Теория и практика на храната на баските

Теория и практика на храната на баските

© Баски кулинарен център



Първата асоциация за испанския град Сан Себастиан е филмовият конкурс, но има риск да я замести друга - тази за вкусна храна. Градът, заедно с Киото, има най-много ресторанти със звезди "Мишлен" на квадратен километър. Баските обожават рибата треска и я предлагат и на туристите си по своя начин. В страната на баските си имат и своя вариация на нещо, което в останалата част на Испания биха нарекли просто тапас - малки парчета хляб, натопени или облечени в аншоа, хамон, козе сирене, пържени чушки. Забодени са с клечка и сложени на бара. После за сметката представяш броя клечки - между 1 и 3 евро всяка. Мерлуза в зелен сос, бейби калмари, приготвени в собственото им мастило... Само малка част от вкуса на баските, задължителни за всеки кулинарен турист, попаднал в града или околностите.


Частица от вкуса на баската храна ще бъде пренесен и на галавечерята, съпътстваща онкурса "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" на 31 март. Едно от ястията, включени в шестстепенното меню, е баски Surf & Turf и чангуро краб с традиционен баски боб. Това ще сготви Фернандо Паласио. Той е от Сан Себастиан и представя с готвенето си Баския кулинарен център. Заедно с Адриан Леонели ще водят мастерклас, с който ще представят кулинарните иновации, вдъхновени от баските. Програмата на мастер класовете е през деня.


Баският център е основан в Сан Себастиан през 2009 г. с цел да развива кулинарния сектор и да свърже готвенето с мениджмънта и науката.




Теория и практика на храната на баските

© Баски кулинарен център


Това е и първият в Испания университет, посветен изцяло на гастрономията. Разполага с факултет за гастрономически науки и с изследователски център, където се търси съчетаване на гастрономията, науката и културата. Амбицията е създаваната така кухня да е разпознаваема и на международно ниво. Факултетът е част от университета "Мондрагон".


В ядрото на изследователския център са кулинарното обучение, хранителните навици, социалната отговорност на хранителната индустрия, тенденциите и технологичните иновации в областта. Изследват се и проблеми, свързани с производството на храна и влиянието му върху обществото. Целта на Баския кулинарен център е да се установи като водещ международен изследователски гастрономичен център.


В борда на директорите му са местни топ готвачи. Същото може да се отбележи и за международния борд - Феран Адриа, който чрез молекулярната кухня популяризира в глобален мащаб испанската храна, Мишел Бра, Дан Бърбър, Гастон Акурио, Хестън Блументал, Рене Реджепи, Юко Хатори и др.


Центърът има за цел не само да обучава професионални готвачи, но и непрекъснато да включва иновации в процеса на приготвяне на храната. В центъра за иновации се генерират знание и иновативни продукти в кулинарната сфера.


През първата година на обучението си в кулинарния център бъдещите готвачи имат практика не само в готвенето. Обучават се в мениджмънт, създават им се бизнес умения и такива в предлагането на цялостна услуга.


Центърът предлага и обучение за "ентусиасти в кухнята" - лекции, готвене, споделяне на рецепти.


Теория и практика на храната на баските

© Баски кулинарен център


Няма туристически гид, който да пропуска да спомене пред туристите Баския кулинарен център - не само заради възможността и чужденци да се запишат на любителски курс за готвачи. Но и заради сградата, която е една от най-впечатляващите в Сан Себастиан. Проектът е на местно архитектурно бюро, което е използало естествения релеф на местността и така отделните части на сградата са на различни нива.

Коментари (6)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на goschko
    goschko
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Интересно, образователно, но леко подвеждащо. Две уточнения:
    1) Пипер, а не чушка. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Пипер_ (растение)
    2) Пинчос, а не тапас. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pincho

  2. 2 Профил на Kiril
    Kiril
    Рейтинг: 271 Неутрално

    ,,бейби калмари, приготвени в собственото им мастило..."

    Представете си бейби човек в собствен сос. Гнус!

    https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  4. 4 Профил на gmm
    gmm
    Рейтинг: 415 Неутрално

    До коментар [#1] от "goschko":

    Пипер е растението, чушка е това което готвим т.е. зеленчука. Има доста обяснения и дискусии по темата в интернет.

  5. 5 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 1202 Неутрално

    До коментар [#1] от "goschko":Пипер е растението, чушка е това което готвим т.е. зеленчука. Има доста обяснения и дискусии по темата в интернет.
    —цитат от коментар 4 на gmm


    Използва се и "пиперка" - плода на пипера или чушка (шушулка) на пипера. Както и чушки (шушулки) от боб, например.

  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11800 Неутрално

    Ризи подход с клечките съм го пробвал, различни са (според цената). Същото е и със сушито в един ресторант в Германия - представяш чинийките (различни според цената) - те са между 4 и 12 евро :) Плуват край теб и ти си вземаш която ти хареса :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK