Антикорупционната комисия ще проверява имотните сделки на част от управляващите

Антикорупционната комисия ще проверява имотните сделки на част от управляващите

© Надежда Чипева, КапиталВърховната касационна прокуратура възложи на Комисията за придобиване и конфискация на незаконно придобито имущество (КПОНПИ) проверка по сигналите за купените жилища от народните представители Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и от заместник-министъра на спорта Ваня Колева, става известно от съобщение до медиите.


В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите по случая. Това ще включва пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач "Артекс инженеринг" АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.


Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева ще бъдат разпитани, както и всички други страни, които са участвали в сделките. В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирмата, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.
Предвиден е анализ на всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 - 2019 г., с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица по чл. 6 ал. 1 от ЗПКОНПИ, които са сключили сделки с компанията. Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издадени на дружеството за този период.


За разследването на "Свободна Европа" четете тук.
Какво обясни Цветанов четете тук.
Как Цецка Цачева обясни имотната си придобивка четете тук.
Всичко по темата следете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK