В заявленията за подмяна на лични документи ще има по-малко графи за попълване

В заявленията за подмяна на лични документи ще има по-малко графи за попълване

© Анелия НиколоваВ заявленията за подмяна на лични карти и паспорти ще има по-малко графи за попълване. Това следва от промени в Закона за българските лични документи, които правителството предлага.


Гражданите ще попълват данни за родителите си и съпруга си или законния си представител само когато кандидатстват за издаването на първи документ за самоличност. При всяко следващо попълване администрацията няма да изисква такава информация.


С измененията в закона ще бъде записано, че лична карта, паспорт и документ за самоличност на чужденци, получили убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут се издава в срок до 30 дни при обикновена услуга, а при бърза - до 10 работни дни.
Регламентира се и срокът за предоставяне на данни от информационните фондове за българските лични документи - до 14 дни от регистриране на искането или подадено писмено заявление.


В Закона за Министерството на вътрешните работи се определят сроковете и редът за издаване и оспорване на становища за съответствие на инвестиционни проекти, строежи, обекти, инсталации и съоръжения с правилата и нормите за пожарна безопасност, издавани от органите за пожарна безопасност и защита на населението по реда на ЗМВР.


Целта на изменението е да се облекчат административните процедури за гражданите.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4034 Любопитно
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  В 21ви век 30 дни за обикновена услуга???
  Що за организация? С коствнурки ли ги разнасят заявленията??? Особено в големите градове 5 рабитни дни са даже много! Заявлението се попълва на компютър така или иначе и веднага в РДВР получават заявката и могат да започнат с изработката. От там насетне максимум ден със служебен куриер.

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Разстроено

  Защо, изобщо, трябва гражданин да попълва нещо повече от ЕГН? Данните вече са администрацията - родители, баби...
  Осигуряване на заетост на чиновници...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 392 Неутрално

  отдавна си мисля че не е необходимо да се попълват всички детайли след като ги имат и смятах, че е малоумие да ни карат да ги въвеждаме всеки път. Но все пак има някакъв смисъл ако има изменения - например адрес. В такива случаи трябва да се изпринтва цялата информация, да се разгледа от подаващият заявление за документ и да се подпише със или без корекции. Дано още се улесни процедурата.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално

  При тези високи технологии, това чакане за изготвяне на документи е недопустимо

 6. 6 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Беше глупост и че се попълваше информация за баща и майка и т.н
  Това нали е паспортна служба, ако те нямат информация за тях, кой да има? Ами ако не си в контакт с баща си или майка си, какво правим? Не получаваш документ?

 7. 7 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Странна е постановката, че документите за самоличност са собственост на държавата /чл.2 от закона/

  - първо, документите се плащат от гражданите /през пет години/
  - при загубване или унищожаване- глоба за това че е увредена държавна собственост

  За нещо което обслужва държавата/ личните документи / редно е те да бъдат предоставени безплатно, а при увреждане нормално е да се налага парична санкция....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Отново слаба организация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  А дали ще има усмихнати лица в документите? Бях свикнал че когато ти правят снимка за книжка или паспорт в Америка и ти казват - усмивка. Та в България една лелка ми се караше да не се усмихвам щото пак трябвало да прави снимката. Сериозност = намусеност?

 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1039 Весело

  Аз предлагам всеки да си дава снимката, която го кефи най-много, а не да ни снимат в районното. И да намалят парите, които ни събират за тия пластики, щото е срамота да ни скубят все едно калиграфи изписват данните на ръка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK