Цацаров разпореди проверки по някои от публикациите за придобитите апартаменти

Цацаров разпореди проверки по някои от публикациите за придобитите апартаменти

© Велко АнгеловПо повод множество публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев, председател на антикорупционната комисия, от сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването, и от съпругата на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната касационна прокуратура извършване на проверки по реда на Закона за съдебната власт. Това съобщи пресслужбата на Цацаров.


Министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, за които също се разбра, че са купили апартаменти на цени под обичайните за пазара, не попадат в обхвата на разпоредената проверка. И тримата подадоха оставки.


По материалите за Пламен Георгиев НАП - София, ще трябва да направи данъчна проверка на него и съпругата му, за да установи съответствието между декларираните и получени доходи от двамата и имущественото им състояние в периода 2013 - 2018 г. Прокуратурата изисква и нотариалния акт за жилището, придобито от Пламен Георгиев и съпругата му, описано в публикациите, както и копие от нотариалното дело за тази сделка. От банката - в случая ПИБ, се изисква и цялата информация по кредитирането на покупко–продажбата.
Георгиев ръководи държавната структура, която по разпореждане на прокуратурата ще проверява политиците, за чиито сделки се разбра в последните две седмици, и компанията - продавач на апартаментите "Артекс". По-късно тази сутрин той обяви, че излиза в отпуск до завършване на проверката. Минути преди това премиерът Бойко Борисов призова всички замесени в скандала да излязат в дълъг отпуск или да подадат оставки.


По случая със сина на Борислав Сарафов медийните публикации се изпращат на антикорупционната комисия, оглавявана от Пламен Георгиев. На данъчната администрация в София се възлага ревизия на сина на Сарафов, за да се установи има ли съответствие между получените доходи и имущественото състояние. Според публикация в сайта "Биволъ" синът на шефа на Националната следствена служба Боби Борислав Сарафов, който е роден през 1997 г., има апартамент, ателие и гараж на обща стойност 540 хил. лв. Те са придобити през 2018 и 2019 г.


По случая с купения от съпругата на Лозан Панов апартамент медийните публикации и постъпил сигнал за конфликт на интереси (не се посочва кой е подателят на сигнала - бел. ред.) при Панов се изпращат по компетентност на Инспектората към Висшия съдебен съвет. На данъчната администрация се възлага извършване на данъчна проверка за установяване на факти и обстоятелства във връзка с придобиването и ползването на имот, описан в медийните публикации от "Ганева 2000" ЕООД (фирмата, собственост на съпругата на Панов). В рамките на данъчната проверка прокуратурата разпорежда да се установи произходът на средствата за купуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK