"Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаЕлектроцентралата "Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа - това показват данни на Европейската комисия, компилирани от Би Би Си. Повечето от останалите също са въглищни електроцентрали – седем в Германия и една (но на първо място) в Полша. Единствената компания от друга сфера в топ 10 е авиокомпанията "Райънер".


Комплексът "Марица-изток" е на 8-о място с малко над 10 мегатона емисии на въглероден диоксид. На първо място е ТЕЦ "Белхатов" в Полша с почти 40 мегатона емисии, следват го "Нойрат", "Нидераусем", "Яншвалде", "Вайсвайлер", "Шварце Пумпе" и "Липендорф" в Германия, а след "Марица-изток" са "Боксберг верк 4" в Германия и ирландската "Райънер".


Преди седмици Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви, че планира да увеличи капитала на дъщерната си ТЕЦ "Марица-изток 2" с около 600 млн. лева. Целта е чрез повишаването на капитала да се "даде допълнителен живот на централата", която е натрупала задължения към БЕХ за 1 млрд. лв. и ако не бъде подкрепена, още догодина може да изпадне в несъстоятелност.


За да стане то факт, е необходимо разрешение от Европейската комисия, която ще прецени дали това е държавна помощ или не. Задълженията най-вероятно ще се преоформят, за да започне да тече нов давностен срок.


В края на годината държавата подкрепи централата с 324 млн. лв., като купи квоти въглеродни емисии, за да може тя да продължи да работи. Държавата, подкрепяна от синдикатите, разглежда централата като стратегическа мощност, осигуряваща енергийната сигурност на страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-после да сме в челото в някоя област!

  Sic transit gloria mundi
 2. 2 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 300 Неутрално

  сценарият е подобен на Кремиковци- източване от Мултигруп,загубите покривани от нашите пари!

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#1] от "lon01600906":
  По-показателно е, че Германия е най-големия замърсител, но и най-много ривьят. Очевидно е че 30 евроцена са им малко.

 4. 4 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това по сводка на ТАСС ли е? Че освен да цитира ТАСС и ДВ невник трудно съчинява нещо сам ;)

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А , Добър ден! Тя си е такъв огромен замърсител от десетилетия, но поне преди беше още в по-челните места. Трябва да се стегнем и да се върнем в топа! :)

 6. 6 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 861 Неутрално
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Не мога да разбера защо само в такива класации сме на първите места ?

 8. 8 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Здравейте, затоплисти!
  324 милиона квоти закупени... кой ги продава и защо изобко трябва да ги плащаме??

 9. 9 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "[ТЕЦ "Марица-изток 2"]..която е натрупала задължения към БЕХ за 1 млрд. лв. и ако не бъде подкрепена, още догодина може да изпадне в несъстоятелност"

  МОЛЯ??? Пак ли ще трябват милярди от нашите пари да спасяваме енергийни проекти?? А проверка как са натрупани тези задължения ще има ли?

 10. 10 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Ще ни харзулнат задлъжнялостта на Мариците хеле на марица изто2 . веха и "сътудения резерв" да може Доган да печели от държавата . Явно 'Цанков камък " му е малко. Днес чета има амбиции да измести пристанище варна . Няма нужда от страх от Турция .

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Затова ще има забрана в ЕС за използване на въглища

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Заглавието е манипулация!!!! Навремето бяхме в първата десетка и по производство на роботи! Ние правим 2 на година другите по няколко стотин хиляди.... но сме в десетката. Замърсяването от Мариците за една година е равно на замърсяването от немските ТЕЦ за месец!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  И откога СО2 е мръсен газ?Още в пети клас се учи,че СО2 се отделя от всички животни, включително и хората и участва във фотосинтезата на растенията.Нова биология ли ще измислят левичарите?

 14. 14 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Толкова за мита относно "евтиния ток" от ТЕЦ МИ2. Да живей държавния комунизъм, който се вихри в държавните предприятия.

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално


  Става дума за "Марица-Изток-2", нали? Държавната? С евтиния ток? А 1 млрд. лв. загуби и 324 млн. лв. за въглеродни емисии кой ги плаща? Снаа ми Гюргя? Не става дума за "Марица-Изток-1" и "Марица-Изток-3", нали? Американските? Със скъпия ток? Те не замърсяват. И държавни помощи не искат. Е, сега разбрахте ли защо в 2001 г. Костов беше прав?

 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Въглеродният двуокис НЕ Е замърсител!!! При всяка глътка въздух хората издишаме 4% СО2, този безцветен газ е жизненоважен в природата понеже се явява храната на растенията. Това с квотите си е чиста форма корпоративен-политически рекет. Ако утре спрем да отделяме каквито и да било въглеродни емисии няма да има грам ползи за хората а негативите ще са катастрофални.

 17. 17 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Любопитно

  "ЕК: ТЕЦ-овете в България трябва да инвестират в очистващи инсталации."
  Големите инсталации имат достатъчно време да изпълнят по-високите екоизисквания.
  27.02.2017
  Предложените нови стандарти са постижими благодарение на общоизвестни технологии, широко разпространени още от 2010 г. насам. Така че постигането на занижени нива на вредните емисии няма да бъде разрушително за сектора България, ако тя желае да продължи да използва въглищни електроцентрали. Така говорителят на Европейската комисия по околната среда Енрико Бривио коментира опасенията на Българската минно-геоложка камара (БМГК), че бъдещето на българския въгледобив е застрашено заради новите зелени политики на ЕС.
  „Очевидно е, че ще трябва да се плати определена цена, за да се инсталира очистващо оборудване. Вярно е, че ще се наложат инвестиции, но това не се отнася за всички замърсяващи централи. Овен това, даваме разумен срок на всички икономически субекти да се адаптират“, коментира Енрико Бривио пред кореспондент на БНР. Той е на мнение, че новите стандарти ще позволят на въглищните централи да продължат да оперират, като гарантират, че въздухът ще бъде по-чист. „Ползите са за цялото общество. Това ще намали разходите за здравеопазване и дори за пазара на труда“, добавя Бривио.
  Данните на ЕК показват, че съществен дял от вредните газове в атмосферата се дължи на големите горивни инсталации в електроцентралите - 46% от всички емисии на серен диоксид, 18% от азотния оксид, 39% от живака и 4 % от праховите частици.
  От друга страна ТЕЦ-овете са от ключово значение за енергийния микс на България, а евтината електроенергия - за икономиката като цяло. ТЕЦ-овете на лигнитни въглища произвеждат над 25% от електроенергията в страната."

  Е,от 2017 година досега,не намериха ли средства,за да инсталират въпросното очистващо оборудване?!?

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Става дума за "Марица-Изток-2", нали? Държавната? С евтиния ток? А 1 млрд. лв. загуби и 324 млн. лв. за въглеродни емисии кой ги плаща? Снаа ми Гюргя? Не става дума за "Марица-Изток-1" и "Марица-Изток-3", нали? Американските? Със скъпия ток? Те не замърсяват. И държавни помощи не искат. Е, сега разбрахте ли защо в 2001 г. Костов беше прав?
  —цитат от коментар 15 на Един препатил


  Костов беше прав да продаде двата теца,ама в случая изобщо не става въпрос за замърсяване.А за отделяне на СО2.И колкото по-голяма е една централа, толкова повече СО2 отделя.

 19. 19 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Няма да се пуашиш. Плюй сажди, храчи кръв и отричай до последно.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  До коментар [#8] от "TPOTOAP":

  Щото така искат синдикатите и работниците там, искат да си гушкат по 3 бона минимум на месец, а пък много важно че се тровим, че се краде...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Стига вече с тези топлоцентрали. Те произвеждат ток и ако се управляваха добре щяха да са на печалба, но освен това са и наистина стратегически резерв, защото ако ги спрем, или ще трябва да внасяме ток или наистина ще трябва да строим Белене. Белене е скъпа, потенциално опасна и извор на корупция и кражби. И не на последно място - природата ще ес справи с въглеродния диоксид достатъчно добре, ще го глътнат растенията и океаните, да слагат филтри за твърди частици и да бачакат, защото никой не иска скъп и прескъп ток, когато можем да си проидвеждаме евтин.
  Привет затоплисти! Няма да се свърши света, споко - по-топъл климат повече храна....нали?

 22. 22 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Ха, има шанс да го затворят това отровно нещо.. та то било на загуба! Само дето си нямаме Маргарет Тачър!... жалко, пак ще има едни сълзи от миньори и крадци!

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Грешка е - СО е вреден и той се отделя от Мариците - това учихме по Природознание.

  Но иначе трябва да се реве колко са нужни Мариците и гнилите листа, дето наричат въглища. К'во ще пра'ат хрантутниците там после.

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  Въглеродния двуокис НЕ Е ЗАМЪРСИТЕЛ, обаче нали трябва да се пробутват "зелени" идиотизми, щото един с розови бузки има фотоволтаици.

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на I3I
  I3I
  Рейтинг: 233 Весело

  Много обичам да чета манипулативни статистики и после коментари на хора които нищо не разбират от енергетика.
  Първо - има още десетки централи в европа, които са по-замърсяващи, но върху тях няма мониторинг до 2020-2021 заради предварителни договорки.
  Второ - частните тец-ове също замърсяват, само че са 2-пъти по-малки.
  Въглеродният отпечатък на България е под средният за ЕС ( без ония централи по-горе, ако и те се преброят ще станем още по-зелени).
  Пиша това от гореспоменатия тец, в момента си почивам от внедряването на подобряващи екологията елементи.

 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Закривай!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ВЪГЛЕРОДНИЯТ ДИОКСИД НЕ Е ЗАМЪРСИТЕЛ НА ВЪЗДУХА! ПРОУМЕЙТЕ ГО ВЕЧЕ И СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ!

 28. 28 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 402 Неутрално
 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":

  "Не става дума за "Марица-Изток-1" и "Марица-Изток-3", нали? Американските? Със скъпия ток? Те не замърсяват. И държавни помощи не искат."

  Ами държавната помощ е дадена, близо 800 млн. лв. за "сумата, която се акумулира от разликата между преференциалната цена, на която се изкупува електроенергията (106.76 лв./МВч за "Контур Глобал" и 168.66 лв./МВч за "Ей И Ес") и регулираната (70 лв./МВч), на която се продава."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/05/18/3180405_razvod_na_20-ata_godina/

  Освен това не замърсяват, защото не работят - половината мощност седи в студен резерв:
  "Припомняме, че "Ей И Ес България" намали цената за разполагаемост на ТЕЦ-а с 14% от април 2016 г., което доведе до 50 млн. лева икономии за НЕК на година, или повече от 500 милиона за периода на действие на договора за дългосрочно изкупуване."
  Да припомним, че цената за "разполагаемите мощности" е със 100% над пазарната и тия "500 млн. лв. икономии за периода" са три млрд. лв. са чисто набутване и на граждани, и на икономика.
  Ама ти продължавай да си дуднеш за пишман-инвеститорите!

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#4] от "Скакауец":

  "Това по сводка на ТАСС ли е?"

  По-зле - манипулации, "компилирани от Би Би Си."

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Любопитно

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  "Щото така искат синдикатите и работниците там, искат да си гушкат по 3 бона минимум на месец,"

  Какви три бона! Хрантутниците гушкат по 324 млн. лв. уж от "въглеродни квоти"! Да се чуди човек кой и за колко време ги е произвел тия "въглеродни квоти"? Чий БВП повдигат и как се търгуват на световните борси в Шанхай или Ню Йорк?

 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  Поредния провален проект от огромно значение. Без отговорни

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#29] от "wanderer":

  До коментар [#15] от "Един препатил": .......Освен това не замърсяват, защото не работят - половината мощност седи в студен резерв.....
  —цитат от коментар 29 на wanderer


  Верно? Защото не работят или защото имат пречиствателни инсталации? А като е толкова на далавера студения резерв защо държавната "Марица-Изток-2" се отказа от него? И ако половината мощност на американските Марици стоят в студен резерв за какво НЕК плаща за студен резерв и на ТЕЦ "Варна", която не работи от много години и въобще не може да заработи? Защото наскоро я купи Доган, нали? За 3 500 лв.! Ще знаете, че няма как и тази далавера да е станала без Костов!

 35. 35 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Весело

  Интересно е присъствието на Райън еър.

  Това означава че според тази класация цапа които е голям. Ми да разделим бизнеса на Марица Изток върху 20 по-малки фирми и проблема е решен.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  От години ни заблуждават, че произвеждали най-евтиния ток. А освен че замърсяват, плащаме за емисии по 500 млн. на година. Така че токът им е златен, а от години плюят по американските централи.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#34] от "Един препатил":

  "Защото не работят или защото имат пречиствателни инсталации?"

  Работят по-малко, плащат по-малко "въглеродни квоти" и не влизат в списъка "топ 10".

  "А като е толкова на далавера студения резерв защо държавната "Марица-Изток-2" се отказа от него? "
  "Студеният резерв" е далавера за всеки ТЕЦ - съкращаваш работници, намаляш "въглеродни квоти" и чакаш "Системният енергиен оператор" да извие на умряло за да го одрусаш с безбожни цени. Проблемът е, че ако всички ТЕЦ-ове минат на студен резерв, няма да можеш ни да пишеш тук, ни пациенти да преглеждаш. Затова държавната ТЕЦ обира негативите с цел общественото осигуряване на ел. енергия.
  Втория проблем е социалния - "съкращаването на работниците". Въпрос на време е и в енергетиката да извият за "липсата на квалифицирана работна ръка" както е вече в другите "иновативни" български бизнеси.

 38. 38 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 557 Неутрално

  "Електроцентралата "Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа...".
  В комплекса "Марица Изток" има 4 електроцентрали.

 39. 39 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Да затварят ТЕЦ-а. В момента в региона се търси толкова много работна ръка, че мнозинството ще си намерят работа за дни. Да субсидираме тези ТЕЦ-ове е доста безумно решение.

 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Някой учуден. Следва затваряне и плюс липсата на АЕЦ и ни чака скъпа електрика или да въртим по едно динамо като като в Ъндърграунд.

 41. 41 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Истината за "евтиния" ток, произвеждан от държавните ТЕЦ-ове...
  Евтин е защото централта получава безплатни зелени сетификати. Същите, които "зелената мафия" всеки месец прехвърля на АУЕР по закон.
  Евтин е защото държавата плаща дерогациите на квотите за замърсяване
  Евтин е защото хем ТЕЦ-ът трябва да произвежда, хем "Мините" да не умрат от глад.

  В Един момент обаче се получава следния парадокс - цената е толкова ниска, че държавните предприятия работят постоянно на загуба. Ни да ги затвориш - че много хора в района са заети в сектора, ни да ги оставиш да работят, че трупат все повече задължения, които държавата трябва да покрива.
  А Държавата, това сме ние.

 42. 42 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 238 Неутрално

  При тези огромни плащания всяка година за квоти,да не излезе,че американските централи са ни ПО-РЕНТАБИЛНИ?Тогаащо ревем?

 43. 43 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 238 Неутрално
 44. 44 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  МОЛЯ??? Пак ли ще трябват милярди от нашите пари
  —цитат от коментар 9 на shisharko


  сефте... Гарантирано от ГЕРБ! По Резилтатите ше ги познаете!

 45. 45 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При всяка глътка въздух хората издишаме 4% СО2, този безцветен газ е жизненоважен в природата понеже се явява храната на растенията
  —цитат от коментар 16 на lustmord


  па ени наглеци имат наглуста да твардат дури дет кислурода бил утрова??? притстааш ли си ква нагла наглус йей туй?????

 46. 46 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "lustmord":

  сериозно, бива ли да сте чак пък толкова дебилни?

 47. 47 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#45] от "Шихан Йордечка":

  Ми пробвай да дишаш чист кислород - 100% вместо 21% както е във въздуха и ни кажи как е...

 48. 48 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#38] от "zhivko6461":

  Тия на Ковача са "Брикел" И ТЕЦ Марица-3 в Димитровград. Те са има няма по 200 МВт.
  И те бълват яко сажди и серни окиси.

  Въобще в Маришкия басейн проблемът е в качеството на въглищата. Горенето им е почти равносилно на горене на пръст.

  Амeриканските централи AES и "Контур Глобал" са оборудвани с всички необходими инсталации за третиране на димните газове, но затова и токът има е по-скъп.

  На държавните преди време Мицуи монтираха някаква серо-очистки по грандиозен корупционен проект, съвместно с "отговрни другари", но понастоящем не знам дали системите работят.

  Въглеродните квоти са друга бира - там масово се ползват зелени сертификати от презрените зелени производители, но този факт малцина хора го знаят, а тези които го знаят, удобно си мълчат зашото не изнася на партийната линия. Без зелени прозиводители, ще плашаме още повече квоти и дерогации.

  Мините, и те горките, като работят ревят, че трупат загуби, като не работят, реват, че не работят. Само унищожават плодородна земя за да копаят "брикети" по открит способ. След тях остава лунен пейзаж.

  Всичко се дотира с нашите пари.

  Въобще, мила родна картинка.

 49. 49 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#46] от "Шихан Йордечка":

  Нещо пробва да кажеш ли?

 50. 50 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "lustmord":

  ного си прост Баце-вото, ама ноо

 51. 51 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "lustmord":

  ного си прост Баце-вото, ама ноо

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#39] от "Густав":

  "Да субсидираме тези ТЕЦ-ове е доста безумно решение. "

  Субсидираме "вятърничавите" централи (фотоволтаици, ветрогенератори, американски "очистки", Догански студен резерв).
  За ТЕЦ Марица Изток-2 плащаме рекет - измислени "въглеродни квоти" на още по-измислени цени.
  Някой умник да ми предложи борсова цена на "въглеродна квота" от американска или азиатска борса! Или трябва да се купува по висока монополна еко-талибанска цена?
  Приходите от продажбата на тия "въглеродни квоти" в чий джоб отиват? Бонуси за евробюрократи и еко-талибански НПО-шки!

 53. 53 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#3] от "telqk":

  До коментар [#1] от "lon01600906":По-показателно е, че Германия е най-големия замърсител, но и най-много ривьят. Очевидно е че 30 евроцена са им малко.
  —цитат от коментар 3 на telqk  Значи, знам че в България има голямо ниво на функционална неграмотност, ама поне пробвайте малко с фактите преди да се дрънкат гръмки глупости

  https://www.greenmatch.co.uk/blog/2018/11/mapped-europes-most-and-least-polluted-countries

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 54. 54 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Ами ходи и се затвори в някой гараж с много СО2 и си стой там. Тамън да ни отървеш от такива "капацитети" като теб,

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 55. 55 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да засаждат горски пояс. Някога около Девненските заводи садяха акации с тая цел.

 56. 56 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#25] от "I3I":

  Очевидно и ти тазбираш толкова. "Чистият" ТЕЦ дълго се усеща дори като караш с 150кмч по АМ Тракия.
  Частните ТЕЦ-ове не замърсяват защото са по-малки, а защото (поне тези при нас) са правени по много по-различна и модерна технология, която не замърсява толкова. Предполагам всичко което знаеш си го научил от в. Дума.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 57. 57 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#37] от "wanderer":

  Технологията е съвсем друга. Спри да дрънкаш глупости като другия дрОгар-разбирач.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 58. 58 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#48] от "subsonic":

  До коментар [#38] от "zhivko6461":Амeриканските централи AES и "Контур Глобал" са оборудвани с всички необходими инсталации за третиране на димните газове, но затова и токът има е по-скъп.На държавните преди време Мицуи монтираха някаква серо-очистки по грандиозен корупционен проект, съвместно с "отговрни другари", но понастоящем не знам дали системите работят
  —цитат от коментар 48 на subsonic


  Благодаря, най-после някой да го каже както си е, че много червени локуми се поразтягаха в тази тема.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 59. 59 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#16] от "lustmord":

  Carbon dioxide is odorless at normally encountered concentrations. However, at high concentrations, it has a sharp and acidic odor

  Carbon dioxide is the most significant long-lived greenhouse gas in Earth's atmosphere. Since the Industrial Revolution anthropogenic emissions – primarily from use of fossil fuels and deforestation – have rapidly increased its concentration in the atmosphere, leading to global warming. Carbon dioxide also causes ocean acidification because it dissolves in water to form carbonic acid

  Carbon dioxide content in fresh air (averaged between sea-level and 10 kPa level, i.e., about 30 km (19 mi) altitude) varies between 0.036% (360 ppm) and 0.041% (410 ppm), depending on the location.[116][clarification needed]

  CO
  2 is an asphyxiant gas and not classified as toxic or harmful in accordance with Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals standards of United Nations Economic Commission for Europe by using the OECD Guidelines for the Testing of Chemicals. In concentrations up to 1% (10,000 ppm), it will make some people feel drowsy and give the lungs a stuffy feeling.[115] Concentrations of 7% to 10% (70,000 to 100,000 ppm) may cause suffocation, even in the presence of sufficient oxygen, manifesting as dizziness, headache, visual and hearing dysfunction, and unconsciousness within a few minutes to an hour.[117] The physiological effects of acute carbon dioxide exposure are grouped together under the term hypercapnia, a subset of asphyxiation.

  There are few studies of the health effects of long-term continuous CO
  2 exposure on humans and animals at levels below 1%. Occupational CO
  2 exposure limits have been set in the United States at 0.5% (5000 ppm) for an eight-hour period.[123] At this CO
  2 concentration, International Space Station crew experienced headaches, lethargy, mental slowness, emotional irritation, and sleep disruption.[124] Studies in animals at 0.5% CO
  2 have demonstrated kidney calcification and bone loss after eight weeks of exposure.[125] A study of humans exposed in 2.5 hour sessions demonstrated significant effects on cognitive abilities at concentrations as low as 0.1% (1000ppm) CO
  2 likely due to CO
  2 induced increases in cerebral blood flow.[121] Another study observed a decline in basic activity level and information usage at 1000 ppm, when compared to 500 ppm


  https://web.archive.org/web/20160305212909/http ://ehp.niehs.nih.gov/wp-content/uploads/2012/09/ehp.1104789.pdf

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":Ами ходи и се затвори в някой гараж с много СО2 и си стой там. Тамън да ни отървеш от такива "капацитети" като теб,
  —цитат от коментар 54 на deutschwagen


  Там се не знае кой кого пръв ще отърве.Като се има предвид ,че средната продължителност на живота на педали като теб е 40 години,да не се окаже вярна поговорката"Който копае гроб другиму,сам пада в него"

 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  ""Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа"

  Основателно ЕС е "вдигнал мерник" на този енергиен комплекс!

 62. 62 Профил на bran60
  bran60
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо, тогава след като са в такова тежко положение се отказаха от студения резерв от 27 милиона лева в полза на Догановата ТЕЦ Варна? Това е умишлен курс към фалит. Прокуратурата защо не се намесва?

 63. 63 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1636 Любопитно

  Премиера слънце ще ни обясни ли пак за евтиния ток от държавната централа? Или ще ни спести очевидното. Тока е евтин за да може червените търговци да изнасят и печелят добре. А загубата се покрива от маймуните данъкоплатци.
  Ако ви се струва познато хич не бъркате. Така се фалира държавата през 90-те. Но виновен е костоффф. И външния враг. Раша ни е вечен приятел.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 64. 64 Профил на I3I
  I3I
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#56] от "deutschwagen":

  Айде малко си мерете приказките и обидите, работил съм и по трите теца и знам къде какво има. Контур Глобал е идентична на част 850 от МИ2 , с разлика в сероочистките. Технологията е една и съща, консултанта по горенето е един и същ. Разликата в сероочистките не е фрапираща - абсорбират 92-98% от сярата ( когато работят на пълна абсорбция). Но в статията се говори за СО2, от което няма мърдане - гориш въглерод, получаваш СО2, никаква технология няма в частните която да предпазва от това.

 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  В пети клас си учил и други естествени предмети.
  Изместени от леви теории и практики:
  марксизъм, ленинизъм и компартиен соц.

  Затова ти се губят аспекти.
  Както и да е.

  Накратко:
  Вдишвай, но не отделяй ;)

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  И откога СО2 е мръсен газ?
  Още в пети клас се учи,че СО2 се отделя
  от всички животни, включително и хората
  и участва във фотосинтезата на растенията.

 66. 66 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 301 Весело

  Става дума за "Марица-Изток-2", нали? Държавната? С евтиния ток? А 1 млрд. лв. загуби и 324 млн. лв. за въглеродни емисии кой ги плаща? Снаа ми Гюргя? Не става дума за "Марица-Изток-1" и "Марица-Изток-3", нали? Американските? Със скъпия ток? Те не замърсяват. И държавни помощи не искат. Е, сега разбрахте ли защо в 2001 г. Костов беше прав?
  —цитат от коментар 15 на Един препатил


  За Ваше сведение и за останалите, които си мислят, че се говори само за "Марица-Изток - 2"... Хайде сега да се поупражняваме в четене с разбиране на прост текст, цитат: "Комплексът "Марица-изток" е на 8-о място..."
  Да повторим ключовата думичка: "Комплексът..."
  Комплексът! Не само "Марица-Изток - 2", а комплексът от централи "Марица-Изток".
  Разбира се, навлизат нови технологии и въглищните централи постепенно излизат от употреба. Първо в по-развитите страни. Зад опитите рязко да се форсира тази правилна и необходима тенденция обаче се крият далеч не само и дори не толкова "екологични интереси".

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 67. 67 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Премиера слънце ще ни обясни ли пак за евтиния ток от държавната централа? Или ще ни спести очевидното. Тока е евтин за да може червените търговци да изнасят и печелят добре. А загубата се покрива от маймуните данъкоплатци.Ако ви се струва познато хич не бъркате. Така се фалира държавата през 90-те. Но виновен е костоффф. И външния враг. Раша ни е вечен приятел.
  —цитат от коментар 63 на Цецо


  Еймен Бруда!

 68. 68 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#38] от "zhivko6461":Тия на Ковача са "Брикел" И ТЕЦ Марица-3 в Димитровград. Те са има няма по 200 МВт.И те бълват яко сажди и серни окиси.Въобще в Маришкия басейн проблемът е в качеството на въглищата. Горенето им е почти равносилно на горене на пръст.Амeриканските централи AES и "Контур Глобал" са оборудвани с всички необходими инсталации за третиране на димните газове, но затова и токът има е по-скъп.На държавните преди време Мицуи монтираха някаква серо-очистки по грандиозен корупционен проект, съвместно с "отговрни другари", но понастоящем не знам дали системите работят...
  —цитат от коментар 48 на subsonic

  ТЕЦ "Марица-3" в Димитровград не е в комплекса "Марица Изток".
  В ТЕЦ "Марица Изток-2" са монтирани сероочистващи инсталации на всичките 8 блока. Не само от "Мицуи". Информация за работата им може да се намери на сайта на централата. Предстои монтиране на инсталация за намаляване на азотните оксиди (окиси). Такива са монтирани в AES и "Контур Глобал". В ТЕЦ "Брикел" също е монтирана сероочистваща инсталация.
  За да бъде коректна класацията би трябвало да се отчитат емисиите спрямо капацитета на електроцентралите, респ. компаниите.

 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Статията "скромно" премълчава, че става дума за държавната Марица-Изток. Която поради остарелите си руски технологии и доста некачествените /на практика невъзможни за горене/ въглища бълва отрови като в химическа война. И премълчава, че американските ТЕЦ със същите тези въглища се побират в екологичните норми.

  Естествено съвременните технологии струват пари и затова токът от американските централи е по-скъп. Като към цената се прибавят и квотите /и доста вероятните глоби/ не се знае чий ток ще излезе по-скъп.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 557 Неутрално

  ...За Ваше сведение и за останалите, които си мислят, че се говори само за "Марица-Изток - 2"... Хайде сега да се поупражняваме в четене с разбиране на прост текст, цитат: "Комплексът "Марица-изток" е на 8-о място..."
  Да повторим ключовата думичка: "Комплексът..."
  Комплексът! Не само "Марица-Изток - 2", а комплексът от централи "Марица-Изток".
  [quote#66:"stem"][/quote]
  Статията започва малко по-нагоре от текста, който цитирате. С "Електроцентралата "Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа...".
  Комплексът "Марица Изток" включва не само електроцентрали.

 71. 71 Профил на not a troll
  not a troll
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Интересното е, че току що отворих статия за тази класация в El País и Марица-Изток не фигурира в първите 30. В скрийншотът публикуван там на 7-мо място е Липендорф и на 8-мо Боксберг верк 4. Не знам аз ли пропускам нещо или някой е имал видения докато е писал статията...

 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Любопитно

  Хайде сега да се поупражняваме в четене с разбиране на прост текст, цитат: "Комплексът "Марица-изток" е на 8-о място..."
  Да повторим ключовата думичка: "Комплексът..."
  Комплексът! Не само "Марица-Изток - 2", а комплексът от централи "Марица-Изток".
  —цитат от коментар 66 на stem


  И какъв е приносът на отделните елементи на този комплекс? Да не стане, че единият яде свинско, вторият постно зеле а "комплексно" се получава свинско със зеле?

  Като знам какъв боклук са въглищата там /на практика жълто-кафява пръст с полуизгнили дървета в нея/ дори е успех, че не сме на първо място. Ами далеч преди нас е "зелената" Германия. Наш е световният рекорд по използване на ниско калорични въглища.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Става дума за "Марица-Изток-2", нали? Държавната? С евтиния ток? А 1 млрд. лв. загуби и 324 млн. лв. за въглеродни емисии кой ги плаща? Снаа ми Гюргя? Не става дума за "Марица-Изток-1" и "Марица-Изток-3", нали? Американските? Със скъпия ток? Те не замърсяват. И държавни помощи не искат. Е, сега разбрахте ли защо в 2001 г. Костов беше прав?
  —цитат от коментар 15 на Един препатил


  Все някой трябваше да го каже. И за Ковачки може да се спомене нещо.

 74. 74 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#15] от "Един препатил":"Не става дума за "Марица-Изток-1" и "Марица-Изток-3", нали? Американските? Със скъпия ток? Те не замърсяват. И държавни помощи не искат."Ами държавната помощ е дадена, близо 800 млн. лв. за "сумата, която се акумулира от разликата между преференциалната цена, на която се изкупува електроенергията (106.76 лв./МВч за "Контур Глобал" и 168.66 лв./МВч за "Ей И Ес") и регулираната (70 лв./МВч), на която се продава."https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/05/18/3180405_razvod_na_20-ata_godina/ Освен това не замърсяват, защото не работят - половината мощност седи в студен резерв:"Припомняме, че "Ей И Ес България" намали цената за разполагаемост на ТЕЦ-а с 14% от април 2016 г., което доведе до 50 млн. лева икономии за НЕК на година, или повече от 500 милиона за периода на действие на договора за дългосрочно изкупуване."Да припомним, че цената за "разполагаемите мощности" е със 100% над пазарната и тия "500 млн. лв. икономии за периода" са три млрд. лв. са чисто набутване и на граждани, и на икономика.Ама ти продължавай да си дуднеш за пишман-инвеститорите!
  —цитат от коментар 29 на wanderer


  А можеха да бъдат прехвърлени към хидролога.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "За да стане то факт, е необходимо разрешение от Европейската комисия...."

  Скоро и до тоалетната ще ходим само с разрешение на Евроатлантика. Ние гласувахме "ЗА" АЕЦ Белене, но електоралните единици проспаха момента, а гербавите се надупиха на Европата. Това е положението.

 76. 76 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  "За да стане то факт, е необходимо разрешение от Европейската комисия...."Скоро и до тоалетната ще ходим само с разрешение на Евроатлантика. Ние гласувахме "ЗА" АЕЦ Белене, но електоралните единици проспаха момента, а гербавите се надупиха на Европата. Това е положението.
  —цитат от коментар 75 на Judjuk


  Кои сте вие, другарю?

 77. 77 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Става въпрос за серният диоксид - един от най-сериозните и в същото време трудни за отстраняване замърсители на атмосферния въздух, а не за въглеродния диоксид. Американската централа си построи едни перфектни сероочистващи инсталации. Затова като ревем за скъпите американски централи трябва да имаме предвид изобщо какво замърсяване допускат, което би довело и до съответните санкции към дадената държава.

 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Някои сравнения за квотите през 2018г:

  ТЕЦ „Марица изток 2“ с инсталирана мощност 1630 MW /държавна/
  Закупени квоти за 324 млн лв.

  ТЕЦ „Марица изток 3“ с инсталирана мощност 908 MW /частна/
  Закупени квоти за 78,6 милиона евро

  https://clubz.bg/77491-324_mln_lv_plateni_za_da_raboti_tec_marica_iztok
  https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tec-marica-iztok-3-e-kupila-kvoti-za-786-mln-evro--263178/

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на I3I
  I3I
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#77] от "zara09":

  Моля прочетете отново вторият абзац, статията е за СО2.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Кои сте вие, другарю?"
  До коментар [#76] от "До руските мекерета":

  Нали обясних. Ние сме тези, които гласувахме "ЗА" Белене. А вас не ви питам кои сте. Вие личите като лайно в тиган.

 81. 81 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не беше ли Американска?

 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":Става въпрос за серният диоксид - един от най-сериозните и в същото време трудни за отстраняване замърсители на атмосферния въздух, а не за въглеродния диоксид. Американската централа си построи едни перфектни сероочистващи инсталации. Затова като ревем за скъпите американски централи трябва да имаме предвид изобщо какво замърсяване допускат, което би довело и до съответните санкции към дадената държава.
  —цитат от коментар 77 на zara09


  Статията типично за журналист-хуманитар доста е оплескала нещата. Едно са ЗАМЪРСЯВАНИЯТА, т.е. серен двуокис, живак, прахови частици и т.н. които тровят хората. Там американските ТЕЦ напълно се побират в нормите. Естествено това очистване струва пари. В същото време поради остарелите руски технологии ТЕЦ Марица-Изток 3 изхвърля живак и серен двуокис в ПЪТИ над нормата.

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/01/21/3378263_ekosdrujenie_objalva_bezsrochnata_derogaciia_za_tec/

  Съвсем друго са КВОТИТЕ за СО2 който НЕ Е ОТРОВА а предизвиква парников ефект и на които всъщност е посветена статията. Отново невярно и манипулативно заглавие с цел предизвикване на сензация, не им е за първи път на Дневник.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 83. 83 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално
 84. 84 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  "Кои сте вие, другарю?"До коментар [#76] от "До руските мекерета":Нали обясних. Ние сме тези, които гласувахме "ЗА" Белене. А вас не ви питам кои сте. Вие личите като лайно в тиган.
  —цитат от коментар 80 на Judjuk


  Т.е. гласувалите сте тези "ние", звездочели?

  Всички ли използвате тиганите си по това вълнуващо ви предназначение?

 85. 85 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":

  Какви педали, какви 40 години? Съвсем ли изперка бе, тръмпистче глупаво?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 86. 86 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#64] от "I3I":

  С това съм сългасен и ви давам плюсче. Но имах голям проблем с предишния ви коментар.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 87. 87 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#59] от "deutschwagen":

  Сегашното ниво на СО2 в атмосферата е 405гр/т - ти си тръгнал да пишеш какви ефекти имал при 12-20 ПЪТИ по-високи концентрации. Дето писах и по-горе - той и кислорода в тройно по-високи концентрации е опасен - отидете да налагате мерки за неговото ограничаване.

 88. 88 Профил на today
  today
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Ако се махнат субсидиите за добив на въглища и за електроцентралите "евтиния" ток от тях ще се окаже по-скъп от тока от вятъра и слънцето. Същото важи и за АЕЦ, давали много евтин ток, ако не броим разходите, или поне не всичките.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 89. 89 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#87] от "lustmord":

  А ти си тръгнал да мислиш като сергийджия от пазара. Научи се да милсиш на едро

  https://endcoal.org/about/why-coal/

  И както вече беше обяснено тук, съвсем не става само за СО2.

  Който, междъ другото, се покачва като концетрация в атмосферата

  https://climate.nasa.gov/system/resources/detail_files/24_co2-graph-021116-768px.jpg

  Това, че цифричката не ти изглежда голяма на теб и на мусашито не означава, че ефектът е незначителен. Ама така е като всеки милистел вече има клавиатура и нет.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 90. 90 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#89] от "deutschwagen":

  Един дол дренки сте всичките "ангажирани" затоплисти - изчерпвате аргументите за 1 минута и веднага се прехвърляте на лични нападки към всеки дето не бил дълбоко вярващ като вас. Мене не ми пука - ти си вярвай в каквото щеш - спагетени чудовища, снежни човеци, отровен СО2 - само недей да искаш пари от мойте данъци за да им издигате олтари тия от вашата секта.

 91. 91 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Докато руското енергийно лоби не съсипе въглищно-енергийния комплекс, няма да миряса!
  Само там се работи с българска суровина.
  Откъде идва ядреното гориво за козлодуйската атомна централа?
  Откъде идват танкерите с петрол за рафинерията край Бургас?
  Откъде идва природния газ по тръбата?
  Кой перманентно обезкървява държавните марици?
  Кой с пяна на уста безспирно атакува основния гарант за енергийна независимост и национална сигурност?
  Кой иска да станем 100 % зависими от московския Мордор?

  Всичките ми питания са реторични, дами и господа.
  С майцепродавците ли сте или не сте с тях?
  Ето за кое става дума.
 92. 92 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#90] от "lustmord":

  Какво пак си се раздрънкал? Защо не говориш нищо по темата? Каков значи "затоплисти" - или оспорваш факта, че глобалната температура се качва? Оспраш ли факта, че СО2 (и други парникови газове) увеличават концентрацията си в атмосферата? Оспорваш ли факта, че земята е кълбовидна?

  А това за парите никой няма да те пита. То за това България е на последно място по всичко, заради тарикати като теб, които никой не може да ги излъже. Само че като почнат да идват последиците от климатичните промени в България ще речеш. И ще плащаш от твоя джоб. И децата ти. И децата на всички.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 93. 93 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  климатичните промени в България ще речеш.
  —цитат от коментар 92 на deutschwagen


  *ще ревеш

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 94. 94 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#92] от "deutschwagen":

  Разликата между тебе и онова шведско аутистшчно момиче дето страда от маниакална фиксация и си е избрала "климатичните промени" за свою верую е точно никаква - и двамата сте стигнали само до А в азбуката на тая тема обаче ревете с пълно гърло какво трябвало да прави цялото общество и всеки дето не бил съгласен пращате на кладата.
  Това, че температурата се била покачила и СО2 също се покачвал далеч не означава, че последното причинява първото. А ти оспорваш ли, че парниковия ефект дължащ се на СО2 е логаритмично намаляващ - всяко следващо повишаване на концентрацията му оказва все по-слабо влияние понеже се стига до насищане - просто молекулата абсорбира ИЧ лъчи в много тесен прозорец от честоти. Отричаш ли, че в геоложката история сме имали ледени епохи и при 6 и 10 ПЪТИ по-високи нива на СО2 от днешното - нали по нашата теория би трябвало Земята да е била парник тогава.
  Наместо тая грозна болшевишка пропаганда вземи потърси малко информация за глобалното застудяване, за което медиите вдигаха патардия в края на 70-те и си за дай въпроса защо алармистите предлагаха абсолютно същите мерки за справяне с него като и за затоплянето - международна надправителствена организация дето да "разследва", строг контрол върху енергийните ресурси и колосален трансфер на парични потоци от средната класа в развитите страни към джобовете на една самообявила се шайка "спасители" дето раздухват медиите с небивалици, на които масово се ловят екземпляри като тебе и си въобразяват, че участват в някаква "велика кауза".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK