Фарс, или за принудителна мизерия на социалното подпомагане

Входът на една от приемните на Дирекция "Социална подпомагане" във Варна

© Спас Спасов

Входът на една от приемните на Дирекция "Социална подпомагане" във ВарнаВ полутъмния коридор, широк не повече от два метра, чакат реда си тридесет - четиридесет души. Не достигат нито място, нито въздух, нито нерви, чакането продължава с часове. В повече са само гневът и обидата. Вратите и стените са почти плътно облепени със списъци, наредби, предупреждения, инструкции и образци на бланки, които чакащите трябва да попълнят. Мъждеещата електрическа крушка на тавана обаче прави тъмното още по-тъмно, а взирането в списъците - почти безсмислено. Двата строшени стола пред това, което е останало от ученически чин в предверието, са заети. За тях също се чака ред. Тоалетната е заключена защото е "служебна". А в дъното на коридора един върху друг, почти до тавана, са натрупани


повредени инвалидни колички и санитарни столове.


Фарс, или за принудителна мизерия на социалното подпомагане

© Спас Спасов


Има купища пожълтели документи, захвърлени кашони, никому ненужни куфари, разнебитени шкафове и прах...
Така изглеждат приемните на Дирекцията за социално подпомагане във Варна. Тя обслужва близо 30 хил. човека, стигнали до тъмния й коридор, защото имат нужда от помощ. Животът им сигурно не е по-светъл - почти всички са хора, борещи се с увреждания, оцелели след тежки заболявания, често загубили всичко в битките, които са водили, страдащи. За това и повечето от тях са готови да понесат каквото и да е, защото вече са понесли всичко. Освен


непоносимата обида на мръсната чакалня,


в която държавата ги е натикала. При това без да им остави изход.


Фарс, или за принудителна мизерия на социалното подпомагане

© Спас Спасов


Т. нар. "приемна" е пръсната в четири подблокови пространства, предоставени на социалното министерство от местната администрация. Последният договор за безвъзмездното им отдаване под наем е изтекъл през 2015 г. и до този момент не е подновен. Това е чиновническото обяснение за състоянието на помещенията.


Един от коридорите, в които в пикови часове чакат по няколко десетки хора с увреждания

© Спас Спасов

Един от коридорите, в които в пикови часове чакат по няколко десетки хора с увреждания


"Мизерията, в която хората с увреждания са принудени да чакат с часове, а често и дни наред, за да получат


това, което държавата им дължи,


е все същата повече от десет години", твърди Анна. Крие истинското си име заради унижението, което е принудена да приеме като неизбежност. "Моите спомени са от 2007 г., когато за първи път попаднах тук, казва тя. Заварих това, което може да се види и сега. От тогава задавам един и същи въпрос - защо? А отговорът, който получавам е контра въпрос: "Нали знаете, нищо не зависи от нас?".


В такива условия хора с двигателни проблеми и тежки заболявания чакат реда си, за да бъдат обслужени

© Спас Спасов

В такива условия хора с двигателни проблеми и тежки заболявания чакат реда си, за да бъдат обслужени


Дори и без спомените на Анна обаче, за всеки попаднал в чакалните на варненската Дирекция за социално подпомагане е очевидно, че потискащата им мизерия е не на пет или десет, а на няколко пъти по десет години. Но за чиновника времето няма стойност защото


за всяко бездействие има универсално оправдание - процедурата.


Според отговорите на въпроси, изпратени до Агенцията за социално подпомагане, помещенията, в които се намират приемните на варненската й дирекция, не са отразени в кадастралната карта и кадастралните регистри на района, в който се намират. "Дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" е предприела действия по изготвяне на проект за отразяване на гореописаните обекти, пише още в отговора. След приключване на процедурата ще бъде изготвено предложение за предоставяне помещенията на Агенцията за социално подпомагане. Тя поддържа периодични комуникации с община Варна по този въпрос, но до момента нямаме посочена конкретна дата, до която ще бъдат извършено подновяването на кадастралната карта и кадастралните регистри".


Повремедин инвалидни колички и санитарни столове са натрупани във всяка от чакалните

© Спас Спасов

Повремедин инвалидни колички и санитарни столове са натрупани във всяка от чакалните


По интересна е обаче втората част на писмото, която безусловно потвърждава


теорията за паралелните реалности,


в които живеят чиновниците и гражданите.


"Всички предверия в приемните са достатъчно осветени", пише в текста. Проблем имало само с инсталацията на офиса, където се обслужват граждани на един от варненските райони. Там осветлението в коридора действително било слабо, но въпросът щял да бъде решен при ремонт с подмяна на електрическата инсталация. Някога, след като приключат всички процедури, за които краен срок няма.


Едно от "добре осветените" предверия

© Спас Спасов

Едно от "добре осветените" предверия


Според хората с увреждания, за които посещенията в приемната на Дирекцията за социално подпомагане във Варна са също неизбежна процедура обаче, нещата там изглеждат другояче.
В най-натоварените часове в чакалните няма място за всички, които трябва да бъдат обслужени. По тази причина част от тях прекарват по няколко часа на открито - през януари, февруари, юли или август - все едно. За подаването на формулярите, получени след среща със социален работник, също се чака ред - за онези два стола, за които вече стана дума - в "добре осветените" предверия.


Според информационна табела до входа на една от приемните Агенцията за соцално подпомагане е усвоила финансиране по проект за разработване и внедряване на информационни системи, обслужващи системата за предоставяне на социални услуги и социално включване.

© Спас Спасов

Според информационна табела до входа на една от приемните Агенцията за соцално подпомагане е усвоила финансиране по проект за разработване и внедряване на информационни системи, обслужващи системата за предоставяне на социални услуги и социално включване.


Общите санитарни помещения - за служителите и гражданите, не могат да бъдат ползвани защото са заключени в полза на първите. Заради остаряла, объркваща или направо липсваща информация хора, за които всяка крачка е усилие, често са принудени да изчакат реда си на няколко опашки преди да разберат, че са избрали грешната. И така всеки ден, години наред.


Чакалнята на една от премните

© Спас Спасов

Чакалнята на една от премните


"Зная, зная за всичко за което говорите, казва в телефонния ни разговор Адриана Григорова, началник на Дирекцията за социално подпомагане във Варна. Докато договора с общината не бъде подновен, нищо не може да се направи. Няма как да бъде отпуснато финансиране за ремонт на помещения, които не са наши". Гласът в телефонната слушалка звучи състрадателно, но


разговорът бързо губи смисъл


защото всяка дума, казана от Григорова е оправдание.


Фотогалерия: Тъмният коридор на социалното подпомагане във Варна >


В продължение на четири години след 2015 г. службите за социално подпомагане във Варна ползват помещенията си без договор. В същото време от общинската администрация потвърдиха пред "Дневник", че рано или късно той ще бъде подновен след приключване на всички формалности, а в него, както и в предходните му варианти ще бъде предвидена клауза "за извършване на ремонти от ползвателя за своя сметка, след съгласуване със собственика на имота - община Варна".


Къде е тогава проблемът, ако не с друг мотив, то поне с този за


форсмажорна мизеря


ремонтът да бъде извършен още сега?


Като оптимистичен вариант за отговор на този въпрос би трябвало да прозвучат следните няколко реда от писмото на Агенцията за социално подпомагане, изпратено до "Дневник". Те гласят следното: "В средата на месец март за нуждите на Дирекция "Социално подпомагане" Варна са доставени нови офис столове за служителите, потребителски столове и метални стелажи за съхранение на документи. Предстои и доставка на офис обзавеждане".


Фарс, или за принудителна мизерия на социалното подпомагане

© Спас Спасов


В най-добрите традиции на административната кореспонденция обаче е издържан финалът му. "Като Ви благодарим за гражданската позиция, пише там, в заключение Ви информираме, че е обърнато нужното внимание на г-жа Адриана Григорова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Варна, за предприемане на възможните на този етап действия и мерки за подобряване на обстановката в Дирекцията до извършването на ремонт на помещенията".


Задочният отговор на това дълго изречение е малък графит, изрисуван с бял спрей върху всяка една от четирите метални врати към приемните на дирекцията. Посланието му е кратко - "ФАРС".

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Дайте да подпомогнем Социалното подпомагане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Всъщност, служба "Социално подпомагане", би трябвало да се нарече "служба за социален тормоз на гражданите в нужда".

 3. 3 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 367 Разстроено

  До коментар [#1] от "lz2":


  До коментар [#1] от "lz2": весело ло ти е като четеш статията и гледа снимките?!? Или си пишем за идеята да пишем? Незнам кое е най-трагичното - снимките, коментар #1 , или “идно”-то “добре осветено предверие... Дневник

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Във всеки ЧАСТЕН АСАНСЬОР

  или ТЕРАСА С БАРБЕКЮ

  от тези дето АРТЕКС ги ПОДАРЯВА НА

  ВЛАСТ ИМАЩИТЕ КОРУМПЕТА

  ще й е по-широко на Службата за СОЦ подпомагане

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  Направо може да го спукат социалното м-во от съдебни актове, само на база от този репортаж, показваш нечовешки условия на които са подложени трудноподвижните хора... Няма възможност дори две колички да се разминат, лятото сигурно въздуха на достига, мирише на мухъл, запрашено, въобще всички "екстри" за унизяване и застрашаване на здравето на човешко същество.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Неутрално

  Вижте им апартаментите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Ами хората в инвалидни колички просто са прекалено тихи... В БГ ти обръщат внимание като викнеш. Такива сме си българите.

 8. 8 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Комунизмът си продължава. До болка познати картини и действителност.
  Комунизмът по своята същност е абсурден. В България за жалост антикомунисти политици няма, от тези, които са във властта и в опозиция. Не само, а опозицията е открито комунистическа партия, която си отброява конгреси и се гордее с историята, престъпленията си и не се кае ни най малко.
  Все едно в Германия сега партията на Хитлер да си отброяваше конгресите и да беше в Бундестага.
  И някои искат България да се оправи.

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Хубаво е този журналист да се запознава малко повече с темата по-която пише. Според него всички хора, които получават социално подпомагане са хора с увреждания, а това далеч не е така. Много е хубаво да имаме луксозни държавни сгради, въпросът е с данъците, които плащаме можем ли да си позволим сгради като в Швейцария или Люксембург и склонни ли сме да плащаме повече.

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2252 Любопитно

  Тя обслужва близо 30 хил. човека, стигнали до тъмния й коридор, защото имат нужда от помощ.
  ....
  Това значи около 10% от града?
  Като гледам пълните кафенета и ресторанти и цените в тях не ми се вярва.

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Най-тъжното е, че при появата на всяка подобна статия, засягаща отношението на правителството на ГЕРБ към пенсионери, инвалиди, социално слаби хора, към бездушната чиновническа бюджетна политика, обричаща тези бедстващи слоеве от населението на постепенно изчезване и всеобщо презрение, тук се появяват кретенски коментари , вероятно служебно поръчани, в които се изразяват стряскащи с откровена враждебност и искрена ненавист към бедните, към излишните инвалиди, към възрастните хора мнения.
  Факт е , че в Социалното министерство работят претръпнали чиновници, а в районните отдели служителките зад гишетата се отнасят с грубост, подвикват към страдалците, обиждат ги за дребни пропуски, след като са чакали по един час. И ако някой тук се заинтересува, как се отпуска и най-дребна помощ, ще се хване за главата от пространните въпросници, включващи имотни декларации, всевъзможен вид собственост, обширни справки за доходи, съжителство, лична информация, адреси, телефони, а комисии посещават у дома завалията-просител за еднократна помощ и след след всичкото това митарство два месеца по-късно му се отпускат ( и не винаги) стотина лв. И край! Хора с умствени увреждания са буквално обречени, те не могат да се справят с попълването на въпросниците. Самите просители оскотяват, карат се пред гишетата, а някъде има и охранители, които пускат по един човек, докато вътре служителката бавно и без да бърза особено със садистично туткане обслужва по десет минути гражданина. Познато ви е това чиновническо отношение - от банките, през бюрата за заплащане, в НОИ, в приемните на министерствата, в МВР, най-вече в съда, където инстанцията предварително унизява хората, търсещи правата си. Но нима сините лампи на служебните началнически автомобили, нима служебните просторно отцепени паркинги пред институциите на властта, нима привилегиите и дъжавното осигуряване, самоповдигащото се възнаграждение на депутати и министри, нима правителствените почивни станции, нима луксът на дипломатическите мисии, нима обширните и отоплени кабинети с подменяни мебели и климатици всяка година на висшите чиновници не са израз на също такова предрително отношение от страна на държавата спрямо ударените от съдбата инвалиди и изпаднали в крайна мизерия и нищета поради нищожния размер на пенсиите си възрастни хора.
  Докъде докарахме обществото ни? Нима така ще бъде и занапред? Дори в глутниците на вълците в гората има милост към болните животни, пускани да вървят най-отпред, за да се съобразят останалите с техния ход, а не да ги оставят да изостават отзад...

  Дедо Крум
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2252 Любопитно

  А мизерните условия и трудностите са умишлени. Целта е да пресяват хората, които действително имат нужда от подпомагане, а не всеки, който има право по буквата на закона. Например подобен беше случаят с детските добавки. Всеки имаше право на едни 15 лева, но трябваше да се обикаля по нвколйо пъти по разни институции. И хора с по-големи заплати въобще не си губеха времето за едни 15 лева.

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на StBlagov
  StBlagov
  Рейтинг: 456 Неутрално

  "30 000 човека", на които "държавата им дължи"...
  Стига бе, 10% от населението на Варна са хора в затруднено положение ли? Това включва ли онези симпатяги с фалшивите ТЕЛК-ове от Света Марина, където скоро правиха арести? И защо държавата да им "дължи", тя може да им помага, тя може да ги подкрепя, но задължението се появява при предходно действие! Държавата не е субект, създаващ блага, тя е прост разпределител и човечетата, които плащат данъци и на които НАП цеди и последните спестени пари следва да имат думата в разпределението на тези блага. Държавата дължи добра инфраструктура, на хората които плащат за нея, държавата дължи пенсии на хората, които са внасяли осигуровки 30 и повече години. Тя не дъклжи нещо на някого, който чака на готово. Който мами и пие кафе по цял ден, проси на светофарите, краде, ама се пише инвалид. Колко от тези 30 000 души пожелаха да научат език, да се научат да правят нещо - в 21 век има хиляди начини да печелиш без да висиш на гърба на държавата, която ти "дължи" каквото е решил автора, че дължи.
  Омръзна ми от толерантност, течове в системата и прочие - на личен лекар ти се налага да отидеш 1 път през годината - чакаш всичкото баби и дядовци да се изреди и да ти се накара, че са с час! Останеш без работа по една или друга причина, на борса трудно отиваш, защото те гледат под лупа - защото 30 000 други са се опитали да вземат едни пари наготово, без да им се "дължат". Из целият град в синята зона места за инвалиди стоят празни, за да дойде някой чичак с астма и Джи класа и да си я паркира, защото има стикер "Инвалид"...

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2252 Любопитно

  "засягаща отношението на правителството на ГЕРБ към пенсионери, инвалиди, социално слаби хора, към бездушната чиновническа бюджетна политика, обричаща тези бедстващи слоеве от населението на постепенно изчезване и всеобщо презрение"

  Ами тя Лилянс го каза един път - нарочно не повишавали пенсиите щото къде щели да йодят пенсионерите, на екдкурзии ли. И нямало смисъл да се влагат много пари за лечениеъо им щото били стари, нямало за кога.  "Факт е , че в Социалното министерство работят претръпнали чиновници, а в районните отдели служителките зад гишетата се отнасят с грубост, подвикват към страдалците, обиждат ги за дребни пропуски, след като са чакали по един час. "


  Факт е, че старите хора губят менталния си капацитет, а някои наораво казано имат умствени заболявания. Аз като помисля колкл пъти обяснявах на майка ми как да се обажда по вайбър...десетки пъти. Че си записва, че поназвахме, обясняеахме - няма и няма. Аз се изнервям пък преставям си по цял ден да работиш с такива хора.

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мила родино ,ти си земен рай..

  Стига с това черногледство!

  Sic transit gloria mundi
 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "Gilmoreca":

  Е точно такива говна като теб са опора за ГЕРБ, га че ли ти плащаш от джоба си лично издръжката на пенсионери и инвалиди. Само да те светна, че всичко, което виждаш наоколо, цялото ти минало, от детските ясли до МОЛ-а, пред който самодоволно си правиш селфи, е изградено от същите тези хора или от техните роднини. И от всеки лев, отпуснат за пенсия или социална помощ, държавата си прибира 22% ДДС, част от които отиват за издръжка образованието на твоето дете. От парите на един милион пенсии и помощи - 22% ДДС отиват точно за твоя тротоар, твоята поликлиника, твоя личен лекар, твоя обществен транспорт, тъпако.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2252 Любопитно

  До коментар [#16] от "Дедо Крум":

  Не беше ли 20%??

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Неутрално

   "Факт е, че старите хора губят менталния си капацитет, а някои наораво казано имат умствени заболявания. Аз като помисля колкл пъти обяснявах на майка ми как да се обажда по вайбър...десетки пъти. Че си записва, че поназвахме, обясняеахме - няма и няма. Аз се изнервям пък преставям си по цял ден да работиш с такива хора.
  —цитат от коментар 14 на Веселин Дечев

  Да ти даде господ да доживееш и ти до преклонна възраст и да си загубиш "менталния капацитет".

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 19. 19 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  Ако политиите и сврзаната с тях камарила крадеше умерено в рамките на закона със сигурност

 20. 20 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Като гледам снимките спокойно могат да се отнесат към агенцията за сощиално подпомагане община "младост" град София. Убеден съм че на всякъде в държавата е така, а може и по-лошо да е .

 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dalag Rij":


  До коментар [#1] от "lz2":До коментар [#1] от "lz2": весело ло ти е като четеш статията и гледа снимките?!? Или си пишем за идеята да пишем? Незнам кое е най-трагичното - снимките, коментар #1 , или “идно”-то “добре осветено предверие... Дневник
  —цитат от коментар 3 на Dalag Rij


  Цитат :
  "" Идно от "добре осветените" предверия ""
  - = - = -
  Автора изглежда е със Сливенски корен !
  В Сливен е повсеместна практика/наречие да го наречем , вместо ""Е"" да се произнася или пише ""И""
  И пак добре , че не е написал баш Сливенското
  ИНО вместо ЕДНО

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  За натрупаните стари потрошени , така наречени ПОМОЩНИ СРЕДСТВА в причина НАРЕДБАТА , че след като име изтекъл определения срок за ползване ТРЯБВА ДА ГО ВЪРНЕШ в ДСП за да получиш ново здраво помощно средство!
  Ако не го върнеш ти удържат стойността му като за ново !!!!!!!!!!!!!!!!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Афтура явно иска петзвездни условия. Споко Спасе, обитателите на Максуда и на това са доволни. За тях е важнод а вземат 50 лева за чаве, въобще не им пука какъв бил коридора.

 24. 24 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 627 Весело

  Нека да кажем че Дирекциите по социално подпомагане НЯМАТ собствена база та се налага НАВСЯКЪДЕ общините по места да им търсят помещения за настаняване- обикновено крайно мизерни в контекста на това че са предоставени безвъзмездно.

  Нека да кажем че наскоро държавата разсрочи/ на практика опрости/ 10 мил. лв. на вероизповеданията.

  Нека да кажем че държавата желае да извиси своите граждани морално и духовно а не материално

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Mike Power
  Mike Power
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Крум": Отношението не е на ГЕРБ, а на обществото към системата на социалното подпомагане. И преди 20 години, далеч преди да се пръкне ГЕРБ, условията в дирекциите бяха същите. Явно е, че обществото няма против мизерните условия на работа и обслужване, както и на минималните заплати на социалните работници, които скоро ще са по-ниски от социалните помощи, които отпускат. Бил съм клиент на ДСП един път в живота си, когато поисках да осиновя дете. Още помня името на социалния работник, който работи с нас. Невероятен човек с огромно сърце и душа, работещ за кауза, а не за минималните пари. Проучването, въпросниците, срещите, документите и прочие са необходимо условие, което като гражданин/данъкоплатец приветствам горещо. Не е нормално да бъдат подпомагани социално слаби пенсионери със средства за отопление, но живеещи в апартаменти за стотици хиляди левове. Всички сме наясно, че няма нито адекватни пенсии, нито адекватна социална подкрепа, но те са следствие на ниските доходи на работещите, а не за желанието на партията, държавата или обществото да държи едни хора в мизерия. Друг е въпросът защо няма високи доходи, което е пряко следствие на избора да гласуваш или не, или за кого и какво гласуваш.

  Не се доверявай на написаното. Мисли, провери и тогава коментирай!
 27. 27 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Докато обществото е без топки държавата ще се подиграва с него. Дори проблема не е в управниците. Днес са ГЕРБ, утре ще са други боклуци.

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Така работи системата и още по-зле ще става. :)

  Интересно обаче и работещите в тази сграда не са ли подложени и те на същата мизерия? :)

 29. 29 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Крум":

  Като си се написал ""Дедо" и то по шопски, ще те приема на доверие , че сме набори!
  Аз съм на 73 и със 100 % 4 страничен ТЕЛК в Дом за стари хора Сливен ! ! !
  И с инвалидна пенсия въпреки 43 год трудов стаж и високи осигуровки се оаза, че инвалидната е по-висока от заработената ! ? ! ? ! ?
  От над 20 год се сблъсквам със социалното подпомагане , първм в София (Красно село), а от над 13 год и със Сливенската откйак дойдох тук !
  - = - = -
  Хубаво си написал доста популистко писание, но не е реалистично ! ! !1. Имай пред вид , че и в която ДСП в България да отидеш, ще намериш обстановка от преди 10 ноември 1989-та !!!!!!!!!!!!!
  Това са си все същите сгради и работни помещения/среда нямаща нищо общо с ГЕРБ ! ! !
  Социалните работници и те са все от доста години и пак нямат нищо общо с ГЕРБ !
  НЕ която и да е управляваща партия е причина за това състояние , а причината е преди всичко в нас, обществото !
  Обществото за съжаление е болно ! ! !
  Преди мно о о го години ,вече не помня по времето на чие правителство бе назначен ИНВАЛИДА в инвалидна количка МИНЧО КОРАЛСКИ за шеф на АГЕНЦИЯТА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ! ! !
  Мислеха , че след като той е инвалид , ще вземе присърце работата и ще оправи системата ? ! ? ! ? !
  Да ! Да , ама НЕ ! ! !
  За мен този човек или е умствено инвалид или изключително корумпиран ! ! !
  И понеже е кьопавец и той кат мен , никое ново правителство НЕ СМЕ
  Е И ДА ПОМИСЛИ ДА ГО МАХНЕ И ДА НАЗНАЧАТ КАДЪРЕН ЧОВЕК !

  Този инвалид в пълно противоречие , и на Конституция, и на закони, и на международната практика създаде изкуствено МОНОПОЛ от така наречените ЛИЦЕНЗИРАНИ фирми за помощни средства и е диговорил такива невероятни цени в пъти по-високи от тези свободната търговска мрежа , че акъла ми не го побира как е възможно ! ! !
  ЗАЩО ?Всеки един който има право на каквото и да е помощно средство е ДЛЪЖЕН ДА ЗАКУПИ ОТ ЛИЦЕНЗИРАНА ФИРМА иначе ДСП няма да ти признае фактурата и да я осребри !!!!!!!!!!!!!!!
  Примери :
  1. Една акумулаторна инвалидна количка в лицензирания доставчик струва на държавата 3 219.00 лева !!!!!!!!!!!! със срок на ползване 10 год!
  В същото време китайския производител я доставя на кое и да е Европейско пристанище за $ 280.00 - 300.00 ? ! ? ! В същото време на свободния пазар се предлага в ПЪТИ , И ПО-МОЩНА, И С ПО-ДЪЛЪГ ПРЕХОД, И С ПО-ВИСОКО КАЧЕСТВО, ДАЖЕ ИС ДИСКОВИ СПИРАЧКИ за
  1, 860.00 лева !!!!!!!!!!!!!!!!
  2. Два КИТАЙСКИ акумулатора по 50 Ач в лицензирания доставчик са 600,00 лева , а в акумулаторен сервиз ДВА БЪЛГАРСКИ акумулатора по 85 Ач струва 312.85 лева , НО ДСП не ми признава фактурата за да ми възстанови 280.00 лева ??????????????????
  3. Ако имаш право на обувки , стелки държавата ти отпуска ВСЯКА година почти 300.00 лева но си длъжен да ги поръчаш в лицензирана фирма от която получаваш НЕ качествени, НЕ използваеми , обувки
  в,есто да имам право не на пари основно , а на един чифт и аз ще си намеря къде по евтини но качествени и използваеми за моите крака обувки, защото аз ще си ги пробвам и избирам , а не някоя си лицензирана фирма дето гледа да усвои парите , а не нуждата на инвалида ! !
  - = - = -
  На всичкото отгоре една акумулаторна инвалидна количка с нормална експлоатация издържа и с две смени на ел мотора макс 3 - 3.5 години , а срока и на ползване , за да получиш следващата е ДЕСЕТ години!!!!
  - = - = -
  Мога да продължавам с още много примери те уверявам , че вина за тях няма НИ една партия , а единствено и само кьопавеца Минчо Коралски ! ! !
  Докато АСП се управлява от него , а не от кадърен и действен човек -
  това ще е дереджето ни ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 30. 30 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#5] от "hamiltonf":


  Направо може да го спукат социалното м-во от съдебни актове,................
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  ДСП са на основно подчинение към АСП с шеф Минчо Коралски, в който е основната причина за цялостното състояние на социалното подпомагане ! ! !
  Написал съм го в № 29 и го повтарям, че за мен този човек освен че е физически инвалид ,
  или е и умствено инвалид
  или безогледно корумпиран ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 31. 31 Профил на Zveta Spasova
  Zveta Spasova
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#21] от "Чардо":

  Печатна грешка / защото клавишите в клавиатурата са един до друг/ се нарича чукването на "и" вместо "е" в думата "идно". Видно е, че авторът я е направил механично, защото никъде в дългия текст не се виждат други такива пропуски. Толкова за компетентната Ви оценка за сливенския диалект.
  Но категорично като груба граматическа грешка се определя употребеният от Вас непълен вместо задължителния пълен член в коментара Ви :"АвторА изглежда е със Сливенски корен." Да не говорим, че "сливенски" в този случай не се пише с главна буква! Хубаво е преди да пишем по форумите и да се излагаме, да сме наясно колко знаем и можем!

 32. 32 Профил на akulkata
  akulkata
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Факт е, че Агенция за социално подпомагане не разполага със собствени имоти и навсякъде разчита наобщините. В случая, ако вярваме на статията, проблемът е в общината, която бави определени процедури, не може да сключи нов договор с АСП и в същото време не се грижи за помещенията. Познавайки работата на агенцията и човекът, който я оглавява, е сигурно, че всичко е мухлясало и затлачено, но проблемът с помещенията не е от вчера и той е изключително неприятен не само за позлвателите на услугите на социално подпомагане, но и за хората, работещи там. За разлика от хората, висящи там няколко пъти в годината, социалните работници са там всеки ден, в тези условия, работещи с унижени и изтормозени хора, които често пъти докарани до ръба на отчаянието... а да не е нещо необичайно социалният работник да има доход по-нисък от хората, чакащи в тези мизерни коридори.
  Социалните работници неколкократно протестираха заради тази мизерия - резултатът е виден. Проблемът не е в тези хора там, обединени под общото название "чиновници" - от тях практически нищо не зависи - нито за документацията, нито за условията - проблемът е в ръководството, както винаги. Тези институции работят на принципа на феодализма - господарят отгоре решава, а често пъти не решава нищо, защото е некомпетентен, мързи го, не му дреме и най-вече не желае да поеме отговорност. Тогава всеки трябва да се оправя както може.
  Едва ли е случайно, че от цялата администрация текучеството в АСП е най-голямо.

 33. 33 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Както винаги "журналиста" Спас Спасов търси сензацията, а не същността на проблема. А темата е изключително благодатна и с лекота ви праща по допирателната на проблема. Няма да се учудя, ако не е публикувал това с идеята някоя дружка да направи ремонт на помощенията.
  По помещенията не са основния проблем, а принципа на работа на ДСП. Хората, на които се налага да се сблъскат с ДСП имат нужда да бъдат подпомогнати, а не изтезавани както някой по-горе писа. В момента хората, работещи в тази институция са чиновници от най-грозния тип. Не че са лоши хора. Поне не всичките. Но начина на работа е организиран не да подпомагат хората, а да се борят с хората. На това място от снимките приемат/приемаха документи на хора, живеещи във Владиславово. На човек от там му трябва един час с градския транспорт за да стигне офисите. И като стигне, нормална картинка е ... да бъде върнат защото не носи нам си каква бележка. После ще бъде върнат за друга бележка. И после пак. Ако си с инвалиден стол това си е приключение. Става дума за бюрократична система от най-гаден тип.
  Вместо хората само да заявяват регистрацията си към социално подпомагане и служителите сами да извършват административните процедури. Същите служители да предложат час за посещение в офиса или пък да посетят дома на човека. Да го информират какви права има и т.н. Сигурно ви звучи като фантастика, но това функционира. Сигурно ще трябва да променят много закони и наредби, но това ще е реално подпомагане, а не отбиване на номера с поредната чиновническа банда.
  ===
  служителите на социално подпомагане не са гадове, просто системата ги принуждава да са задници.

 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#31] от "Zveta Spasova":

  Благодарско ! - казано по шопски ! 👍
  И аз съм пропуснал да отбележа ВЕСЕЛО,
  а и Вие взимате излишно това присърце разбираемо може би по еднаквата Ви фамилия с авторА . 😉
  На моята клавиатура И и А са на два различни реда и на близо 20 см разстояние. . . .
  НО и аз правя често такива грешки , вместо исканата дебелите ми пръсти да закачат съседната и тя да излезе. . .
  - = 0- =
  Сега сериозно ,
  Ако сте прочели ком. 29, съм убеден , че сте разбрали къде се крие може би основната причина за състоянието на социалното подпомагане ?
  Сме да Ви поканя в стая 223 на Дом за стари хора Сливен , и да видите какво сам съм направил и да поговорим , защото трябва и да се действа .
  Вярно , че се почва с писането на описващи репортажи, но трябват и репортажи предлагащи стъпки за подобряване на социалното подпомагане, тъй като в настоящето , повече от 50 % се изливат в ръцете на НЕ нуждаещи се лицензирани фирми паразити.

  ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ !

  Ако ме посетите , ще Ви разкажа за произхода и изключителната сериозност на тази раздумка !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#33] от "sasoss":


  ................. Сигурно ви звучи като фантастика, но това функционира. Сигурно ще трябва да променят много закони и наредби, но това ще е реално подпомагане, а не отбиване на номера с поредната чиновническа банда. ===служителите на социално подпомагане не са гадове, просто системата ги принуждава да са задници.
  —цитат от коментар 33 на sasoss


  НЕ !
  Не е фантастика !
  Тодор Колев го е описал в книгата си какво е видял в Канада до като бе там дипломат !
  Там е достатъчно даже и на човек, който не е обявен за инвалид , а чувства временно затруднение в ходенето САМО да се обади по телефона на социалните и те да му докарат вкъщи нужното помощно средство без нашата безумна бюрокрация !!!!!!!!!!!!!!!!!
  И то безплатно ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 36. 36 Профил на Zveta Spasova
  Zveta Spasova
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чардо":

  Унижението не може да ме забавлява, въпреки призива Ви! Ако си спестим хвърлянето на камъни в грешна посока, конструктивният тон печели.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Ами хората в инвалидни колички просто са прекалено тихи... В БГ ти обръщат внимание като викнеш. Такива сме си българите.
  —цитат от коментар 7 на niakoi_si


  Абе тихи, тихи - ама майките на децата с увреждания си изкараха едни 150 милиона отгоре. Уж не само за тях, а за цялата система или се бъркам.

 38. 38 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#35] от "Чардо":

  Е, аз имам за пример по-близка страна.
  Аз нямам предвид само хората със затруднения. Детските също минават през социално подпомагане. Предполагам, че са най-безобидната административна процедура. Но защо трябва да ходиш да носиш такава бележка, онакава бележка. Нека службата за социално подомагане да направи справка с НАП и според данъчните декларация да определи кой има право да получава детски и да го уведоми за това. Най-безобидния и елементарен пример. Всяка година работещите родители трябва да отделят 1-2 работни дни за да се справят с административната процедура. Защо?

 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#36] от "Zveta Spasova":


  До коментар [#34] от "Чардо":Унижението не може да ме забавлява, .............................. [/quote

  Извинявайте за безпокойствието Ви , но прочетохте ли го до край :

  [quote#34:"Чардо"]..................Ако ме посетите , ще Ви разкажа за произхода и изключителната сериозност на тази раздумка !
  —цитат от коментар 36 на Zveta Spasova


  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 40. 40 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#38] от "sasoss":

  И най-идиотското е , че в ДСП всеки един нуждаеш се от соц. подпомагане има лично досие в което най-отпред е приложен ТЕЛКа му ! ! !
  Но в годината всеки подава молба за каквато нужда има по право и всеки път , всяка твоя молба трябва да е придружена от ксерокопие на пожизнения си ТЕЛК ! ? ! ? ! ?
  На пример всяка година подавам молба за винетка и тя задължително трябва да е в комплект с ксерокопие на ТЕЛКа ми , големия талон на същата ми кола като миналата година и ксерокопие на гражданската застраховка , която единствено е нов документ ! ! !
  За щяло и не щяло ти искат ксерокопия на документи които ги имат в досието ми от години ! ! !
  Една гора дървета съм изсекъл за ксеро копия. . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Когато в една държава нещо не е наред, всички са виновни. И граждани, и политици , и партии, и институции. Няма невинни. И стига сме повтаряли, какво е било преди години. Важно е, какво е днес. Днес сме в ЕС, получаваме финансиране за какво ли не, но парите, вкл. и от бюджета, се харчат без мисъл и сметка. Горанов си умира да се хвали с излишук, а половината системи са недофинансирани. Борисов раздава и опрощава дългове, но не на когото и за каквото трябва. И се изкарваме невинни. Не, най-виновни сме ние, които ги избираме и ги търпим.

 42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#31] от "Zveta Spasova":

  До коментар [#36] от "Zveta Spasova":

  Уверявам Ви, че Чардо е сред най-интелигентните и добросърдечни форумци при това с не лека съдба.
  Иначе наистина "е" и "и" са едно до друго и лесно става грешката, но да, тя е механична, а не правописна. Просто е станало две в едно.

  И НЕ,
  Чардо Не унижава никога...., освен проклетите комунисти, но това е друга тема.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#34] от "Чардо":

  Приятелю,
  клавишите на "е", "и" и "а" са на половин пръст разстояние Идин от друг.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  До коментар [#34] от "Чардо":Приятелю,клавишите на "е", "и" и "а" са на половин пръст разстояние Идин от друг.
  —цитат от коментар 43 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Здравей,
  Ще ме изкараш, че не мога да броя по вертикал, и хоризонтал и не знам какво е координатна система 😜 :
  Клавиатурата ми има 4 реда по хоризонтал!
  Отдолу нагоре , на втория ред крайната в ляво или иначе казано първата ми буква е А !
  На третия ред от ляво на дясно третата е Е и чак ОСМАТА ми буква е И, като след нея има още 4 букви 😢
  Между другото тази клавиатура ми е крайно неудобна, голяма е
  45 /18 см!
  А клавишите са като пирамидки и с моите пръсти много често натискам и в основата някоя друга буква, ама нейсе !
  - = - = -
  Мани това ами от вчера сън ми не идва !
  Знаеш , че съм се занимавал и с фотография, та имам един куп и лични кадри.
  Та вчера какво ме накара да почна и да пресявам какво да изхвърля АЗ за да не попада след мен в чужди ръце и какво да оставя за свободно зяпане не само от децата -4 и внуците ми -6 броя. . .
  Гледам ,гледам , първата ми жена - починала , втората ми - също, третата ми и тя
  Но се оказа и че имам снимки на 4 мадами , които и тях ги няма , а има и на които нямам снимки,а знам и за тях, та се оказах заобиколен от починали мадами и само баб Диди да ми е жива и здрава и се моля Богу да не ме преварва!
  Много кофти се почувстваж и чувствам все още !
  Гледаш на фотосите едни красиви мадами ,а в същност отдавна са останали само скелети. . .
  Природа = Бог ! ! !
  Но току виж баба Ванга се окаже права , което ми е казала още с първата ми жена . . . .
  Но не ми се иска , то е мъка , за да направя някоя крачка трябва обезболяващо . . . .
  Залез . . .
  Та и вчера най- ми задържаха погледа едни фотоси на залез Слънчо в Йонийско море от борда на един ферибоот от Венеция до Патра (36 часа) , 6 прекрасни кадъра на
  ЗАЛЕС . . . .

  Със здраве Роска !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 45. 45 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#44] от "Чардо":

  Фонетика.
  Защо я използваш?

  Това е от младежите, които пишеха на маймуница.

  Старата пишеща машина БДС стандарта. На нея си пиша. Не очаквах приятелю да ползваш латиницата за писане на кирилица.
  На моята дърта клавиатура всичко е изтрито и като се наложи нещо на английски да търся....майка плаче. Гадая къде са буквите.


  Не е добре разбира се.....спомените....., но и не е нещо, което да не можеш да преживееш точно ти. Аз имах много снимки, но втората ми жена като дойде на власт ми унищожи всичко. Една снимка на....хубави голи жени не ми остана. А и казах човешки "в тоя ми шкаф не пипай". Нямах още 30 години....тъпак излязох. Връщам се от работа и какво да видя. Реве и къса снимки. А беше 18 годишна някъде или 19. Това е от миналото казвам и, защо късаш чужди спомени. Помня ги още, ама не е баш същото.
  Виж какво пазя от теб. Япония. Велика Япония.
  https://apetiten.info/33-snimki-zashho-japonija-ne-e-kato-vsjaka-druga-strana/?fbclid=IwAR38AOzHRhekBUHl9fWVqUlNY1ikhEVr9DLDO0P2YXszWSJGrkiUU8hqO2c

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#44] от "Чардо":

  Явно г-жа Спасова няма да ни удостои с вниманието си повече.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  Наистина ли го мислите това, което сте написал? Да плащаме повече - колко повече?
  40-те милиона, дето варненския общински съвет гласува да се дадат на Свинаря за "дупката" в центъра на Варна и после правителството без обществен дебат, даде от нашите данъци, ще стигнат ли?
  30-те милиона, дето НЕК реши да даде на Ахмед Доган, увеличавайки абсолютно ненужно студения резерв, ще стигнат ли?
  Непокритата липса от фалита на КТБ (от порядъка на милиони), при условие че никой от банковия надзор няма ефективна присъда (никакво наказание), ще стигнат ли?

  Но добре... в момента не мога да ида поне и да отворя (да взломя) вратата на тоалетната за тези хора, въпреки че много ми се иска. Искам да пратя сума на група добри хора, които да купят здрави столове и да поне това да занесат. Моля ако някой планира някакво решение и нещата опрат до пари, да пише тук? Много съжалявам, че съм в позиция да питам само, а не мога да направя нищо смислено.

  Това за заключената тоалетна, запазена само за служителите е много показателно... Ако сте служител в някое от тези помещения на службата за подпомагане, имате един чудесен шанс в живота си да покажете на децата си, че сте човек: отключете вратата на тоалетната и след това изхвърлете ключа.

 48. 48 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#29] от "Чардо":

  Да прав сте за това извращение с "лицензираните" фирми за доставка! За съжаление, още един пример за арогантност и бездушие... или в краен случай пълна некадърност от страна тези които взимат решения и прекрояват съдби.

  Аз обаче не бих оневинил правителствата и парламентите до днес - те също са виновни за текущото лошо и безперспективно положение и (би трябвало да) носят отговорност!

 49. 49 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#48] от "Dimo Dimov":


  До коментар [#29] от "Чардо":...................................................................................................................................................................Аз обаче не бих оневинил правителствата и парламентите до днес - те също са виновни за текущото лошо и безперспективно положение и (би трябвало да) носят отговорност!
  —цитат от коментар 48 на Dimo Dimov


  НЕ !
  Не ги оневинявам ! Просто исках да кажа , че проблемите са от правителства преди ГЕРБ, но всичко си траят и вместо да отстранят проблемите - статуквото си продължава !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 50. 50 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#45] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":


  До коментар [#44] от "Чардо":Фонетика.Защо я използваш?Това е от младежите, които пишеха на маймуница.
  —цитат от коментар 45 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  НЕ Роска , на маймуница не съм писал ! ! !
  Но може да се каже от младежките години навик. . . .
  1990-та след лятото, вече фирмаджия с офис на пъпа на Софияходих до Щатите по покана на Луис Суичмезайн (родом от Пловдив арменец) и от там купих два компа с вградени телефон, скенер и факс по $ 54545.00, та те ставаха само на фонетика и ми създаваше проблем с Марицата 😂😂
  Актови фотоси нямам , но такива от ежедневието дето сме обикаляли по света и по плажовете , гледам и се питам как това изваяно телце ми е доставяло радост и наслада , а сега го няма просто като живо ?
  Останали са само кокали бе плът, т.е. голи кокали без "облекло" !
  Мамка му !
  И без да искаш ти изскачат спомени какво сте правили на плажа в Обзор или на скалите в самия Созопол, че и на пристанището или пък макар и за 2 дена избягала от бащата на сина си в София със самолета да дойде при мен за да е с мен, макар и само за ден . . .
  Идиотия брат ! ! !
  НО трябва да разчистя , че като псувисам , ще влезнат санитарките в стаята ми и ще ровят за да клюкарят, а не искам да им давам такива поводи . Но преди всичко да запазя баб Диди , че тя е местна и я знаят и ни знаят цял Сливен и децата и внуците особено, на които много държа , а и те държат !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 51. 51 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#49] от "Чардо":

  В такъв случай, съм още по-съгласен с Вас. За съжаление наистина "си траят" и тези които това им е работа - да мислят, да умуват и да измислят системата така че и с (хипотетично) "калпави" служители да е пълна цялата служба, те постепенно да се трансформират в свестни служители.

 52. 52 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#51] от "Dimo Dimov":

  Това е доста утопично по Томас Моор . . . 👍 🤞,
  а и от моя опит като работник изпълнител и ръководител
  Не напразно народа го е казал,
  че от всяко дърво свирка не става !

  Ние шопЕто имаме една моя любима разговорка:

  - Оно кое си требе,
  оно си го сака ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 53. 53 Профил на poz19605281
  poz19605281
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Едно уточнение - г-н Минчо Коралски не е ръководител на Агенция за социално подпомагане, а на Агенция за хората с увреждания. Разликата в дейността на двете структури е огромна.
  Без да заемам ничия страна, искам да ви попитам...смятате ли, че условията, които показвате са подходящи за работа. Смятате ли, че служителите на посочената приемна на дирекцията са доволни от това, че работят при такива условия? Смятате ли, че са здрави, спокойни и в състояние, позволяващо им воденето на нормален служебен и извънслужебен живот?

 54. 54 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#53] от "poz19605281":

  А! Много показателни въпроси в края на вашия коментар. Доволни ли са и спокойни ли са служителите, работейки при тези условия? Макар и Вашите въпроси да имат своето основание, те са с по-малък приоритет, те са след въпросите на и за хората в нужда, за хората с увреждания, за тези които нямат избор.

  Защото, служителите имат много по-голям избор:
  * Служителите могат да напуснат работа и да си търсят друга, която не обижда човешкото достойнство.
  * Служителите могат да стачкуват.
  * Служителите могат да излизат от стаичките си, ако поискат, и да ходят сред хората като ги насочват поне към правилната опашка или им спестят излишно чакане. Могат да модерират опашката, ако поискат.
  * Служителите могат да държат тоалетната отключена дори в разрез със заповедите на началниците си (първо сме хора и чак после подчинени на евентуално някаква йерархия).
  * Служителите могат да съдят работодателя си (и не дължат съдебни такси ако казуса е в рамките на трудово-правните закони).
  (Е, да - иска се доста кураж за всички изброени!)

  От своя страна, хората в нужда, хората с увреждания, не могат да направят нито едно от изброените възможности. Те, най-често, нямат избор!

 55. 55 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 613 Неутрално

  В Стара Загора е още по-зле, въпреки че се помещават в бившата поликлиника на ВМИ...

 56. 56 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#52] от "Чардо":

  Признавам, че част от моите думи граничат с утопия, но не са нещо невъзможно. Такава трансформация от "калпав" към работещ екип все пак става в реалността и изисква (освен други неща) и вдъхновяващи водачи (колкото и банално да звучи). А ние, в България, имаме голям дефицит на подобни водачи.

  И аз като Вас имам опит и от "двете страни на барикадата" -- и като изпълнител и като ръководител. И съм сигурен, че ако се замислите повече от 5 минути да си спомните назад във времето, ще откриете дребни лични примери, които събрани заедно Ви подсказват, че подобна утопична трансформация е възможна, колкото и да е трудна и малко вероятна.

 57. 57 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#56] от "Dimo Dimov":

  ..................и изисква (освен други неща) и вдъхновяващи водачи (колкото и банално да звучи). ..............
  =====================================================

  Е , те с това съм напълно съгласен !
  Един кадърен и уверен в себе си , може и сам да работи успешно,
  но един кадърен и не до там уверен много трудно се наема сам нещо да направи ,
  та за това са нужни лидери
  и за това бе АОНСУ - колкото и да не ни харесва !
  Пример ще дам със себе си:
  на 05.09.74 г от работник на менгемето като матричар - ставам директор на Младежкия дом в София.
  Вярно бях се вече дипломирал като инж, бяха ме удостоили и с "герой на труда" защото спечелих състезанието за най-добър майстор матричар в СИВ- което до тогава винаги се печелеше от ГДР,
  НО аз нямах никакъв управленски опит ! ! !
  И ме пратиха на след дипломна квалификация в АОНСУ, която нямаше нищо общо с тези които бяха студенти там по философия и т.н.
  Нашите лектори бяха почти 90 % мръсни капиталисти , които ни учеха на управленски опит , практики и хватки за справяне ! ! !
  Същевременно всеки ном.кадър на Комсомола имаше право да запише без приемен изпит второ висше различно от неговото първо !
  И аз като маш.инж. записах вечерно право - лошото е , че изкарах само 6 семестъра , а не завърших !
  И нещо друго, на времето в МЕИ имахме и 2 семестъра НОТ - научна организация на труда , която също ни даваше насоки и знания .
  Сега излизат 'голи' специалисти и веднага в дълбокото и те се давят!
  И някой и да е имал в себе си някакви наченки на лидер,
  след като се удави губи ищах ако не за цял живот , то за дълго време!
  - = - = -
  И най-вече трябваше да се отреже язвата на старите ном.кадри , като се забранеше със закон достъпа им до каквато и да е обществена работа ! ! ! !
  А те се окопитаха най-добре ,направиха си групажи и всяка група държи отделен ешелон и мачка !!!!!!!!!!!!!!
  Който не се вписваше сам със тях и искаше самостоятелност бе сдъвкан и изплют като мен.......
  Та за това не виждам как ще прокопсаме тези които не са в някоя от тези групи!
  Нима ислиш , че не виждат и не знаят как да оправят социалната политика ? !
  Виждат, знаят и могат !
  НО не искат ! ! !
  След някакъв протест , такъв като майките , направят нещо колкото да замажат очите НО само на майките,а не на всички
  и се бият с в гърдите самохвално и самодоволно , че пак са ни прекарали !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Извинявай !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 58. 58 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#56] от "Dimo Dimov":

  Преди 17-18 години ми бе нужно над година и половина време за да осмисля и осъзная , че за да съществувам физически единствения изход за мен е старчески дом !
  Не съжалявам в никакъв случай за решението си, но съм без деен, а и от как доктор в Г.Баня ме осакати , ептен сдадох багажа, иначе до като бях здрав даже и цял Сливен ме познаваше без да съм го искал и правил с цел
  - просто бях деен , а сега леглото , компа и един път на ден до столовата и се правя на герой .................
  Мамка му и прасе !
  Ти да видиш и тук как една санитарка си позволява и тя да мачка дърти хора , а благодарение на тях , тя има работа !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  И не смеят да се оплачат , въпреки , че имат право и че те са прави !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Това , че с мен се държат както трябва ме помешва , а не мога да им помогна - смачкани , наплашени , а КОНСТИТУЦИЯТА е на тяхна страна, правя им разпечатки и пак не вярват!
  В 'тъпите САЩ всеки старчески дом има Борд на домуващите и той е над управата ! ! !
  Говоря им ние да си направим "Общо събрание" , като подобна наша институция и то има такава в Закона за етажната собственост, но не смеят.....................

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 59. 59 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#58] от "Чардо":

  Няма за какво да се извинявате (по по-ранния ви коментар №57).

  Жалко, че има и такива хора като санитарката за която сте дал пример. Наистина, такива служители е най-добре да си напуснат работата. И да, прав сте, потърпевшите трябва да се оплакват и да си търсят правата.

  Отделно от конкретиката, мислил ли сте да напишете книга? Имате доста интересни истории -- случили са Ви се много неща.

 60. 60 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#59] от "Dimo Dimov":

  Мислил съм 1.
  А и доста други форумци като Вас ме подтикват, но може би основната причина е , че нямам смелост и все пак ще са нужни и пари за издаване, а аз в момента не мога да събера и 2 000 лева да си купя нова инвалидна количка .Вярно , че почнах някои действия срещу общината , и ако станат ще има и достатъчно девизи за хайлазуване .
  В момента това ми е основната цел, защото съм обездвижен до степен даже само един път на ден да ходя до столовата и то вечер късно си прибирам всичко в хладилника за следващия ден.
  Но както казват някои, ще поживеем, па ще видим какво ще излезе. . .
  Със здраве !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 61. 61 Профил на elder
  elder
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На тия от "соц.подпомагане" във Варна беше достатъчно да им опишете само начина на достъп до тях и поне един да покаже как точно се стига до занемарените им канцеларийки с инвалидна количка по импровизираните рампи с над 45 градуса наклон за хоризонтално разстояние от метър-метър и половина !!! При широчина на рампите почти като разстоянието между гумите на самата инвалидна количка!!!След това препятствие, коридорите им са като писта за Формула 1. За самите канцеларийки отвътре да спомена ли? Небърсан с месеци (години?) прах по прозорци и первази, лампи и мебели на по 40-50 години, висящи паяжини, мастилоструйни! принтери (явно все пак имат излишни пари) , музикален фон от чалга станция, външни електрически инсталации с видими самодейни доработки, оцеляващи напук кактуси, история на боядисванията в пластове и цветове по стени и тавани и сред цялата тази прелест - инспектори, за които ще ми трябва описание като по Зола, а точно това не искам да си причинявам. Не мога да разбера едно - почистването на 10-12 квадрата отнема 5-10 лева и няколко часа лично време - за средата, в която прекарваш 1/3 от деня си. Тях си ги спестяваш, но не е проблем да отделиш 50-60 лева и същото време за маникюр. И да битуваш с новия си маникюр сред цялата тая мизерия. Защо си сред нея, вероятно отдавна си забравил...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK