Антимафиотите разбили 121 престъпни групи през миналата година

Антимафиотите разбили 121 престъпни групи през миналата година

© Пресцентър на МВРИзминалата година е била успешна по отношение на противодействие на организираната престъпност, обяви на пресконференция днес директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов, цитиран от агенция "Фокус". Той уточни, че за този период в специализираната прокуратура са били образувани 143 досъдебни производства.


Той отбеляза, че по времето, когато ГДБОП е част от структурата на ДАНС, те са били 26. През миналата година дирекцията е провела 237 специализирани операции, сред които 56 - с чужди партньорски служби.


Пресечена е дейността на 121 организирани престъпни групи. За година са иззети 353 235 кг наркотици, над 3 млн. фалшиви евро и над 1 млн. фалшиви долара. За пръв път в България са иззети различни видове и количества криптовалути (eтериум, биткойн, лайткойн и фотурокойн), оценени на над 4 млн. лв..
По направлението "контратероризъм" са били конфискувани 132 автомата, 4 карабини, 12 бойни пушки, 2 ловни пушки, 75 бойни пистолета, 44 573 различни по вид и калибър боеприпаси и други.


През 2018 г. са пресечени два канала за контрабанда на цигари. Разкрита е нелегална фабрика за производство на цигари. Иззети са над 23 милиона къса цигари, 7 тона петролни продукти, 21 225 л високоалкохолни напитки и 3000 бр. контрабандна стока.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK