйца и още по-рядко месо. Така се определя средиземноморската кухня, която вече е под защита на ЮНЕСКО, към която спада и испанската.
Най-отличителни за испанската кухня като предлагаща средиземноморската концепция за нея са комбинациите от специфични вкусове, които във всяка точка от испанската география се създават с продуктите, идващи от земята и морето в околността. Испанската кухня, както и другите средиземноморски, е регионална и всеки град и област се гордее изключително много с богатството и уникалността на храната и виното, които се произвеждат на местно ниво. Това разказва пред "Дневник" Димитър Шопов, който има известен стаж в кухни в Испания, а сега има свое училище за готвене, което периодично предлага уроци за испанската и латиноамериканската кухня в сътрудничество с Институт "Сервантес". Той ще има и свой мастърклас в съпътстващата програма на наградите на "Бакхус". Подробности можете да видите тук.
В съвременната испанска кухня се срещат като супермодерните технологии като молекулярната кухня, така и наследство от арабската кухня, еврейската и средиземноморското влияние. От няколко години молекулярната кухня отстъпи място на традиционните рецепти de toda la vida (от край време), но приготвени с модерни и иновативни техники за обработка на продуктите, казва Димитър.
Това казва пред "Капитал" и Джорди Морера Сизар, един от готвачите на вечерята на "Бакхус". Взимаме старите рецепти - отпреди 100-200-300 години, и ги приготвяме по нов и модерен начин. Старата кухня е доста мазна за днешните стандарти и затова "изчистваме" рецептата от мазнината, разказва той. Посочва, че при осъвременяването на рецептите се запазват автентичната архитектура и вкусът на ястието.
© Asscociated Press
Всяка провинция има свои специфики и продукти и ястия, които са повод за патриотична гордост. Каталуня има много богата кухня, в която съчетава продукти от морето и планината, от простия хляб с домат, чесън и зехтин до разточителни яхнии и сложни ястия, белязани от модернизма. Андалусия е родината на супата гаспачо, сардините на жар, Jamón ibérico de Jabugo, Jamón ibérico de los Pedroches, панираните калмари и морски дарове, опашката от бик. Баските са с най-много звезди "Мишлен", Галисия е прословута с морските си дарове и свинското lacón. Кастилия има своите богати яхнии.
Ако говорите с български готвачи, ще разберете, че най-много за занаята са научили във френски, италиански и др. ресторанти извън страната. Испанските готвачи се учат у дома, където има достатъчно регионални центрове за кулинария, а и ресторантите, в които може да се практикува, са цяла галактика, разказва Димитър.
© Asscociated Press Чурос с горещ шоколад.
За класовете с Институт "Сервантес" казва, че имат за цел да се популяризира испанската култура и език по най-човешкия и топъл начин, а именно приготвяйки заедно и споделяйки традиционни за испанската кухня ястия. Радваме се на голям интерес както от хора, които идват да практикуват испанския си, така и любители на тази култура, които искат да се пренесат в Испания за една вечер, споделя той.
На 31 март гостите на вечерята на "Бакхус" ще бъдат пренесени в Испания от ястията на Джори Морера Сизар от Валенсия, който ще сготви бакалао, приготвено на ниска температура, моркови на жар, шафраново алиоли, въздух от магданоз и лимонена трева. Фернандо Паласио от Сан Себастиан ще представи баски Surf & Turf, чангуро краб, традиционен баски боб. Виктор Мартин от Валядолид ще направи млечно агнешко с диви гъби.
Станимир Милчев Николов Пингвина
Рейтинг: 233 ВеселоТретата снимка!
Кой уби Горуня?Сбръчканите картофи ще им ги оставя.
NIKE
Рейтинг: 515 ВеселоС такива статии трябва да започва деня.
karabastun
Рейтинг: 8865 ВеселотОЛУМБИчКИТЕ ИМ ИЗГЛЕЖДАТ ЗЛЕ...
[email protected]KERUX
Рейтинг: 673 НеутралноЧуросите не са толумбички, а пържено тесто. Нещо като мекички. Смърт за световния ковидизъм!
ofe29523420
Рейтинг: 244 НеутралноКакво е краб?
De Michelis
Рейтинг: 323 НеутралноДо коментар [#5] от "ofe29523420":
рак
gozambo
Рейтинг: 706 НеутралноЛуди сме по испанската кухня. Аз самият правя прекрасна паея от морски дарове. Прошутото им е по-добро от италианското.
stenlyaka
Рейтинг: 1302 НеутралноИберийската храна ми е любимата в Европа !
Най обикновното ястие да ти приготвят , Пимиентос де Падрон , си облзиваш пръстите ! Хамон, сирене , вино , пиперки , стек , морски игли , бейби калмари ....всичко е вкусно !
За сравнение , в Италия всичко ми приличаше на някаква помия с тесто , и на вид и на вкус !
stenlyaka
Рейтинг: 1302 НеутралноИталианците са калпазани , които разбират само от мода !
.......което в последно време също е доста спорно , като се вземе под внимание че от тях тръгна тая тъпотия с голите глезени , възпалител на ахилесови сухожилия !
Ivan_
Рейтинг: 456 НеутралноДо коментар [#7] от "gozambo":
Модератора е неадекватен!Ако не греша на български е паеля.
Пробвай да сложиш и друго месо освен морските дарове.
Надявам се си открил количеството шафран необходимо за вашия вкус.
Оставяш ли я да "отлежи" половин час преди сервиране?
hope
Рейтинг: 3396 НеутралноТова на снимката изглежда катастрофално.
Любовта ще спаси света!!!Незнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 6096 НеутралноДо коментар [#10] от "Ivan_":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевДвойно L в испанския се произнася като нашето "Й".
Paella - паейа - паея.
Mallorca - Майорка.
Ivan_
Рейтинг: 456 НеутралноДенвник,
Модератора е неадекватен!тортия де пататас (картофена торта), не е торта, така написано предполагам, че незапознатите читатели ще го помислят за тората от/с картофи.
Това си е ястия с картофи яйца и лук, бих казал, че прилича на омлет.
Ivan_
Рейтинг: 456 ЛюбопитноДо коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":
Модератора е неадекватен!То във испанския ясно как се произнася, на български не е ли паеля?
Ivan_
Рейтинг: 456 ЛюбопитноДо коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":
Модератора е неадекватен!Като пуснеш търсене във интернет, навсякъде го посочват като паеля, това е наложеното.
stenlyaka
Рейтинг: 1302 НеутралноНаправо си е омлет с картофи , знам го от чистокръвна Каталунка с беден английски
:)
мацката беше направила едно огромно количество от ястието , тогава още ядях картофи .......
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Петър Петров
Рейтинг: 902 НеутралноДо коментар [#15] от "Ivan_":
Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.А испанците какво мислят за това.Както ти казаха - паейя .Па ти продължавай да си пускаш в гугъл.
Petleshev
Рейтинг: 3298 НеутралноДо коментар [#10] от "Ivan_":
Бивш tww09306483.Абе...! Оставете го тоя прехвален, прегорял ориз...! В Испания има, къде-къде по-хубави неща за ядене...! :)))
Незнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 6096 ВеселоДо коментар [#14] от "Ivan_":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевКолкото гръцката дума "полилей", на Български е "полюлей", колкото "бомбардировка" е "бомбандировка", а "бомба" е "бонба", толкова и испанската дума "паейа-паея", е "паеля".
Но нали у нас приемаме посредствеността за норма, а точността се счита за психическо отклонение (Свестните у нас считат за луди...), та така...
Да приемем, че има дублетна форма.
Това, дето си го пържиш у вас, е паеля.
Това, дето го похапваш в Барселона, край морето, е паея.
ОК?
GMO VACCINES CHEMICALS
Рейтинг: 2855 НеутралноДо коментар [#4] от "Джигара":
☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.демек тулумбички без сироп
wpo34378687
Рейтинг: 761 НеутралноДо коментар [#3] от "karabastun":
Разкошни са ,наистина са като мекички, но са тулумбички без сироп. Плюс горещ шоколад или кафе кон лече е много приятна но калорична закуска.
Особено в "Кафе Централ" в Малага........
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 3042 НеутралноДо коментар [#7] от "gozambo":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !''Прошутото им е по-добро от италианското''.
Вярно ! ++
Много по-добро !
Петър Петров
Рейтинг: 902 НеутралноДо коментар [#22] от "wpo34378687":
Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.Ако не е кафе Централ в Малага кво ще стане.Да не мислиш че ги произвеждат там.
sturmgewehr
Рейтинг: 96 НеутралноДо коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":
Ясно е как се произнася.Колегата вероятно има предвид вече наложената норма в българския.Все пак пишем Вашингтон,Марк Твен,Севиля и т.н.В противен случай трябва да изписваме Баленсиа,Баядолид и Абана.
objektivist96
Рейтинг: 520 Любопитно"...който ще сготви бакалао, приготвено на ниска температура, моркови на жар, шафраново алиоли, въздух от магданоз и лимонена трева. "
==========================================================
"...въздух от магданоз "
?!???? Какво е това?
citoyen
Рейтинг: 876 НеутралноУдобен повод да се оплюе италианската кухня. Бях се приготвил да кажа добри думи за испанската/каталунската но при тази помия, която се излива върху италиянската си помислих откъде изведнъж се пръкнаха такива "кухненски експерти"? И двете си имат своите достойнства с тази разлика, че в Италия нещата започват от древен Рим, където се слага начало на нейното систематизиране и където в последствие се появяват и първите готварски книги и записи, от които много неша взаимства френската кухня.
Суджук Герберите
Рейтинг: 458 НеутралноОт 10 години живея в Испания и не съм ял паея нито веднъж. Паеята е народно ядене, като се чудиш кво да ядеш отваряш хладилника взимаш остатъци от това онова и ги забъркваш с ориза - те така е произлязла паеята. Нищо особено.
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!От друга страна испанската кухня наистина предлага шедиоври, понякога прости за приготвяне, по някога не толкова.
Личните ми фаворити са:
- цял калмар на жар, като калмара се набучва на пръчка и тя се забива близо до жарта, не се поставя директно отгоре
- пържени бокерони ал лимон, обаче изчистени (бокерона е вид аншоа, бяло аншоа)
- телешка опашка
- секрето иберико на дървена скара. Също и преса иберико
- иберийски хамон и чоризо. Когато не ми се дават пари за "де бейота" си купувам "де себо"
- салморехо (с настъргано яйце и парченца хамон)
- риба галинета на планча (за мен е най-вкусната риба ever)
- бира зелена Аламбра
- качопо, ако пътувам до северна испания
И още много много други :)
Terminator
Рейтинг: 282 ВеселоГнус!
всеки ден, когато си с мен обикаляме витрини на какво да се спрем нищо не е наред а мерцедес чувам пак някой хвали се купил си днес а ний се потим, на крак стоим с теб приятелю мой и се чудим кой е враг, кой е свой?qqa38518955
Рейтинг: 275 НеутралноДо коментар [#8] от "stenlyaka":
В Италия винаги са признавали ,че испанския хамон е еталона за този продикт.Във всичко останало италианците са по-добри,на светлинни години напред ,жалко ,че десетките им регионални ястия са толкова непознати.Изисканост,простота на приготвяне,отлични за здравето продукти.
qqa38518955
Рейтинг: 275 НеутралноДо коментар [#8] от "stenlyaka":
италианската кухня е безкрайна като вселената
тулса
Рейтинг: 4385 НеутралноДо коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":точността се счита за психическо отклонение
>>> Прекалената точност се нарича педантизъм и в крайните си форми наистина се смята за леко абнормна.:) Трябва да реформираме явно установения правопис на някои чужди думи в българския. Пиши така, както се произнася думата в съответния чужд език.
Испанският език е цвете пред английския, където си е зор да разбереш как се произнасят някои думи..На времето Алфонсо Мъдрия и неговите придворни учени са си свършили добре работата и сега няма трудности с произнасянето на непознати думи. Пише Shakespeare, четеш ..Шакеспеаре.:)
penetrating
Рейтинг: 5916 ВеселоВсе любими храни :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertНе съм пробвал само рaparajote :)
Роси
Рейтинг: 8403 НеутралноДо коментар [#4] от "Джигара":
Тулумбичките са същото, само че сиропирани.
Ivan_
Рейтинг: 456 ВеселоДо коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":
Модератора е неадекватен!И у нас е паея, аз живея в Андалусия, но с българите ще го говорим паеля:)
Съгласен съм, че е дублетна форма.
Само да чуеш Навигация за автомобил как ги реди испанските имена, ще ти стане лошо:)
Ivan_
Рейтинг: 456 ВеселоДо коментар [#28] от "Суджук Герберите":
Модератора е неадекватен!Не си ял, пък нищо особенно:)
Аз пък редовно ям и то на различни места и мога да ти кажа, че има сериозни разлики във вкуса в зависимост от готвача.
Най-добрата, която сме яли е веднъж годишно от курсовете по испански на съпругата ми си правят събиране до езерото. Освен курсове по испански за чужденци, същият учител води и групи за баби и дядовци испанци, които ги учи да четат и пишат, защото са неграмотни.
Та една от тези баби прави най-добрата паеля, която съм ял, в ресторанти и подобни просто са много назад от тази на бабата...
stenlyaka
Рейтинг: 1302 НеутралноВъзможно е ! Аз споделих собствен опит !
Освен това не пипвам въглехидрати та 1 седмица в Италия изкарах на синьо сирене , масло и шунка .
Това , което се предлагаше по ресторантите за мен е боклук , съжалявам !
idiva
Рейтинг: 467 НеутралноНямам любимо ястие в Испания. Паеля ям служебно само, доколкото знам само във Валенсия може да се нарича така, другаде е ароз = ориз, доброволно няма да си я поръчам, а да я сготвя не се и опитвам. Казвали са ми, че традиционно мъжете я готвят в неделя, има много варианти - с пиле, риби, раци, заешко, охлюви. Чуросите са мазнички, хамонът не е лош, но не съм по месото. Обичам тапас, разнообразни са. Много вкусна тортиля ядох само веднъж , всеки път ме изумяват сандвичите с тортиля - хляб с парче от този омлет с картофи. Вкусни в Испания са рибите, много са разнообразни, съгласна съм с коментара за бокероните, маслините, зехтинът и вината.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.