Върховните съдии отказаха да се иска тълкуване от Конституционния съд за царските имоти

Част от двореца Врана. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски дари на Столичната община 900 дка от парка Врана. Все още нямат окончателно решение делата за Врана, Царска Бистрица и горите в Рила.

© Надежда Чипева

Част от двореца Врана. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски дари на Столичната община 900 дка от парка Врана. Все още нямат окончателно решение делата за Врана, Царска Бистрица и горите в Рила.Няма да получи от Конституционния съд отговор въпросът какво следва от неговото решение, с което бе отменено одържавяването през 1947 г. на имотите на царската фамилия.


С 18 гласа "за" и 21 "против" съдиите от Гражданската колегия на ВКС отхвърлиха предложението на тричленния съдебен състав да бъде сезиран КС да се произнесе какви са правните последици от собственото му решение от 1998 г., с което беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г.


Въпросът възникна на 21 март т.г., тогава тричленният състав на ВКС с председател Маргарита Соколова и членове Светлана Калинова - докладчик, и Розинела Янчева спря делото за Царска Бистрица, което е решено на две инстанции в полза на държавата, за да бъде поискано от Конституционня съд тълкуване какво следва от решението му за отмяната на одържавяването.
Досега всички съдебни състави по делата за царските имоти, които държавата заведе, претендирайки, че са нейна собственост, са приемали, че решението на КС няма реституционен ефект. Такава е и позицията на държавата изразена от нейните адвокати - че обявяването на Закона за одържавяването за противоконституционен няма практическо значение, защото няма обратна сила и не дава правото на реституция. Този мотив бе огласен за първи път от състав на Върховния касационен съд през 2012 г. по делото за чифлика Кричим и оттогава споровете се решават на същото основание от всички съдилища в полза на държавата, без тя да е представила нито един документ, че ги е строила или вземала решение за построяването им, или го е финансирала.


Позицията на адвокатите на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок е, че решението на КС от 1998 г. има реститутивен ефект и възстановява правното положение на имотите отпреди одържавяването през 1947 г. Те се опират на решение на КС от 1995 г. /решение №22 по конституционно дело №25/1995 г/. В това решение КС приема, че при отмяна на закон като противоконституционен се възстановява правното положение такова, каквото е съществувало преди приемането му.


Сега за първи път от 2012 г. насам споменатият тричленен състав на ВКС поставя отново въпроса, а поводът е делото Царска Бистрица: да се поиска меродавен отговор на въпроса какво следва от решението на КС от 1998 г. . Зададен с други думи, от гледната точка на формалната логика, въпросът е: възможно ли е да има акт на Конституционния съд, от който да не произтичат никакви последици и той да няма никакво значение.


Сега споменатият тричленен състав ще решава дали сам да се обърне към КС и да поиска тълкуване независимо от отказа на Гражданската колегия, или да си отмени определението от 21 март, с което спря делото, и сам да тълкува какви са правните последици от решението на КС.


Малко вероятно е тричленният състав да намери кураж да преразгледа въпроса за собствеността - развитието на делата за царските имоти от 2012 насам показаха, че дори върховните съдебни инстанции се влияят от конюнктурата и обществените настроения, коментират наблюдаващи развитието на казуса.
-

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Да се казваше Нора Ананиева или Стефан Савов, можеше и да го огрее. Ама той Сакскобурготски. Е нема как да стане.

 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 310 Неутрално

  и какво трябва да решат?

  Не можеше ли по ясно.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Малко вероятно е тричленният състав да намери кураж да преразгледа въпроса за собствеността - развитието на делата за царските имоти от 2012 насам показаха, че дори върховните съдебни инстанции се влияят от конюнктурата и обществените настроения, коментират наблюдаващи развитието на казуса.


  Ами то и ако съдиите нямат куража да решават според закона а не според конюктурата - лошо ни се пише.

 4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И защо да не сезират Конституционния съд. Ако потвърди - връщат имотите. Ако отрече - му ги взимат.
  Това висящо положение не ползва никой и е повод за лакърдии тогава и когато е удобно на определени хора за да се отвлича вниманието на обществото.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1938 Гневно

  Всичко е ясно, няма какво да се тълкува.
  Продажници!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Срамят се. Срамят се да си свършат работата. Жалко, много жалко.

 8. 8 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Продажника Симеон трябва да си отиде със същите имоти, с които дойде в България дядо му. Симеон прие да дойде в България за да направи услуга на мафията и да свали Иван Костов от власт срещу имоти, които са ползвани, но никога не са притежавани от неговото семейство. Дано си отиде и без това дето му беше дал Иван Костов, защото заради неговата лакомия мафията заграби държавата ни и изгони читавите българи от България.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1780 Весело

  КС решава през 1998 г., че царските имоти през 1947 г. са противоконституционно одържавени. И това е така, понеже до края на 1947 г., Търновската конституция продължава да е в сила.
  Шах с пешката...

 10. 10 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 359 Весело

  Че в правомощията на КС има ли тълкуване на собствените решения? А може ли след това да тълкува тълкувателното си решение? А може ли след това да...

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1780 Весело

  "С 18 гласа "за" и 21 "против" съдиите от Гражданската колегия на ВКС отхвърлиха предложението"

  Очевадно разделението е по политически квоти.
  Юридически е ясно, че законът от 1947 г. е противоконституционен.

 12. 12 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#9] от "palav_nik":

  Е,друг е въпросът,че "царските имоти" са държавни.Защото Царската Листа е държавен орган.Личните имоти са друго нещо и към тях държавата няма првтенции.Неслучайно Симо се регистрира в село Баня.Тамошния имот е на неговата фамилия.

 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1780 Весело

  Ако царските имоти са били държавни, немаше да има нужда от комунистически закон за техното одържавяване.

 14. 14 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Кой ли се точи толкова на царските имоти? Надявам се скоро да се разбере. И тогава ще станат ясни и всякакви тълкувателни и не толкова решения.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  " Досега всички съдебни състави по делата за царските имоти, които държавата заведе, претендирайки, че са нейна собственост, са приемали, че решението на КС няма реституционен ефект. Такава е и позицията на държавата изразена от нейните адвокати - че обявяването на Закона за одържавяването за противоконституционен няма практическо значение, защото няма обратна сила и не дава правото на реституция."

  Не виждам за какво питане до КС изобщо става на въпрос, след като решението на КС няма и не може да има реституционен ефект в този казус ! Симеон толкова изпадна с тия опити да придобие имоти, които винаги са били на цялото ни общество, че вече няма накъде повече ! Като в хазарта по казината, който толкова обича - опита и загуби......

 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Продажника Симеон трябва да си отиде със същите имоти, с които дойде в България дядо му. Симеон прие да дойде в България за да направи услуга на мафията и да свали Иван Костов от власт срещу имоти, които са ползвани, но никога не са притежавани от неговото семейство. Дано си отиде и без това дето му беше дал Иван Костов, защото заради неговата лакомия мафията заграби държавата ни и изгони читавите българи от България.
  —цитат от коментар 8 на proizvoditel


  Венсеремос!

 17. 17 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 908 Неутрално

  "Те се опират на решение на КС от 1995 г. /решение №22 по конституционно дело №25/1995 г/. В това решение КС приема, че при отмяна на закон като противоконституционен се възстановява правното положение такова, каквото е съществувало преди приемането му."

  И това ли има нужда от тълкуване?

  От друга страна от КС може всичко да се очаква, след като за Истанбулската конвенция те плюха на дипломите си и се надупиха на конюнктурата.

 18. 18 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Малко вероятно е тричленният състав да намери кураж да преразгледа въпроса за собствеността - развитието на делата за царските имоти от 2012 насам показаха, че дори върховните съдебни инстанции се влияят от конюнктурата и обществените настроения, коментират наблюдаващи развитието на казуса.Ами то и ако съдиите нямат куража да решават според закона а не според конюктурата - лошо ни се пише.
  —цитат от коментар 3 на koko65bg


  Особено на фона на "Апартмънтгейт"! 😉🤷‍♂️

  reductio ad absurdum...
 19. 19 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 686 Весело

  шут в алчното дупе на царчето

 20. 20 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Ако царските имоти са били държавни, немаше да има нужда от комунистически закон за техното одържавяване.
  —цитат от коментар 13 на palav_nik


  Нямало е нужда и да станем РЕПУБЛИКА?!? 😠

  Гиди реститутки, мамини... 🙄

  reductio ad absurdum...
 21. 21 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#16] от "galapagas":

  "Венсеремос!"

  Да жувей монархофашизъма! 🤴

  reductio ad absurdum...
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Интересно, интересно...

  Републикански Върховен и Конституционен съдове се подпират на своя некомпетентност, за да не тълкуват каквото и да е относно т.нар.
  "царски" имоти:

  "Върховните съдии отказаха да се иска тълкуване от Конституционния съд
  за царските имоти"

  Същевременно...
  Европейският Съюз предприема крути мерки за да гарантира независимостта
  на съдебната система в Поландия:

  https://edition.cnn.com/2019/04/03/europe/eu-poland-judges-intl/index.html

 24. 24 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако царските имоти са били държавни, немаше да има нужда от комунистически закон за техното одържавяване.
  —цитат от коментар 13 на palav_nik


  Те комуняците нали се сещаш какви върховни юристи са били. Колкото са обмислили Закона за народния съд, толкова са обмислили и закона за одържавяване на царските имоти.

 25. 25 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  И как ще му върнат нещо ,което не е негово.Той води дела като див-загуби ги всичките и сега-нека да питаме конституционен съд.Конституционен съд не е съд за собственост.Единствено негово нещо е имотът в Баня,Карловско,който имот царят си го е купил.Той го е купил и си е останал негов.Всичко друго беше държавно,беше му харизано за определено време и после държавата си го взе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK