Касационният съд ще уеднакви противоречива практика за прихващанията в КТБ

Касационният съд ще уеднакви противоречива практика за прихващанията в КТБ

© Анелия НиколоваДесетките дела срещу прихващанията, направени около фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), които заведоха синдиците ѝ, доведоха до противоречива практика, заради която Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) образува първото си за годината тълкувателно дело, съобщи сайтът за правни новини news.lex.bg.


Трима върховни съдии са установили, че техни колеги застъпват различно виждане за това дали фалиралата банка като самостоятелен субект трябва да участва в делата, по които синдиците на КТБ искат прихващанията да бъдат обявени за недействителни. Проблемът идва от това, че нито в Закона за банковата несъстоятелност, нито в Търговския закон е посочено изрично кои са ответниците по предявените от синдика искове за попълване масата на несъстоятелността, а са посочени само ищците по тях.


Според някои съдии страни по тези дела са само синдиците и извършилият прихващането кредитор, но не и банката, защото лицензът й е отнет и тя вече не е търговец. Според друг състав фалиралата банката задължително трябва да участва като страна в производството


Така се стига до искане до Общото събрание на Търговската колегия на ВКС да бъде образувано тълкувателно дело със следния въпрос: "Кои са надлежните страни в производството по предявен иск по чл.59 ал.3 и чл.59 ал.5 от Закона за банковата несъстоятелност и по-конкретно – следва ли обявената в несъстоятелност банка да участва като страна (ответник) в производството по тези искове?".

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Вежди ще връща ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Погледнете тази банка и си спомнтете, че БСП-ДПС пак искат да дойдат на власт. Явно са похарчили 4,5 милиарда от обира на КТБ.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Това решение ще е като атомна бомба.
  1. В производство по несъстоятелност е възможно, след удовлетворяване накредиторите, да се възстанови дейността на търговеца.
  2. Заличаването на търговеца, става с акт на съда в производството по несъстоятелност, а такъв няма.
  3. ВАС отхвърли обжалването от акционерите, както и на самата банка, срещу акта на БНБ да обяви КТБ в несъстоятелност, смотива, че нямат правен интерес.

  Сега ще видим имаме ли съд, или Шиши е овладял и ВКС

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Така де, на едни им отмениха прихващанията, а на други по-привилегировани - не.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#4] от "volarok":

  Именно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така е. Логично първо и по-лесно е да се установи (само) има ли нарушение или не.

  След това идва по-трудното: разпознаване на нарушител/нарушители:
  неизвестен извършител, група известни и неизвестни, или какво.

  Обаче, Банката е (била) изпълнител, подизпълнител или съизпълнител
  на прихващане/вземане,
  а не само поръчителят на вземане "кредитор" или (още)
  съдебен изпълнител - частен или не.

  Интересни са и случаи, когато Банка нарушава договорните си отношения с един Клиент вложител и взема, за да угоди на друг свой Клиент "кредитор" (на Банаката?),
  извън Съд, Морал и Закон.

  Апропо, не е тихнически възможно (освен за хакери...)
  външно лице да "прихваща" чужди суми в Банка, без съдействие от Банката.

  "Трима върховни съдии са установили, че техни колеги застъпват различно виждане за това дали фалиралата банка като самостоятелен субект трябва да участва в делата, по които синдиците на КТБ искат прихващанията да бъдат обявени за недействителни.

  Проблемът идва от това, че нито в Закона за банковата несъстоятелност, нито в Търговския закон е посочено изрично кои са ответниците по предявените от синдика искове за попълване масата на несъстоятелността, а са посочени само ищците по тях.

  Според някои съдии страни по тези дела са само синдиците и извършилият прихващането кредитор,
  но не и банката, защото лицензът й е отнет и тя вече не е търговец.

  Според друг състав фалиралата банката задължително трябва да участва като страна в производството

  Така се стига до искане до Общото събрание на Търговската колегия на ВКС да бъде образувано тълкувателно дело със следния въпрос: "Кои са надлежните страни в производството по предявен иск по чл.59 ал.3 и чл.59 ал.5 от Закона за банковата несъстоятелност и по-конкретно – следва ли обявената в несъстоятелност банка да участва като страна (ответник) в производството по тези искове?"."

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  То парите на Вежди са си негови, по-интересно е Милийончева кога ще връща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK