От Варна до "Кеймбридж" и обратно

Сиво Даскалов с колеги от британския университет "Кеймбридж".<br />Снимка: Личен архив

Сиво Даскалов с колеги от британския университет "Кеймбридж".
Снимка: Личен архив"Радва ме тенденцията в последните години все повече млади, образовани и амбициозни хора съзнателно да избират да се завърнат в България. Те са тук, за да донесат позитивната промяна, която несъмнено ще позволи страната да става все по-добро място за следващото поколение млади хора. Това, надявам се, ще запуши пробойната от предходните десетилетия, от която "изтичаха" мозъци"


Сиво Даскалов осъществява мечтата на много бъдещи студенти - завършва магистратура в "Кеймбридж" - един от най-престижните световни университети. Вместо да остане и да гради кариера във Великобритания обаче, той решава да се върне в родния си град Варна.


Още от гимназията има голям интерес към компютрите, или както сам казва "изобщо към всичко, по което тече електричество". Това го отвежда в Техническия университет във Варна, където се дипломира в специалността "Софтуерни и интернет технологии".


Замък, рог и мистична тайна медовина
Към "Кеймбридж" го насочва негов приятел, който е бивш възпитаник на колежа. Същата вечер, в която чува разказа му, Даскалов започва да подготвя документите си за кандидатстване.


Сиво Даскалов в университета "Кеймбридж".<br />Снимка: Личен архив.

Сиво Даскалов в университета "Кеймбридж".
Снимка: Личен архив.


Приемат го и така се озовава в едно от най-старите британски учебни заведения, където година започва с ритуално отпиване на "мистична тайна медовина", сипана в седемстотин годишен рог, а церемонията се провежда в трапезарията на средновековия замък на университета, която сравнява с "Голямата зала" от книгите за Хари Потър.


Да отидеш, да учиш и да се върнеш


Да осъществи мечтата си да замине му помага фондът за стипендии "Иди, учи и се върни", който вече 4 години помага на български студенти да продължат образованието си в чужбина с единственото условие след това да се върнат и да приложат уменията си в България.


От Варна до "Кеймбридж" и обратно


Зад "Иди, учи и се върни" стои неправителствената организация "Тук-там". Екипът се състои от млади ентусиасти, с опит и образование в чужбина, а целта им е да предадат знанията си на други, които мечтаят да тръгнат по този път. Освен финансова подкрепа студентите се превръщат в част от организацията - екипът поддържа редовна връзка с тях по време и след обучението, дава им полезни съвети при търсенето на контакти за работа, стажове и социални дейности.


Стани дарител, сбъдни мечта


До този момент и благодарение на дарители фондът е успял да разпредели 78 хил. лв и с тях да помогне на 11 души да запишат магистратура в някои от най-престижните световни университети.


Тази година "Иди, учи и се върни" има амбицията да раздаде 3 стипендии по 10 хил. лв. Кампанията за събиране на средства продължава до средата на април, а всеки, който иска да се превърне в дарител и да подпомогне мисията на "Тук-там" може да го направи тук.


Следващият етап по избора на кандидатите за стипендия ще започне през май.


Бизнес почти като на шега


Сиво Даскалов<br />Снимката е от личния му архив

Сиво Даскалов
Снимката е от личния му архив


В България са се върнали вече петима дипломирани по програмата студенти, а Сиво Даскалов е един от първите, на който фондът помага през 2016 г. В този път екипът от България му помага както финансово, така и с грижа да се чувства комфортно през 10 месечения обучителен период, като поддържат непрекъсната връзка с него.


В "Кеймбридж" той учи "Компютърни науки за напреднали", но малко преди да се дипломира се случва нещо спонтанно, за чиято история той казва, че "звучи почти като виц". С двама приятели от университет заминават на състезание в Лондон, което е насочено към дигитализиране на правната система. Явяват се над 50 участници, сред които те успяват да се отличат - печелят награда за най-готина технология и това сякаш отваря вратата към ново приключение. Сега продължават да се развиват самостоятелно, като разработват софтуер, който предсказва изхода от съдебни и застрахователни дела.


Иди, виж и се върни


Когато се дипломира е поставен пред избор - да остане и да продължи като докторант на британския университет или да се върне в родния си град - изпитва повече затруднения с пренасянето на багажи си, отколкото с решението, което взима.


Сиво Даскалов<br />Снимка: Личен архив

Сиво Даскалов
Снимка: Личен архив


"Прецених, че най-доброто, което на този етап можех да направя за себе си, своите близки и дори за позитивна промяна в града си, беше да започа докторантура в Техническия университет - Варна".


За магистратурата си в "Кеймбридж" Сиво Даскалов споделя, че това е едно от най-правилните решения, които е взимал в живота си до сега - "След краткото ми пребиваване там се запознах с безброй невероятни хора, произхождащи от различни култури и работещи в различни сфери на науката. Изпитах много нови преживявания - от гребане и крокет, през балове и градински партита до опера в Ковънт Гардън. Впоследствие открих, че неусетно съм променил и себе си, начина си на мислене, поведение и отношение към някои неща".

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Уникално. А тези възможности ако ги имаше по мое време няколко пъти Кембридж да съм завършила :-))

 2. 2 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "''zms15783''":

  ага

  яж бахур
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Идеята за такива материали е добра, (сега малко градивна критика към автора) но нещо липсва в писанието за да заинтригува. Малко като манджа без подправки. Звучи като кофъи рекламен клип а мисля, че идеята не е тази. Критиката ми е положителна 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Абсолютно правилно решение. 90% от емигрантите в обозримо време, да речем тия, наети да копат на Панамския канал или преминали с кораби през Атлантика са останали в Америка като готвачи и ресторантьори или в бизнеса с уличната храна. Никой за тия стотина години не се е върнал в Италия, Ирландия или Англия, макар това да са развити страни. Затова мисля, че нашите млади хора, дори обучени навън, трябва да са митивирани да се върнат в родината.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  България има нужда от тях.

 6. 6 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#1] от "''zms15783''":

  Винаги ги е имало - за тези които са ги търсили. 1991-4 когато аз съм завършил имаше стипендии на USAID. И стипендиите бяха по 15 на година.

 7. 7 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Дали става дума за едногодишна стипендия е трудно да се рабере от шума на парата в свирката и фанфарите.

  За 10 месеца да се каже обучение в Кеймбридж е нормално да почне и да с свърши с медовината, снимките и спомените. За най готиния софтуер да не отваряме дума.

  Леко странно е да имаш възможност за магистратура в Кеймбридж и да избереш магистратура във Варна. Леко намирисва на .. тате ще ми купи колело, ама друг път.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 8. 8 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#5] от "Роси":

  България няма нужда от нас. Ние имаме друго разбиране за живота и съюествуваме само тялом на тая територия. Виртуално ние живеем и работим на друго място.
  Прост пример - всички които за завършили добри университети(сред първите 200 в свет.класация) казват по време на избори, че българите трябва да си спомнят прочутата фраза на Чърчил - „Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот.“ НООО българина избира - Ще Ви оправя за 800 дни, Мин.пенсия 300 лв, .....
  Т.е. българинът харесва андрешковците, тарикатите, лъжците, ...
  Мрази учените, знаещите, каращите го да работи, ...

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  Браво и на момчето и на фондацията и на идеите им. Успех и по нататък!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Хубава промоция. Понеже съм стар и заядлив, ще добавя, че Оксфордският университет отказа да преразгледа почетната титла на султана на Бруней. За което, естествено, нито момчето, нито Кеймбридж имат някаква вина.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#1] от "''zms15783''":

  Людмила Живкова е писала докторска дисертация в Лондон.
  Докато я е чакал да се върне в квартирата зяпайки тв. Иван Славков е решил да преобрази облика на БНТ, въвеждайки цветно излъчване, втора програма и по-интересно за зрителите съдържание.

 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 658 Неутрално

  НПО-то разпределило 78 000 лв за магистратури от по няколко месеца. Тази сума де факто е годишната заплата на наша чистачка на Острова.
  Явно НПО е платило само общежитието на кандидатите,другото си е от тати.

 13. 13 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#8] от "ЙЕИ":

  тъй йе.мойта дъщеря иска да троши кинтите като стриймърка ,обаче не става даже да нарежда стелажи с лимонада дерби в Кауфланд. не ще да работи. откак си пльощи гъза на компютъра почти деннощно е изкарала от него само 323 долара. юпитата на царя нали бяха образовани,знаещи,можещи...що и плюете бе?

 14. 14 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 658 Неутрално

  България има нужда от тях.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Преди годините се говореше същото и за тези уредени/изпратени/ да вземат вишу,магистратури ,специализации и дисертации в Москва.
  Те наистина прокопсаха ,та и до днес.
  Та вярвам ти ,че и новите ще прокопсат....искрено и лично в БГ.

 15. 15 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2016 Весело

  Симпатяга във всяко едно отношение. Стискам му палци - да е здрав и да успее! Такива хора ще променят България истински!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 16. 16 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  "България има нужда от тях. "

  Има, но те нямат нужда от АНДРЕШКОВСКА България, а от една нормална европейска страна, в която да (се върнат и да) живеят.

  Жизнь или Life - избор има.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До авторката:
  Госпожо/Госпожице,
  когато се пише за сериозни неща, каквото е образованието в Кеймбридж, не се използват кухи, улични изрази като "най-готина технология"!
  Това показва неразбиране на тематиката, принизяване на постиженията, за които става дума.
  Какво означава "най-готина технология"? Новаторска, безпроблемна, интересна, уникална...?
  Явно не знаете.

 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Не е нужно да ходиш до Кембридж, за да станеш добър програмист, достатъчно е да завършиш ТУ и да имаш нещо под шапката. Разбирам напъните на политиците да върнат младите и образовани хора, но това е сложна задача при нашите условия. Мотивация трябва да имат, за да се върнат, но точно това липсва.

 20. 20 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Какъвто и да си, най-важното е следа която оставяш да е уникална и с правото да дариш след като си получил,от съдбата,близките ,обшеството,да можеи да да деш но и да знаеш да вземеш!
  А дали ще работиш в Каспичан ,София,Лодон има все по-малко нзачение ако познаваш правилните хора -КОГАТО се развиваш.
  Има хора които помагат и дават на България без да населяват територията и' ,много повече от такива които по цал ден се мотат из РОДИНАТА и се пъчат за българи,когато ги влече далаверата.
  След като толкова блага получава България и населенито и от света, важно е и ние да се отплатим с хора ум/по ичителя Теодосий Теодосиев/ или с домати но да знаем ,че го правим с достойнство и мисъл ,че има нужда от нас.Без никакво значение кои точни земи ще мачкаме и улици ще обикаляме.
  Но често талант оставен в българските обществени порядки е похабяван.
  Ей го и таланта на повече то Бг. политици постепенно достигащ до някаква облага, лична/семейна... и да не я почвам тая тема.

 21. 21 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#8] от "ЙЕИ":

  Не споделям това самобичуване, все ние да сме най-зле. Нима американците не са същите и повярваха на лъжите и предпочетоха Тръмп пред Клинтън и Дж.Буш пред Ал Гор?

  Продължителният престой на ГЕРБ във властта доказва това че не сте прав(а). ГЕРБ е преизбирана отново и отново на власт с политика на ниска данъчна тежест, фискална дисциплина, докато БСП предлага само да вдига пенсии и МРЗ. Последните 10 години БСП е управлявала само 1 година.

  Така че народът нито е толкова глупав за колкото го мислите, нито е толкова различен от другите народи.

 22. 22 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#19] от "proza":

  Нещо си пропуснала :-) Той не е станал програмист, програмист(писач на код) може да станеш и в България. Но Бизнес Анализатор и Управляващ проекти, няма къде. Да не говорим за контактите, идеите и разбирането на реалните нужди на хората. Разбирането как се прави бизнес(щото това не е България - с рушветче, с на леля момчето и винаги верни на партията) и т.н.

 23. 23 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Нито България има нужда от тях, нито те имат нужда от България, поне на този етап на кариерно развитие. Да се обобщава свое мнение с името на България е високопарно и невъзпитано!

 24. 24 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Бог да те благослови, както и всички които не предадохте България!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 25. 25 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#21] от "skeptichen":

  Големият ми син кажва че американците не се отличават по умност от българите(примерът с Тръмп), но са прагматични и доста по-бързо изтрезняват за разлика от българите. Ако си спомням добре аз вече 56 години слушам обещания за светлото бъдеще, и даже когато можеше вече свободно да се избира - нашият народ продължава да избира обещанията за светло бъдеще - Е те толкова тъп народ НЕМА

 26. 26 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":"България има нужда от тях. "Има, но те нямат нужда от АНДРЕШКОВСКА България, а от една нормална европейска страна, в която да (се върнат и да) живеят.
  —цитат от коментар 16 на Дразнител


  И кой да я направи тази нормална европейска страна - такива дето постоянно мрънкат по форумите за терминал 2, или точно тези които са си разширили мирогледа с едно образование навън и имат ентусиазма да опитат да променят нещо тук ?

 27. 27 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Е, и аз спечелих френска стипендия навремето, но Партийната група на ГГФ не разреши да замина и ме предупреди, че ако тръгна, ще ме уволнят дисциплинарно. И аз останах, за да променям България. Тази задача на практика се оказа без решение, което личи от нейното днешно състояние. Но една дзруга колежка можа да получи разрешение и стана световно известна. Значи, и аз бих могъл?!

 28. 28 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 974 Весело

  некакси детински звучи да преведеш advanced computer science като компютърни нáуки за напреднали... ма нейсе

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  умните,млади и красиви напускат путлеристката кочина ю.к. и се връщат в европейска и свободна българия.

 30. 30 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#21] от "skeptichen":

  Ако обичате да ми споделите кое е фискално дисциплинираното в безкрайните фарсове с обществени поръчки? В евтините апартаменти?

  Не казвам, че другите са по-добре - напротив. Но докато летвата е толкова ниска, няма да се подобрят осезаемо нещата.

  panem et circenses
 31. 31 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 280 Неутрално

  "Прецених, че най-доброто, което на този етап можех да направя за себе си, своите близки и дори за позитивна промяна в града си, беше да започа докторантура в Техническия университет - Варна".
  Вой на линейки за "хероя", и/или на полицейски коли за автора???

  roo
 32. 32 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":България няма нужда от нас. Ние имаме друго разбиране за живота и съюествуваме само тялом на тая територия. Виртуално ние живеем и работим на друго място.Прост пример - всички които за завършили добри университети(сред първите 200 в свет.класация) казват по време на избори, че българите трябва да си спомнят прочутата фраза на Чърчил - „Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот.“ НООО българина избира - Ще Ви оправя за 800 дни, Мин.пенсия 300 лв, .....Т.е. българинът харесва андрешковците, тарикатите, лъжците, ...Мрази учените, знаещите, каращите го да работи, ...
  —цитат от коментар 8 на ЙЕИ


  хайде пак шаблонни фрази и талкования. Искаш ли само един пример, който ще ти покаже, че не само българите сме така. Дръж се за масата. Така.

  ТРЪМП.

  Някакви въпроси? И ако обичаш, стига си обобщавал.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 33. 33 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Радвам се за нашето варненско момче, че е стигнало до магистратура по информатика в Кембридж, но в цялата история има излишна пропаганда и патос, с което малко е пресолена манджата. И ми се струва, че има нещо гнило. Защо един умен студент, на когото му предлагат докторантура в Кембридж след магистратура там би отказал, за да се върне във Варна да прави докторат в световно неизвестния ТУ с ректор известен с това, че е преписал дисертацията си?! Някак си няма логика! Точно ако иска да помогне за развитието на България и конкретно на родната Варна, би трябвало да завърши и докторантура в Кембридж, да добие още повече знания, опит и контакти и едва тогава вече да се върне в България, за да преподава, прави бизнес и подобрява средата. А, сега какво?! След година в истинския академичен свят се връща в клоаката ТУ Варна за да правел докторат. Не виждам особен смисъл.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 34. 34 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Иди и се върни в кочината? Няма лошо, хора всякакви, има и амбициозни, и не толкова. Има мразещи чалгализма и ориентализма, има и които не могат без тях. Има и с дупе, и без дупе. Шарен свят....

 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Радвам се за нашето варненско момче, че е стигнало до магистратура по информатика в Кембридж, но в цялата история има излишна пропаганда и патос, с което малко е пресолена манджата. И ми се струва, че има нещо гнило. Защо един умен студент, на когото му предлагат докторантура в Кембридж след магистратура там би отказал, за да се върне във Варна да прави докторат в световно неизвестния ТУ с ректор известен с това, че е преписал дисертацията си?! Някак си няма логика! Точно ако иска да помогне за развитието на България и конкретно на родната Варна, би трябвало да завърши и докторантура в Кембридж, да добие още повече знания, опит и контакти и едва тогава вече да се върне в България, за да преподава, прави бизнес и подобрява средата. А, сега какво?! След година в истинския академичен свят се връща в клоаката ТУ Варна за да правел докторат. Не виждам особен смисъл.
  —цитат от коментар 33 на andreas_hofer


  Важното е, че е бил в Ковънт гардън.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK