Девет души са в затвора за предлагане на подкупи, повечето от които до 50 лева

Девет души са в затвора за предлагане на подкупи, повечето от които до 50 лева

© Надежда Чипева, КапиталОбщо девет души са осъдени ефективно за корупция и в момента лежат в затвора. Това се разбира от справка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство, получена от "Сега" по Закона за достъп до обществената информация.


Повечето от осъдените са признати за виновни за предлагане на подкуп до 50 лв. Най-сериозните случаи са два. Единият е на служители от фонд "Земеделие", подкупвали земеделски производители, както и надзирател и частен охранител, които вземали пари от затворници, за да им осигурят привилегировано отношение. Така се оказва, че няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта.


В единия от случаите мъж се опитал да подкупи полицай с откраднатото от него колело. Затова той е осъден на година и половина затвор. Половин година ефективна присъда е получил мъж, който дал 20 лева на двама полицаи, за да не бъде глобен за това, че няма книжка и че в колата му има повече пътници, отколкото е разрешено да се возят.
За опит да даде 50 лв. на двама гранични полицаи, които го спрели за проверка, друг мъж е осъден на една година затвор. За подкуп от 10 лв. шофьор без книжка и с положителна проба за алкохол получил присъда от две години и половина.


Сред най-големите присъди се отличават тези на двама служители на фонд "Земеделие". Те са осъдени на три години и осем меса и три години и четири месеца затвор заради поискани и получени подкупи. Те дебнели земеделски производители, които въпреки забраната горят стърнища. После ги заплашвали с огромни глоби и спиране на субсидиите, ако не им дадат определени суми. Така всеки от тях прибрал по над 23 хил. лв.


Един надзирател и бивш затворник, служител в частна охранителна фирма, също са получили сравнително големи присъди. Те са осъдени на 4 години и половина и на 3 години. Надзирателят бил началник група "Социална дейност и възпитателна работа", а длъжността му позволявала да осигурява работа на затворниците, което пък им гарантирало намаляване на присъдите. Бившият лишен от свобода му помагал при получаването на подкупите от роднини на затворници - между 3000 и 6000 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK