Нова идея: Пенсионерите - инвалиди да преминават втори преглед при лекари на НОИ

Ивайло Иванов

© Анелия Николова

Ивайло ИвановОколо 10-15% от инвалидните пенсии са издадени с фалшиви документи, което означава, че около 200-250 млн. лв. от обществените осигурителни фондове, предназначени за хората с увреждания, не отиват при тях. Това е експертната оценка на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, изказана в интервю за радио "Дарик".


От тези решения, които НОИ обжалва, около половината се оказват фалшиви, добави той..


По думите на Иванов общо 517 хил. души получават инвалидни пенсии, а общата сума е 1.817 млрд. лв. Над 88% от всички са с общо заболяване. Организациите на хората с увреждания предлагат част от тези хора да преминат на повторен медицински преглед при доверени лекари на НОИ, за да е сигурно, че няма злоупотреба. За да започне да се прилага, трябва да влезе в законодателството.
По думите му действително болните хора няма да възразят да отидат на още един преглед , а плащащите осигурителни вноски, ще са убедени, че парите им се харчат по предназначение. "Може би ще има минимален дискомфорт, но ще се вижда, че лицето наистина отговаря на условията", каза Иванов.


В отговор на въпрос шефът на НОИ посочи, че възможностите на института за противодействие на фалшивите болнични са ограничени. Обжалват се само тези, които са неправилно попълнени. Пращат се на проверка в регионалните здравни инспекции и подозрителни случаи, при които внезапно 70-80% от персонала на дадено предприятие внезапно едновременно се разболяват. Една от идеите за противодействие, която тепърва предстои да се обсъжда, е първите три дни от болестта да не се заплащат изобщо. Такава практика имало в 14 държави от ЕС, където имала дисцилиниращ ефект.


Иванов повтори оповестеното вчера от социалния министър, че с промяна в законодателството ще бъде въведен преходен период до 2023 г., през който хората, които ще се пенсионират, ще могат да избират дали да го направят по формулата, действала до края на миналата година или по новата. Всеки ще може да провери кой от двата начина е по-благоприятен чрез калкулаторите в сайта на института.

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Аз пък имам идея Ивайло Иванов да отиде на ТЕЛК за експертна оценка, че като го гледам, май има много лош холестерол.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Добре охранен тъмен субект, който потвърждава дилемата - който слушка папка! По голяма герберска простотия не бях чувал - Един лекар или е лекар или не е (има хипократова клетва) Какво значи лекар на НОИ?! А не е ли по-добре при личния лекар на Баце? лъчо мозъка.

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Това са допълнителни разходи, физически и психически тормоз за инвалидите.

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#1] от "Fiji":

  Тази шия не е от туршия...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Социалната дейност трябва да е функция на общините и разходите да се покриват от техния бюджет. Само тогава ще има що годе някакъв контрол.

  В момента както се раздавам пари от централния бюджет на никой не му пука. Ама ако общината си има бюджет вече на гражданите на тая община ще им пука много как се харчи.

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Имам двама познати с отрязани крака, ей сега ще се затичат да се преглеждат отново.

  мурзилка
 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Гневно

  """... По думите му действително болните хора няма да възразят да отидат на още един преглед , ..."""
  - = - = - = -
  Нямам нищо против, НО _
  1. Да оправи достъпа да е подходящ за инвалиди до ТЕЛК - Сливен ! Изключително е затруднено катеренето , а и няма къде да се седне до като чакаш ! ! ! Висиш на патериците като дроб на месарски ченгел !
  2. Да е готов да ми изплати обезщетение за обида и набеждаване , че съм получил по "втория начин" ЧЕТРИ страничен ТЕЛК ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Разстроено

  Идеята е супер извратеняшка! Не стига ,че болните и сакати са висели с десетки пъти с часове пред всеки кабинет докато изкарат ТЕЛК решение, ами ще го направят и още веднъж заради поголовната корупция в здравното министерство!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "...част от тези хора да преминат на повторен медицински преглед при доверени лекари на НОИ, за да е сигурно, че няма злоупотреба."


  А не е ли по-добре фейк докторите да бъдат изловени и да се приключи и улесни въпроса?

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Разстроено

  Това са допълнителни разходи, физически и психически тормоз за инвалидите.
  —цитат от коментар 3 на Voiko

  ГЕРБ стават по-силни от физически и психически тормоз на инвалидите! Ако не беше така щяха да махнат ДДС от лекарствата, помощни средства, медицински изделия ,санитарни материали и т.н.

  Извратено е бедните и сакатите за плащат ДДС за да хранят чиновници и цялата задруга на аптекарско-дрогерийната мафия!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Като чета коментарите противниците на идеята се опасяват от разкарване на инвалидите. Наистина част от инвалидите ще ги разкарват напразно. Решението е лесно. Да се организират екипи от лекари, които да посещават инвалидите по домовете.

  подпис
 12. 12 Профил на wqq07306824
  wqq07306824
  Рейтинг: 243 Неутрално

  При тези мащаби на фалшификации и съпътстваща корупция трябва да се направи нещо .Хипократовата клетва е само красив ритуал в днешните пазарни времена .Затова в криминалистиката има тройни и дори петорни експертизи.В Правосъдието има различни видове съд.Синът ми има акушерска пареза .Това е доживотна диагноза колкото и на мен да ми е мъчно.Но на всеки 3 години ни задължават да правим иглено ЕМГ.Това е болезнено дори за възрастен.Трябва да се намери справедливо и работещо решение !

 13. 13 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Любопитно

  И не е ли най-добре да се промени законодателството така, че на лекари от ТЕЛК съзнателно фалшифицирали документът да им се отнемат лекарските права?

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#13] от "Radosveta Koleva":

  Какви документи бе, то си е за затвор!

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Добре да преминат нов ТЕЛК но да важи поне за 10г, а не както сега за 2

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Има хора, които не могат да се движат, те ще ги разхождат по прегледи, понеже държавата не може да си реши проблемите. Нали имат епикризи, вътре всичко пише.

 17. 17 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Малоумници.
  Разкарвайте човек без два крака по 100 пъти.
  Малоумници.

  Иван Костов е за съд!
 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Що само втори преглед? Що не 20 прегледа? Малоумници!!! Като има подкупни лекари в комисиите, хванете подкупен лекар, дайте му ефективна присъда! Или е по-лесно да разкарвате инвалидите, а малоумници?

 19. 19 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Сори, нямам доверие на това лице

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  До коментар [#13] от "Radosveta Koleva":
  "И не е ли най-добре да се промени законодателството така, че на лекари от ТЕЛК съзнателно фалшифицирали документът да им се отнемат лекарските права?"

  Не е по-добре, защото и без това не достигат лекари

  подпис
 21. 21 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  Аз говоря за превенция, не за след дъжд качулка.

 22. 22 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  За него гласуваха всички партии - оцелял е при няколко правителства, значи е подходящ.
  През септември 2017-а година Народното събрание избра Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ) с голямо единодушие – 183 гласа "за" и един въздържал се при общо 184 гласували. За него на практика гласуваха всички парламентарни групи, включително и БСП/БКП, която изрично заяви подкрепата си. Кандидатурата на Иванов бе издигната от 7 депутати от мнозинството начело с Цветан Цветанов и Волен Сидеров. В процедурата друг кандидат не бе издигнат.

  Горното предложение на Ивайло Иванов , подобно на Каракачановите подхвъляния за разширяване армейския обсег, цели увеличаване влиянието и властта на НОИ, респективно управителя му, и установяване на контрол и откъсване на пай от паричните потоци на ТЕЛК - ЕООД. Всъщност то да се преобразува в АД с двама "акционери".
  Сериозен предприемач е бил винаги друга..., т.е. г-н Ивайло Иванов !

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Весело

  До коментар [#16] от "Роси":
  "Има хора, които не могат да се движат, те ще ги разхождат по прегледи, понеже държавата не може да си реши проблемите. Нали имат епикризи, вътре всичко пише."

  Епикризи по поръчка

  подпис
 24. 24 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз предлагам,да НИ изкарате на стадионите,и да ни оправите с един калашников.Тогава ще спестите не 250 милиона,а над 10 милиарда,сметнати в годините.И така който е за ТЕЛК,автомата.
  Дано се наситите най сетне на милиардите които ще спестите!!!!!!

  sdg
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fiji":

  Тоя е много рисков индивд. Бая му е понесла тежката служба. За него имало ли е апартамент ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван К":

  Вчера пак спира в центъра за половин час.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#15] от "pet_fire":

  Има случаи и за ЕДНА !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 828 Весело

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#23] от "Иван К":Вчера пак спира в центъра за половин час.
  —цитат от коментар 26 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, мнооо често ти спира тока. Така напълно ще ти блокира "компютъра".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Аз предлагам за най-сигурно инвалидите да минат лично при Бойко на преглед. Той да си каже тежката дума истински ли е, или е фалшив ТЕЛК-а на всеки.

 31. 31 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Лично мнение. Този човек не вдъхва особено голямо доверие...

 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Аз пак да си повторя идеята. Ето я печелившата формула, дето ще се справи радикално с навлеците-пенсионери!
  дихлоро-дифенил-трихлороетан (ClC6H4)2CHCCl3 . Или иначе казано, ДДТ! Действа безотказно!

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Контрол на контрола заради неверие :)
  Кой ще повярва и колко ще струва ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 824 Разстроено

  Защо не издават пожизнен ТЕЛК на безспорните случаи,за да не правят хората на маймуни?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitko11":

  "Тази шия не е от туршия..."

  Според Учителя Дънов лицето е огледало на човешката душа. :)
  Въпросът е докога ще търпим малоумни управленчески решения, потърпевши от които сме всички ние.
  Отношението и политиката на управляващите към хората с увреждания демонстрира особен цинизъм.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 36. 36 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Естествено че при тези африкаснки пенсии хората се чудят как да оцелеят. Сега 30 лева надбавка им се вижда много на крадливите манафи. Те крадат като дяволи милиони но гледат всичко да е точно при малките хора сакън да остане повече за крадене за тях самите.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#37] от "theduloclan":

  Е откъде да излезе освен от гейберистката???

 39. 39 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Защо не издават пожизнен ТЕЛК на безспорните случаи,за да не правят хората на маймуни?
  —цитат от коментар 34 на Майндърбайндър


  Слепите шофьори на нови Мерцедеси доказаха, че няма безспорни случаи в България. Идеята е добра, но трябва да се прецизира. При потвърждаване на оценката за състоянието всички разходи пряко или косвено свързани с прегледа трябва да се покрият от държавата и да се осигури възможност лекарите да посещават неподвижни хора. А измамниците не само да покрият разходите, а да върнат в пълен размер + държавна лихва всичко получено до момента.

 40. 40 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  има много лесен начин да се установи кой е реален и кой не инвалид, за всяко заболяване ,хронично или не ,има строг протокол на лечение ,консулти и изследвания , отдавна ,вече 15 години НЗОК изисква прегледите да са само на електронен носител ,тоест всеки ,който се прегледа на лекар или в болница или се е изследвал ,цялата база данни за тези неща влизат в досието му ,така ,като се има е досието на мегдана , много е лесно да проверим ,кой изпълнява и кой не критериите за инвалид ,вземат ли си редовно изписаните лекарства ,имат ли редовно прегледи и изследвания ,тоест ,дали изобщо тези хора са болни или не , това всичко го има в досието на всеки и джипито дефакто за ТЕЛК подготвя етапна епикриза ,която включва всичко това като данни за последните 2 години.Тези данни от досието ,съчетани с преглед на случаен принцип от непозната за пациента комисия ,примерно в голяма университетска болница ,съчетано с огромни глоби и отнемане на лекарски лиценз при далавера , ще стигне на първо време като промяна в закона за ТЕЛК ,друг е въпроса ,че много пациенти лъжат и фиктивно извършват всичко необходимо , вземат си лекарства и след това ги продават , за да имитират болести и ТЕЛК , това трябва да се установява с контрольори и по домовете и в аптеките , както и чрез баркодовете на лекарствата ,за да се установи ,дали пациента Х не използва здравната каса с безплатните лекарства за други цели ,напр чувал съм ,че си връщат лекарства на половин цена и им се заменят с други ,строгия контрол и за аптеките ще пресече и тази далаверка .

 41. 41 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  А добрутро. Ама тия лекари да се избират на случаен принцип и да не са от същия град. Пак нема гаранция, но статистически може да се види кои лекари процентно са издали най-много свидетелства за инвалидност и да се разследват.

 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално
 43. 43 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Да се удари лекарската, учителската и полицейската мафия! И да се разчисти едно 60-70% от държавната и общинска администрация. Хрантутници на държавна заплата пият кръвта на народа.

 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да се организират екипи от лекари, които да посещават инвалидите по домовете.
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  Така може би се прави в нормалните страни, ама в страната на Тиквата и Цъфтана - нет!

  мурзилка
 45. 45 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Аз пак да си повторя идеята. Ето я печелившата формула, дето ще се справи радикално с навлеците-пенсионери!дихлоро-дифенил-трихлороетан (ClC6H4)2CHCCl3 . Или иначе казано, ДДТ! Действа безотказно!
  —цитат от коментар 32 на султана глаушева


  Комунистите с това ни тровиха дълги години и не постигнаха така желания резултат.

 46. 46 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Следващата идея на ГЕРБ - пенсионерите и инвалидите да спрат да се хранят, което ще върже бюджета и герберите ще имат повече пари за поръчки към техни фирми.

 47. 47 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Идеята за инвалидите на повторен преглед е безумна! Всички документи са в ТЕЛК - достатъчно е експерт да ги погледне за да се усъмни в измама. И когато повод за съмнение има екипът може да привика пенсионера, а не да влачи всички стари хорица по болници и комисии. Че този доверен екип на НОИ /а те трябва да са мининум по един за всяка област/ нали трябва да екипиран с всевъзможна медицинска техника и лаборатории - що за идиотска идея или пък идея за законно крадене на държавни пари!

 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Добре охранен тъмен субект, който потвърждава дилемата - който слушка папка! По голяма герберска простотия не бях чувал - Един лекар или е лекар или не е (има хипократова клетва) Какво значи лекар на НОИ?! А не е ли по-добре при личния лекар на Баце? лъчо мозъка.
  —цитат от коментар 2 на telqk


  Един лекар или взема пари за фалшива епикриза, или не взема пари. Затова.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  "...част от тези хора да преминат на повторен медицински преглед при доверени лекари на НОИ, за да е сигурно, че няма злоупотреба."А не е ли по-добре фейк докторите да бъдат изловени и да се приключи и улесни въпроса?
  —цитат от коментар 9 на Radosveta Koleva


  Как ще ги изловят, ако наистина не се направят прегледи при други лекари?

 50. 50 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 649 Неутрално

  А защо НОЙ не делегира свои представители в ТЕЛКовете а не да разкарват немощни хора от кабинет на кабинет и от болница на болница? Престоя на опашка пред ТЕЛК и отношението към болните е унизително! Този мастит тип бил ли е някога на опашка пред лекарски кабинет?! Я марш като асистент на болен да минеш целия път , че да видим дали ще си толкова снизходителен към системата?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 51. 51 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#50] от "пустиняк":

  за да стане пациента толкова болен ,че да се нуждае от астистент и да не може да се обслужва ,в 80% от случаите причина е безхаберието и липсата на каквато и да е профилактика и изпълнение на лекарски заръки и лечение с години ,изключваме тежките физически недъзи и инциденти , но останалите са си такива и не заслужават нито ТЕЛК ,нито да им се поемат разходите за грижите , да не говорим ,че масата тежки са били и тотално неосигурени последните 20 г и срещу едни 1000 лв сега , се превърщат в смукачи на пари и привилегии от системата ,на която общо взето никога не са внасяли нито лев ,това не е солидарна система ,редно е ТЕЛК и права да имат само внасялите поне 10 години в системата пари , а не всеки и на всяка цена веднага .

 52. 52 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 338 Неутрално

  тоя им другар , как установи че 25% от ТЕЛК овете са фалшиви ? и ако знае кои са фалшивите , то защо е бездействал ? или просто си подмята едни цифри за по-голяма важност и тежест на казаното ? но според мен е просто мачкане на на инвалидите до пълно унищожение , а от там ще дойдат ;свежи парици; за бонуси , апартаменти , и по дълги служебни командировки , абе с две думи държавническия рай

 53. 53 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitko11":

  тоз врат не е от зарзават

 54. 54 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#51] от "edin drug":

  уоу от къде ви намират такива, първите ти 5-6 реда са абсурдни и въобще си нямаш идея какво може да се случи от един обикновен летен грип ако си "късметлия", особено пък придружен от някое не толкова тежко хронично заболяване

 55. 55 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Гневно

  А не може ли НОИ, като компенсация за всичкия тормоз, разкарване и унижения над инвалидите да иде да им прегледа документите по къщята?
  Па може и да захлеби по някое кафе.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 56. 56 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#51] от "edin drug":

  Айде пак включи латерната на старата песен.
  Мноооо мразиш инвалидите, колега.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 57. 57 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Разстроено

  Като го гледам този на снимката ми става мъчно за него. И предпочитам за сме здрави, а не да ползваме инвалидни добавки, но уви това не е прищявка.

 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Разстроено

  Като го гледам този на снимката ми става мъчно за него. И предпочитам за сме здрави, а не да ползваме инвалидни добавки, но уви това не е прищявка.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 446 Неутрално

  електронна здравна карта и всичко ще лъсне,къде какво ,колко пъти си боледувал и т.н.Голям вой се нададе когато Москов искаше да я въведе. защо ли?.
  По лесно е всеки да пише някакви белешки и те после влизат в някаква папка и край иди я търси.

 61. 61 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1033 Весело

  Лицето изтипосано на снимката, наистина ли има тези идеи? Разбирам защо ще ни яхат скоро другите (автентичните) комунета. Безочието се плаща. Що не им направите прегеледи и на Марс на инвалидите? Ясно, че има корупция и фалшиви документи, но защо за това трябва да страдат всички? Няма смисъл от такива въпроси. Лицето от снимката очевидно обядва 3-4 тави с мазни кюфтета, та проблемите идват от другаде. Висок холестерол и пр. :)

 62. 62 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Писал съм го и друг път. Преди няколко години карах приятел за обжалване в НЕЛК София.
  Вътре единствените българи бяхме ние с него, а след няколко часа си викахме "брато" с един турчин.
  Други бели на цвят там нямаше.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 63. 63 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тоя не е ходил в НЕЛК София.

  ..................По думите му действително болните хора няма да възразят да отидат на още един преглед , а плащащите осигурителни вноски, ще са убедени, че парите им се харчат по предназначение..................

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Малоумна идея още от предишният шеф на НОИ и сегашен министър.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 65. 65 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А не е ли време да се открие сезона за шопарите?

  Дедо Крум
 66. 66 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  От тези решения, които НОИ обжалва, около половината се оказват фалшиви, добави той..
  А тези които са истински? Ще тормозят инвалидите защото системата е калпава? И само информативно - кой издава фалшивите решения? Защо не го хванат за макарите?

 67. 67 Профил на .
  .
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Е добре де, примерно лекарите на НОИ казват НЕ, тия от ТЕЛК викат ДА. И какво става?

 68. 68 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Прав е — всичко издадено и подписано от ТЕЛК трябва да се провери на 100%. Тази система е източвана във всички държави, и навсякъде, където направят външна проверка, се намират мноооооого далавери. Да напомня как по време на кризата в Гърция, когато проверяваха и за фалшиви инвалидни пенсии/облаги, нарекоха един остров "Острова на прогледналите" точно щото огромен брой местни тарикати, чудодейно прогледнаха и се отказаха от парите и фалшивите лекарски заключения. Е, у нас ще е същото, ама без острови щото си нямаме.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 69. 69 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Най добре е да накажат лекарите издаващи фалшиви телкове, както и ползващите от тях добавките.

 70. 70 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Това е добра идея!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#5] от "realguru":


  Социалната дейност трябва да е функция на общините и разходите да се покриват от техния бюджет. Само тогава ще има що годе някакъв контрол.В момента както се раздавам пари от централния бюджет на никой не му пука. Ама ако общината си има бюджет вече на гражданите на тая община ще им пука много как се харчи.
  —цитат от коментар 5 на realguru


  Явно не познаваш системата и предлагаш невъзможни неща! ! !
  1. И сега към всяка областна община има ДСП ( Дирекция социално подпомагане)
  2. Омешваш социална дейност с пенсионно осигуряване, а това са две различни дейности, две различни пера в бюджета!
  3. Проблема не е в бюджета ,а в подкупността на някои медицински лица!
  Лекарите са в основата , лекарите определят дали едно лице ще вземе пенсия или няма да вземе, а не социалните работници!
  Социалните работници са изпълнители на решението на лекарите ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 73. 73 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Според мен проблема е в липсата на информационна система. Ако в едно населено място ( циганска махала) всички са инвалиди и има само две диагнози, с голяма вероятност има измами. Т .е. проверките ще бъдат по-малко с голям ефект.

 74. 74 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  ТЕЛК По съответно заболяване трябва да се получава само след над 10 г трудов стаж с редовни осигуровки внасяни за пенсия и рискове и здравни осигуровки , само след направени редовно профилактични прегледи с всички задължителни за възрастта изследвания и задължителни прегледи ,консултации и прием на изписани медикаменти вземани редовно и контролирани от личните лекари и специалисти по заболяването за което се иска ТЕЛК , тази информация в 100% я има в НЗОК и се събира в електронно досие на всеки гражданин от 2003 година насам и няма как да си нямал нито едно заболяване на профилактичен преглед ,а изведнъж ТЕЛК за хронично заболяване ,щото лекаря от ТЕЛК го научил какво и къде да отиде и да му напишат каква фалшива диагноза , най чести фалшификации се правят след консултация с лекар от ТЕЛК и изясняване къде и как да прегледат пациента ,за да му установят необходимите диганози ,които са много спорни и се появяват изведнъж.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK