Бялата емиграция в България: първо спасение, после - присъда

Руски емигранти - белогвардейци, работещи като миньори, вероятно в мините в Перник, 20-те години на ХХ век.

© "Изгубената България"

Руски емигранти - белогвардейци, работещи като миньори, вероятно в мините в Перник, 20-те години на ХХ век."Особено възрастните емигранти белогвардейци остават все още непримирими и гледат все още с ненавист към Съветската власт и "Червената армия". Те са изпечени, закоравяли, истински фашисти. Саботират всяко прогресивно начинание в средата си..."


София, 27 март 1946 г. Из Справка на "Държавна сигурност" за белоемигрантски руски (белогвардейски), арменски и еврейски малцинства в България, публикувана в сборника на Комисията по досиетата "Държавна сигурност и бялата емиграция в България (1944-1991)".


След болшевишкия преврат в Русия през 1917 г. и гражданската война в България търсят убежище много руски емигранти. Те били над 30 хиляди според публикация на "Дойче веле". "Правителството на Александър Стамболийски се съгласява да приеме белогвардейците от армията на барон Врангел, както и хиляди представители на дворянството и интелигенцията на Русия в България. Подписаната спогодба предвижда установилите се трайно в България противници на болшевишкия режим да приемат българско гражданство.", се казва в публикацията.
След 1944 г., при комунистическия режим, България престава да е гостоприемна за бялата емиграция.


Издирването на враговете


Радиограма, изпратена до областните инспектори в страната през 1945 г., публикувана в сборника на Комисията по досиетата - "Държавна сигурност и бялата емиграция в България (1944-1991)".

© "Из архивите на ДС"

Радиограма, изпратена до областните инспектори в страната през 1945 г., публикувана в сборника на Комисията по досиетата - "Държавна сигурност и бялата емиграция в България (1944-1991)".


"Наредете незабавно да се регистрират всички белогвардейци живущи в областта Ви към съответните общини, ако до сега има нерегистрирани. Проверете за всички онези белогвардейци, които са ходили като доброволци в окупационния корпус в Сърбия и на Източния фронт, като се упоменат имената им. Колко и кои са се върнали от тях и понастоящем живеят в областта Ви. Проверката и установяването, особено на тези, които са били в корпуса и на Източния фронт да стане незабавно..."


Текстът е от радиограма, изпратена до областните инспектори в страната през 1945 г, цитирана в сборника на комисията по досиетата.


В сборника се описва как Министерството на вътрешните работи нарежда да се издирят всички руски емигранти и да се опишат причините за тяхното идване в България. Изготвят се и различни списъци на сътрудничилите на Германия по време на Втората световна война.


Участвали в окупационния корпус в Сърбия и на Източния фронт на страната на Германия са арестувани. Те биват изпращани в Трудово-възпитателни общежития.


По изпратени от Москва списъци властите в София издирват и събират "за разпит" в СССР стотици белоемигранти и други "шпиони", обвинени за врагове. По данни на експерти, цитирани от "Дойче веле", жертви на болшевишкия режим стават над 3000 български граждани, родени в Руската империя. От съветските представители са арестувани голяма част от белоемигрантите. Осъдени са в София, след което са изпратени за различни срокове в лагери в СССР.


1952 г. - "Авантюристи" и "Пощальони"


Публикуваната в сборника справка от ноември 1952 г. показва приблизителния брой на руските емигранти, намиращи се на територията на България тогава - това са 12 793 души, дошли след Октомврийската революция и още 761 белоемигранти, екстернирани от Югославия. Почти 7 хил. от тях са приели съветско гражданство, но също така не малко се намират в затворите и трудово-възпитателните лагери с различни обвинения и присъди - "шпионска дейност", "вражеска дейност и слухове", "кражба, спекула, измама", "неморални прояви". В справката подробно е описано колко от тях излежават съответната присъда и в кой район на България са.


Разработките в този документ на ДС са кръстени "Авантюристи" и "Пощальони" и целят проучването и евентуалното залавяне на подозрителни руски емигранти, застрашаващи сигурността на Народна Република България и СССР.


СССР "подава ръка" на руските емигранти


През 1954 г. информатор съобщава на ДС чуто предупреждение на емигрант: "Всички, които заминат за СССР, там ще бъдат затворени в концлагери за "стари грехове". В този период Съветският съюз приема бели емигранти, като за целта се изготвя списък на желаещите да се върнат в родината си. Голям брой, получили в България съветско гражданство, се записват, но има и такива, които предпочитат да останат в България, защото подозират, че в Съветския съюз ще бъдат репресирани. Оказват се прави - година по-късно в отчетен доклад на ДС се споменава, че върналите се в СССР бели емигранти предупреждават с шифровани писма сънародниците си в България да не се съгласяват да заминават обратно в родината си. Причината е, че положението им там е "много зле".


Опасната кореспонденция


Справка за разположението на руснаците в България по преброяването от 1965 г.

© "Из архивите на ДС"

Справка за разположението на руснаците в България по преброяването от 1965 г.


Много от руските емигранти са водели кореспонденция с роднини, живеещи в други европейски страни. След направена проверка от информатори и внедрени в пощенските станции хора на ДС е установено, че не всички писма са с "обикновено съдържание" или с молба за парична помощ. Това се разбира от справката на оперативен работник в София, който описва подробно белоемигранти, смятани за съмнителни.


Владимир Евстатиев Булда е един от мнозината, чийто текст на прихванато писмо през 1961 г. е със "съдържание на хули и клевети към Съветския съюз и НРБ". Разказът му до роднина в Париж за непрекъснатото увеличение на цените на най-необходимите продукти, го слага в списъка със заподозрените, които трябва да бъдат наблюдавани.


"Сменят имената на саламите и им слагат по-високи цени. Месо дават много редко. В тази голяма горещина дават само глави, опашки и крака. Сред народа се говори, че ЦУМ прочетено на обратно значи "Мълчаливо увеличение на цените" , пише Булда в писмото си.


В края на 1962 г., наскоро назначеният зам.-министър на вътрешните работи Ангел Солаков нарежда с писмо до началниците на окръжните и градски управления на МВР в страната, да се обърне по-сериозно внимание на руските емигранти, тъй като сигурността на страната е в опасност. Причината е засечената "съмнителна" кореспонденция в течение на месец на 500 белоемигранти. Солаков се съмнява в евентуална подривна дейност и сътрудничене на разузнаването в капиталистическите страни.


Антисъветските организации


На територията на България се създават много организации, в които членуват белоемигранти. По данни на ДС, от 1923 г. до 1970 г. те наброяват 69. Имената им са изброени в справката на началника на отдел III "Картотека и архиви". Някои от тях са забранени след 9 септември 1944 г., а останалите са стриктно следени за евентуална подривна антисъветска дейност.


Вниманието на ДС е насочено към организация, за която смята, че служи на американското разузнаване. Тя е извън територията на България, със седалище във Франкфурт и филиали в още няколко европейски държави, тя е смятана за разпространител на "антисъветски пропагандни материали до граждани на НРБ, с молба да бъдат препращани на адреси в СССР".


"Главната цел на Национален трудов съюз е, чрез провеждането на шпионаж и идеологическа диверсия да се бори за сваляне на съветската власт, а едновременно с това да сее идеологическо разложение в отделни социални групи в населението и в други социалистически страни", се казва в справката от 1972 г. на началника на VI управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия.


Съвместно със съветската служба за сигурност КГБ се обмисля започването на оперативни действия, с участието на проверена агентура, а целта е да се доведат на българска територия куриери и емисари на Националния трудов съюз, които да бъдат задържани с цел арест или вербовка, се казва още в сборника.


Действията на Държавна сигурност срещу бялата емиграция са постоянно насочени към опазването на "постиженията" на революцията и към съдействие на съветските служби в борбата с враговете на режима.

Ключови думи към статията:

Коментари (197)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Като колониална губерния на СССР и нашата ДС не е имала избор да не изпълнява заповедите от съветските уроди. Но от друга страна "възродителният процес" си е чисто престъпление само на българските комунисти без външна намеса.

  Все пак хубаво е, че ни напомнят как българите са приемали бежанци в истинска нужда с отворени сърца. Арменци, руснаци, гръцки комуняци след преврата на полковниците, та дори и кюрдски бойци, чиито джасимчета ни плюят днес.. Сравненията с днешните мултикултурни напъни подчертават нелепостта на последните.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3492 Любопитно

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Ех да имаше Интернет тогава, какво тролене щеше да пада....
  Викаш.....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 855 Неутрално

  И тези хора сме ги предали, за да угодим на съветските господари.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Алоу,успокой топката! Белогвардейците не са представлявали заплаха за България. Доказателство е Перник и околността където са се заселили най-много белогвардейци. Те отдавна са напълно асимилирани и доста от тях дори не знаят,че са техни потомци. Но архивите са живи,както се казваше.
  И днес тези "перничани" са най-заклети български патриоти.
  Между другото във Франция също има множество потомци на белогвардейци. Разговарял съм по-обширно с една жена от тях. Русия и беше напълно чужда и по външен вид и култура (почти) не се различаваше от французойките.

 6. 6 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  За Възродителния процес грешиш братле, това си беше чиста КГБ работа, тоест руски евреи които и сега пропагандират срещу нашите хора. А кои бяха евреите, ще дам само един пример, Андрей Луканов, тои в едно видео казва на английски репортер за изселванията, че било нужно, заради османската империя. И сега останахме без хора в България, изселиха хора които могат и знаят, и няма как и да ги върнем със тази ни наша пропаганда. А фашистите кои са? Пак евреи, навсякъде по Европа можем да видим че са срещу някого и със развяти израелски знамена ( където лично съм видял ) но като им кажеш че евреите са лоши, те изкарват фашист. Чудна работа. 😀 А интелигенцията на България от кого беше смазана?

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Предавали сме български граждани...
  По какво са се различавали от евреите? Единствената разлика е, че българските евреи сме ги спасили (в по-голямата си част) от Хитлер преди 1945, а другите наши сънародници сме ги предали на Сталин след 1945...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  1. България не е била колония,а васална на СССР страна.
  2. "Възродителният процес" е подготвен основно от КГБ.
  3. В сравнение с Емил Джасим ти си предател.

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2119 Весело

  Народната власт нагледно е показала, как трябва да се бориме с мигрантите и какви заплахи крият за обществото.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  И какви заплахи са криели? Типично за соца разсъждения! Всеки трябва да бъде гледат като един враг.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3492 Любопитно

  До коментар [#6] от "cvz19584875":

  Чудна работа.
  =======
  Защо да е чудна...?
  Хората си следват религиозните интереси....!
  В свещената им книга така пише....

  Bukalemun
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И тези хора сме ги предали, за да угодим на съветските господари.
  —цитат от коментар 4 на stein


  Нищо необичайно не се е случило.
  По това време в цяла Европа се издирват, регистрират и разследват всички, които много или малко са заемали ръководни позиции или са извършвали действия в подкрепа на нацистите и техните съюзници.
  При най това е пренебрижимо малко в сравнение примерно с Чехия и Словакия, Полша, Унгария, Франция, Италия, Холандия, Норвегия и Дания....

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":Алоу,успокой топката! Белогвардейците не са представлявали заплаха за България. Доказателство е Перник и околността където са се заселили най-много белогвардейци. Те отдавна са напълно асимилирани и доста от тях дори не знаят,че са техни потомци. Но архивите са живи,както се казваше. И днес тези "перничани" са най-заклети български патриоти. Между другото във Франция също има множество потомци на белогвардейци. Разговарял съм по-обширно с една жена от тях. Русия и беше напълно чужда и по външен вид и култура (почти) не се различаваше от французойките.
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Тези работи не ги казвай на мен.
  Редно е било да се кажат на Стамболийски.
  Аз само съобщавам исторически случил се факт.
  С аргумента, че голямото количество въоръжени руснаци
  представляват заплаха за държавната стабилност,
  Стамболийски изгонва голяма част от бялата емиграция.
  Много са останали и са се интегрирали, това никой не го отрича.
  Нещата понякога се случват по различен начин от този
  по който човек след 100 години би разсъдил, че трябва да се случат.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#12] от "cvz19584875":

  Същите заплахи като сегашните мигранти —предимно мъже, служили в армията, учавствали в бойни действия, някои доти с военни звания, религиозни, имат префстава за устройството на света различна ит тази на властта, организирани в някскви си свои организации (вместо да се интегрират в местните). Същото като сегашните, едно към едно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#15] от "Virgin":

  Коментара ти няма нищо общо със статията.

 19. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Та в тая връзка си спомних за нещо което колежка от арменски пройзход разказа - след 1944 г. както пише и в статията СССР "подава" ръка на всички бежанци и ги поканва да се върнат в прекрасната комунистическа държава. Някой арменци повярвали и решили да се върнат, останалите тука трябвало да чакат кодирано съобщение и ако пропагандата отговаряла на истината, то и другите да се върнат в съветска Армения. Уговорили се заминалите да изпратят снимка - ако там сниманите стоят прави, значи всичко е ОК и имат зелена светлина, ако са седнали - работата е лоша. Най- накрая получили снимката от СССР - на нея всички присъстващи били налягали.

 20. 20 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Весело

  Коментара ти няма нищо общо със статията.
  —цитат от коментар 18 на jto30589660


  Всъщност от всички коментари, моя е този който касае написаното.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Съгласен!
  "Интернационалисти на власт", сър!
  Всъщност чиста проба национал-социалисти

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#1] от "Hawaii":Алоу,успокой топката! Белогвардейците не са представлявали заплаха за България. Доказателство е Перник и околността където са се заселили най-много белогвардейци. Те отдавна са напълно асимилирани и доста от тях дори не знаят,че са техни потомци. Но архивите са живи,както се казваше. И днес тези "перничани" са най-заклети български патриоти. Между другото във Франция също има множество потомци на белогвардейци. Разговарял съм по-обширно с една жена от тях. Русия и беше напълно чужда и по външен вид и култура (почти) не се различаваше от французойките.
  —цитат от коментар 5 на deaf

  ........те за тва ли ПЕРНИЧАНИТЕ са толко "ОТКАЧЕНИИИ"........?????!!!!!.......особено ШАФИОРИТЕ.......!!!!?????......ТЪРСАЧИ на СИЛНИ УСЕЩАНИЯЯЯЯ..........кръвта си е КРЪВ......!!!!!!.......БЕЛОГВАРДЕЙЦИТЕ са били МНОГО ГОЛЕМА РАБОТАААА........!!!!!......как се нарича БОРБАТА за ОБРЕЧЕНА КАУЗА.../не беше ли
  ФАНАТИЗЪМММ.../....?????!!!!!.......РЕСПЕКТ......!!!!!......не знам защо не е ИМАЛО АМНИСТИЯ......????!!!!!........явно на " РЕСУРСИТЕ" в тази ДЪРЖАВА никога не се е обръщало особено ВНИМАНИЕ предвид МАЩАБИТЕ на ДЪРЖАВАТА.......!!!!!?????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  И какво пише? Всички са ГОИ, а ние сме хора. Със политика си насаждат само омраза мужду хората, нищо друго. Но иначе са невинни за нищо, влизат в политиката на съответните държави, медиите са техни ( включително и в България ) и почват пропагандата. Които не им играе по свирката и го унищожават чрез собствените им медии, и пак по същия начин като напишеш или изречеш истина срещу тях! Има много книги които го ( които съм ги чел ) доказват кое как е. Само не си мисли че съм срещу някого, но просто имам теза, която мога да го докажа.

 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Разстроено

  До коментар [#7] от "penetrating":"Единствената разлика е, че българските евреи сме ги спасили (в по-голямата си част) от Хитлер преди 1945, а другите наши сънародници сме ги предали на Сталин след 1945..."Защото преди 9 септември у нас не е били на власт шумкарската измет.Която впоследствие е репресирала и Димитър Пешев, спасителя на българските евреи, обявявайки го за "антисемит". Ето как: "Обръщат изоснови жилището му, прибират всички ценности, пари, документи, множество книги, цялата му спортна екипировка – той е запален скиор. Не получава документ за конфискуваното и никога повече не вижда иззетите скъпи вещи. В затвора е наблъскан в една килия с близо шейсет души. Вътре са и хората, на които се е противопоставил в парламента, спасявайки "честта на България"..."Т.е. дошлите на власт след 9 септември са не просто кръвожадни изверги, ами и обикновени крадци-мародери.Пешев се "отървал" с 15 години лагер, а е можел и да бъде обесен. Каква хуманна народна власт...Що се отнася до белогвардеийците и техните семейства - в предателството на червената сган към хората, които "монархофашистката власт" бе приела като свои, най-ясно си проличават "топлите чувства на обич между българи и руси и вековна признателност за освобождението на България", с които ни промиваха главите от първи клас.За червения боклук партийната принадлежност, "повелята на партията" винаги е била по-важна от националността. Те и сега са същите - нищо, че смениха сърпичука с православен кръст. Затова ги наричаме безродници.
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  ........даааа........в тоа ред на МИСЛИ........!!!!!????.....дядовците и бабите на ЧЕРВЕНАТА НОМЕНКЛАТУРА и техните ФЕНОВЕ и ПОСЛЕДОВАТЕЛИ са ИМАЛИ КАУЗА и силна ВЯРА в ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ.......!!!!!.......за съжаление СИНОВЕТЕ и ВНУЦИТЕ /...на абсАлютно ВСИЧКИ -.включая ФЕНОВЕ , СИМПАТИЗАНТИ и АНТУРАЖЖЖ..../.....основната им кауза са единствено и само ПАРИТЕ.......!!!!!.......след като вече ПАРИТЕ са ти "кауза " и "ЦЕЛ".......!!!!!?????.....либерастията е на ЕДНА РЪКА РАСТОЯНИЕ.......!!!!....със всички "ЦЕННОСТИ" които ИЗПОВЯДВААА.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#4] от "stein":

  "И тези хора сме ги предали, за да угодим на съветските господари."
  ===========
  Нямали сме особен избор.
  Дори наши са били наши да стават македонци.

  Еретик
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  До коментар [#24] от "kesh":

  Ъ-хъ. Прав сте.
  Пример за борба за "кауза и идеали" по това време:
  "Искам лилима, то вземи креслата. И да не забравиш да ми уредиш апартаментчето, то е за мен, на жълтите павета. Аз го пребих до смърт, за мен е"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Абе не е съвсем същото. Съмянвам се белогвардейците да са рязали глави на хомосексуалисти

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Разстроено

  До коментар [#2] от "Lemmy":За Възродителния процес грешиш братле, това си беше чиста КГБ работа, тоест руски евреи които и сега пропагандират срещу нашите хора. А кои бяха евреите, ще дам само един пример, Андрей Луканов, тои в едно видео казва на английски репортер за изселванията, че било нужно, заради османската империя. И сега останахме без хора в България, изселиха хора които могат и знаят, и няма как и да ги върнем със тази ни наша пропаганда. А фашистите кои са? Пак евреи, навсякъде по Европа можем да видим че са срещу някого и със развяти израелски знамена ( където лично съм видял ) но като им кажеш че евреите са лоши, те изкарват фашист. Чудна работа. 😀 А интелигенцията на България от кого беше смазана?
  —цитат от коментар 6 на cvz19584875


  ++++++++++++++++.........!!!!!.....интересно ЧЕТИВО........!!!!!.......ЕТИ може да те СВЕТНЕ с повече инфо за ЕВРЕЙТЕ......!!!!????.......колко са ГОТИНИ и за прекрасните им отношения с ПАЛЕСТИНЦИТЕ..../техните съседи.../......и не САМОООО......./...тука инфото е КЪТТТ......по ОБЯСНИМИ ПРИЧИНИИИ...../...........за ГОЛАНИТЕ нема говоря ИЗКОННА СИРИИСКА ТЕРИТОРИЯЯЯ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1467 Неутрално

   
  Freiherr Peter von Wrangel е истинскито му име.

  Понеже извън Германия титлата "Фрайхер" е непозната, често се приравнява към следващата по степен "Барон".

  Друг знаков Фрайхер, наричан Барон е пилотът фон Рихтхофен с боядисания в червено летателен апарат, наричан от англичаните "Червеният барон".

  В днешно време на компютърни игри предлагат да управляваш Червения барон.

 31. 31 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":И какво пише? Всички са ГОИ, а ние сме хора. Със политика си насаждат само омраза мужду хората, нищо друго. Но иначе са невинни за нищо, влизат в политиката на съответните държави, медиите са техни ( включително и в България ) и почват пропагандата. Които не им играе по свирката и го унищожават чрез собствените им медии, и пак по същия начин като напишеш или изречеш истина срещу тях! Има много книги които го ( които съм ги чел ) доказват кое как е. Само не си мисли че съм срещу някого, но просто имам теза, която мога да го докажа.
  —цитат от коментар 23 на cvz19584875


  ..............++++++++++++++++++++++++++++++++......!!!!!.......ааааа браво бе АДМИРАЦИИИ.......!!!!!.......еееее ти да не си ЗАВЪРШЕН ПИЯНИЦА като мене дето започваш да РАЗЛИВАШШШ от САБАХЛЕМММ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 892 Любопитно

  До коментар [#29] от "kesh":

  Може ли да престанете да пишете в този ОТВРАТИТЕЛЕН стил със 70% главни букви?
  Главните букви са само за подчертаване, не да се ползват под път и над път! Ужасно нечетими са такива текстове!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "kesh":

  "....дядовците и бабите на ЧЕРВЕНАТА НОМЕНКЛАТУРА и техните ФЕНОВЕ и ПОСЛЕДОВАТЕЛИ са ИМАЛИ КАУЗА и силна ВЯРА в ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ.......!!!!!....""

  Мегафон, кажи точно каква кауза са имали?
  Кажи заради извратената им кауза колко хора са избити. Забитите щикове в телата на интелигенция, духовенство, просветност и инакомислещи ли е каузата им.?
  Защото без болшевиките нямаше да има електричество, трактори, юзини, язовири и какво ли не. Болшевишката кауза си е чиста диктатура. Пролетарска диктатура и кръвожадност.

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#15:"Virgin"][/quote]

  Така е, нищо необичайно за комунисти - убийства, концлагери, терор... Но ти продължавай да се гордедеш с твоите предшественици.

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2119 Любопитно

  До коментар [#17] от "DDR":Абе не е съвсем същото. Съмянвам се белогвардейците да са рязали глави на хомосексуалисти
  —цитат от коментар 27 на Darulio


  А Чайковски защо се е самоубил? Защото са го приемали с цветя и рози ли?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#33] от "gmbh":

  "Мегафон, кажи точно каква кауза са имали?"

  Като се има предвид, че 90% от крепителите на "народната власт" - милиционери, партийни активистии пр. - са били криминални, амнистирани от правителството на Кимон Георгиев, тяхната кауза е била да завземат имотите на "буржуйте" по централните софийски улици, да носят балтоните им, да се завиват с юрганите им, да плюскат боб с пръжки от порцелановите им сервизи и да пият вода от порцелановите им клозетни чинии.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":"Единствената разлика е, че българските евреи сме ги спасили (в по-голямата си част) от Хитлер преди 1945, а другите наши сънародници сме ги предали на Сталин след 1945..."Защото преди 9 септември у нас не е били на власт шумкарската измет.Която впоследствие е репресирала и Димитър Пешев, спасителя на българските евреи, обявявайки го за "антисемит". Ето как: "Обръщат изоснови жилището му, прибират всички ценности, пари, документи, множество книги, цялата му спортна екипировка – той е запален скиор. Не получава документ за конфискуваното и никога повече не вижда иззетите скъпи вещи. В затвора е наблъскан в една килия с близо шейсет души. Вътре са и хората, на които се е противопоставил в парламента, спасявайки "честта на България"..."Т.е. дошлите на власт след 9 септември са не просто кръвожадни изверги, ами и обикновени крадци-мародери.Пешев се "отървал" с 15 години лагер, а е можел и да бъде обесен. Каква хуманна народна власт...Що се отнася до белогвардеийците и техните семейства - в предателството на червената сган към хората, които "монархофашистката власт" бе приела като свои, най-ясно си проличават "топлите чувства на обич между българи и руси и вековна признателност за освобождението на България", с които ни промиваха главите от първи клас.За червения боклук партийната принадлежност, "повелята на партията" винаги е била по-важна от националността. Те и сега са същите - нищо, че смениха сърпичука с православен кръст. Затова ги наричаме безродници.
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  Но иначе, комунистите са големи русофили... :)

 38. 38 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 400 Неутрално

  България изпусна момента да накаже тази безподобна престъпна диктатура. Българският комунизъм няма и никога не е имал принципи и морал, различни от привилегиите и богатство par venue. В СССР тоже. За съжаление Сталин и Ленин още красят сувенирите по Европа. Всеки път се чудя защо не изпляскат и един Хитлер за разнообразие.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3492 Любопитно

  До коментар [#23] от "cvz19584875":

  Всички са ГОИ, а ние сме хора.
  =======
  И евреите са хора като нас, но ционистката им върхушка е неумолима в реализирането на Армагедона.....
  През 18 век, ционизма пресича Атлантика и се съюзява с радикалния евангелизъм..... но пътя до появяването на Израел е все още е дълъг....
  До тогава трябва да гръмнат две революции и две световни войни....
  Дори и след появяването на Израел, катаклизмите по света не стихват.......
  Дори цял американски президент заплаща с живота си, а втори се спасява по чудо (или е само предупреден).....

  На днешна дата, през 1981 година, срещо американския президент Роналд Рейгън е извършено покушение, но не умира.

  Тогава термина тероризъм е слабо разпространен..... а Даеш (талибан), е все още в проекто плановете на Пентагона....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Между другото, Стамболийски разпорежда да бъдат изгонени от България значителна част от белоемигрантите,по причина опасността,която това значително количествовъоръжени руснаци представлява за България.Ситуация,сравнима със сегашната.С тази особеност, че сега става въпрос за кафява фашизирана емиграция
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  Нещо не рразбирам тук...

  От една страна в статията пише че (правителството на) Стамболийски приема тези "белогвардейски" емигранти. Ти пишеш че "... Стамболийски разпорежда да бъдат изгонени от България значителна част от белоемигрантите,по причина опасността,която това значително количествовъоръжени руснаци представлява за България...".

  Нещо не съвпадат нещата...Тези емигранти едва ли сса дошли в България "въоръжени" с военно стрелково оръжие. Освен личен пистолет/револвер на офицер, и сабя/кортик...кинжал ПАК на офицери. Влезли са в България НЕ НЕЛЕГАЛНО, а през ГКППтата. Предимно в пристанищата, доколкото знам от тяхни разкази, имах 2-3 съученика чиито дядо/баба са сред тази емиграция. Един от тях с гордост ми показа кортик/кинжал който получил след като бил произведен офицер в Имперска Русия.

  Разбираемо е да им отнемат оръжията (лични револвери), едва ли са дошли с пушките и картечниците на тачанките, или с ръчни гранати, оръдия и др. И тогава стават НЕВЪОРЪЖЕНИ...доколкото за разбирам това
  До коментар [#1] от "Hawaii":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 41. 41 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Подкрепям Ви, значи има хора които са чели. Но нищо не можем да направим, освен да се съгласим. За съжаление ....

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1467 Неутрално  трябвало да си луд като белогвардеец да се върнеш обратно в СССР, където Чапай & Петка ще те посрешнат подобаващо.

 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  И от режима на Путин ще приемем белоемигранти. Защото сме русофили.

 45. 45 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И тези хора сме ги предали, за да угодим на съветските господари.
  —цитат от коментар 4 на stein


  НЕ СМЕ ГИ ПРЕДАЛИ НИЕ-ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ,А УРОДИТЕ-КОМУНЕТА.ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА И СВОБОДНОТО БЪЛГАРСКО ПРОВИТЕЛСТВО СА ДАЛИ НА ЕМИГРАНТИТЕ ПРИЮТ И РАБОТА.СЛЕД ТОВА ИДВАТ КОМУНЕТАТА И ОСИРАТ ВСИЧКО.КАКТО ОБИКНОВЕНО.

 46. 46 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#29] от "kesh":Може ли да престанете да пишете в този ОТВРАТИТЕЛЕН стил със 70% главни букви?Главните букви са само за подчертаване, не да се ползват под път и над път! Ужасно нечетими са такива текстове!
  —цитат от коментар 32 на Веселин Дечев


  Май за първи път и ти да кажеш/напишеш нещо, с което съм съгласен😀

  Иначе-ами не му обръщай внимание на коментарите, така или иначе само глупости има там. Знам това защото в началото се опитвах да ги прочета (любознателен съм). Сега само ги скролвам. Правя същото и за всеки коментар написан ИЗЦЯЛО С ГЛАВНИ БУКВИ😀
  До коментар [#32] от "Веселин Дечев":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  До коментар [#41] от "cvz19584875":

  Моите уважения..... но това дето сте го писал, в моята книга го няма ❗

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Дядо ми се е върнал с тях в България. Бил е заклещен от гражданската война, защото е заминал за Русия през 1916 година, за да правят внос от България. Границите са били затворени, заради гражданската война и се е качил на кораба в последния момент. Бяха приятели с руснака, който му е помогнал, дядо пък му помогнал да си уреди живота у нас.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  До коментар [#45] от "aramissss":

  И най-вече съветският гражданин Георгий Михайлович Димитров и бандитите около него....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Та в тая връзка си спомних за нещо което колежка от арменски пройзход разказа - след 1944 г. както пише и в статията СССР "подава" ръка на всички бежанци и ги поканва да се върнат в прекрасната комунистическа държава. Някой арменци повярвали и решили да се върнат, останалите тука трябвало да чакат кодирано съобщение и ако пропагандата отговаряла на истината, то и другите да се върнат в съветска Армения. Уговорили се заминалите да изпратят снимка - ако там сниманите стоят прави, значи всичко е ОК и имат зелена светлина, ако са седнали - работата е лоша. Най- накрая получили снимката от СССР - на нея всички присъстващи били налягали.
  —цитат от коментар 19 на dorn


  Това съм го чувал като виц,но във филма Бунтът на L един от главните герои Ачо или Ашо беше в затвора,защото е показл въпросната снимка и разказвал историята,и в Армения беше отишъл и изпратил снимката неговия дядо.

 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#44] от "blondofil":

  Путин обаче е белогвардеец, защото заклеймява СССР и иска да възроди Руската империя със съответното православие, дворянство и цар.

  От СССР ползва единствено победата над Третия райх, като постижение на руския народ.

 52. 52 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Нещо не съвпадат нещата...Тези емигранти едва ли сса дошли в България "въоръжени" с военно стрелково оръжие.
  —цитат от коментар 40 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Напротив. Поне половината идват въоръжени - между 15 и 17 000. Стамболийски ги разоръжава чак през 1922.
  По време на големите емигрантски вълни в България има окупационни войски на Антантата (до 1920) и под френски натиск войските на Врангел остават организирани като военни части - живеят в казарми, провеждат учения и т.н. Стамболийски се съгласява за да има дипломатически лостове за преговори по промяна на някои клаузи в Ньойския договор.
  Тази армия обаче е по-силна и по-добре организирана от българската, която е силно орязана след загубата в Първата световна. Съответно руските комунягите все още не са наложили силна власт в Южна Русия и се опасяват от такава заплаха близо до границите си. А в България пък Комунистическата партия все още е политическа сила - задействат се и само за година-две създават подозрения за белогвардейски преврат у нас (неоснователни).
  Затова Стамболийски ги разоръжава, но не гони масово белогвардейци както се пише горе из коментарите. Гони само няколко десетки висши офицери. Основната маса просто я разселва на различни места, освен онази част, която доброволно се връща в Русия.

 53. 53 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#12] от "cvz19584875":

  Както всяка комунистическа история и тази за Стамболийски и белогвардейците не баш тъй. Тещ всичките мм истории са такива, с алтернативни идеологически подковани истини.

 54. 54 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Предавали сме български граждани...По какво са се различавали от евреите? Единствената разлика е, че българските евреи сме ги спасили (в по-голямата си част) от Хитлер преди 1945, а другите наши сънародници сме ги предали на Сталин след 1945...
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  Най-адекватният постинг дотук. Бих го разширил малко обаче - аз лично никого не съм предавал и не смятам да нося вина за едно тотално покварено поколение - същото онова, което се хвалеше с бригадирското движение и което изпадаше в ужас, когато откриеше нещо непокварено и нелицемерно. Това е ПОЗОРНОТО ПОКОЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ. Мразех това поколение. Не вярвам и Вие да сте съпричастен към правеното от тях. А за предаването - предавали са всички, които могат да предадат. Натискали са се за възможността да предадат някого. Как точно са успели да и обработят и досега нямам представа, но лъжата и подлостта стигаха до гръбначния им мозък - толкова дълбоко бяха проникнали в тях.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  трябвало да си луд като белогвардеец да се върнеш обратно в СССР, където Чапай & Петка ще те посрешнат подобаващо.
  —цитат от коментар 43 на Нинов


  Нещата не са точно така, както ти изглеждат. Факт са мнозинството царски офицери в Червената армия. Същото важи и за стопанския сектор.

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  До коментар [#6] от "cvz19584875":

  "А фашистите кои са? Пак евреи"

  Значи евреите са фашисти, а? Значи евреи - фашисти са вкарвали в газовите камери евреи - нефашисти? Така ли?

 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#51] от "Нинов":

  Е значи и Путин го уредихме с убежище като белогвардеец. Защото както знаем в Русия след оправянето на геополитиката идва оериод на ради-бога-помогите.

 59. 59 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Не наглей и се съобразявай с правилата в този форум.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#6] от "cvz19584875":"А фашистите кои са? Пак евреи"Значи евреите са фашисти, а? Значи евреи - фашисти са вкарвали в газовите камери евреи - нефашисти? Така ли?
  —цитат от коментар 57 на vassilun


  Ционистите до началото на ВСВ си сътрудничат с националсоциалистите. Има съответното споразумение за миграция , икономически спогодби и т.н.

 62. 62 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":

  Белогвардейците обаче са отявлени врагове на СССР, а не прехвърлили се в Червената армия офицери, някои от тях и без това са си били комунисти или симпатизанти.

  По това време е било модерно противници на режима да ходят в армията, не само с подривна цел, но е да се научат на военно дело.

 63. 63 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#51] от "Нинов":

  Чакай да позная новото дворянство на Путин, ще са кагебешниците, познах ли?

 64. 64 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напротив. Поне половината идват въоръжени - между 15 и 17 000. Стамболийски ги разоръжава чак през 1922.
  По време на големите емигрантски вълни в България има окупационни войски на Антантата (до 1920) и под френски натиск войските на Врангел остават организирани като военни части - живеят в казарми, провеждат учения и т.н. Стамболийски се съгласява за да има дипломатически лостове за преговори по промяна на някои клаузи в Ньойския договор.
  Тази армия обаче е по-силна и по-добре организирана от българската, която е силно орязана след загубата в Първата световна. Съответно руските комунягите все още не са наложили силна власт в Южна Русия и се опасяват от такава заплаха близо до границите си. А в България пък Комунистическата партия все още е политическа сила - задействат се и само за година-две създават подозрения за белогвардейски преврат у нас (неоснователни).
  Затова Стамболийски ги разоръжава, но не гони масово белогвардейци както се пише горе из коментарите. Гони само няколко десетки висши офицери. Основната маса просто я разселва на различни места, освен онази част, която доброволно се връща в Русия.
  —цитат от коментар 52 на tamada


  Хммм...Това в първата част на твоя коментар не го знаех. Нямаше как да го знам до 68, после "изчезнах", после...имах по важни неща да правя. Но както ти го описваш звучи логично и правдоподобно. Благодаря за което!


  До коментар [#52] от "tamada":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 65. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Гръцки комунисти масово идват в България след гражданската война в Гърция .
  Нищо общо с хунтата на полковниците !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#51] от "Нинов":

  Един русенски юрист - преподавател във ВУ, разказваше за интересен случай в българската съдебна практика: някакъв, осъден на смърт за убийството на майка си и баща си, подал молба за помилване на основание на това, че бил кръгло сираче.

 67. 67 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":Белогвардейците обаче са отявлени врагове на СССР, а не прехвърлили се в Червената армия офицери, някои от тях и без това са си били комунисти или симпатизанти.По това време е било модерно противници на режима да ходят в армията, не само с подривна цел, но е да се научат на военно дело.
  —цитат от коментар 62 на Нинов


  Какво означава отявлени врагове? Тези които са бягали в Врангел са били всякакви, военни, цивилни, духовни лица и т.н. Първият евразийски манифест е писан в София 1920 от Вернадски, тогава преподавател в СУ.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":

  ............Факт са мнозинството царски офицери в Червената армия.................

  Ай де бе?Засрами се 11ч.,не може да си почнал толкова рано.Имало е царски офицери само в годините около 1923-25 след което са били избити или изпратени в Сибир.Същия прийом използват и комунистическите мърши с помоща на руските окупационни войски тук в България след 1945г. спрямо нашите офицери от царската армия.

 70. 70
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#2] от "Lemmy":1. България не е била колония,а васална на СССР страна. 2. "Възродителният процес" е подготвен основно от КГБ.3. В сравнение с Емил Джасим ти си предател.
  —цитат от коментар 8 на deaf


  Била си е точно колония. С марионетна, дублирана от руснаците власт. И за другите две може би е възможно да се спори, но просто не знам достатъчно.

 71. 71 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#65] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Бях гледал филм по въпроса, как гръцки деца сираци са изпращани от гръцките партизани в домове за сираци в Чехословакия за да не попаднат в ръцете на "врага"в Гърция. То в коя ли страна не са били диваци и варвари. Жалко, че на гърците не им се усмихна щастието да са част от СССР. Напоследък имах големи надежди във Варуфакис, ама пак не стана работата. Лошо ли щеше да е, да имаме Куба с 20 долара заплати точно до България.

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  За това престъпление на комунистите никога не се е говорело. Какво се чудим, те собствения си народ репресираха и убиваха, че с белогвардейците ще се церемонят. При това, точно по това време , тука е имало доста съветски войски и "съветници".

 73. 73 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":............Факт са мнозинството царски офицери в Червената армия.................Ай де бе?Засрами се 11ч.,не може да си почнал толкова рано.Имало е царски офицери само в годините около 1923-25 след което са били избити или изпратени в Сибир.Същия прийом използват и комунистическите мърши с помоща на руските окупационни войски тук в България след 1945г. спрямо нашите офицери от царската армия.
  —цитат от коментар 69 на jto30589660


  Глупости на неук човек! Прочети биографията на Шапошников и ела пак да си поговорим.

 74. 74 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#67] от "von_seeckt":

  За Сталин това са били организирани в странство групи, целящи да бутнат от власт.

  Наивно е да се смята, че точно той ще почне да разглежда всеки отделен казус.

  Тоест работи се на принципа: "Всичко под ножа!" или Разстрелят!

 75. 75 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Първият евразийски манифест е писан в София 1920 от Вернадски, тогава преподавател в СУ.
  —цитат от коментар 67 на von_seeckt


  Я хвърли един поглед към Данилевски! Половин век преди Шпенглер - изпреварва го с "организмичната" си теория. Та при Данилевски идеята за Евразия няма формата на манифест, но е добре формулирана и добре развита. И едва ли при него е най-ранното й формулиране.

 76. 76 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Една от историите които съм чувал е , че истатъкът от "дълговете" които България има да плаща на Русия за братското Освобождение от турско, отива за помощи и пенсии на белоемигрантите. За да не отиде при Ленин и Сталин.

 77. 77 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#67] от "von_seeckt":За Сталин това са били организирани в странство групи, целящи да бутнат от власт.Наивно е да се смята, че точно той ще почне да разглежда всеки отделен казус.Тоест работи се на принципа: "Всичко под ножа!" или Разстрелят!
  —цитат от коментар 74 на Нинов


  Както посочих нещата не са били точно такива. Не познаваш Сталин или по точно го познаваш по драсканиците на перестроечната пропаганда. Кой според тебе изгражда индустрията в СССР? Кой работи в тези индустриални предприятие, проектира и създава? Неуки бивши селяни или т.н. Ленинци, свикнали на нищоправене в кафенетата на Цюрих? Ти си умен човек, не се плъзгай толкова лесно!

 78. 78 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#75:"gr52"][/quote]

  Да, "Росия и Европа". Притежавам книгата.

 79. 79 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#73:"von_seeckt"][/quote]

  Абе, неграмотник, прочел си два реда за Шапошников и се хвалиш бе...

 80. 80 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#77] от "von_seeckt":


  Убедени в предимствата на съветската власт инженери, като Корольов. В мазатата на Лубянка убедени.

 81. 81 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#77] от "von_seeckt":Убедени в предимствата на съветската власт инженери, като Корольов. В мазатата на Лубянка убедени.
  —цитат от коментар 80 на blondofil


  Имало е и подбни случаи.

 82. 82 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#75:"gr52"]
  —цитат от коментар 78 на von_seeckt
  Да, "Росия и Европа". Притежавам книгата.[/quote]

  Поне ги чети тези книги вместо да се хвалиш, че ги притежаваш...

 83. 83 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#73:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 79 на bez_ime2
  Абе, неграмотник, прочел си два реда за Шапошников и се хвалиш бе...[/quote]

  Троле, споко!

 84. 84 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#82:"bez_ime2"][/quote]

  Добре! Ще му кажа като го видя!

 85. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#74] от "Нинов":

  Семпла личност е Сталин. Даже и в областта на инструкциите нищо ново не е открил. При единственият, движещ се не в посока към Йерусалим, а към Южна Франция кръстоносен поход срещу избягалите от България - за да не бъдат заловени и изтезавани от Теодосий и Евтимий, огромно количество български еретици и френските им последователи, до водача на похода - Симон дьо Монфор - Глигана, вървял пратеният от папата монах Доминик. Трябвало е да дава идеологически инструкции. И той давал - една единствена: "убивай всички". По-късно за тези му заслуги му било разрешено да създаде собствен орден - доминиканския, един от двата ордена, имащи право да вършат съда на Светата Инквизиция, имащ право на катедра във всеки богословски факултет. Още по-късно, за огромните си заслуги към Църквата, провъзгласен за светец. Сталин само до място в някакъв руски мавзолей се беше докопал, и то за кратко.

 86. 86 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1635 Весело

  До коментар [#63] от "blondofil":

  Това е нещо като Санкт Петербург, който се намира в Ленинска област......Или като ТАСС/Телеграфна агенция на СССР/.
  А как се отнася белогвардееца Путин към мавзолея на цареубиеца Ленин?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 87. 87 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#81] от "von_seeckt":

 88. 88 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Особености на руския лесоруб.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#74] от "Нинов":Семпла личност е Сталин. Даже и в областта на инструкциите нищо ново не е открил. При единственият, движещ се не в посока към Йерусалим, а към Южна Франция кръстоносен поход срещу избягалите от България - за да не бъдат заловени и изтезавани от Теодосий и Евтимий, огромно количество български еретици и френските им последователи, до водача на похода - Симон дьо Монфор - Глигана, вървял пратеният от папата монах Доминик. Трябвало е да дава идеологически инструкции. И той давал - една единствена: "убивай всички". По-късно за тези му заслуги му било разрешено да създаде собствен орден - доминиканския, един от двата ордена, имащи право да вършат съда на Светата Инквизиция, имащ право на катедра във всеки богословски факултет. Още по-късно, за огромните си заслуги към Църквата, провъзгласен за светец. Сталин само до място в някакъв руски мавзолей се беше докопал, и то за кратко.
  —цитат от коментар 85 на gr52


  Не пасват тези неща, които си ги казал, дори числово не пасват. Ако Сталин е действал по максимата "Убивай всички" резултатите щяха да са в десетки пъти по големи. A цифрите са категорични, за 30 години под милион разстреляни.

 91. 91 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#90] от "von_seeckt":

  А светата инквизиция за няколко века само 100 000. Дилетанти. Друго си е научният марксизъм-ленинизъм.

 92. 92 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  [quote#77:"von_seeckt"][/quote]

  ".... Кой според тебе изгражда индустрията в СССР? ..."

  Брилянтният германски авиоинженер Хуго Юнкерс проектира самолети и фабрики за Съветския съюз; английската компания „Лена Голдфийлдс” създава невероятно съоръжение за добив на злато близо до Витимск; германски, английски, италиански, шведски и норвежки компании повишават производителността в множество сфери, сред които земеделие, производство на машинни части и построяване на китоловни кораби.

  Но заслугата за индустриализирането – доколкото изобщо го има – на Съветския съюз, е основно на американците.
  Сталин признава, че почти две трети от големите индустриални предприятия в СССР са построени с американски материали или техническо съдействие.
  Примерите са много: компанията „Форд Мотор” предоставя проектите и скиците на моделите си; праща инженери в Русия, които да помагат; и праща персонал на обучение в завода на „Форд” в Диърборн, Мичиган. Още: компанията „Остин” от Ню Йорк и Охайо построява огромните фабрики, необходими за проекта на „Форд” в Горки.

  Кливландската фирма на Артър МакКий предоставя оборудване и експертиза, нужни за да се изградят огромните стоманени заводи в Магнитогорск. По време на този проект американците преграждат река Урал, построяват мощни пещи, осигуряват обучителни курсове на място и изпращат на обучение в Америка най-обещаващите руски работници.

  Превъзходният инженер Джон Калдър от Детройт помага да се построят и оборудват заводи за трактори първо в Сталинград, а след това и в Челябинск. Калдър и американският му персонал издигат съвременна фабрика в Сталинград, която може да произведе 50 000 трактора годишно, с идеята да се нахрани държава, благословена с плодородни земи, но засегната от изостанало земеделие.

  Великото постижение на американския капитализъм се проявява по време на първия петгодишен план на Сталин:

  построяването на гигантската водно-електрическа централа в Днепрострой. Язовирът и централата в Днепрострой – най-големите в света – се превръщат в символ на съветската пропаганда, целейки да покажат превъзходството на социализма. Размерът на централата е колосален, времето за построяването й е рекордно кратко, производителната й способност – огромна. Всички тези факти се изтъкват от руснаците. Има само един факт, който пропускат да споменат: тя е построена от американци.

  Полковник Хю Копър, създател на огромния язовир „Уилсън” в Мъсъл Шоалс, Тенеси, проектира язовир с дължина над 1600 м и височина 61 м, за да прегради Днепър. Когато е завършен, язовирът на Купър генерира 2 500 000 киловата електричество, превръщайки язовира „Уилсън” с неговите 456 320 киловата, в джудже. Днепър увеличава производството на електричество в Съветския Съюз пет пъти.

  https://bg.rbth.com/history/328015-kapitalisti-v-pomosht-na-sssr

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 93. 93 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#77:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 92 на mitko11
  ".... Кой според тебе изгражда индустрията в СССР? ..."Брилянтният германски авиоинженер Хуго Юнкерс проектира самолети и фабрики за Съветския съюз; английската компания „Лена Голдфийлдс” създава невероятно съоръжение за добив на злато близо до Витимск; германски, английски, италиански, шведски и норвежки компании повишават производителността в множество сфери, сред които земеделие, производство на машинни части и построяване на китоловни кораби.Но заслугата за индустриализирането – доколкото изобщо го има – на Съветския съюз, е основно на американците.Сталин признава, че почти две трети от големите индустриални предприятия в СССР са построени с американски материали или техническо съдействие.Примерите са много: компанията „Форд Мотор” предоставя проектите и скиците на моделите си; праща инженери в Русия, които да помагат; и праща персонал на обучение в завода на „Форд” в Диърборн, Мичиган. Още: компанията „Остин” от Ню Йорк и Охайо построява огромните фабрики, необходими за проекта на „Форд” в Горки.Кливландската фирма на Артър МакКий предоставя оборудване и експертиза, нужни за да се изградят огромните стоманени заводи в Магнитогорск. По време на този проект американците преграждат река Урал, построяват мощни пещи, осигуряват обучителни курсове на място и изпращат на обучение в Америка най-обещаващите руски работници.Превъзходният инженер Джон Калдър от Детройт помага да се построят и оборудват заводи за трактори първо в Сталинград, а след това и в Челябинск. Калдър и американският му персонал издигат съвременна фабрика в Сталинград, която може да произведе 50 000 трактора годишно, с идеята да се нахрани държава, благословена с плодородни земи, но засегната от изостанало земеделие.Великото постижение на американския капитализъм се проявява по време на първия петгодишен план на Сталин:построяването на гигантската водно-електрическа централа в Днепрострой. Язовирът и централата в Днепрострой – най-големите в света – се превръщат в символ на съветската пропаганда, целейки да покажат превъзходството на социализма. Размерът на централата е колосален, времето за построяването й е рекордно кратко, производителната й способност – огромна. Всички тези факти се изтъкват от руснаците. Има само един факт, който пропускат да споменат: тя е построена от американци.Полковник Хю Копър, създател на огромния язовир „Уилсън” в Мъсъл Шоалс, Тенеси, проектира язовир с дължина над 1600 м и височина 61 м, за да прегради Днепър. Когато е завършен, язовирът на Купър генерира 2 500 000 киловата електричество, превръщайки язовира „Уилсън” с неговите 456 320 киловата, в джудже. Днепър увеличава производството на електричество в Съветския Съюз пет пъти.https://bg.rbth.com/history/328015-kapitalisti-v-pomosht-na-sssr [/quote]

  И това го има, но както и да погледнеш, не стига. Дошли са някакви инженери, но с оглед на построеното делът им е малък.

 94. 94 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#73] от "von_seeckt":

  Нямаш отговор?Изглежда няма какво да си говоря с теб.Ти си "подкован" идеологически. Много е смешно когато илитерат като теб нарича другите неуки.Гледам си напреднал с постовете за днес,бачкай си няма да ти преча.Може да не ми отговаряш,няма да ти правя парите.

 95. 95 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":Гръцки комунисти масово идват в България след гражданската война в Гърция .Нищо общо с хунтата на полковниците !!
  —цитат от коментар 65 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Познавах две деца на такива - Хари Паницидис и сестра му... мисля, че Нина се казваше. Ми не бяха лоши хора...

 96. 96 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  До коментар [#51] от "Нинов":
  "Путин обаче е белогвардеец, защото заклеймява СССР и иска да възроди Руската империя със съответното православие, дворянство и цар."

  Путин заклеймява СССР и иска да възроди Руската империя със съответното православие, дворянство и цар, а още пази на Червения площад мумията на Ленин, убиецът на последния руски цар и на хиляди руски православни свещеници.

 97. 97 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":Гръцки комунисти масово идват в България след гражданската война в Гърция .Нищо общо с хунтата на полковниците !!
  —цитат от коментар 65 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Абсолютно прав си. Имах съученици от първи до единадесети клас гърчета , родени в България от родители гръцки емигранти след гражданската война. Никога не сме ги възприемали за различни от нас. Интеграцията беше пълна. Някои от тях завършиха висше образувание у нас и едва след падането на хунтата на полковниците и приемането на Гърция в Общия пазар , някъде към края на 70-те години и началото на 80-те години на ХХ век се преселиха в Гърция.

 98. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  За това престъпление на комунистите никога не се е говорело. Какво се чудим, те собствения си народ репресираха и убиваха, че с белогвардейците ще се церемонят. При това, точно по това време , тука е имало доста съветски войски и "съветници".
  —цитат от коментар 72 на Роси


  Българските комунисти не церемоняха и с 10-те хиляди таврийски българи , които се преселиха в България през военната 1943 година , възползвайки се от окупацията на Украйна от хитлеристките войски. Всички бяха обратно върнати в СССР и пратени по лагерите на ГУЛАГ , от където никой не се върна жив.

 99. 99 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Ети, предпочитам да чета какво пишеш за Турция. Израел ми е страшно интересен - уникална държава е, но за да науча нещо за него, разчитам на дядо Мойше. Той, със скептицизма си, поне дава информация от първа ръка, а не литературно-идеологически идиотизми.

 100. 100 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Клетници, хора доста често с трагична или поне нелека съдба.

  Имах безкрайното удоволствие да познавам няколко белогвардейци и техни потомци.
  Финни, учени хора с достойнство, а не плюещи за стотинки цървуланковци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK