Днес е Благовещение

"Благовещение", икона на Щерю Георгиев от Неврокоп в църквата "Свето Благовещение" в Кръстополе, 1869 г.<br /><br />Снимката се разпространява свободно от <a href="https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2" target="_blank">"Уикипедия"</a>

© Wikimedia Commoms

"Благовещение", икона на Щерю Георгиев от Неврокоп в църквата "Свето Благовещение" в Кръстополе, 1869 г.


Снимката се разпространява свободно от "Уикипедия"


Християните празнуват днес Благовещение. Празникът напомня за благата вест, с която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света.


Ето как е описано това важно събитие в Евангелието от Лука: А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край ( из Евангелие от Лука, глава 1, стих 26 - 33).
В духа на библейската традиция Благовещение е ден, в който християните почитат майката и грижата й към децата.


Идването на пролетта


В българския фолклор празникът се свързва с идващата пролет и това е отразено в повечето спазвани ритуали в този ден.
Вярва се, че на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта. По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести.


Във фолклора празникът е известен като Благовец, а често е наричан "половин Великден" и е свързван с множество поверия: хората започват нови начинания, за да им върви през годината; момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината; прескача се огън за здраве и пъргавост и да не хапят змиите.


Много родители избират празника, за да пробият ушите на малките си момиченца, тъй като се вярва, че няма да ги боли

© Красимир Юскеселиев

Много родители избират празника, за да пробият ушите на малките си момиченца, тъй като се вярва, че няма да ги боли


Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна. Поверието изисква да не се спи до късно, за да не изпусне човек късмета си, а който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив. Широко разпространено е поверието, че ако на този празник чуе кукувица да кука, човек трябва да има пара в джоба, за да е богат и честит през цялата година.


Много родители избират празника, за да пробият ушите на малките си момиченца, тъй като се вярва, че няма да ги боли.


Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.


Имен ден празнуват: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK