Съпругата на Цветан Василев вече не е издирвана от Интерпол (допълнена)

Съпругата на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев - Антоанета Василева, беше разпитвана в Столичното следствие, октомври 2014 г.

© Анелия Николова

Съпругата на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев - Антоанета Василева, беше разпитвана в Столичното следствие, октомври 2014 г.Централата на Интерпол е анулирала бюлетините за издирване , издадени срещу съпругата и дъщерята на мажоритарния собственик на КТБ /в несъстоятелност/ Цветан Василев.


Това съобщи на своя сайт намиращият се в Белград Василев, който е и главен обвиняем по делото за фалита на банката, което се гледа в Специализирания наказателен съд.


От прокуратурата потвърдиха, че имената са свалени и допълниха, че ще излязат по-късно с официална позиция .
В сайта на Интерпол действително се установява, че липсват за издирване имената на съпругата Антоанета Василева и на дъщерята Радосвета Василева.


Антоанета Василева беше подадена от българската прокуратура за издирване през май 2017. Тогава тя заяви публично, че ще даде на съд България в Европейския съд в Страсбург. За дъщерята Радосвета през август същата година беше издадена европейска заповед за арест.


Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е било взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол през януари 2019 г., казва Василев. И определя обвиненията, повдигнати от българската прокуратура срещу съпругата му и дъщеря им, въз основа на които са били издадени бюлетините на Интерпол, като репресия над семейството му.
Цветан Василев намеква в съобщението, че Интерпол разследва и законността на неговото издирване. Същевременно до него достигнали новини, че се подготвяли нови "изстъпления срещу семейството му".


Прокуратурата възразява на решението за заличаване на имената им


По-късно Пресцентърът на Прокуратурата на Република България /ПРБ/ съобщи, че
на 13.02.2019 г. чрез Дирекцията за международно оперативно сътрудничество /ДМОС/ при МВР
е била уведомена за решението на Комисията за контрол на данните на Интерпол, взето на закрито заседание на 30.01.2019 г., за заличаване на личните данни на Антоанета Василева и Радосвета Василева от базата данни на Интерпол.


След запознаване със съдържанието на това уведомление и с мотивите за взетото решение, Прокуратурата на Република България е отправила официално възражение до Комисията за контрол на данните при МОКП Интерпол. В него се изразява несъгласие с направените констатации от страна на конкретния състав на Комисията, взел това решение. Подчертава се, че то се основава само на твърденията на засегнатите лица и на направените от тях възражения, без въобще да е обсъдена позицията на държавното обвинение, се казва в съобщението на ПРБ.


Изразено е категорично становище, че взетото решение е в противоречие със статута и функциите на Интерпол, защото то се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд. Обвързването на доводите с обвиненията срещу Цветан Василев е неоснователно, защото не е отчетено, че наказателното производство по отношение на него е вече в съдебна фаза, за което Генералния секретариат на Интерпол е уведомен. Казусите с Антоанета Василева, Радосвета Василева и Цветан Василев досега са били обект на всеобхватен обмен на данни между Комисията и ДМОС – МВР, неприсъщ за множество други казуси. Категорично се възразява срещу твърдението за наличие на политически мотиви за наказателно преследване, като се поддържа позицията, че всеки опит на Комисията /на неин състав/ да преценява основателността на обвиненията и да прави правни изводи противоречи на правомощията й и въобще на статута на
международната организация. Поради тези и други аргументи и на основание чл. 42 ал. 1-3 от Статута на Комисията за контрол на данните на Интерпол, Прокуратурата на Република България настоява за ревизия на решението Комисията, взето на закрито заседание на 30.01.2019 г., информира ПРБ за позицията си.


Осъществена е координация с ръководството на МВР с цел конкретния казус, създаващ опасен прецедент, да бъде поставен за обсъждане в Генералния секретариат на Интерпол, завършва съобщението на прокуратурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK