Как русенски музей се сдоби с космат мамут

Как русенски музей се сдоби с космат мамут

© Екомузей Русе



Единствената в света цялостно запазена част от мамут - долната му челюст, се намира в русенския Екомузей, в който се отделя специално внимание на праисторическите животни.


Емблемата на експозицията пък е макетът в реални размери на мамут от вида Mammuthus primigenius - вълнест или космат мамут. Този експонат е един от акцентите в новата изложба "Как направихме Екомузея!", която вече приема посетители, съобщи ръководството на музея. По макета са работили 10 души, а създаването му е отнело близо 3 месеца. Този вид на праисторическото животно е един от най-известните и скулпторите са го проектирали, следвайки научните публикации.


Чрез 21 постера изложбата разказва за историята на създаването на експозицията на Регионален исторически музей - Русе. Показани са снимки от конструирането на косматия мамут - подреждането на частите му и придаването на автентичен облик на експоната.




Как русенски музей се сдоби с космат мамут

© Екомузей Русе


Друга част от експозицията е най-големият в страната сладководен аквариум за риби, обитаващи река Дунав и нейните притоци. В него са представени 12 вида риби. Вместимостта на съоръжението, разделено на седем басейна, е 65 тона. Аквариумът има модерна филтърна система от 3 нива, която осигурява стерилна вода.


По четирите етажа на музея могат да се видят колекции от вкаменелости, макети, представящи животинските и растителните видове в тяхната естествена среда, както и многообразието на защитените територии в областта. В експозицията е създадена и изкуствена пещера, която е дълга 11 метра и е изградена по проект на филмовата компания "Ню Бояна Филм Студиос".


Как русенски музей се сдоби с космат мамут

© Екомузей Русе


В началото на 2018 г. в Екомузея беше открит и терариум за влечуги, в който са показани екзотични видове змии, между които боа-удушвач и зелен дървесен питон. От музея коментираха, че чрез откриването на терариума се дава възможност на посетителите да придобият нови знания за влечугите.


Сградата на Екомузея е построена в началото на миналия век и първоначално е била семеен дом. Впоследствие тя става първата в България, чиято реставрация е с цел да бъде превърната в музей. Реконструирането й датира от 80-те години на миналия век, но проектът е бил замразен дълго време. Обновяването на сградата е завършено през 2014г. по проект на общината и оттогава там се помещава Екомузеят.


"Как отрихме музея!" ще приема посетители 30 дни. Таксите за посещение са съответно 2 лв. за ученици и студенти и 5 лв. за възрастни.


От музея съобщиха, че от днес скаути на възраст 12 - 16 години ще лагеруват там в продължение на четири нощи. Те ще разпънат палатките си в залата с аквариума, а целта е визуално опознаване на живота около Дунав.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  нима има и голе мамуле?

  яж бахур
 2. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Добре и интересно изглежда. Но не е ли по-скоро за природонаучен, откоолкото за исторически музей ?

  И Дневник, оправете си текста - вместимост е обем и се мери в кубически метри. Т.е. вместимостта на басейна е 65 м3. По една случайност (макар че случайности в природата няма) водата има плътност 1.0 тона/м3, та масата на водата в басейна е 65 тона. Но акоо беше олио, да кажем (с плътност 0.8 тона/м3), масата щеше да е 52 тона при вместимост 65 м3.
  Някои от нас все пак сме учили природни науки.

  E PLVRIBVS VNVM
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 331 Весело

  Да беха почакали още неколко годинки и да си го купят жив!
  Е, ще му трябва подходящо оборче и доста сенце, на добичето:

  https://www.24chasa.bg/Article/1406155

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2522 Весело

  До коментар [#2] от "PavelCZ":

  Колега, водата е взета за мярка - по избор на човека, не е случайност. То и дължината е по избор - един пръст, един сантиметър; фут - една стъпка и т. н.

  Иначе на снимката Мамута изглежда впечатляващо.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4309 Любопитно

  Посещавал съм този музей, който минава през Русе и хубаво да го разгледа. Доста е добър за българските стандарти.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  И ние искаме да го разгледаме, но няма никакви данни къде се намира музея, освен че е в стара къща. Ако можете да ми дадете някакви насоки.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  България е земя на интересни и стари находки и артефакти. Най-старото злато например. Или най-голямото в света съкровище от халколитни медни брадви тип Плочник открито в село Ракиловци. Най-голямата в Европа колекция от нефритени находки. Най-големият наниз от епохата на неолита. И т.н.

 8. 8 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 571 Весело

  "Как отрихме музея!" ще приема посетители 30 дни.
  После ще стане "Как зарихме музея".

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 9. 9 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Мамутите са просто космати роднини на индийския слон, които се приспособяват към студения климат. Мастодонтите са друго нещо, те са съвсем различен клон на хоботните.

 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  "Единствената в света цялостно запазена част от мамут - долната му челюст..."

  А онези цели скелети на мамути дето редовно ги намират из САЩ, Канада, Сибир и т.н., те какви са? Ултра-единствени ли? Вие самите сте писали, че даже в Мексико намират десетки скелети на мамути.
  https://www.dnevnik.bg/photos/2017/03/14/2934618_fotogaleriia_da_restavrirash_mamut/

  Всъщност музеят казва, че не е единствената част от мамут изобщо, а единствената от вида Mammuthus rumanus. Което е съвсем различно по смисъл.
  https://www.museumruse.com/expositions/ecomuseum_aquarium.htm

  Като не можете да пишете новини, барем преписвайте като хората!

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4309 Любопитно

  До коментар [#6] от "ikar_01":

  Намира се в центъра на градът, до него има училище и много красив парк, точни адрес е тук:

  Русе, пл. Батенберг 3

  https://www.museumruse.com/about_bg.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Няма лошо. Това за мамута не го знаех. Нали бяха намирали цели такива мамутчета в замръзналите пластове на Сибир?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  В книгата за рекорди Гинес ще бъдат записани най-дългите бивни на света, които бяха намерени на разкопки около северногръцкия град Гревена. Мамутът, който е собственик на бивните е на около 3 млн. години, а откритието направи проф. Евангелия Цукала от солунския университет „Аристотелио".

  http://www.grreporter.info/Nay-golemite_bivni_na_mamut_v_knigata_za_rekordi_Gines/2304

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 327 Весело

  До коментар [#13] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  има си хас да не е в гърция :)))

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 15. 15 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#2] от "PavelCZ":

  Историческия е в съседна сграда, става въпрос за Екомузей(разбирай природонаучен). Мамута е там от откриването и си пише кога е реновирано и преоткрито, 2014-2015 някъде го отвориха. Журналята да се научат да пишат статии за да не се получава развален телефон и няма да е зле да не закъсняват с едни 4-5 години за статия.

  This is the place where puddings die.
 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Таман тва щях да пиша, ходил съм там преди години още. И не е в тая сграда дето е линка на Иво, онова там е историческия музей - бивш дворец на Батенберг. Природонаучния е от другата страна на улицата, в една по-скромна "къщичка" - http://pochivkasdeca.eu/thumbs/files/data_0/261/Image/S1gG-dscn7256.jpg

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Похвална инициатива и добър ход с този мамут. В Англия Бирмингамският музей изложил скелет на диплодок и миналата година привлякъл 830,000 посетители. Това било с 38% повече от 2017. Так че един акцент, един такъв...полуоригинален експонат, може наистина да помогне и на русенския музей да добие повече известност и привлече повече посетители.

 18. 18 Профил на vdiv
  vdiv
  Рейтинг: 221 Весело

  Ами като не се е бръснал толкова хилядолетия ще е космат, сега какво? :)

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Весело

  До коментар [#17] от "тулса":

  Хайде и аз да се похваля с нещо за което малцина съфорумци могат да ми съперничат: ядох месо от мамут от преди 40 хиляди години (така ми казаха) намерен в Сибир от руско-американска експедиция при размрязяването на пермафроста. Беше в Санкт Петербург, тогава Ленинград, и шефът ми даде поканата си за това селективно мероприятие на Академията.
  ПП
  Малкото парче месо беше доста жилаво, но затова пък цената му (стойността на експедицията която го открила разделена на порциите) според американците била над 25 хиляди за порция :-)

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#12] от "penetrating":

  Да, "Дима" 1977 и "Маня". Но замразени мамути са намирани много по-отдавна, имало случаи ескимосите да ги използват за храна на кучетата. Интересни са и преданията им за мамута като животно от подземния свят, което се появява на повърхността (на китайски дословно преведено този мамут е наричан "подземен гризач".
  По преценка на експертите под ледовете на Сибир има над 10 милиона трупа на вълнести мамути.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Весело

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Това явно съм чел като хлапе :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Весело

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Всъщност май са повече. И малкото вънесто мамутче се казвало Люба :)
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mammoth_specimens

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Весело

  До коментар [#22] от "penetrating":

  Със сигурност си прав, сега остава да ме обвинят в липса на уважение към "слабия пол", че помня за "Дима", а не и за "Люба" :-)

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":10 милиона трупа на вълнести мамути
  ...>> Мамути ли са или мамонти? Руското название за мамут(Mammuthus) било мАмонт и идвало от мансийското "манг онт"(земен рог). Във форума често обичат да пращат в Сибир(по повод и често без повод).За мамутите( косматите такива..) пише, че са се появили преди 200,000-300,000 години и после са се разселили и до нашите земи.

  Напоследък обсъждат почти сериозно възможностите за оживяване на мамонти( използвайки ДНК от останките):
  https://snob.ru/selected/entry/124344 #comment_858997

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Весело

  До коментар [#23] от "daskal1":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#20] от "daskal1":10 милиона трупа на вълнести мамути...>> Мамути ли са или мамонти? Руското название за мамут(Mammuthus) било мАмонт и идвало от мансийското "манг онт"(земен рог). Във форума често обичат да пращат в Сибир(по повод и често без повод).За мамутите( косматите такива..) пише, че са се появили преди 200,000-300,000 години и после са се разселили и до нашите земи.Напоследък обсъждат почти сериозно възможностите за оживяване на мамонти( използвайки ДНК от останките):https://snob.ru/selected/entry/124344 #comment_858997
  —цитат от коментар 24 на тулса


  бих се радвал да се върне този вид

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#24] от "тулса":

  Да, четох за опити да се възстановят мамутите (за мамонтите не зная :-)) с опити за генетични промени с ДНК от тях при слонове.
  Интересно е също, че при дисекция на мамути е открита и течна кръв, свидетелство че организмите им са имали адаптиране към условията чрез производство на "кръвни антифризи", много примамлив проект за изследвания.
  Я да си представим ферми в условията на севера с 6-тонни мъжки и 4-тон женски мамути- месо в изобилие,чза млеконадоя не заная :-)

 28. 28 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Предложение: добре би било в хубави новини като тази да се споменават имената на хората, спомогнали и създали обекта.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK