Нов опит за разрешаване на строителство върху паметници на културата с мълчаливо съгласие

Централните и печеливши места в идеалния център и в престижни квартали провокират сериозен инвеститорски интерес. Наличието на стари сгради-паметници на културата на тези парцели често се оказва, че е пречка за ново мащабно строителство. Въпреки това вече немалко стари къщи изчезнаха, за да освободят място за нови търговски или офис площи. Сега се предвижда процесът да бъде облекчен.

© Юлия Лазарова

Централните и печеливши места в идеалния център и в престижни квартали провокират сериозен инвеститорски интерес. Наличието на стари сгради-паметници на културата на тези парцели често се оказва, че е пречка за ново мащабно строителство. Въпреки това вече немалко стари къщи изчезнаха, за да освободят място за нови търговски или офис площи. Сега се предвижда процесът да бъде облекчен.Ако една законова поправка не мине, опитай пак. Този път доста по-тайно. Този принцип явно важи за желанието строителство, реконструкции и всякакви намеси, при които ще бъдат засегнати паметници на културата, да става доста по-лесно, с "мълчаливо съгласие" и при почти неизпълнимо кратки за администрацията срокове за одобрение.


Националният институт за недвижимо културно наследство да има само месец, в който да трябва да отговори на всяко подадено инвестиционно намерение за събаряне, строителство, надграждане, вграждане, ремонт и всякакъв друг вид намеса, засягаща паметник на културата. Ако не се справи за този срок, да се смята, че инвеститорът има мълчаливо съгласие, становището за намеса е положително и може да пристъпи към действия. Това се предвижда сега със законова поправка.


Скритата поправка
Тази поправка е прокарвана така, че да не бъде забелязана, тя е на правителствения сайт, но текстът на промяната в Закона за културното наследство не е в раздел "Култура", а в "Държавна администрация". Промяната попада сред документите в пакет "Усъвършенстване на административното обслужване в областта на културата", основен елемент от който са промени в Административнопроцесуалния кодекс, облекчаващи някои административни тежести и режими. Към документите са приложени и различни съпътстващи материали, сред които е и "изменения в други закони от тематичната област". Там може да се открие при внимателен прочит и поправката в закона за културното наследство.


В петък изтече срокът, в който изменението може да бъде коментирано или да се изпрати позиция по него. Тази консултация е задължителна по закон, но дали ведомството, публикувало текстовете, ще се съобрази със забележки и идеи, зависи от него. Пък и в случая поправката е останала невидима, така че няма коментари.


Сега администрацията има четири месеца да отговори на инвеститорските намерения и да даде становища разрешава или не намесите, засягащи паметници на културата. Не се предвижда ако институциите не се справят в това време, да се приема, че са разрешили строителствата. А се чака одобрение или отказ да бъде разрешена намесата и строителството, което подлежи на обжалване.


Първият опит - неуспешен


Още в началото на 2016 г. беше направен опит наред с други промени да се въведе практиката на т.нар. мълчаливо съгласие. Тогава обаче се предвиждаше администрацията и институциите, отговорни за опазване на културното наследство, да имат поне два месеца да реагират на подаденото искане. И ако не успеят да го направят, да се смята, че има одобрение.


Тогава срещу измененията възразиха експерти. Те заявиха, че "мълчаливото съгласие" ще улесни многократно корупционните практики в сферата - "защото за одобряването на недопустимите намеси в паметниците вече няма да бъде необходимо писменото и съзнателно съгласие на отговорните за това лица, а ще е достатъчно обикновено забавяне на преписката, което лесно може да бъде оправдано с претовареност, но пък за което трудно може да бъде доказан умисъл."


След разгорещени дискусии и спорове, управляващите от ГЕРБ прокараха другите изменения, но се отказаха от поправката за свиване на срока и вписването на възможност за мълчаливо съгласие. Допреди по-малко от месец, когато аналогична поправка е качена на сайта за съгласуване. Този път през преходни и заключителни разпоредби на друг закон и с аргумента - облекчаване на административните процедури.


Условията за "мълчаливо съгласие"


Отсега е ясно, че Националният институт за недвижимо културно наследство надали ще се справи с поставения едномесечен срок и голяма част от исканията ще могат да минат по реда на мълчаливо одобрение. От близо десетина години капацитетът на института бива свиван с периодични законови промени, най-вече инициирани от ГЕРБ. Първо от независим орган, той беше прехвърлен към министерството на културата. Щатът му беше свит, много хора напуснаха или бяха уволнени през годините. Част от функциите му също бяха ограничавани нееднократно.


Така се стига до ситуация, при която на един експерт годишно да се падат по над 3000 обекта, които трябва да следи, както отчете неотдавна Сметната палата. За ситуацията са сигнализирали през годините множество експерти и организации, но мерки не бяха взети, за да се засилят възможностите на института да върши качествена и навременна работа по опазване на културното наследство. Въпреки това той е постоянен обект на критики заради забавени преписки и отговори по инвеститорски искания. А тромавата работа е аргумент както на тази предстояща поправка, така и на предишни.


След като досега институтът не се справяше с по-дългите срокове, той надали ще успее да се вмести и в кратките. Новите правила ще важат и за общинските комисии, които трябва да разглеждат заявленията за намеси при паметници от местно значение и с по-нисък клас на защита. Тези комисии, на които бяха дадени функции, изпълнявани преди от националния институт, бяха създадени с промените от 2016 г., въпреки предупрежденията на експертите, че това ще отвори вратата за корупционни практики.


Повечето комисии обаче така и не работят заради липсата на капацитет. А там, където ги има, в София например, нямат достатъчно данни и достъп до архивите, за да могат да взимат възложените им по закон решения. Така и комисиите едва ли за един месец ще могат да взимат решение. И ще има "мълчаливо съгласие".

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално


  ВЛАСТ - РАЗРЕШЕНИЯ - АПАРТАМЕНТИ ПРИМ

 2. 2 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 532 Неутрално

  А как иначе могат всички да се уредят с евтини апартаментчета в идеален център. И под всички имам предвид всички - Цвък и неговия пророк баце, червените кхмери от БСП, политическия башибозук със ссср уклон ДПС и многото политически еднодневки, които се нароиха напоследък.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Власт - бизнес - алваджията за бозаджията.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Отидоха, паметниците. У наше село нЕма КОЙ да издържи на усмивката на строителите. Деца и внуци трЕбе а се оправят докато може, после е късно. СОРИ тука е така.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  Мафията си приема закони но този път си вкарва могъщ автогол. Тъпото си е тъпо !!!
  Хак му е на бойко щом ги кърдиса на тези позиции и им търпи простотиите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Политиците не работят за хилядите си избиратели, а за стотината си приятели.

 7. 7 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1531 Весело

  Ей, Юлианче, кой ти каза да раздуваш по тия въпроси бе, пиле? Ся новите паметници на колтурата с вградени псалми ги строят, с мощи, с амулети, светена вода, попа прикадява новото строителство да иляди! Ти каде са моташ на предприемачите из краката? Или и ти имаш два обзаведени апартамента за замяна с ново строителство и търсиш оферти?

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Идват избори... местни. Народонаселението ще си каже тогава иска ли "паметници" на културата или не.

  В крайна сметка в последните дни всички злобеят за лъскавите жилища на властта, ама не съм чул някой да завижда на собственик на "паметник" на културата.

 9. 9 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Както отдавна пишем тук, това правителство е ОПГ ге.п. Прости селяндури с провинциален манталитет и бай ганьовски характер, за един-два апартамента, нанасят непоправими вреди и щети не само на сгради и бизнеси. С действията си, прогонват и малкото качествени млади хора. Администрацията е запълнена с "верни на партията и вожда", неграмотни и некадърни калинки. На никой не му пука"За Утре". Всички гледат Днес да "налапат" и награбят колкото се може повече - апартаменти, парцели, проценти. Да наместят некадърните си отрочета на добре платени службички.

  Този път няма да стане само с "хвърляне на пешкира". Ще трябва и да си го изперат. А тиквата, ако имаше и един процент от японската култура на самурая, щеше вече да си е направил ... Но не, няма такава опасност. Той е закърмен с културата "на бахура" (по тяхному - на суджу-ка). Затова японците имат корпорация Сузуки, а ние - ОПГ Суджуци.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Поредната дивотия на герберастите! Ама прав е бил Славейков "не сме народ, а мърша"! И Иво Христов, с неговите 80%.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Чакам троловете но очевидно още не са получили опорките. А и не знаят на кой вожд да се кланят че е настъпило време разделно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Докато не се търкалят глави, ще си правят каквото си искат.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Прилича мои на поправка за Царските конюшни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абе да вземат направо да взривяват паметниците на културата. За какво са ни. Ние вече не трябва да си имаме култура. Трябва да е американски кич, както се полага на колония - да си имитираме господарите.

  мурзилка
 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Докато ГРОП управлява все такива лобиски издънки. Затова ГРОП трябва да престане да управлява и да влязат по затворите. Ако може до живот без право на помилване.

  мурзилка
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Трябва да се разследва кой е предложил въпросната поправка и да севиди кой пряко обслужва строителната мафия у нас. Сигурен съм, че името няма да е изненада за никого.....

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  В момента по Нова Коларова се хвърля на амбразурата да брани Цветанът.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Вероятно и партията ще е същата .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Мутра памет няма. Та за чий ... им са памет-ници. Т'ва да не ви е апартаменти и паркоместа

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  За това ѝ е платено.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В София кметовете винаги се преизбират, което ясно показва че избирателите подкрепят техните действия. Включелно и застрояването на градинки, паркове, междублокови пространства, унищожаването на паметници на културата и всякакви изклчючения от официалните застроителни планове.
  И Фандъкова ще я преизберат. Отново.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#22] от "1107a":

  Няма да стане този път. Изпята песен е. Може и да я разследват за някои далавери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Явно родните политикани смятат, че от тях започва историята. Или просто са твърде безгръбначни пред големите инвеститорски интереси.

 25. 25 Профил на ee3Si
  ee3Si
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#15] от "Маршалов":

  Колкото комунистите влязоха в затворите, толкова и техните наследници, 90% от населението гледа БТВ и Нова а там ги промиват качествено - или ГЕРБ "няма алтернатива" или "всички са маскари", Така пак ще е мизерия на изборите, пак ще е битка на електоратите на досегашните....

 26. 26 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всичко застроете бе боклуци, всичко !
  Направете централната част невъзможна за живеене и паркиране .

 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво означава "може и да я разследват"? След всичко сътворено с ремонтите на Графа, пред НДК. Разрешителните за строеж и промяна на проекти "в движение", в ущърб на града и гражданите... Задължително е да я разследват не само нея, а и фамилията ѝ.

 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В момента по Нова Коларова се хвърля на амбразурата да брани Цветанът.
  —цитат от коментар 18 на tribiri


  Сигурно са й обещали тлъста сума за това.

  мурзилка
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#24] от "Читател":

  Това не са инвеститори а перачи в повечето случаи и смукачи на държавни поръчки и еврофондове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#27] от "vhv":

  Означава, че мафията поръчва разследванията и пази слугите си на територията. Надеждата е ОЛАФ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Централните и печеливши места в идеалния център и в престижни квартали провокират сериозен инвеститорски интерес.
  ----------------------------------
  За храбрите инвеститори в строителството, наричащи себе си "бизнесмени" в София има безкрайно поле за изява. Намира се северно от ЖП линията, Централна гара, София-Север и т.н. Ниви и поля широки, няма досадни съборетини - паметници на културата, които да им се пречкат. Милеещите за бъдещето на София ще видят, как нови блестящи, стържещи небето сгради гордо се издигат, а техните обитатели ще живеят сред простор, светлина и осигурена гледка към вр. Ком. Но такива инвеститори няма. Няма и да бъдат поощрени да действат, докато отговорните за това лица в общината са родом от Пловдив, Асеновград или Куртово койнаре и за тях центърът на София не е нищо повече от временно обитавана площ.

  CONTADOR GRATUITO!
 34. 34 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 580 Неутрално

  МУ ТРИ КВО ДА ГИ ПРАВИШ ДОКАТО НЕ ОШУШКАТ ВСИЧКО НЕМА ДА МИРНАТ

 35. 35 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Проблемът с опазването на паметниците на културата от десетилетия се влачи в една и съща посока - свиване като шагренова кожа. Да си припомним издевателствата на диктатора Живков, който с широки пръсти потроши невиждани средства, за да се изфука пред дипломатическия корпус, създавайки огромни площади и сгради в Смолян, Благоевград, Асеновград, НДК в София и т.н. ( заразното зло с гигантските партийни централи и просторни площади в Панагюрище, Троян, Враца, навсякъде), съсипвайки огромен брой стари сгради, ценно архитектурно наследство ( да припомним средата около мегаломанските тоталитарни паметници). Да оставим ненужното разточителство и съмнителния архитектурен тоталитарен вкус, грозен, ръбат, нефункционален, несъобразен с мащабите на тези китни някога градчета, единствено Мелник и Копривщица някак минаха между капките. На всичкото отгоре, разпределението в бюджета за мега-строежите отнемаше и минималните възможности за културен живот на жителите в панелните гета. Жк Люлин е най-типичният пример на комунистическото "разделяй и владей", сателитен панелен коптор с триста хиляди души население, по-голям от Смолян и Благоевград, взети заедно, без нито едно кино, театър, концертни зали, галерии, да не говорим за куклен театър, опера и пр. И това състояние продължава да се поддържа с "мълчаливо съгласие" от всички управници след диктатора. Друга отвратителна мода бе създаването на пешеходни "проходи", облицовани с каменна настилка, с изграждане на нови представителни блокове от двете страни, от Враца и Плевен, до Поморие и Бургас ( за Бургас пък да не говорим, какво се унищожи) , които съсипваха някогашната естествено развила се градска среда ( същото се случи и с бул. Витоша, кич и селска променада).
  Но най-големи поражения в облика на старите градски квартали, особено в София, бе нарочното оставяне на безценни сгради от началото на миналия век в пълно разрушаване, по чисто просташки идеологически причини - пример за буржоазен начин на живеене. Дкяни оставаха с десетилетия затворени с ръждясващи ламаринени решетки пред витрините, фасади се олющваха , балкони падаха, знаете, по Цар Симеон, Братя Миладинови, Пиротска, Екзарх Йосиф, Христо Ботев, чак до Константин Величков... И днес половината сгради в София са с изпопадала мазилка откъм дворовете, а състоянието на покривите е ужасяващо. Второто издевателство, без надзора на държавата бе дупченето и изтърбушването на сградите в центъра при смяната на наемателите на магазините. Трагедията на Алабин ( и там сградата бе точно паметник на културата) и досега остави зееща рана. За Фандъкова, за Рашид и Банов няма да стигне дебел том. Тримата трябва да лежат с по тристагодишни присъди.

  Дедо Крум
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  "Ако една законова поправка не мине, опитай пак. Този път доста по-тайно."


  Това не го ли пише в Предизборната програма на Герб?

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Аре бе? Милион пъти предпочитам къщата на Яблански пред целата сграда на Артекс.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Жалката семейна битка продължава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Но какво да говорим с обезобразяването на центъра на София в момента? Нима Банов не се съгласява мълчаливо с просташкия сив затворнически вид на Графа и най-хубавите градинки в центъра? Нима той не би могъл да се възпротиви срещу ужасяващата грозотия, срещу триъгълните остриета, срещу разбиването на жълти плочки, срещу фалшивите градежи в Ларгото? Нима Банов и Рашид не помнят , че бяпха обещали възстановяването на тютюневите складове в Пловдив? Нима Банов не е чул за трите милиона , потрошени за едночасов кич през януари. Нима Рашид не знае за състоянието на десетки хиляди сгради и стотици храмове в малките градове и селата? Че само една разходка из подбалканските селища ще разкрие кошмарно занемаряване на сгради, строени в края на 19-ти и началото на 20-ти век, а за олюшените фасади и съсипаните стенописи на църквите дори и не ми се отваря дума. Но башибозукът Рашид гледа да се уреди с имоти, долна семка си остана. Щом и зад Рилския манастир в момента се изгражда гигантски мутренски комплекс на метри зад стената, работата е ясна. Нима Банов не знае за стоежите. Кой допусна това безобразие до свещеното място?
  В същото време обществото мълчаливо наблюдава пълното пренебрегване от страна на Министерството на културата към изобразителното изкуство. Тридесет години без нито една купена картина от държавните галерии! Тотално изтриване на цели поколения творци за паметта на българското изкуство. Докато в. Труд денонощно пишеше за Светлин Русев и Рашид ( вероятно последният е съсобственик на вестника) експозициите в провинциалните музеи не са променяни от десетилетия. Рашид и Банов , Фандъкова и Чобанов трябва да бъдат съдени за стореното, да им се конфискуват имуществата, да бъдат опозорени за вечни времена.

  Дедо Крум
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Без да ставам адвокат на разрушителите на исторически и архитектурно ценни сгради и имоти, без да защитавам и хората и институциите, лобиращи за улесняване действията на строители и инвеститори в тази посока, няма ка да не се отбележи, че тази статия също е след изтичане срка за обсъждане, а не като част от обсъждането.
  Другото, което ми прави и не за пръв път силно впечатление.
  Националният институт за недвижимо културно наследство от години се оплаква за по-голям щат, а за такъв тип дейност е достатъчно въпросните ценни имоти да са картотекирани и тяханта обработка да става компютъризирано, нещо което ако не е направено до момента, си е живо престъпление или съзнателно затрудняване на процеса. В този смисъл, искането разрешението да се дава в по-големи, а знаем че в някои случаи и много продължителни срокове, освн за некадърност и лоша органзици, намирисва и на отваряне на вратата за рекет на подаващите искания за разрешение и защо не и малка корупция.

 41. 41 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 315 Неутрално
 42. 42 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В банановите републики е така

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "г-н Думанов":

  Изключително точен коментар !
  Мръсните селски животни позволяват до двуеетажна къща, ОСЕМ етажен блок !
  Това е чиста проба изнудване!

 45. 45 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darth Plagueis":

  Няма как д ате разберат, лумпени и паизани първо поколение с обувки !

 46. 46 Профил на la_prima
  la_prima
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз и мои колеги успяхме в рамките на срока за обществено обсъждане да публикуваме коментари именно в този дух. Недопустимо е, особено след доклада на Сметната палата, да се предвиждат мерки, които отварят широко врата към корупционни практики с необратим ефект.
  На следващо място - практиката в последните 10 години да се прокарват законови изменения скрито, чрез друг закон, нямащ пряка връзка с темата, е особено порочна и като общество следва да и се противопоставим.
  Липсва мотивация за нуждата и ефекта от такава поправка, както и оценка на въздействието, задължителна по закон.
  Очаквам обществения натиск отново да спре това скандално законодателно решение

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Строителната мафия все по открито си прави каквото си иска! След случката с Младост никой не смее да ги спира!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 627 Весело

  Споко,бе, какво сте се разплакали. Баце нали казА: на лобистки закон, контра закон.
  Вече виждам Даниръбъла как с едната ръка пише скритата поправка, а с другата конра поправка в друг закон. Вервате ли ми?

 49. 49 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Така е със всички изменения на закони, ако мине-мине. Скоро имаше такива !!!

 50. 50 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако се вземат предвид културните особености на съвременния българин, не може ли просто да се добавят моловете и чалготеките към списъка с обекти от огромно културно значение, и да си ги строят на спокойствие върху руините на някакви стари къщи?

  За един преател инвеститор питам...

 51. 51 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Гневно

  Долни изроди, страхливц, подлеци, алчни нищожества. Всички ГЕРБ, ДПС, Патриоти на три ракии и тям подобната канализационна фракция трябва да бъде изпратен в помийната яма на историята. Тези нямат никакви човешки качества и са тежки криминални престъпници.
  Принципът на мълчаливото съгласие не е инструмент за облагодетелстване на алчни примитиви и да мачка свестните и почтените. Смисълът му е да се намали административния произвол върху всички, които спазват или поне се стремят да спазват правилата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 52. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ааааа пак ли ще чакаме да цъфнат налъмите? В София Фандъкова ще сдаде поста, само на човек посочен от ГЕРБ :)

 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Приципът е добър но е неприложим в тази област. Там където е приложим не го прилагат, защото събират по-успешно подкупи без него.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#37] от "Darth Plagueis":

  Като предпочиташ, вадиш кеш, плащаш и получаваш. Имота е ценен (парцела, не къщата), цената подобаваща. Ама ти си баровец естет - държиш си я автентична ей така - за кеф на народа наоколо.

  Ама що ли си мисля, че автентичното предпочиташ само да го гледаш, нямаш топки (финансови) да го подържаш.


 55. 55 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Нашият т.нар. елит е уникален.
  Тия са такива идиоти, че ако купят стара къща с някой предвоенен мерцедес в гаража, ще сринат къщата и ще изхвърлят мерцедеса на скрапа, за да не им пречи на мутробарока и С-класата.
  На Запад е супер престижно да купиш стара къща и да я възстановиш, за тия това е просто купчина тухли, която им пречи на гениалните идеи и трябва да бъде съборена.

 56. 56 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дедо Крум":

  Човече, да имаше как, бих ти сложил 100 плюса. Право в десетката.

 57. 57 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ВАЖНОТО Е ДА СТРОИ, ДА СЕ УСВОЯВА
  – Винету

 58. 58 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Поредният лобистки закон на упраляващата коалиция. Но аз знам кай е виновен - Беър Грилс, който разсипа България.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 61 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#59] от "Matematiks":

  И това не е начин на мислене на 80 %, а на 95 % от членовете и привържениците на опг ге.п. Необразовани и зле възпитани типове, докопали се до властта.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 63 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#59] от "Matematiks":

  Леко да се не опуснеш в гащите... Свиквай, тъй ще е :)

 63. 64 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#60] от "stoil_stoilov":

  Много добра статия. Казва всичко по въпроса - "културно историческото наследство".

  Ганьо иска центъра да е пълен с красиви сгради, ама друг да му ги финансира, той само да минава отстрани и да им се радва... безплатно.

 64. 65 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Почтеният бизнес, който създава национален продукт и отваря работни места! Имат наглостта дори да предупреждават да не бъдат свързвани с политици!

 65. 66 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 795 Неутрално

  по същия начин комунягите след преврата на 9.09. правеха каквото си искат – убиваха и конфискуваха, разрушаваха и грабеха. а сега са ни яхнали техните отрочета!

 66. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  От прости и алчни хора, толкова.

 67. 68 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дедо Крум":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!

 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 70 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1197 Гневно

  абе тия не се ли накрадоха бе ?????

  гласувайте, гласувайте за ГЕРБ, БСП и Патриоти

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK