Стопанската камара подкрепя обвързване на помощите с квалификация и ограмотяване

Стопанската камара подкрепя обвързване на помощите с квалификация и ограмотяване

© Юлия ЛазароваБългарската стопанска камара подкрепя необходимостта от съществени промени в условията за получаване на социални помощи и обвързването им с участие в различни форми на ограмотяване, придобиване на начално и основно образование и професионална квалификация. Това се казва в позиция на работодателската организация, разпространена до медиите по адрес на законопроект, внесен за обсъждане в Народното събрание от депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Проектът е за изменение на Закона за социалното подпомагане.


Внесеният на 6 март проект предвижда получаваните социални помощи да се обвържат с участие на хората в програми за ограмотяване, придобиване на квалификация и полагане на общественополезен труд. Предлаганите нови текстове включват и обвързване на помощите с наложени мерки за "въздействие и възпитание".


На трайно безработните се предлага всяка година да се прави оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии на Министерството на труда, като с оценката се поставят годишни цели за ограмотяване, повишаване на квалификацията и "степента на социализация". Предлага се при две отрицателни оценки помощта да се намалява с 50%.
Стопанската камара подкрепя подобни мерки, като предлага свои редакции.


Предложеният от Веселинов текст за условията за получаване на помощи изключва жените в майчинство, който не са трайно безработни. Камарата посочва, че редица изследвания определят публичните разходи за образование на жените майки, особено на тези с т.нар. ранни раждания, като инвестиции с най-висока социална и икономическа обществена възвращаемост.


Затова организацията предлага всички майки до определена навършена възраст – например 40-45 г., за които са установени значителни образователни и квалификационни дефицити – липса на начално и основно образование и базова професионална квалификация, да бъдат обхванати в курсове за ограмотяване и/или повишаване на квалификацията.


След допълнителна оценка следва да бъдат осигурени необходимите бюджетни и човешки ресурси за поемане от общините на дневната грижа за отглежданите деца по време на участие на техните майки в курсовете.


Допълнително трябва да се определи минимална възраст на отглежданите деца, след която задължително се прилагат съответните мерки като условие за получаване на социалните помощи. Според камарата това ще допринесе за ефективна реализация на тази целева група на пазара на труда, за подобряване на равнището на образованост и социализация на децата в техните семейства, за ограничаване на ранното отпадане от образователната система.


Повишаването на образованието и квалификацията на майките с т.нар. ранни раждания ще спомогне също за ограничаване на мащабите на разширяващата се маргинализация и на броя на икономически неактивните и безработните, посочва в позицията си камарата.


Посочва се още, че в проекта на депутата липсва текст, който да обхваща времето след едногодишния срок, в който даден човек получава с 50% намалени помощи. Не е уредено дали помощта се прекратява, спира или подновява и при какви условия – например включване във втори курс за придобиване на следваща (основна) образователна степен или допълваща квалификация, посочва камарата.


Според организацията трябва да се посочат дефиниции за предлаганите мерки, като например за "общественополезен труд", за да няма противоречиви тълкувания в бъдеще.


През февруари вицепремиерът Красимир Каракачанов предизвика множество негативни реакции, след като предложи концепция, в която предлага общественополезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост. Документът бе формулиран конкретно за решаване на проблемите с "циганския (ромския) етнос" и бе публикуван във фейсбук профила на Каракачанов. Оттогава няма движение по документа, за изпълнението на който Каракачанов обяви, че ще си подаде оставката, ако не се приеме.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK