Обмисля се преходен период до 2023 г. за новата формула за пенсиите

Бисер Петков

© Цветелина Белутова, Капитал

Бисер ПетковОбмисля се въвеждането на преходен период до началото на 2023 г., в рамките на който бъдещите пенсионери ще могат да избират дали да се пенсионират по старата или по новата методика. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред медиите в парламента, цитиран от БТА.


"Правим разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в кодекса. Говоря за преходна разпоредба, с която да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране при изчисляване на индивидуалния коефициент да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат", каза Петков.


Той уточни, че така кандидат-пенсионерите ще могат да поискат пенсията им да бъде изчислена и по старата методика, която действаше до края на 2018 г. Петков посочи, че разчетите се правят в рамките на средносрочната бюджетна прогноза и затова преходният период ще е до началото на 2023 г.
Същевременно ще се даде възможност със следваща алинея на лицата, на които е отпусната пенсия по новия ред, в 6-месечен срок от приемането на тази поправка да могат да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред, уточни Петков.


Никой няма да бъде ощетен, подчерта министърът. Ако бъде подкрепена тази промяна, по-голямата част от бъдещите пенсионери ще бъдат благоприятно засегнати от промените в пенсионната формула, а за друга част от тях промените ще бъдат неутрални, т.е. те ще могат да се пенсионират по реда, който беше досега, обясни той.


Вероятно през 2023 г. ще трябва да се направи нова оценка на текущото състояние, за да може да няма ощетени лица, каза още министърът.


По сегашния закон от 1 януари пенсиите се изчисляват на базата на осигурителния принос след 2000 г. като не се вземат предвид трите най-благоприятни години от преди 1997 г., както беше досега, нито приносът между 1997 и 1999 г. Идеята за промяната беше да не търсят хората стари документи от заличени фирми, в които някога са работили, а и да се избегнат злоупотребите с надути заплати на шефове на фалирали банки и източени фирми, осигурявали се на твърде високи суми в годините, в които таван на пенсията не е съществувал. Сега обаче анализ на НОИ показа, че около 30% от кандидат пенсионерите по новата формула ще получат по нисък индивидуален коефициент, което е твърде вероятно да доведе и до по-ниска пенсия. След обществено недоволство и по нареждане на премиера Бойко Борисов управляващите работят по прецизиране на текстовете.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK