Общинската погребална агенция с години е работила незаконно във Варна

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е илюстративнаОбщинското търговско дружество "Обреди" във Варна е извършвало погребения, издавало е документи, управлявало е гробищните паркове в града и на практика е упражнявало голяма част от предмета на дейността си противозаконно. Това показва решение на административния съд в града от март 2017 г., потвърдено и от Върховния административен съд на 5 ноември 2018 г.


В резултат на незаконния статут местната администрация е загубила контрол върху управлението на дейности, средства и дори приходи, които според сега действащото законодателство трябва да постъпват в общинския бюджет.


Въпреки че е бил уведомен за последното съдебно решение по надлежния ред, пет месеца по-късно председателят на общинския съвет във Варна Тодор Балабанов не е предприел никакви действия, за да го приведе в изпълнение и да промени ситуацията. Той не отговаря и на въпроси по темата, дори след намесата на правителството.
Писмо от отдел "Приемна" на Министерски съвет от 18 януари т.г.

© Дневник

Писмо от отдел "Приемна" на Министерски съвет от 18 януари т.г.


На 12 декември м.г., а след това и на 18 януари т.г. от отдел "Приемна" на Министерския съвет са препратили до Балабанов и до кмета на града Иван Портних жалби и въпроси на граждани с настояване да бъде изяснено защо съдебните решения не са изпълнени.


Реакция не е последвала


Председателят на общинския съвет във Варна е продължил да бездейства дори след постановление, изпратено му от Варненската окръжна прокуратура на 11 януари т. г. С него отново му е препоръчано съветът да приведе в съответствие с българското законодателство дейностите, извършвани от търговското дружество "Обреди".


Постановление на Окръжна прокуратура Варна от 11 януари т.г.

© Дневник

Постановление на Окръжна прокуратура Варна от 11 януари т.г.


Балбанов е оставил без внимание и разпореждане, което на 26 февруари т.г. му е изпратил изпълняващият длъжността председател на Варненския административен съд Борислав Милачков. С него той е определил 14-дневен срок, в който председателят на общинския съвет е трябвало да представи доказателства за изпълнение на съдебните решения. Този срок е изтекъл в понеделник (18 март 2019 г.), но разпореждането отново не е изпълнено.


Съдия Милачков е предупредил Балабанов, че при продължаваща липса на реакция ще му бъде наложено наказание. Въпреки това бездействието на председателя на общинския съвет във Варна продължава.


Разпореждане на председателя на Административен съд - Варна от 26 февруари т.г.

© Дневник

Разпореждане на председателя на Административен съд - Варна от 26 февруари т.г.


Затова вчера четирима общински съветници внесоха в общинския съвет във Варна


искане за свикването на извънредна сесия


Тя трябва да приведе в изпълнение съдебните решения. Това означава да бъде отменена действащата в момента "Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Варна" и да бъде учредено общинско предприятие "Гробищни паркове" на бюджетна издръжка като част от кметската администрация.


Писмото е внесено от общинските съветници Григор Григоров и Чавдар Трифонов (от гражданската квота на коалицията "Реформатори и патриоти"), Ивайло Митковски (ДСБ) и Костадин Костадинов ("Възраждане").


Според действащото в момента законодателство


гробищата са публична общинска собственост


и по тази причина могат да бъдат предавани за безвъзмездно стопанисване и управление единствено на структури и юридически лица, които се издържат от бюджета на съответната община. Дружеството "Обреди" очевидно не е такова, гласи решението на административния съд във Варна.


Справка в Търговския регистър показва, че то е учредено от общината с решение на Общинския съвет още през 1993 г. Уставният капитал е 1,6 млн. лв., като с изключение на парична вноска от 11 хил. лв. той е формиран с апорт на 4 поземлени имота и пет сгради – гробищни паркове, ритуални и административни помещения.


Още от самото си създаване дружеството работи в противоречие с действащото законодателство, тъй като извършва дейности, вменени като задължение на кметските администраци. Част от тях е трябвало да бъдат предоставяни безвъзмездно.


Това положение се запазва до 29 юни 2015 г. когато в администрацията на общинския съвет във Варна е внесен нов проект на "Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Варна". В него към текста на старата наредба са добавени и нови клаузи, които са пак в


драстично противоречие с действащото законодателство


Те на практика правят общинското дружество "Обреди" моноплист в сферата на погребалната дейност във Варна.


Вносител на проекта е бившият местен лидер на ДПС, а сега общински съветник от СДС Янко Станев. Според текстове, залегнали в новата наредба, на "Обреди" е възложено да извършва всички административни процедури по погребалната дейност, поддържането и обслужването на гробищата във Варна.


Със същите промени общинското дружество е получило право да извършва и търговска дейност на територията на гробищата във Варна – нещо, което е категорично забранено на частните му конкуренти. Те имат право да работят само в условията на регистрационен режим, за прилагането на който отговаря отново "Обреди".


В резултат от приемането на новата наредба през 2015 г. таксите за гробни места, определени от общинския съвет във Варна, които би трябвало да се събират от съответните служби на местната администрация, са постъпвали не в общинския бюджет, а по сметките на търговско дружество, което се е разпореждало с тях.


Според публикуваните годишни финансови отчети на компанията приходите й през 2017 г. са малко над 2.6 млн. лв. срещу 2.5 млн. през предходната. В същото време разходите й за двете години са съответно 2.5 и 2.4 млн. лв. Така отчетената печалба на общинското дружество е минимална, въпреки че според данните, които е обявил директорът му Елица Ботева, то има впечатляващ пазарен дял от 44.6%.


В противоречие със законите


е и фактът, че в управление на "Обреди" ЕООД са били предадени и всички гробища във Варна. Според текста на решение на Варненския административен съд от март 2017 г. "общинското имущество (гробищните паркове и намиращите се в тях сгради и съоръжения), предоставено на търговски дружества, става собственост на юридическото лице и е различна от общинската". Така гробищата във Варна са престанали да бъдат публична общинска собственост от момента, в който са станали част от активите на "Обреди" ЕООД.


"От друга страна, възлагането на управлението и поддържането на гробищния парк създава конкурентно предимство за общинското дружество и го поставя в по-благоприятно положение от останалите стопански субекти, осъществяващи погребална дейност, пише в решението на Варненския административен съд. В същото време това му дава възможност да оказва едностранно въздействие върху пазарното поведение на неговите конкуренти. Това неравноправно положение се засилва от възлагането на административни функции на търговското дружество и от делегирането на властнически правомощия на неговия управител".


В хода на съдебното дело, започнало след жалба на няколко дружества, занимаващи се с погребална дейност и изработване на надгробни паметници, е станало видимо и друго


нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация


Преди да бъде приет от общинския съвет във Варна, проектът на наредбата, предложен от съветника Янко Станев, не е бил придружен от доклад на вносителя, не е бил публикуван в сайта на администрацията и не е била подложена на обсъждане. Не е бил осигурен и задължителният по закон 14-дневен срок за приемане на предложения и становища по проекта.


Именно неспазването на всички тези разпоредби е станало основание за съдебната отмяна на текстове от Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Варна.


Въпреки това заради необяснимото бездействие на местната власт и пренебрежителното й отношение към съдебната въпросната наредба продължава да действа и до този момент.


В края на миналата седмица "Дневник" изпрати до пресслужбата на общинския съвет във Варна въпроси, от чиито отговори трябваше да стане ясно защо председателят Тодор Балабанов не е изпълнил решенията, постановени от две съдебни инстанции. До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тази липса на реакция на писма от съд и прокуратура е достатъчно основание Балабанов да бъде разжалван.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Весело

  Спасе, пусни една новина, че поне едно нещо е както трябва във Варна.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Гневно

  Дневник, моите почитания, но вие сте национален ежедневник.
  Като пловдивчанка ми е обидно да чета всякакви дребнотемия за Варна, които са представени с напоителни подробности.
  И не, не се оплаквам, нито настоявам да правите същото за Пловдив, защото си има регионални медии за такива неща.
  Аз не съм виновна, че Спас Спасов ви е единственият кореспондент, престанете да злоупотребявате с това!

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво смърди...!!!

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Споко ве, частната дръжава ще обезщети общината Варна.
  Помним Герговата дупка, платена от Гербовата шай.а.

 6. 6 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Българската икономика се крепи на :
  -Ако стане, ще почерпя !

  Това е

 7. 7 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  По тая логика , оная селска гротеска с кулата и налудничавото пеене трябваше да го дават само в Марица.24 ком

 8. 8 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Е откъде да я измисли тая добра новина, при положение, че във Варна от 20 години нищо не е както трябва? Градът с най-крадлива и некадърна държавна администрация и население от основно кандидат-тарикати, за които да се работи е срам. Градът, целенасочено превзет и залят от руснаци. Какво хубаво да се случи в този град?

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#7] от "Позорно събрание":

  По коя "логика"???
  Сравняваш това, че Пловдив е Европейска столица на културата и откриващата церемония с някакви си документални неуредици във Варна?!?
  Личното ти мнение за откриването изобщо не ме интересува.
  Утре може да решиш, че откриването на Олимпийски игри е регионално събитие, понеже не ти е харесало видяното по телевизията.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Весело

  До коментар [#8] от "Chung Kuo":

  Например, че се строи най-големият исторически парк в Европа за 50 млн. евра...
  Макар че, и там се очакват последващи драми...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Днес е далавера да си в погребалния бизнес. Особено в големите градове.
  Мрат като мухи,а терени няма.

 12. 12 Профил на Dimitar Lazarov
  Dimitar Lazarov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Спомням си разследванията на Марин Николов срещу кметовете, които доведоха до....

  нищо

  Браво на Спас за ентусиазма. Самият той знае, че каквото и да напише нищо няма да стане, но все пак продължава.

 13. 13 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Ужас. Май варненските общинари са краднали и от погребални дейности.

 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Дневник, моите почитания, но вие сте национален ежедневник.Като пловдивчанка ми е обидно да чета всякакви дребнотемия за Варна, които са представени с напоителни подробности.И не, не се оплаквам, нито настоявам да правите същото за Пловдив, защото си има регионални медии за такива неща.Аз не съм виновна, че Спас Спасов ви е единственият кореспондент, престанете да злоупотребявате с това!
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  Задачата която е дадена на Дневник е да хули и плюва по държавата по всеки възможен повод.
  Всеки проблем трябва да се пропагандира, и да се всее максимална омраза към държавата като такава.

  И да минимизира позитивните новини колкото е възможно.

  Това е пред-военна пропаганда с цел средносрочна - отслабаване на държавата, а по дълга цел - ликвидация !

 15. 15 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Спасе, пусни една новина, че поне едно нещо е както трябва във Варна.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Такава трудно се намира. Варна е едит он най-зле управляваните градове в България, и почва да си личи. На нардоа почва да му писва.

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#15] от "shisharko":

  Да, Варна е един от най-зле управляваните градове. Положението в много други, не е по-добро. Но, на народа въобще не му дреме, още по-малко да му писва. Само стой и гледай, как варналии ще си изберат следващия червен кмет, който ГЕРБ им предложи...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  И кво сега?

  Трябва да те откопаят и да те закопаят наново законно ли? ;)

 18. 18 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#15] от "shisharko":Да, Варна е един от най-зле управляваните градове. Положението в много други, не е по-добро. Но, на народа въобще не му дреме, още по-малко да му писва.
  —цитат от коментар 16 на tww09306483


  Напротив. Народа почва МНОГО да му писва. И се активира.

  А на изборите важното ще е не чак толкова кой ще бъде кмет (това е по-скоро представителна дейност) отколкото кой ще бъде в Общинския Съвет.

  Защото там в момента ГЕРБ си правят каквото си искат, но след изборите това няма да е така.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Щом агенцията е работила незаконно, значи и погребенията са незаконни, следователно трябва да ексхумираме телата и да ги погребем законно! :)

 21. 21 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 914 Разстроено

  [quote#14:"WWW"][/quote]

  ++++++++++++
  Така мисля и аз.Така мислят и една малка част от участващите във форума.Голямата част го напусна отвратена от начина на поднасяне и коментиране на новините.Това е!

 22. 22 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Като пловдивчанка ми е обидно да чета всякакви дребнотемия за Варна, които са представени с напоителни подробности.
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  Имаш право на мнение, но ай малко да не се изказваш като последна инстанция, защото ние пък искаме такива "дребнотемия" и като цяло не смееш ма определяме редакционната политика на една или друга медия. Досадна женица!

 23. 23 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Всеки проблем трябва да се пропагандира, и да се всее максимална омраза към държавата като такава.
  —цитат от коментар 14 на WWW


  Много Ви дразни , герберастки комундели, че има медии различни от свинските, дето се лее мед и масло. ДЪРЖАВАТА Е ЗА МРАЗЕНЕ, защото унищожава СТРАНАТА НИ. Населението не намалява и младо и старо не заминава, щото медиите пропагандират нещо, а защото не им се живее в тази кочина - държава. НИЩО ХУБАВО НЕ СЕ СЛУЧВА ТУК, а имахме невероятен шанс в последните 1 5 години след влизането в ЕС.

 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  То цялата държава работи незаконно

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Тези се опитват да водят по гепене общинските фирми от София!

  То цялата държава работи незаконно
  —цитат от коментар 24 на arcanum


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Е, нема такава държава.

 28. 28 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Е сега кво - ще изровят всички заровени и ще ги върнат на роднините ли? Заедно със взетите пари?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Любопитно

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  "ми е обидно да чета всякакви дребнотемия за Варна"

  Ако погазването на Закона е дребнотемие, кое тогава е "едротемието"? Флагът на дъгата или подхлъзванията на "хелзинката" Красимир Кънев?

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2761 Весело

  До коментар [#20] от "silverman":

  "Щом агенцията е работила незаконно, значи и погребенията са незаконни"

  Следователно, хората трябва да възкръснат. Ако не възкръснат, се съдят поГЕРБвачите.

 31. 31 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Весело

  Важно а што а имало работа и бизниз с умреаци :D

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 32. 32 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Весело

  Важно а што а имало работа и бизниз с умреаци :D

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 33. 33 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Весело

  Важно а што а имало работа и бизниз с умреаци :D

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 34. 34 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Чудо голямо!

  Това е повсеместен модел на управление, наложен през последните години от властимащите.

  Не е ли нещо в техен интерес, или в инетрес на техен човек - пръста си не мърдат!

  Беззаконие и самоуправство - с това ще запомним и тази отминаваща власт...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK