КНСБ е против позицията на кабинета за отпуските на уволнени неправомерно работници

архивен кадър

© Дневник

архивен кадърКНСБ e против позицията на правителството до Съда на Европейския съюз, според която работник, който е бил незаконно уволнен и след това възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от уволнението до възстановяването му на работа. От синдиката настояват това решение да бъде обсъдено със социалните партньори, съобщава БНТ.


Позицията на КНСБ е, че последствията за работника са, ако има ново прекратяване на трудовото правоотношение с него, той да не получи парично обезщетение за такъв неползван отпуск, което е несправедливо.Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов това е реверанс към бизнеса за сметка на интересите на работниците.


"Отдавна лелеяна мечта е да го няма този отпуск. Отдавна лелеяна мечта е да го няма и отпуска, свързан с времето, през което майката отглежда детето си до навършване на две или три години", коментира Чавдар Христов, вицепрезидент на синдиката.
Откакто съществува Кодексът на труда, правото на отпуск е производно от придобития трудов стаж. Така че тази българска позиция чисто логически не е правилна. Правото на отпуск е отделно право и то трябва да започне да се прилага занапред. Т.е. отделят 2 основни права като право на отпуск и право на трудов стаж в тази позиция, обяснява Величка Микова, национален секретар на КНСБ.


От КНСБ са изпратили писмо до премиера и социалното министерство, с което изразяват острото си недоволство и настояват казусът да бъде обсъден на заседание на тристранния съвет.


Съветът има насрочено заседание за днес, но в дневния ред, изпратен до медиите, тази тема не присъства.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  Не знам кое точно право е едва ли не осветено от вселенския патриарх, но след като реално не си бил на работа и след като ти си възстановен на работното си място и си получил пропуснатото възнграждение, то това време се получава като платен отпуск, при това за по-дълъг срок., Да искаш на база на това същото време, за което си обезщететн, което ти се води и като трудов стаж и съдържа и съответнте вноски в НОЙ и здравната система, да ти дадат и платен отпуск, ми се струва меко казано нахално - но това е КНСБ, производено от БКП.

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  КНСБ знаят ли за какво е отпускът? За възстановяване на работната сила. Ако определен период от време не си работил, защо някой трябва да ти възстановява силите?

 3. 3 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 729 Неутрално

  КНСБ се скри и не подкрепи протеста на мед сестрите, но сега е пръв защитник на един отпуск , който ползват 200 - 300 души.
  Къде е статистиката им колко от неправомерно уволнените са върнати на работа? Говоря за готвачи, камериерки, строителни работници, лекари ..... е такива труженици, не държавни и общински чиновници. Що ми се струва, че битката е за тях? И КНСБ и Подкрепа са предимно в държавните структури , частника нито ги иска, нито ги допуска. Така,че като вдигат шум в защита на работника, да дадат статистика да видим и ние за кого се борят.

 4. 4 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  Защото те е уволнил неправомерно и е редно, след като съдът те е върнал на работа, тия играчи да ядат бахура....

 5. 5 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Не знам кое точно право е едва ли не осветено от вселенския патриарх, но след като реално не си бил на работа и след като ти си възстановен на работното си място и си получил пропуснатото възнграждение, то това време се получава като платен отпуск, при това за по-дълъг срок., Да искаш на база на това същото време, за което си обезщететн, което ти се води и като трудов стаж и съдържа и съответнте вноски в НОЙ и здравната система, да ти дадат и платен отпуск, ми се струва меко казано нахално - но това е КНСБ, производено от БКП.
  —цитат от коментар 1 на tsvetko_51  КНСБ знаят ли за какво е отпускът? За възстановяване на работната сила. Ако определен период от време не си работил, защо някой трябва да ти възстановява силите?
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Двамата нарочно или несъзнателно пропускате обстоятелството "незаконно уволнен"?
  Ако е незаконно уволнен, значи незаконно са му отнети права. При възстановяване, то не започва от момента на възстановяването, а от момента на незаконното уволнение, тоест все едно, че е работил. А това, че не е, си е по вина на работодателя, не на работника. Така, че работника си има всичките права, а задълженията не е могъл да упражни не по своя вина. Следващия път работодателя да се научи как се уволнява и обезщетява, а не да се прави на Господ.

 6. 6 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#4] от "Matematiks":
  До коментар [#5] от "anarhochristian":

  Мисля, че и двамата нещо бъркате нещата. Да, работодателят е виновен за незаконно уволнение и заплаща на работника заплата, все едно е бил през това време на работа. Това му е наказанието, защото с/у тази заплата той не получава вложен труд. Работникът през това време не е ходил на работа, нали. Той си е получил полагаемата заплата без да полага труд. Ако беше ходил на работа сигурно щеше да ползва отпуск през това време. Казно по друг начин няма логична причина работникът да получи още пари за това време.
  И спрете да възприемате работодателите като "чорбаджии-изедници". За да има работници първо трябва да има работодатели, нали?

 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#5] от "anarhochristian":


  Ако е незаконно уволнен, значи незаконно са му отнети права.
  —цитат от коментар 5 на anarhochristian


  Това го подминах, но се сетих. Да, на работника му е отнето правото на труд и отпуск при незаконно уволнение. Правото на отпуск означава, че ще получава заплата без да ходи на работа за един месец. Съдът го възстановява на работа и разпорежда да му се плати за времето, през което не е работил, т.е. повече от един месец...какво право е загубил?

 8. 8 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#5] от "anarhochristian":
  —цитат от коментар 7 на lz73


  Да видим. Един човек Х има имот, примерно апартамент. Човек У му отнема противозаконно мота, като го изгонва и се самонастанява. Освен това (отива да живее другаде) и го дава под наем и печели от чуждия имот, но пък не плаща сметки. Съда възстановява имота на Х след 5 години борба. Дължи ли У на Х и неплатените сметки и наемната цена за периода, която е получил? Едното право е вързано с другото.
  Правото на отпуск е възрано с правото на полагане на труд и следва да се възстановят и двете, тъй като вината за неупражняването на правата е на неправимерно постъпилата страна. И така както Х има право и на имота и на наемната цена и на сметките, така и незаконно уволнения има право и на възстановяване, и на заплата за периода и на отпуск.
  А работодателя ако не иска тежести, а само бонуси да ходи в Сомалия, там тежести няма да има.

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#8] от "anarhochristian":

  В главата Ви е пълен мишмаш...Да, дължат се неплатените сметки (ако не са платени от наемателя на доставчиците), защото иначе собственикът ще трябва да ги плати, т.е. ще претърпи загуба, плащайки за нещо което не е употребил той.
  Ето ви конкретен пример:
  1. Вариант без уволнение на работника: работи 11 месеца и ползва 1 месец отпуска. Получава 12 заплати, а работодателят получава 11 месеца труд срещу 12 заплати.
  2. Вариант при незаконно уволнение: работникът не работи 12 месеца, той има право да работи 11 от тях и на един месец отпуск. Работодателят му заплаща 12 заплати, т.е. колкото би получил ако е бил на работа. Работникът не е ощетен, защото получава точно толкова, колкото и ако беше работил. Работодателят е наказан, защото плаща 12 заплати, а получава нищо...
  Освен това обърнете внимание, че компенсирането на неползван отпуск с пари е забранено по КТ.

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  И спрете да възприемате работодателите като "чорбаджии-изедници"
  —цитат от коментар 6 на lz73


  Е как да възприемем работодателите, които незаконно уволняват? Именно за тях става дума тук.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9082 Неутрално

  Законно или незаконно уволнен, той си е почивал в къщи и да, няма право на отпуск.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK