Общински наредби позволяват застрояване на зелени площи в нарушение на закона

Общински наредби позволяват застрояване на зелени площи в нарушение на закона

© Цветелина Николаева, КапиталС наредби общините позволяват по-голямо застрояване в парковете и градинките, отколкото позволява законът. Това установи проверка на Върховната административна прокуратура за законността на нормативните актове, свързани със застрояването и опазването на зелените площи, приети от общинските съвети.


В хода на проверката са установени 157 наредби, в които са допуснати различни нарушения.


Разкрити са случаи, в които местните органи на власт допускат в обществените паркове и градини да се разполагат кафенета, сладкарници и други покрити обекти в съществено противоречие със Закона за устройство на територията. Този закон урежда императивно допустимото застрояване в изброените места и на практика с подзаконовите актове се разрешава в озеленените площи да се намират обекти, каквито законодателят не позволява, се казва в съобщението на прокуратурата.
Нарушения са констатирани и при разрешената площ на преместваемите обекти, които могат да се поставят в паркове и градини. Според Закона за устройство на територията подобни обекти могат да заемат до 10 на сто от площта на имота, докато в някои общини е установен друг процент.


Прокурорите са намерили норми, с които са регламентирани състави на административни нарушения в противоречие със закона. Най-честите случаи са на въвеждане на санкции, несъобразени със Закона за движение по пътищата при паркиране на пътни превозни средства в паркове и градини, със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи, със Закона за ветеринарномедицинската дейност при неспазване на забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник, както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.


В други подзаконови актове са предвидени незаконосъобразни възможности за промяна предназначението на съществуващите озелени площи. По силата на Закона за устройство на територията не може да се променя предназначението на съществуващи озеленени площи. Изключението засяга единствено части от имоти, които не са реализирани и то за изграждане на елементи на техническата инфраструктура или на обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната. В общински наредби местните органи на власт не правят подобно разграничение.


На много места кметовете делегират на друг общински служител да налага глоби, въпреки че по закон само кметът или зам.-кмет имат такова правомощие. Нарушителите обжалват и глобите падат в съда, установява прокуратурата.


Сред общините в нарушение са Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил, Кърджали, Перник, Силистра, Търговище, Монтана, Созопол, Поморие, Царево, Трявна, Казанлък, Девин, Ботевград, Троян, Димитровград, Асеновград, Сапарева баня, Тетевен, Драгоман, Доспат, Свиленград, Минерални бани, Оряхово, Горна Оряховица, Симеоновград, Харманли, Доспат, Тополовград и други

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Колко ни струва съществуването на т.нар. Върховна административна прокуратура и какво получаваме срещу тези пари!?

 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2726 Любопитно

  Т.е. в София няма нарушения?!🤦🏻‍♂️🙄 нямам вече думи😂😂

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Какво тук значат някакви си закони при раздаването на порциите?
  Опичайте си акъла и гласувайте за махането на тиквената проказа!

 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1728 Весело

  Искат да кажат че в София няма такива нарушения?
  Ха ха ха .
  Ще ме спукате от смях :)

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  Обвиняват се общините , но какво правят областните управители, назначени директно от министър председателя? Защо те не обжалват общинските наредби, които не съответстват на съответния закон? Областната управа има цяла администрация от всякакви специалисти и юристи. Те не следят ли решенията , които се вземат от общинските съвети доколко са законни?
  В случая не трябва да се обвиняват само общините , но и областните управители , които не си изпълняват задълженията на върховен държавен административен контрол. Те имат пълномощията да отменят незаконосъобразни общински наредби , но не го правят.

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Какво е това градинка?!? То такова животнУ не остана в българските градове. Гледам продължават и масовата практика да секат всички клони на дърветата, та скоро и дърветата ще изчезнат тотално. :-(

 7. 7 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Лична отговорност - кога?

 8. 8 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Искат да кажат че в София няма такива нарушения?Ха ха ха .Ще ме спукате от смях :)
  —цитат от коментар 4 на Molossian


  спукай се ве
  нема да жалим

 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 692 Неутрално

  ГРАДИНКАТА ПРЕД ХОТЕЛ РИЛА Е ДОЛНА КРЪЧМА ЦЕЛАТ

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Еми така е... когато все наш човек взима решения

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 12. 12 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И да не забравите да сложите "гумата, гумата..." в кварталната градинка ;-)

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Т.е. в София няма нарушения?!🤦🏻‍♂️🙄 нямам вече думи😂😂
  —цитат от коментар 2 на putinxujlo


  Затова Иванчева беше окована с пранги!

 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  През последните 30 години българските градове заприличаха на пренаселени ориенталски махали (с извинение към модерните арабски градове).

 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно

  като заключение: Държавните власти са напълно безполезни!!

 16. 16 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#15] от "arcanum":

  По-лошо, те са вредни.

  vesela
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Обшинските наредби по-високо ли стоят от закона?

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Градинката пред хотел Рила, наистина я гласят за нещо.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1703 Любопитно

  Общински наредби позволяват застрояване на зелени площи в нарушение на закона
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  На 100% съм сигурен, че всичкото беззаконие у нас
  се върши с активната помощ на общинските и държавните власти!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Знаете ли, че преди повече от 60 години в градинките на София имаше пчели, жужащи около цветята? Помните ли, че имаше гугутки по дърветата в почти всеки двор? Сега гугутки се срещат само на отделни места с чист въздух в Банкя. Постепенно гугутките изчезват и от дърветата в Пловдив. Днес гарвани "гробари" се разхождат по кофите с хвърлени мазни хартии от банички и пици в градинката на Солунска и Ангел Кънчев. Ята от гълъби с омазнена от боклуците и градската мърсотия перушина прелитат между отвратително грозните панелни гета. Покварени чиновници в общините, най-вече плеядата селски главни архитекти, докарани от ГЕРБ, раздават разрешения за строеж в общински зелени площи, загрозявайки до неузнаваемост града. И оскъдните зелени изолиращи парчета-буфери покрай шумните булеварди, бяха раздавани за павилиони, сковани грозни бирарии, да не говорим за заведенията в Борисовата градина... Кварталите-сателити отдавна са обречени. Там ежедневно някой строи гаражи, отцепва си терени, сгъстява с нови и нови блокове жизненото пространство на бъдещите обитатели, превръщайки в кошмар средата. Дори и в училищните дворове се строи поголовно. Днес в центъра на София оцеляват четири-пет градинки, дърветата по Цар Освободител линеят и пожълтяват още в края на август. Излъчваната топлина през лятото от бетонните плочи в пешеходните зони превръща и без това запрашения въздух в ужасна заплаха за здравето на деца и възрастни хора, на работещите в магазините там. За центъра на Пловдив да не говорим. Там през лятото настава истински ад, тежки капки мазна пот обливат телата на жителите в лепкавата задуха до късно нощем. Някога около централната гара имаше градина отсреща, с дървета, имаше прохлада в зелените терени от двете страни на булевардите. Сега , с разширените пътни платна се е образувало огромно пространство с гърмящ трафик, допълвано от напълно неподходящото съседство на две автогари. А е неподходящо това съсредоточаващо съседство, понеже всеки ще се качи на автобусите, потеглящи през час, вместо да стои в чакане на гарата. Ако автогарите бяха разпръснати в други части на града, живеещите в огромните райони около гарата щяха да си пътуват с влак, а автобусите нямаше да губят близо час в измъкването от задръстването в София. И БДЖ щеше да си работи нормално. Друг въпрос е , че и малката хубава градина зад гарата беше превърната в платен паркинг за хатъра на някой си печалбар, а другата част отдадоха за заведения.

  Дедо Крум
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK