Неизяснена собственост, трафик, мръсотия - още аргументи срещу нова офис сграда до Народния театър

Къщата на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на града

© Цветелина Белутова, Капитал

Къщата на ул. "Кузман Шапкарев" 3, която е бивш архитектурен паметник, е върху един декар в идеалния център на градаПоявата на ново високо строителство в плътно застроения център на София може да окаже сериозно негативно влияние върху историческия облик на зоната, транспортната достъпност, възможността за експониране на археологическите артефакти."


Това се казва в становище на кмета на район "Средец" Мария Ачкова във връзка с намерението в непосредствена близост до Народния театър "Иван Вазов" да бъде построена нова 8-етажна офис сграда. Предложението и проект за това строителство на ул. "Кузман Шапкарев" 3 в момента е подложено за обществено обсъждане и има редица забележки на собствениците на съседни имоти. Днес позиция заема и районният кмет.


С предлаганото строителство се променят параметрите на това, което е допуснато първоначално. От предварително предназначение "за офиси" се планира строителство "за офиси, обществено обслужване, подземни гаражи и трафопост", има промяна в разположението, конфигурацията и етажността на застрояване. Планирани са нови две нива подземни гаражи, а етажността се завишава от 6 на 8 етажа.


Трафик и мръсотия
Ачкова отбелязва, че новият проект ще попречи още на реализацията на стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект "София – град за хората" и препоръките на доклада, изготвен от проф. Геел. Кметът на "Средец" посочва, че ще се увеличи и замърсяването на въздуха по време на строителството, а последващото увеличаване на автомобилния трафик не кореспондира с "Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на Столичната община за периода 2015-2020".


Множеството нови обекти в сградите пък ще генерират голямо количество битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването, пише още Ачкова.


Спор за собствеността върху имота


Възложител по проекта е "ТУЛЕКС" ЕООД, с управител Пламен Илиев. От документите, с които разполагат в район "Средец", част от собствеността на фирма "ТУЛЕКС" ЕООД върху имота на ул. "Кузман Шапкарев" 3 се оспорва от Сдружение с нестопанска цел "Американски университет в България". Внесено е възражение от сдружението с искане за спиране на административното производство до приключване на спора за собствеността. Към датата на подаване на възражението все още няма произнасяне по допускане на касационното обжалване.


Спазени ли са отстоянията, липсват оразмерявания


Районният кмет отбелязва още, че проектът не е окомплектован и оформен графично според нормативните изисквания и съответно не е доказано дали са спазени устройствените параметри и изискуемите отстояния. Проектът за нова сграда не взима предвид също и влязло в сила решение на Върховния административен съд от април 2018 г., с което е признато правото на собствениците в съседен имот също да осъществят строителство. Така не е ясно дали и как ще бъде спазено решението на съда, дали ако бъде построена новата офис сграда, в съседния й имот също ще може да се строи, както постановява ВАС.


От представените силуети пък не е доказана котата-корниз на новата сграда.


Археологията


Имотът попада във Втора защитена зона на Археологически резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец" с категория "национално значение". Предписано е пълно спасително археологическо проучване в границите на имота преди извършване на всякакви строителни дейности.


Затова от районната администрация пишат, че е целесъобразно към проектната документация да се приложи и становище на Регионалния исторически музей във връзка с документираната информация за налична археологическа структура в близост до строителния обект. Ачкова предлага още всяко подземно строителство в този район да бъде предшествано от експертно обсъждане, оценка и стратегия.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1522 Весело

  Казахстан има нов президент,прекръстиха столицата, а вие тък ни занимавате с глупости!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Що не бутнете и Народния театър направо, та да построите там една хубава, висока, остъклена офис сграда, която да се вижда отдалеч?И без това тези, които дават разрешителните за строеж - общинари, чиновници и всякаква там пасмина - не ходят на театър.А онези, които строят, виждат театъра само, като временна постройка - терен за луксозна сграда или паркинг.Не, като паметник на култура и център на културен живот.

 3. 3 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Прокопиеви много се гневят на този проект. Защо?

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Където има "платен паркинг" значи че се събират пари за големи рушвети и за изпиране в строителство! Този полузаконен паркинг там, много се застоя!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  Ачкова да не си проси съдбата на Иванчева.

 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  И аз съм против този проект. Как да кажа, 8 етажна сграда е някак ниско и несериозно. Очаквах, че ще е висока поне колкото Министерство на Транспорта, за да се включи впечатляващо в околния ансамбъл от сгради и да не се нарушава естетиката на градската среда. 8 етажна сграда на това място е едно недоносче. Новият обект трябва да е поне 16 - 17 етажа, за да има симетрия. Не сте ли съгласни?

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 542 Неутрално
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  Не знам Ачкова дали ще се пребори с акулите в СО. София е пълна с празни офис сгради. Пералня.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK