"Сделки с невъзможен предмет" и още обяснения на Пламен Георгиев за имотите му

Пламен Георгиев

© Велко Ангелов

Пламен ГеоргиевПредседателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев чрез сайта "Блиц" обяви, че се смята за обект на груба манипулация, целяща да го дискредитира чрез изнасянето на информация за разминаване в имотната му декларация, изнесена на 27 март в Би Ти Ви. По-късно позицията беше получена и в "Дневник".


В репортаж на телевизията и "Антикорупционния фонд" се казваше, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса от своя апартамент - тризонет, а сделките, които е сключил, са на цена, под данъчната оценка на имотите. Пред телевизията Георгиев е отказал коментар с аргумента, че не иска "да влиза в обяснителен режим". Заради съмненията, че Георгиев ще е обективен при имотните проверки на други хора от властта, "Да, България" поиска оставката му.


Георгиев смята, че е обект на "активно мероприятие", което обяснява със съществените резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество" на звеното, което ръководи. "Бяха отнети и запорирани имоти с недоказан произход за милиарди левове, което неминуемо засегна интересите на много хора. И ответната реакция на засегнатите не закъсня", пише Георгиев. Според председателя на КПКОНПИ обвиняеми и подсъдими лица, чието имущество е блокирано от комисията, имат силно влияние и възможности за въздействие в телевизионните медии и да контролират неправителствени организации и водят компроматна кампания срещу него.

Той информира, че заедно със съпругата му са придобили на 26 април 2017 г. апартамент за 150 хил. евро
(293 374.50 лв.), от които 103 874.50 лв. са платени по банков път, а произходът на сумата е продажба на наследствен недвижим имот в "Люлин". Остатъкът от 189 500 лв. е кредит от Първа инвестиционна банка, сключен два дни преди сделката, пояснява шефът на КПКОНПИ.


Терасата е обща за блока, дори ако се ползва от един собственик


Георгиев обяснява разминаването между цената на сделката и данъчната оценка на купения апартамент, която е по-висока, с това, че в данъчната оценка е включена и терасата на покрива от 186.57 кв.м на стойност 197 479.70 лв. Той твърди: "Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата (...), поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици."


От друга страна, от обясненията му се разбира, че единствено живеещите в неговия апартамент я ползват, както се вижда и от кадрите, заснети от Би Ти Ви. "Константна е практиката на Върховния касационен съд, че покривът на сградата, вкл. и когато може да се ползва като терасата на едно от жилищата, се включва в общите части на сградата, при което наличието на достъп до него само от един от обектите не променя тази му характеристика", пише той.


"Сделки с невъзможен предмет" и още обяснения на Пламен Георгиев за имотите му


При това положение данъчната оценка на имота, представляваща сбора от оценките на елементите, формиращи придобитото жилище, всъщност е 255 306 лв., т.е. значително по-малка от договорената и заплатена продажна цена в размер на 293 374.50 лв., пише Георгиев. Това е цената, върху която са заплатени дължимите за прехвърлянето данъци и такси, съгласно чл.46, ал.2, т.1 от Закона за местните данъци и такси, уверява той.


Неизвестна причина за грешна сума в нотариалния акт


В обясненията за другите две свои придобивания - за апартамент с два гаража, купен през 2012 г., и подземно паркомясто, купено през 2014 г., Георгиев отбелязва, че по първата сделка заедно със съпругата си са платили 106 хил. евро. В нотариалния акт като данъчна оценка била посочена сумата 264 310.30 лв., която според шефа на антикорупционната комисия, който е юрист по професия, не отговаря на истината, а в действителност е значително по-ниска. "Данъчната оценка на обектите е в общ размер не на 264 310,30 лв., колкото по неизвестни за мен причини е посочено в нотариалния акт, а 165 192.70 лв. (според Удостоверение за данъчна оценка ДСЛ19-ГР94-10/28.03.2019 г.), при което е очевидно, че уговорената и заплатена продажна цена е в размер, значително по-голям от данъчната оценка", обяснява той.


Сделки с невъзможен предмет


Георгиев припомня, че при сключването на тези сделки през 2012 и 2014 г. паркоместата не били възприемани като "годен обект на право на собственост", а гражданите ги купували на собствен риск. Едва през 2015 г. с промяна в Закона за устройство на територията предприемачите са задължени да осигуряват места за паркиране със статут не на самостоятелни обекти, а принадлежащи към съответните самостоятелни обекти в сградата. Така Пламен Георгиев заключава, че сделките за гаражите и паркоместата, които е сключил, от формално правна гледна точка са били "с невъзможен предмет" към датата на придобиването им.


С посочването на горните факти считам, че съм направил всичко необходимо за задоволяване на обществения интерес към имущественото ми състояние по начин, който не поставя под съмнение законността и почтеността на действията ми, завършва обяснението, адресирано "към непредубедените наблюдатели".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK