Ако главният съдебен инспектор напусне предсрочно, следващият ще кара цял мандат

Председателят на Правната комисия Данаил ирилов и зам.-председателят Хамид Хамид са сред вносителите на промените в Закона за съдебната власт

© Юлия Лазарова

Председателят на Правната комисия Данаил ирилов и зам.-председателят Хамид Хамид са сред вносителите на промените в Закона за съдебната властАко главният съдебен инспектор реши да се оттегли от поста си предсрочно, новоизбраният ще започва свой пълен мандат, а няма да довършва този на предшественика си.


Така, ако хипотезата, развита наскоро от лидера на "Да,България" Христо Иванов - че сегашният главен прокурор може да бъде поканен да се кандидатира за главен инспектор, след като изтече мандатът му в края на годината, той ще има хоризонт от пълен 5-годишен срок. А няма да довършва мандата на сегашния инспектор Теодора Точкова - ако тя реши да подаде оставка, който свършва през април догодина.


Тази промяна в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ бе приета днес на второ четене в Правната комисия, въпреки че срещна сериозни контрааргументи от присъстващите представители на съдебната власт - съдията от Върховния касационен съд Галина Тонева, от Софийския градски съд - Емил Дечев, и председателят на Съюза на съдиите в България и съдия от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев, които присъстваха на заседанието. Според наблюдатели на съдебната власт обаче има и друга хипотеза - предсрочното напускане на главния инспектор осигурява възможност сегашното управляващо мнозинство да избере следващия, а не бъдещ неясесн парламент. А главният инспектор е важен пост за поддържане в дисциплиниращо напрежение на всички нива на съдебната власт.
Галина Тонева изтъкна, че с тази промяна в ЗСВ се отварят вратата за мотивиране на главния инспектор и на инспекторите да освободят постовете преди изтичане на мандатите с обещания за кариерни бонуси, за да може всяко ново мнозинство в парламента да си формира екип.
Наред с това се нарушава балансът в попълването на състава на Инспектората на ВСС /ИВСС/ със специалисти от различни направления.


Данаил Кирилов обясни, че Народното събрание трудно успява да направи някои избори, защото трудно се намирали кандидати. А според Хамид Хамид с новата идея се постига по-малката политическата зависимост, защото различни парламенти избират различни мнозинства в колективен орган.


Без кариерен бонус след приключване на мандата


Не бе прието обаче предложението на Данаил Кирилов и Емил Димитров-Ревизоро, внесено след първото четене, главният съдебен инспектор и инспекторите да получат кариерен бонус след приключване на мандата им, като се изкачат с една степен по-нагоре в органите на съдебната власт.


Тази идея беше много задълбочено разкритикувана от представителите на съдебната власт.


Промените в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ бяха внесени внезапно преди месец, заедно с други изменения и допълнения. Днешното второ четене в правната комисия става в пика на апартаментния скандал по етажите на властта и с видимо бързане за вкарване и в пленарната зала на проекта, без да се изчака становището на Висшия съдебен съвет, което се очаква в четвъртък. По същото време в Министерството на правосъдието работна група от експерти готви проект за изменения на ЗСВ, в който се предвижда уреждане и на новопоявилия се проблем след решението на Конституционния съд за отстраняването на магистрати по предложение на главния прокурор при започнало досъдебно производство срещу тях. Вместо да изчакат проекта на експертите, с който да се решат наведнъж и други проблеми, депутатите бързо и изненадващо внесоха свой, създавайки впечатление за подозрителна кадрова цел, която трябва да обезпечат законодателно.


Промените днес се гласуваха в комисията на практика


без обсъждане от депутатите, които съвсем бяха оредели.


Въпреки че Данаил Кирилов и Емил Димитров влязоха в дебат с тримата гостуващи магистрати, опитвайки да защитят предложението си за кариерния бонус, аргументите на съдиите натежаха и се видя, че двамата вносители не предприеха мерки за постигане на всяка цена "делегирано мнозинство" и да се наложат, както постъпваха при гласуването на останалите текстове. В залата присъстваха не повече от 7 членове на комисията, а Кирилов отчиташе необходимите 13 за приемане на всеки текст. При кариерния бонус не направи това.


Много аргументи изтъкнаха магистратите.


Съдия Галина Тонева: Какво ще кажете на колегите, които 20 години блъскат по стълбицата за да се изкачат нагоре с тежки конкурси?"


Заобикаля се конкурсното начало, явно някои имат различни виждания за кариерно израстване, но то няма да намери разбиране сред магистратите, обобщи Тонева. Тя припомни, че са правени няколко опита по настояване на членове на Висшия съдебен съвет да им се уреди кариерно изкачване след завършване на мандата и те са били неуспешни, дори предишният президент Плевнелиев е върнал на парламента такъв проект.


Освен това Тонева посочи и други несъвършенства на предлаганата редакция, от която не може да се разбере в кой орган ще се върнат на работа бившите вече инспектори: "Например ако един следовател от окръжната следствена служба е бил инспектор, може да пожелае да бъде възстановен във Върховния съд – това би ли било прието като разумна разпоредба".


Емил Дечев от Софийския градски попита по какви критерии ВСС ще преценява кой инспектор да повиши "с една степен" и кого не. "Ще се вкараме в непрозрачни решения, които ще създадат скандали", предупреди съдията. И добави, че и без наличието на бонуси е имало хора, които от най-ниско ниво, са били съгласни да се пожертват и да се кандидатират за членове на инспектората и на ВСС. Кандидатите не са били само от най-висшите инстанции и то без наличието на такъв кариерен бонус, обясни Дечев.


Данаил Кирилов мотивира предложенията си , че колективните органи не трябва да са място за пенсиониране, а в тях да се включват съдии, които са в средния етап от кариерното си развитие. За целта обаче трябвало да им се даде възможност за издигане, след като пет години се затварят с управленска дейност, и не могат да растат в съдебната власт.


"Ако направите ВСС непостоянно действащ орган и членовете на съвета да не се откъсват от правораздавателната дейност, този проблем няма да съществува, възрази председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев.


Емил Димитров пък защити идеята си с това, че бивш инспектор, който е проверявал високостояши съдии, прокурори и следователи, ще се върне в системата като техен подчинен с целия риск да му бъде отмъщавано, затова трябвало да му се гарантира израстване поне с една степен.


"Така формулирана разпоредбата означава ли, че искате да елиминирате върховните съдии и прокурори? Как ще ги мотивирате да участват, като няма как за тях да има бонуси?", попита Галина Тонева.


С уговорката, че не е лично заинтересован от предлаганата промяна, Емил Димитров-Ревизоро заяви, че с възраженията на гостите означавали, че във ВСС и Инспектората трябвало да влиза "само съдебната аристокрация". А "плебсът" едва ли не да бъде освобождаван от системата.


С превратното интерпретиране на изказванията на съдиите Емил Димитров покачи градусите на дебата, но той все пак беше удържан в допустими граници. И в крайна сметка беше приет първоначалния текст от първото четене, а именно - след изтичане на мандата инспекторите да се връщат на длъжността, която са заемали преди избора, или на равна по степен в органите на съдебната власт.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Хамстерът пак гледа да уреди някой свой човек, по-точно Цацаров.

 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "Ако главният съдебен инспектор напусне предсрочно..."

  ...на следващия ден никой няма да си спомня за него.

 3. 3 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 404 Неутрално
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1823 Любопитно

  Цацата с какво може да се похвали. Нямам предвид брой започнати следствия, а издадени присъди, в следствие на качественото обвинение? Общо взето, дали МВР прокуратурата и съдът са на плюс, или похарчените за министерството и институциите пари, за издръжката и за акциите им, са в повече от приходите?

  мурзилка
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Поправката Цацаров и машите Ревизоро/Кирилов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK