Румен Радев оттегли доверието си от Пламен Георгиев, призова го да стои встрани

Румен Радев

© Надежда Чипева, Капитал

Румен РадевПрезидентът Румен Радев обяви, че е оттеглил доверието си от председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, цитиран от агенция "Фокус".


В сряда държавният глава е поканил не Георгиев, а заместникът му в комисията да изнесе доклад на предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който трябва да се обсъдят мерки за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.


По-рано днес премиерът Бойко Борисов призова Георгиев и останалите, купили евтини жилища, да подадат оставки или да излязат в дълъг отпуск.
Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е сред заемащите висши длъжности, за които има данни за купен имот на цени под средните за пазара и несъответствие с декларирани площи и по-конректно голяма тераса на покрива на сградата. "Редно е, докато не се установи истината, той да бъде най-малкото встрани. Винаги съм твърдял, че ако искаме да имаме правова демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта", каза президентът, цитиран от "Фокус". Той отбеляза, че и това е причината да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).


"Изпратих писмо с искане за доклад към неговия заместник. Считаме, че така е редно, докато не се установи с едно пълноценно разследване истината, е редно той да бъде най-малкото встрани", каза Радев. Позицията му е, че е важно органите, които следят за наличие на корупция, да бъдат пример за чистота. По-рано самият Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск до приключване на разпоредената от главния прокурор проверка тази сутрин.


"Имаме проблем, който е сериозен - за доверието в държавността, и както виждате как реагират партиите в момента - с оставките те казват, че проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата. Ако искаме да имаме убеденост, че имаме истински функционираща правова държава, който се е отклонил от закона, съответно към него трябва да бъде подходено с цялата строгост на закона", заяви президентът.


Той добави, че по време на свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност в понеделник трябва да бъдат разгледани не само мерките, които да се прилагат за борба с корупцията, но и да се "отиде по-надълбоко". "Това, за което съм настоявал, не е само да вземаме мерки спрямо нарушителите, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава прозрачност, отчетност и отговорност на управлението, ясни механизми, пълна прозрачност", посочи президентът. По думите му корупцията трябва да се бори с всички възможни условия и механизми. "Много е важно органите, които точно следят, правоохранителните органи за наличие на борба с корупцията, да бъдат пример за чистота", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK