"Капитал": Шефът на антикорупционната комисия не е имал доказани средства за покупката на мезонет

Пламен Георгиев

© Юлия Лазарова

Пламен ГеоргиевПредседателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев не е разполагал с доказани средства, за да купи апартамента си на три нива, намираш се срещу сградата на външно министерство в София. Това съобщава "Капитал", като се позовава на имуществените декларации, които Георгиев подава в качеството си на заемащ висша държавна длъжност.


Доходите на Георгиев са публични от 2007 г. насам, а финансовият резултат от дейността на съпругата му, която е зъболекар, се вижда както от отчетите на двете юридически лица, чрез които тя практикува, така и от подадената през 2018 г. декларация от Георгиев пред Народното събрание при избора му за шеф на КПКОНПИ, уточнява изданието.


Според статията анализът на официално показаните приходи, разходи и инвестиции на семейството показва, че то влиза в 2017 г. с отрицателен паричен поток. И въпреки че покупката на апартамента е частично финансирана с ипотекирането му пред Първа инвестиционна банка и продажба на имот в "Люлин", за да "се вържат" изчисленията, се губи сума между 180 и над 650 хил. лв., в зависимост от това дали сделките са правени на данъчна оценка или на пазарна цена ("Капитал" публикува таблици за несъответствието - тук).
Необясним според термините на КПКОНПИ е произходът на тези средства - има несъответствие между приходите и разходите на семейството с възможен порядък от близо половин милион лева, отбелязва изданието.


Георгиев води държавната структура, която по разпореждане на прокуратурата ще проверява политиците, за чиито сделки се разбра в последните две седмици и компанията - продавач на апартаментите, "Артекс". Антикорупционната комисия, която от миналата година получи допълнителни правомощия и ресурс за разследвания и налагане на запори с мотива да противодейства на корупцията, направи поредица от шумни акции, но до момента нито едно от започналите след тях наказателни дела не е завършило.


Пламен Георгиев стана част от скандала около имотите заради две сделки с апартаменти в София през 2012 г и 2017 г. Миналата седмица "Бивол" съобщи, че има сериозно разминаване между сумите, вписани в имуществените декларации на Георгиев, и материалния интерес, отбелязан в бележките в Агенцията по вписванията, като посочи, че общата сума на несъответствието е близо 250 хил. лв.


Ден по-късно неправителствената организация "Антикорупционен фонд" и Би Ти Ви обявиха, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса от своя апартамент - тризонет, а сделките, които е сключил, са на цена под данъчната оценка на имотите. Кадри на телевизията, заснети с дрон, показаха, че терасата е усвоена и върху нея има барбекю. В официална позиция шефът на антикорупционната комисия отговори, че не е вписал терасата като част от имота си (и съответно тя не е част от цената), тъй като става дума за общи площи, независимо че до нея се стига само по вътрешни стълби от неговия апартамент.


Повече по темата - в "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK