Председателят на социалната комисия и зам.-министър се обявиха срещу промените за пенсиите

Председателят на социалната комисия и зам.-министър се обявиха срещу промените за пенсиите

© Анелия НиколоваПредседателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов и зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова се обявиха днес по "Нова телевизия" срещу промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 година. То предвижда от тази година при изчисляването на пенсията да се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г., без да се включват трите най-добри години от времето преди това.


До края на тази седмица се очаква анализ, изготвен от Националния осигурителен институт, който да покажа какъв ще е ефектът, върху хората, които предстои да се пенсионират. Първоначалните данни са, че парите за старост на почти всеки трети бъдещ пенсионер ще бъдат намалени.


Удар върху доверието в осигурителната система


Според Хасан Адемов промяната на правилата в движение не е добра идея, защото се удря върху доверието към осигурителната система. Като решение той предлага да не се взима решението, преди да е ясен ефектът от него или пък да се предложи на бъдещите пенсионери вариант за избор по коя формула да се изчисли пенсията им. Адемов посочи, че фискалният ефект от промяната ще е спестяване на 9 млн. лв., което при давани 9 млрд. годишно за пенсии, не е особено значимо.
Заместник социалният министър Султанка Петрова, която е от квотата на "Обединени патриоти", изрази надежда, че текстът няма да остане в този си вид. "Не трябваше да се променят правилата в движение. Важно е хората да получат каквото са заслужили", допълни тя.


Петрова призова, преди да се правят анализите, да се изчака докладът на НОИ, от който ще стане ясен ефектът. Зам.-министърът подчерта, че промяната не се прави, за да се намаляват пенсии, и не пропусна да отбележи, че това правителство е единственото, което е вдигнало на два пъти пенсиите с по 20 лева.


Според граждани има намаление на пенсиите с над 200%


По-рано пред Би Ти Ви бившият депутат от "Реформаторския блок" Гроздан Караджов сравни новата пенсионна формула с грабеж. "Тази реформа не е правена като реформа. Не е имало нито дебат, нито разчети, нито ясна позиция. Тя е вкарана с оправданието, че тя ще важи за малцина тарикати, но това се оказва, че не е вярно" каза той. По думите му, според разчети на хора, има намаляване на пенсиите с над 200% по новата формула.


"Само за тази година потърпевшите от новата формула за пенсиите ще са към 22 хил. души. Това ще продължи в следващите 15 години, като цифрата на тези хора ще намалява, но не с много. По мои сметки държавата ще спестява по над 1 милиард. Това е опит НОИ да прехвърли проблемите от болната глава на здравата", е мнението на Караджов. Според него на хората трябва да се даде шанс и да си изберат по коя от двете формули да се изчислява пенсията им, а държавата да поеме своята отговорност и да доплати. Той не изключва и да има протести.


Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Кражбата на века е това.
  Гласувайте пак за ГЕРБ.
  Може и пенсии да не вземете.

  Иван Костов е за съд!
 2. 2 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1894 Весело

  Аасанчо и Султанка... казали дайте да дадем. Машала, другари 👏

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 3. 3 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ivan Prodanov":

  Глупости. Много пенсии даже се увеличават по този начин.

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Grozdan Karadjov
  March 15 at 10:27 PM ·

  Каква пенсионна система? Това си е чиста пирамида!

  Вероятно всички сте чували крилатата фраза, че политиците са много добри в създаването проблеми, които след това триумфално да решават. У нас обаче те и за това не стават. Проблеми създават, но после не ги решават, а само ги замитат под килима. Докато по стар соцнавик, се снишават, докато мине бурята. Какво от това, че са ощетили хиляди невинни хора, които съвестно са изпълнявали закона. Какво от това, че са разбили живота на стотици семейства и са ги обрекли на мизерия.

  Преди седмица се възмутих от една „дребна“ поправка в закона, с която се променя формулата, по която се изчислява пенсията на пенсиониращите се след 01.01.2019 г. Прокарана на тъмно, набързо, без оценка на въздействието и икономическа обосновка. Според нея за пенсия вече ще се вземат предвид само осигуровките върху доходите след 2000 г. По признанието на отговорния орган – НОИ, ощетени са 37,5% от бъдещите пенсионери!

  Какво се случи оттогава досега?

  Бях залят със сигнали на отчаяни хора, които цял живот са се осигурявали честно върху заплатата си, и сега разбират, че са жестоко прецакани. При някои от тях разликата в размера на пенсията между новата и старата формула надминава 100%. Прилагам само един от примерите, на човек който разполага с официална справка, направена от НОИ – по новата формула бъдещият пенсионер ще получава 254.08 лв., а по старата е можел да получава по 522.90 лв.! При и без това мизерните пенсии, това си е чист грабеж!

  НОИ, който имаше на страницата си два вида калкулатори за изчисляване на пенсиите – по новата и по старата формула, не само не взе отношение по проблема, но бързо премахна възможността за сравнение! Сега там има калкулатор само за новата формула! А специалистите му категорично отказват консултации за двете формули. Защо? За да не създавали напрежение?!? Т.е. за тях: няма калкулатор – няма проблем. Как да не очакваме тогава скоро и познатото: няма човек – няма проблем!?

  Депутатите и социалният министър, който по стечение на обстоятелствата е и бивш дългогодишен директор на НОИ, потънаха вдън земя! Заети са с „по-важни“ въпроси като например амнистията за дълговете на мюфтийството, които между другото, са натрупани основно от неплащане на пенсионните вноски на ислямските духовници. Сал един Хасан Адемов (ДПС, председател на социалната комисия) се изказва – признава, че има проблем с пенсиите след 1 януари т.г. и изразява надежда, че в края на годината може да се направят корекции, ако се налага. Евентуално!?

  А дотогава? Какво ще се случи с хората, които са обречени да получават по-малки пенсии от тези, за които са спестявали? За какво доверие в пенсионната система можем да говорим, ако най-големият измамник в държавата е самата държава, която винаги ще намери начин да те прецака?

  А сметките не са никак сложни – в примера, който дадох по-горе имаме доказателство от самия НОИ за пенсия, чийто нов размер е два пъти по-нисък от този по старата формула. В останалите случаи, с които се запознах, се натъкнах на още по-фрапантни случаи, където разликата достига до четири пъти. Ще цитирам само два от тях: намаляване на пенсията от 900 на 270 лева в единия случай и от 425 на 165 лева, в другия случай. Говорим за разлики в размер на 250 до 650 лева на месец от всеки нов пенсионер, които държавата ще „икономиса“. А, само през тази година у нас ще се пенсионират около 100 хил. души, от които по признание на НОИ 37 хил. ще са с намалена пенсия. За една година държавата ще ги „глоби“ с между 100 и 200 милиона лева, а за следващите 20 години сумата набъбва съответно на между 2 и 4 милиарда лева. Ето как пенсионната система заприличва на чиста пирамида – вземаме от едни, за да дадем на други. И така, докато свършат парите.

  Логичният въпрос е защо се прави всичко това? Щеше да е смешно, ако не беше цинично обяснението на НОИ, че така спестявали на хората обикалянето по фирмите в търсене на документи! Истината е, че така се спестяват пари – както видяхме по-горе, между 2 и 4 млрд. лв. за двадесетина години! За гигантския държавен бюджет това е капка в морето. Особено, като се има предвид как с лека ръка управляващите прахосват пари за обречени проекти като АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“.

  Но за обикновените граждани това са изстрадани пари за що-годе прилични старини. Тези граждани не желаят да получават подаяния от политиците под формата на великденски или коледни добавки, или някакви мъгляви обещания за 10% увеличение на пенсиите. Те искат просто да получават това, за което са спестявали – своите си пари. Защото имат достойнство! И цял живот са работили честно и почтено. Ако и политиците имат достойнство, те трябва веднага да оправят кашата, която сами забъркаха, и да отменят скандалната поправка. Или поне да въведат преходен период, в който хората да избират по коя формула да се изчислява пенсията им. Защото и един гражданин да има ощетен, това е голям проблем. Който, когато и да бъде решен, все ще е късно.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  "Според Хасан Адемов промяната на правилата в движение не е добра идея, защото се удря върху доверието към осигурителната система. ..."

  - Доверието върху системата за пенсии, базирана на три най-добри години, заслужава да се "удря". Ако не се лъжа тя се роди барабар с идеята за допълнителното задължително осигуряване. И двете обслужиха олигархията. Масово имаше осигуровки на ненормално високи доходи, но само за 3 години. Не толкова масово се създадоха УД в ДЗПО-то, все структури но олигархията.

 6. 6 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  Ей го на.
  Герберчето се появи да защитава своя вожд Бойко.

  Иван Костов е за съд!
 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 271 Неутрално

  "Първоначалните данни са, че парите за старост на почти всеки трети бъдещ пенсионер ще бъдат намалени."

  Някои хора работят след пенсиониране, за да им се вдигне пенсията. А сега много повече хора ще работят след пенсиониране.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Ба си и измисления спор. За остатък от социализма. Умрял преди 30 години. Уж. С тази измислена формулировка се нарушава елементарна логика и справедливост. И водеше до това, че повечето хора излизаха с доход над средния. Сега се отчита достатъчно дълъг период за да бъде представителен.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kiril":

  Някои не трябва да приемат осигуряване на минимума, а другите пари под масата. После ще пищят...

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Това кой по ред закон е, за тази година, гласуван без оценка за въздействие ?. Първо гласуват ,после мислят- тикви .

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В случая НОИ са прави, а пищят тарикатите. Защо ако само три години си се осигурявал на максимума, а останалите на минимум трябва да вземеш максимална пенсия? Новата схема отчита доста по-добре цялостния осигурителен принос към системата.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#4] от "SaveBG":
  НОИ наистина е пирамида . Около 500 000 калинки не внасят осигуровки ,а взимат най-високи пенсии. Който е по умен трябва да се осигури с имоти или застраховки , ама не в БГ.територията.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3227 Любопитно

  До коментар [#9] от "Велков":

  Ти колко си внасял?

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3227 Любопитно

  До коментар [#9] от "Велков":

  Ти колко си внасял?

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#13] от "джендър дебне в храсталака":

  Не знам.
  Знам обаче, че не съм лъгал държавата. Затова и тя не ме лъже.

 16. 16 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 543 Неутрално
 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Пенсиите винаги са били труден за решаване въпрос, поради вечния недостиг на пари. Да се надяваме, че тези промени ако бъдат приети не са поредния начин за орязване на пенсиите, за да се закърпи бюджета на НОИ.

 18. 18 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Цялата ни система е сбъркана - пълно е с тарикати, които се осигуряват на минимален доход, пълно е с тарикати, които плащат на работниците си под масата, пълно е с идиоти, които живеят с максимата е...л съм я и държавата. От другата страна са НАП и НОИ, които са като продънено буре и пари само изтичат. За съжаление, накрая всички остаряваме или се разболяваме и тогава в касата пари нема. Решенията са прости и всички са свързани с ефективен контрол - на плащанията и на харчовете (както на хората, така и на институциите) и финансова грамотност - като няма да внасяш в касата, внасяй си депозит, внасяй допълнителна пенсия, купувай ценни книжа (никой не е казал да са български), направи си застраховка живот, купи имот и т.н.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 19. 19 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":
  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Няма да е лошо, вие двамата тук, да попрочетете малко историята на Кодекса за социално осигуряване, както и самия Кодекс, просто за да не пишете глупости.
  За огромно съжаление на целия български народ, съставителите на такива закони от ГЕРБ са на вашето образователно и интелектуално ниво.
  Нищо добро не очаква един народ, "управляван" от прости хора, начело с пожарникар!
  А иначе, вие двамата може да продължите да си гласувате за ГЕРБ и да венцехвалите Тиквата. Той е умен. Прочел е цяла книга за индианците. Може и вие да стигнете Неговото ниво някой ден.

 20. 20 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#17] от "Voiko":

  Надежда всяка тука оставете.
  Трябва да се кърпи социалната система, ама някак и да мине кърпежа. Та 1/3 са прецакани, 2/3 не са и се казва "ама то повечето са на далавера"
  И така до след 5-6 години, когато пак ще прокарат някоя подобна мярка и пак на принципа "1/3 срещу 2/3", докато всички не бъдат прекарани, но вече ще е късно.

 21. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Председателят на социалната комисия и зам.-министър се обявиха срещу промените за пенсиите?!
  И какво бай асан ли е новия месия? И защо не е бил против когато са гласували промените през 2015г. ? Тоя изкара целия си трудов стаж в мешерето и повече от 30 години мърсува в мешерето!

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Много интересно как за реформи, които слагат край на фабриките за далавери а-ла СМЧ в НОИ-Силистра, винаги се оказват трудни, непопулярни и не могат да съберат консенсус.

  Обратното, за кражби, далавери и губещи енергийни проекти ще се избият кой да пререди другия.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 23. 23 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Искам си реалната пенЦия! Но е факт, че правителството иска да намали и бройката (на пенсионерите) и размера (на пенсиите).

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 613 Неутрално

  "Петрова призова, преди да се правят анализите, да се изчака докладът на НОИ, от който ще стане ясен ефектът. "

  А защо не правите анализите преди да се правят промените?!? Защо не спазвате закона за нормативните актове? Всичкият този шум нямаше да го има, ако просто бяхте направили истинска предварителна оценка, но...

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  "Заместник социалният министър Султанка Петрова, която е от квотата на "Обединени патриоти", изрази надежда, че текстът няма да остане в този си вид. "Не трябваше да се променят правилата в движение. Важно е хората да получат каквото са заслужили", допълни тя."

  Със сигурност промени, които водят до намаляване и на без това ниските пенсии, няма как да бъдат приемливи за всеки от нас. Но прочетете изказването за въпросната Султанка, която е не друго, а зам.министър и мнението на според обичайните изказвания видния експерт в тази област, Хасан ага.
  Те какво, днес ли видяха този текст, та се правят на иненадани?
  Особено ме убива израза, че правилата не трябва да се променят в движение - пълен абсурд.
  Каквито и промени да се извършат в пенсионната система, те ще бъдат само в движение, защото няма периоди, в които никой да не се пенсионира, та тогава да промениш нещо в стационарен режим.
  Следващото изречение зашеметява с простотията си, което явно е неизбежен спътник на популиста - " Всеки да получи заслужената от него пенсия". Че има ли човек, който да не смята, че е заслужил много повече от това, което получава - аз лично не съм срещал такъв.
  За да се осъществи подобен принцип трябва всеки да има индивидуална сметка и каквото си внесе в нея, това да му е пенсията. Отделен и не с лек отговор е въпроса, кой ще управлява тези средства и какво става ако въпросното дружество ги окраде или фалира поради лошо управление.
  Но ние имаме солидарна система, при това с хроничен дефицит във финансирането, която се дофинансира през бюджета, т.е. от всеки един от нас, който го пълни - бебе, работещ или вече пенсионер през ДДС-то за всеки закупен продукт, през акцизите върху алкохол, цигари, горива и т.н. Остава да допуснем, че Султанка не е чувала за тези обстоятелства, затова плещи глупости.
  Но няма страшно, те видните спецове в областта, вече научиха за проблемите в пенсионната система и в скоро време, ще настъпи всеобщо благоденствие и справедливост.

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Системата, базирана на три най-добри години не трябваше да остане толкова дълго.
  Трябва да се взимат предвид вноските за всички години трудов стаж.
  А ощетените вероятно са се осигурявали за три години върху високи доходи в пероида 1990-1999 за да си докарат високи пенсии според тогава действащия закон. Което е чисто използване на системата.

 28. 28 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  В дъното на тия скандали пак са дъртите ченгета от банковото лоби на деветдесетте - сега се усетиха че могат пенсиите им да намалеят, а решението за промените е взето чак през 2015 година и тогава всички политически сили без изключение го приеха ( нещо рядки срещано ) като справедливо. Не случайно калкулатура на НОИ за бъдещите пенсии е застинал на декември 2018 година - за да не могат хората да си видят новите по високи пенсии и малката креслива група със златните фалшиви инфлационни години, да остане без доводи.

  Натиск, постоянство и търпение.
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3227 Весело

  До коментар [#15] от "Велков":

  Не знаеш ,защото не си внасял

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Системата, базирана на три най-добри години не трябваше да остане толкова дълго. Трябва да се взимат предвид вноските за всички години трудов стаж. А ощетените вероятно са се осигурявали за три години върху високи доходи в пероида 1990-1999 за да си докарат високи пенсии според тогава действащия закон. Което е чисто използване на системата.
  —цитат от коментар 27 на pamela


  И аз съм направил същото. Докато още можеше да се купува стаж със задна дата. Тогава за 500 $ доста си вдигнах коефициента.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Из отчетът на НОИ:
  "Изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на ИК води до увеличение в размера на ИК за 56,8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на ИК на 11,9%, а при 31,3% се получава намаление в ИК. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.
  Предварителният анализ на данните сочи, че общият ефект от прилагането на промените е увеличение с 0,3% на средния ИК на лицата от разглежданата съвкупност, което показва, че от гледна точка на системата, ефектът е неутрален. Средното увеличение на ИК е 4,3% за съвкупността на лицата с увеличение и запазване на размера, а средното намаление на лицата, за които беше изчислен по-нисък ИК, е 8,3%.
  От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9,1 млн. лв. за 2019 г., което е само 0,09% от общия разход за пенсии, заложен в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за настоящата година.
  Към този момент намаление на размера на ИК се наблюдава предимно при лица, които в периода 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи доходи."
  http://www.noi.bg/newsbg/5459-analizpromiana2019

  Още веднъж:

  "Към този момент намаление на размера на ИК се наблюдава предимно при лица, които в периода 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи доходи."

  Със здраве.

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#29] от "джендър дебне в храсталака":

  Здравно и пенсионно съм осигурен, значи е внасяно. Спекулациите ходоунски са грозно дело.

 33. 33 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Лошо, лошо братя!
  За жалост повечето коментари тук, днес са на нивото на "управниците" ни.
  Всеки, който не познава принципите на пенсионната система, взема отношение по въпроса и "мъдро" прави заключения. При това, в повечето случаи, "заклеймявайки" гадовете, които били имали, представете си, някакви си три години в трудовата си биография, които си заслужава да бъдат предпочетени.
  "Уважаеми" защитници на Гербавата идиотщина, в трудовите около 40 години от живота на всеки от нас винаги, ама винаги, са се отчитали онези три последователни години до 1997, които могат да донесат на човек мъничко повече сигурност в пенсионната възраст.
  Или си мислите, че пенсионерите заслужават съдбата си???
  Не са "страшно" много тези от тях, които въобще доживяват да се пенсионират.
  А за по-младите и доста по-необразовани тук само ще напомня - един ден има вероятност и вие да доживеете до пенсионна възраст.
  Четете повече, понаучете законите в България и хубаво си мислете за кого гласувате на избори.

 34. 34 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Доста хора тук май не си дават сметка, че следващия път те ще бъдат в онази 1/3 на прецаканите.
  А като се имат предвид демографската ситуация и склонността на една част от населението да бъде съвестен данъкоплатец, следващата реформа няма да е толкова далеч.

 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ivan Prodanov":Глупости. Много пенсии даже се увеличават по този начин.
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  Няма такова нещо. По времето на Костов направиха такава реформа, че много пенсионери останаха с мизерни пенсии и мизеруваха до самия си край. Така ще стане и сега. Винаги правят икономии на гърба на народа и то на най-бедната част от него.

 36. 36 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  В случая НОИ са прави, а пищят тарикатите. Защо ако само три години си се осигурявал на максимума, а останалите на минимум трябва да вземеш максимална пенсия? Новата схема отчита доста по-добре цялостния осигурителен принос към системата.
  —цитат от коментар 11 на rumen_s


  цялостният принос след 97-ма е за 22години, но хората са работили и по 20 год. преди това и са се осигурявали, растейки кариерно и доходно. Преживяли са Луканов, Виденов и вся осталная, фалити на фирми, безработица или принудително ниски осигуровки на мижава заплата. И имат право на комбинация от двете половини на стажа си. Никой в тая държава, освен добре вкопаната администрация, не поддържа 35-40 години едно и също равнище на доходи, щото преход, нале.
  Броя месеци преди 97-ма е 36, което е малък процент, съпоставимо с 264-те след 97-ма.
  Но аман от административно наложени кражби! Впрочем ДС-та, шапкари, партийни секретари вече се изпопенсионираха, тая брадва сега е за редовите хорица, неползващи привилегии за възраст и категория, бъхтили по над 35 години.

 37. 37 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Нагледен пример:
  Човек, работил в завод около 20 години. Тежко производство. Имал добра заплата, но и здравето си е давал, дето се вика.. Закриват завода около 2002 г. и съответно той остава без работа. Намира си друга, но вече не е същото - не е първа младост, няма как да работи толкова яко. Съответно по-ниска заплата. Плащал си е чинно всичко, на черно не е работил.
  И сега му казват: "Ами, сори, ама преди 2000 г. не ти се считат трите най-добри години".
  Вече се чудя как човек да разчита на държавата, като през 5-6 години идва ново 20 и нови преизчисления. Даваш едни пари, а нямаш никаква предвидимост какво би взел, ако се пенсионираш.
  Отделно, че държавата, като го закъса, първо бърка в пенсионната каца, че там парите са бая.

 38. 38 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2342 Разстроено

  Само искам да припомня една Българска народна приказка.

  "Живеели, в една къща, младо семейство с детенце и възрастия маща на мъжа. Снахата вечно недоволна, че трябвало да изхранва и чисти, около дядото, придумала мъжа да го "устроят" под стълбището, та да не и се мотка из къщата. Скоро след това, таткото забелязал, че синчето дялка нещо.
  - Какво майсториш, сине? - попитал гордия от сръчността на сина си баща
  - Копанка, тате! Че да има в какво да ви храня с мама, като остареете!
  Много мнения, на скорозрейки и недозрейки и на "личности" с кухи междуушия, прочетох, не само под тази статия, и ми стана жал, за тях!

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  "... Заместник социалният министър Султанка Петрова, която е от квотата на "Обединени патриоти", изрази надежда ..."!

  Обединените патриоти не дойдоха ли на власт, с обещания за 300 лева минимална пенсия...?!? Какво стана? Костов, пак ли пречи...?!? :)))

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 881 Неутрално

  ЩО БЕ СВАЛЕТЕ ГИ БЕ ОСОБЕННО НАПОСЛЕДЪК С НОВИТЕ ДАНЪЦИ НА КОЛИТЕ И С ВИНЕТКИТЕ ГИ ЗАЗИДАХТЕ ПО КЪЩЯТА ИМ ТИЯ ХОРА , ЩО ДА СЕ МЪЧАТ НА ТЪМНО И СТУДЕНО , ИЗРОДИИИ ГРОБАРСКИ

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Предизборно!
  —цитат от коментар 16 на exit13

  Мдам.
  Това е заложено още от края на миналата година. И е отчетено към бюджета.
  Минало е и през комисията, и през министерството.

  Сега, точно предизборно, както казвате, се усетиха какъв го забиват не само на пенсионерите, ами и на себе си. Избори идат!
  Затова е цялото това нагло и лицемерно хълцукане сега.

  Прочее ... и Баце се усетИ к'ва народна лИбоФФ Му са заформя. И спешно ги е привикал да спасява положението. Пак Той!

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2100 Весело

  До коментар [#35] от "proza":

  Че по времето на Жан Видено пенсиите бяха по 4-5 долара месечно.
  Тогава доколкото си спомням доходите на всички се сринаха, не само на пенсионерите.
  По времето на лошия Костов полека лека започнаха да се възстановяват и всъщност след преизчисленията пенсиите се вдигнаха. Но пенсионерите ги сравняваха с това, което бяха получавали преди инфлацията и изреваха, че пенсиите им били намалени. Всъщност и нашите доходи бяха намалели след инфлацията, защото нямаше как след фалита на държавата доходите да се възстановят веднага в пълен размер.

 43. 43 Профил на Terminator
  Terminator
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Дори да не го променят тази година а следващата пак ще има ощетени.

  всеки ден, когато си с мен обикаляме витрини на какво да се спрем нищо не е наред а мерцедес чувам пак някой хвали се купил си днес а ний се потим, на крак стоим с теб приятелю мой и се чудим кой е враг, кой е свой?
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11800 Неутрално

  За пенсии никоя коректна към гражданите си държава не прави промени в правилата за отминали периоди.
  Тези промени са ОК и може би са справедливи, но те трябва да важат за тези, които сега влизат в системата, не за тези, които са изградили стратегията си за пенсиониране по досегашните правила (каквито и да са те).

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8950 Неутрално

  Тази Султанка е такава куха лейка, че не знам, кой и е дал да се занимава с такова важно нещо.

 46. 46 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#42] от "pamela":

  Най голамата пиар грешка на Костов е че деноминира лева. Просто трябваше да остави пенсиите на нивата от хиляди левове и никой нямаше да може да прави преки сравнения между пенсиире от преди 1997 година и след нея. Разбира се сега щеше да има пенсии от милион и двеста хиляди лева ( тавана ), като всичко от 1989 г щеше да е растеж на номиналната стойност.

  Натиск, постоянство и търпение.
 47. 47 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  Тези които са паднали от дървото миналата седмица , моля да не коментират, да започнат да коментират , след като им се увеличат пенсиите, с по големият %.

 48. 48 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#45] от "Роси":

  Нещо повече предложението за тази гавра идва от министерството , което предполага тя, Горанов, Пейков, все изявени интелектуалци и радетели за хуманистично и актуално заплащане на хората ,които създадоха тази държава. Минаваме към Сръбският фолклор: - "Напрай добро , лапни говно."

 49. 49 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 184 Весело

  До коментар [#37] от "Killing Joke":

  И не за първи път , това упражнение с бъркането и вземането на готовите пари веднъж вече се случи и при това ,а и при едно друго правителство на Луканов. А бе Елин Пелин ,ще излезе и той пророк:- "На бедния ,или ще му умре кравата , или някой ще спи с жена му , все нещастия и все на бедняка, тотален абонамент.

 50. 50 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 184 Разстроено

  До коментар [#42] от "pamela":

  Жан Виденов трябваше да се застреля , след това което допринесе за страната си, и няма да ви питам , защо се стигна до фалит и хиперинфлация , най вероятно няма да можете да ми отговорите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK