Няма да плащам данък за историческите комплекси на никого, заяви Местан

Лютви Местан

© Анелия Николова

Лютви МестанИзбори 2023

България е благословена да има малцинство като турското и искаме да бъде официално признато. Повече няма да плащам данък за историческите комплекси на никого. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан в ефира на Би Ти Ви. Поводът е започналата подписка, инициирана от партията с искане за признаване на статут на национално малцинство.


Политикът отрече да има чуждо влияние за инициативата, но подчерта, че е важна за европейските избори, където темата може да влезе на дневен ред. "Плащам по 2 хил. лв. за ползване на майчин език по време на кампания. Наричан съм и исляминизиран българин", изтъкна Местан като довод за исканата промяна, която по думите му има "морална и практическа стойност". "Ние осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм, но възродителният процес остана ненаказан", каза Местан.


Местан акцентира, че в декларацията са заложени три важни принципа - единството, неделимостта и териториалната цялост на България. "Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2 хил. българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена", каза Местан.
Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK