Стипендията на студентите-инженери да е поне 300 лв., предлага бизнесът

Стипендията на студентите-инженери да е поне 300 лв., предлага бизнесът

© Георги КожухаровАсоциацията на работодателските организации настоява да се увеличи държавната субсидия при обучението в инженерните специалности като се въведа базова стипендия от 300 лв., която да расте с годините и успеха на получаващия я. Това се казва в становище на петте организации, изпратено до финансовия министър Владислав Горанов и до образователния министър Красимир Вълчев.


Целта е да се насърчи влагането на повече усилия в обучението и задържането на студентите в учебното заведение до завършване на съответната специалност.


Работодателите предлагат тази мярка да се съчетае и с условието, студентът да върне парите, ако до 5 г. след завършването не започне работа в България.
За най-дефицитните инженерни специалности се предлага държавата да възстановява таксите за обучение, ако абсолвентът работи в България поне пет години след завършването.


Бизнесът предлага и да се създадат още нови инженерни специалности, отговарящи на политиките на Европейския съюз за нисковъглеродна икономика и променящите се условия на труд. Според представителите на работодателските организации държавата трябва поетапно да увеличи издръжката на обучението за един студент в техническите специалности като базовият коефициент нарасне от 2.4 на 5.0.


Желанието на бизнеса е да се осигури качество на инженерното обучение с акцент върху професионалните знания и умения, за да се постигне бърза адаптация в реална работна среда и успешна професионална реализация, се казва в становището. В него се напомня, че ефективността на инженерното образование изисква внедряване и на иновативни методи на обучение, адекватни промени на учебното съдържание, скъпо оборудвани лаборатории, практически обучения със съвременна техника, достъп до специализирана литература и библиотечни фондове, провеждане на научно-изследователска работа на съвременно технологично ниво.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Любопитно

  Вади и плащай!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Само се чудя, какво пречи на бизнеса, да си издирва млади и добри студенти в инженерните специалности и да сключва договори с тях...? Или пак лошата държава, трябва да плаща обучението, а пък работодателите да се мъчат, наготово да обират каймака и да се оплакват, че нямат кадри?!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Любопитно

  До коментар [#2] от "tww09306483":

  "Само се чудя, какво пречи на бизнеса, да си издирва млади и добри студенти в инженерните специалности и да сключва договори с тях...?"

  Обикновено не отличните студенти стават отлични специалисти,а четворкаджиите.

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Започнаха да се усещат компаниите, че стажантски програми и подобни кампании имат резон. Хем за биснеса евтина работна ръка и добър маркетинг почти без пари, хем за студентите надежда, че и в България могат да работят както и полезен практически опит.

  Сума ти държави субсидират техническите специалности, защото имат възвращаемост след това, но не и ако всичките ти специалисти заминават.

  panem et circenses
 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Браво за идеята. Не знам обаче къде в съвременна България има места за реализация на инженери. Вероятно има, щом се поставят такива условия. След лекарите и учителите, най-уважавам тая професия. Соца бълваше безброй кадри от МЕИ София и ВИМЕСС Русе, които обаче ставаха началници или даскали в техникумите и нямаха нищо общо с тая богата на възможности професия. Малцина се реализираха по специалността си.
  -Ще те призная за истински инженер, ако ми кажеш три неща:
  1. Как се прави центровка на делко на Жигула с лампичка.
  2.Как се запояват метали с поялник.
  3.Как се обръща посоката на въртене на електромотор.
  -Това не е работа за инженер, а за майстори специалисти.
  -Така е, но майсторът, за да го знае, го е научил от инженер, защото е научна работа, а това ти си го учил в университета. Затова казвай щом си инженер...
  Присъствах на такава караница на едно гости между мои приятели, единият автомонтьор, а другият инженер, началник на ремонтна работилница в едно АПК.

 6. 6 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1360 Весело

  Защо само с една стипендия да приключи държавата. Направо след като завършат студентите да продължи да им плаща и заплатите. Да им забрани да работят друго, както и в чужбина, но за сметка на това да им разреши да работят извънредно без да им се заплаща допълнително положения труд!

 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Бизнесът" не иска ли да отпуска стипендии? Или това е работа на държавата?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 8. 8 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Бизнесът" не иска ли да отпуска стипендии? Или това е работа на държавата?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Фирмите да вземат студенти на стаж и ако ги харесат да им дават стипендии.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  300 лв.?! Щото много студенти инженери имаме?! Направете я 600 лв., дори и повече, за да са спокойни, и да мислят само върху образованието си, а не да ходят да работят в свободното си, и не само, време.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Весело

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  А кога ще свалят гаджета?
  Или бизнесът и гаджета ще доставя?

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Весело

  "... да се увеличи държавната субсидия..."

  То хубаво, че настоявате държавата да се бръкне, ама вие хич не обичате тая работа!
  Какви стартови заплати давате и на работници, и на инженери, а?
  Цени като в Германия, заплати и пенсии като в Танзания...
  Ако нема рима, удари ма!

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Много от студентите в перспективните специалности работят на по половин работен ден във фирми и си докарват по 1.5к. Тъй че бизнеса се грижи за студентите, които са му нужни.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  Във фирмата, в която работя има много голяма нужда от млади кадри, разбиращи от електроника, предимно цифрова. И понеже на пазара на труда е глад за такива кадри, се започна стажантска програма преди 2 години, която показа следното: мераклии се намериха, знания обаче не толкова, меракът им пък за усвояване на по-специфични познания намалява правопропорционално на прекараното време в реалното производство. Повечето искат да вземат пари като за програмисти на "С++", а да работят малко и от вкъщи, по възможност. Та не знам кой крив, кой прав, ама в днешно време интересите на младите са в друга посока, никой не иска да произвежда...

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Това е разумно, но и бизнеса трябва да плаща част от стипендиите, нали тези кадри са за тях!

  Между другото срещнах един "електроинженер", който не знае от къде накъде се движи тока!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1048 Весело

  Между другото срещнах един "електроинженер", който не знае от къде накъде се движи тока!

  А вие знаете ли?

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дългия":

  Не само знам, ами и други уча!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  До коментар [#17] от "lz2":

  Браво на вас, дано това е оправило самочувствието ви. Защото много от учениците или студентите, които учат електроинженерство са там не по собствен избор, а на родителите си. Да не говорим, че самата титла "инженер" не означава нищо. Повечето ми колеги, с които реално вършим работа във фирмата ни (занимаваща се с електроника) , са без титли, просто са техници с опит, хора, които са се занимавали с електрониката от любопитство и с мерак, без виШе образование, но кадърни. Ей такива младежи вече няма, такива, които се движат от любопитството да разберат кое как работи. А за нивото на обучение в университети ни да не говорим, ужасно е. Последният ми стажант, с магистърска степен от ТУ беше на нивото на ученик от 3-ти курс в техникум по електроника...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK