Информационният портал на Ватикана: Кои сме ние, разделени срещу Божията воля

Икона на Св. Св. Кирил и Методий и логото на папското посещение в България

© Vatican News

Икона на Св. Св. Кирил и Методий и логото на папското посещение в БългарияДен след като Светият синод на Българската православна църква излезе с остро решение и на практика се разграничи от посещението на папата в България, официалният информационен портал на Ватикана - Vatican News, публикува в българската секция с новини текст със заглавие: "Кои сме ние, разделени срещу Божията воля".


Без директно да се споменава изявлението на Синода, обширната публикация говори за единението на църквата и на християните. Започвайки от това, че ключови моменти от посещението на папа Франциск в България на 5 и 6 май, целят да дадат знак за близост между православни и католици.


Според данните в сайта Vatican News e информационната система на Светия Престол и е създадена с писмо на папата, с което основа Секретариата по Комуникацията - ведомство на Римската курия. Той има секции на различни езици, сред които и български.
Вчера в българската част, илюстрирана включително с логото на папското посещение в България, беше публикувана статията, говореща за единението.


"Едно от знаковите събития през първия ден на папското посещение в България, 5 май е Молитва пред иконостаса на Св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Франциск е вторият папа, който посещава православния храм, след св.Йоан Павел II през 2002. Какво е съдържанието на този жест – протоколна проява на учтивост или можем да очакваме послание с нов прочит на делото на първославянските учители?", се пита в подзаглавието на текста.


Отбелязва се, че посещението на един папа в храма, който е национална светиня, и молитвата пред олтара на светите братя, преди всичко е знак за близост.


Изтъква се, че Свети Йоан Павел Втори е вярвал в диалога, възстановил диалога с еврейския и мюсюлманския свят и е дал силен тласък за единението между християните. Провъзгласил също Св. Св.Кирил и Методий за съпокровители на Европа, наричайки ги "предшественици на икуменизма".


Думите, произнесени от папа Йоан Павел Втори при посещението му в България, отправени пред Светия Синод на 24 май 2002 г. са определени като актуални и днес и подчертани изрично: "Примерът на Светите братя Кирил и Методий ни се предлага като знак, преди всичко за единението между християните в единствената Христова Църква...Те са за нас като обединително звено и духовен мост между Източното и Западното предание на Вселенската църква. За нас те са образец, а също така и покровители в икуменическите усилия на сестрите Църкви от Изток и Запад, за преоткриване на видимото и пълно общение, чрез молитви и диалог. Общение, което не е нито присвояване, нито сливане. Единението е среща в духа на истината и любовта, дадени ни от Светия Дух".


Това е наследството на незабравимият папа славянин за нас българите, се отбелязва в текста. "Какво повече може да каже неговият приемник, който идва от Аржентина и за когото България ще бъде първата славянска страна, която посещава в своя шест годишен понтификат?", се пита още. Посочва се, че папа Франциск обича да казва, че християнското единение преминава през "икуменизма на кръвта" и "икуменизма на молитвата". "Да се вслушваме в Светия Дух, за да продължаваме заедно да евангелизираме в търсене на мира и единението", е заявил папата на аудиенцията за Прешовския архиепископ и примас на Православната църква в Чехия и Словакия Ростислав през май 2018, припомня още статията.


Отбелязват се и думи на папа Франциск, че: "историческият факт как Кирил и Методий връчват мощите на св. Климент на папа Адриан II, сам по себе си говори, че християните винаги се нуждаят от споделяне на необятното общо наследство на светостта". И че апостолата на двамата свети братя и днес продължава да бъде модел за евангелизация, тъй като те успяват да въплътят Евангелието, преведено на достъпен език, в културата на славянските народи: "За да се известява Господ, не е достатъчно да се потвърждават схеми от миналото, а е нужно вслушване в Духа, който винаги вдъхновява нови и смели пътища за евангелизация на съвременниците. И днес Той прави това в страните с християнска традиция, много често белязани от секуларизацията и безразличието".


В материала се припомня още, че папа Франциск изтъква още един аспект от делото на св.св.Кирил и Методий: "Те успяват да преодолеят разделенията между християнските общности от различни култури и традиции. В този смисъл може да се каже, че те са истински предшественици на икуменизма. Припомнят ни, че единството не е уеднаквяване, а помирение на различията в Светия Дух".


"Преди 17 години, пред Св.Синод на БПЦ папа Йоан Павел II горчиво констатира: "Господ Исус Христос основа една единствена Църква, но ние днес се представяме пред света разделени, като че ли Самият Христос е разделен..., което противоречи на Христовата воля". "Съществуващото общение между нашите Църкви, познава мъчителни разделения в историята, не без вина и от двете страни. За съжаление, тези грехове от миналото продължават да ни изкушават и в настоящето, като все още се усеща тяхната тежест", пише още официалният информационен портал на Светия престол.


Отбелязва се, че в импровизираните си проповеди и слова папа Франциск обича да поставя въпроси, на които християните сами да си отговорят. "В обичайния си колоритен и директен стил той задава въпроса: "Ако противникът ни обединява в смъртта, кои сме ние, за да се разделяме в живота?", завършва текстът.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Сега ще си ги мерят кой е по близо до Бога !

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Това е. За БПЦ икуменизмът е грях. Ще загубят властта си и са това са готови да се отдалечат от Бога. Те правят всичко за да не допуснат папата в български храм, но се борят със зъби и нокти да притежават предаденият им католически храм в Рим от Папата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Май не остана много ВЯРА и МЪДРОСТ в нашата БПЦ?!

 4. 4 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хората виждат, че няма съответствие между това, което се проповядва и практическите действия на християнската църква.

  забавление и приключение
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Това е. За БПЦ икуменизмът е грях :)
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Ами няма как,

  хем икуменизъм,

  хем иКОМУНИЗЪМ....

  Настояват си на второто, папкат и слушкат Москва

  и се преправят на "християни" каквито НЕ СА

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  До коментар [#4] от "troika":

  И това е тъжно.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Весело

  Хората виждат, че няма съответствие между това, което се проповядва и практическите действия на християнската църква.
  —цитат от коментар 4 на troika  До коментар [#4] от "troika":

  Ама то вярата в истината и самата вяра са две различни неща. Не е задължително проповедникът да говори истината и да върши добри дела за да вярват хората в него.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Принадлежа към Източноправославната църква но предстоящото посещение на Папа Франциск за пореден път потвърждава за съжаление отдавна известният и очевиден факт че Църквата ни не се справя добре с информационните политики и технологии на 21-ви век!!!
  Това за съжаление я поставя в ситуация да изглежда на широката публика като средновековно застинала и някак си извън времето

 9. 9 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Кои са те , наистина?! Заврели са се зад стените на църквите и манастира, носа си навън не показват, вместо да се слеят с тълпата, да влязат сред хората, да участват в обществено политическия живот на държавата. Сега и мурафети показват. С Папата не искат да се срещат, да Го посрещат, нещат и общо църковно Богослужение да проведат. То бива, бива, ама чак дотам не бива!

 10. 10 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Колко е богата Католиеската църква?

  ИМа ли оценка какви пари държат?
  Включваики банките им, компаниите на Ватикана .... т.н. , всички те им активи.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  Понеже виждам, че отново една камара народ се е изказал наизуст, да ви светна нещо. Католическата църква разбира под "обединение" само и единствено всички да се подчинят на папата в Рим. И съответно, когато този папа е латино-партизанин като настоящия, да му проповядват комунистическата и ислямофилска идеология по места. Когато Апостолите са създавали Църквата като институция, не са имали предвид някаква теокрация, която не е отговорна пред никого и нищо. Интересно как хора дето иначе много реват за разделението между религия и държава, иначе много се кефят на Франциск и простотиите му. Всъщност то е ясно защо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Едни търсят сближаване между религиите, други се чудят как да разделят християните. Не наместници на Бога, а руски подлоги.

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  През 1054 католическата църква отпада от Православието и никога след това не прави опит да се върне.
  БПЦ не се знае кога точно отпада от Православието, но се предполага, че след 1944 г. след като комунистите взимат с кръв политическата власт в България и слагат в БПЦ на всички позиции свои хора предани на антихристовата власт и БПЦ отпада от Православието.
  Вселенската патриаршия отпада от Православието през 1923 г., когато масонът Мелетий Метаксакис приема новият стил за богослужебна употреба.
  Московската Патриаршия отпада от православието през 1927 г. след като поставеният от болшевиките незаконно за местоблюстител на патриаршенският трон Сергий Страгородски пише своята "декларация за подчинение на съвецката власт".
  Къде е сега Църквата? Това е въпроса.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Едни търсят сближаване между религиите, други се чудят как да разделят християните. Не наместници на Бога, а руски подлоги.
  —цитат от коментар 12 на truly


  В този смисъл ще обърна внимание, че
  КРЕМЪЛСКАТА ПУТИНОСЛАВНА СЕКТА
  вече работи активно по
  РАЗДЕЛЯНЕ НА ПРАВОСЛАВИЕТО

  Ако УКРАИНСКИЯТ ПАТРИАРХ пожелае да посети България,
  ТУКАШНОТО ПОДЕЛЕНИЕ на КРЕМЪЛСКАТА СЕКТА,
  първо - ще му откаже такова посещение и
  второ - ще се държи с него още по-отвратително отколкото с Папата
  Поради единствената причина, че
  УКРАИНСКИЯТ ПАТРИАРХ Е ПО-МРАЗЕН ОТ МОСКВА,
  отколкото Москва мрази Папата....

  ПУТИНОСЛАВИЕТО изживяващо се като "РЕЛИГИЯ"

  е ГНУСНО НЕЩО

 15. 15 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Вие ни разделихте, защото се отдалечихте

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 16. 16 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вие повечето сте педофили

 17. 17 Профил на отец Богомил
  отец Богомил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Католични безбожници и всякая друга ерес - Анатема за вас!!!!
  Във ада небесен ще горите вовеки веков!!!!
  Амин

  "Покайте се неверници божии, инак мрак ще възселя над земята!" https://www.facebook.com/bogomil.roussev
 18. 18 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Вие ни разделихте, защото се отдалечихте от Светата Православна Църква. Ваши са кръстоносните походи, инквизицията, индулгенцията. Съпротивата срещу вас създаде протестанството, а то от своя страна нарои стотици секти и заедно се забъркахте в педофилски и хомосексуални скандали. Затова не искаме да служим с вас, защото ние сме чисти като сълза.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Богата работа...
  Добре ще му дойде на Рим III, ама не.

  Немаме готовност за католицизъм.
  Пише и приказва на латиница.
  Разминава се с марксистката религия.
  Банки, лихви, капитал... без морал са.
  Немат жал

  До коментар [#10] от "WWW":

  Колко е богата Католиеската църква?

  ИМа ли оценка какви пари държат?
  Включваики банките им, компаниите на Ватикана .... т.н. , всички те им активи.

 20. 20 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  БПЦ с този синод на практика е разклонение на една светска, корумпирана и политически обвързана секта под наименование Московска патриаршия, където доминират панславянски шовинисти, подчиняващи вярата в Христос с интересите на руския империализъм. Жалки изчадия адови! Те нямат общо с учението на самия Христос.

 21. 21 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нашата БПЦ си е много добре материално позиционирана в 21 век- земи, имоти, коли, ролекси, ...разврат...И всичко това срамежливо маскирано зад канони и постулати. Само сравнете папата, с неговото скромно облекло, който всяка година със смирение мие краката на своите кардинали или на обикновени нищи хора, и нашите тулупи, натруфени с корони, златни кръстове и златотъкани раса.

 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1465 Весело

  Нашите кремълски послушници сами се поставиха в мат. Не бих искал да бъда на тяхно място, когато народът прояви своя огромен интерес към посещението на папата.
  Всъщност, тях там ги стяга чепикът- не може да не се направи паралел с посещението на Гундяев.

 23. 23 Профил на kumanistan
  kumanistan
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Какво друго да очаква човек от поп-полковниците на БПЦ. Яростно крият исторически доказания факт, че Римската църква е истинската църква-майка. Удобно се разсейват, че княз Михаил е препокръстен от римските епископи Формоза Портуенски (бъдещ папа Формоза) и Павел Популонски.

 24. 24 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Хора, църквите са просто пръсти, които сочат към Бога. Какво значение има кой пръст сочи към Бога?! Вие не пръстите - Бога гледайте! (Е, ако пък не сочи и към Бога, то този пръст е за отрязване, ама и това е Божие дело...)

 25. 25 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Само минавам да напомня, че болшинството от висшите ни духовни водачи са сътрудници на Държавна Сигурност - същата тази организация, която е направила всичко възможно да затрие християнството в България. И сега тези ми пишат декларации. Пфу! Ако бях вярващ щях да кажа: "Анатема за вас!" И само заради вас се надявам това, че има Ад да се окаже истина.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Нашите кремълски послушници сами се поставиха в мат. Не бих искал да бъда на тяхно място, когато народът прояви своя огромен интерес към посещението на папата. Всъщност, тях там ги стяга чепикът- не може да не се направи паралел с посещението на Гундяев.
  —цитат от коментар 22 на Дон Кихот


  Нещо повече !
  СЕКРЕТНОТО посещение на офицер Гундяев в България
  беше може би още по-секретно и скривано от обществеността
  отколкото бяха
  ПОСЕЩЕНИЯТА НА КОЛЕГИТЕ НА ГУНДЯЕВ
  МИШКИН и ЧЕПИКА в Лондон.

  СКРИТО и ПОТАЙНО по КРЕМЪЛСКИ и КГБейски

  На този фон ще се открои
  наистина ГОЛЕМИЯТ ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС
  и ХОРСКО СЪПРИЧАСТИЕ
  към посещението на Папата
  които ще го превърнат наистина в ПРАЗНИК

 27. 27 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 960 Любопитно

  До коментар [#4] от "troika":

  Напротив!
  Католическата църква, изменила и забравила хилядолетните традиции на Християнството няма как да се надява на общо служение.

  Та те са еретици, осквернили символа на вярата.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  "Преди 17 години, пред Св.Синод на БПЦ папа Йоан Павел II горчиво констатира: "Господ Исус Христос основа една единствена Църква, но ние днес се представяме пред света разделени, като че ли Самият Христос е разделен..., което противоречи на Христовата воля". "Съществуващото общение между нашите Църкви, познава мъчителни разделения в историята, не без вина и от двете страни. За съжаление, тези грехове от миналото продължават да ни изкушават и в настоящето, като все още се усеща тяхната тежест", пише още официалният информационен портал на Светия престол."

  Добре казано. Християните и нашите църкви трябва да бъдат единни, трябва да бъдем единни в Христа. И това единение трябва да почне първо именно между католици и православни, защото в религиозно отношение ние сме най-близки едни до други. Ние споделяме много повече общи неща в сравнение със стотиците протестански църкви.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#17] от "отец Богомил":

  Богомиле, явно не си разбрал още, че схизмата между Православието и католицизма е сложен край, чети и се ограмотявай:

  Какви са причините за тази подчертана дистанцираност? Едва ли можем да я отдадем само на последиците от Великата схизма през 1054 година. Защото още през 60-те години на миналия век се наблюдават признаци на затопляне на отношенията между римокатолическата и православната църква. Своеобразен вододел в това отношение е Вторият ватикански събор (1962-1965). Именно той бележи отварянето на католическата църква към другите християнски църкви. На него като слушатели присъстват 17 делегати на протестантски и православни църкви (единственият българин, който участва, е католическият духовник монсеньор Елдъров). По време на събора папа Павел VI установява близък контакт с патриарха на Вселенската патриаршия Антигор I, което поставя началото на т.нар. „диалог на великодушието”. В резултат на 7 декември 1965 година са отменени взаимните отлъчвания на папата и патриарха, влезли в сила през далечната 1054 година.

  Няколко години по-късно, на 30 ноември 1979, в Истанбул е поставено официалното начало на „теологическия диалог” между католическата и православната църква, който цели да изгради взаимно доверие между тях и да спомогне за решаване на спорните въпроси.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дневник, отново взимате едностранна позиция. В изявлението на Светия Синод не се осъжда посещението на папа Франциск.
  Просто се изчиства позицията че представители на БПЦ не може и няма да извършват съслужение.
  Ще има среща на главата на Католическата църква с Българския Патриарх но то няма да доведе до общение в църковния смисъл.
  Не харесвам това - бих предпочел единение на Църквата във всичките и форми. Но дори и така не я оплювам ,като вас .Това е процес , който може да продължи векове . Все пак бавно и мудно , но тече.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 31. 31 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  Прав сте, но апостолите (нито Господ Исус) не са имали и предвид брутален цезаропапизъм, в който църквата се превръща в маша на държавата и се подчинява доктринално на василевса, а не на учението на Христос и на апостолите. Това за съжаление се случва доста рано в църковната история - още при намесата на император Константин, който самият не е бил абсолютно никакъв християнин, камо ли "светия". Кесаревото - керсарю, Божието - Богу.

  По моето скромно мнение и папоцезаризмът, и цезаропапизмът са злини, но цезаропапизмът е по-голямото зло.

  Това е видно и по окаяното духовно състояние на църквата в източна Европа, която масово е отстъпила от учението на Христос, обикновените миряни не знаят колко са Евангелията, какво остава да живеят според тях, вярата се е превърнала в мъртва религия, целуване на икони, палене на свещи и т.н. и т.н.

 32. 32 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мизийски":

  "ние сме чисти като сълза" ? Вопиюща фарисейщина.

  И на някои, които уповаваха на себе си, че са праведни, и презираха другите, каза и тая притча:
  Двама души възлязоха в храма да се помолят, единият фарисей, а другият бирник. Фарисеят, като се изправи, молеше се в себе си така: Боже, благодаря Ти, че не съм като другите човеци, грабители, неправедни, прелюбодейци и особено не като тоя бирник. Постя дваж в седмицата, давам десетък от всичко що придобия. А бирникът като стоеше издалеч, не щеше нито очите си да подигне към небето, но удряше се в гърди и казваше: Боже бъди милостив към мене грешника. Казвам ви, че този слезе у дома си оправдан, а не онзи; защото всеки, който възвишава себе си, ще се смири, а който смирява себе си, ще се възвиси.

  Ев. от Лука 18:9-14

  Смешна работа е българският грандомански комплекс.

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Да се откажеш от опознаване на света и да се ограничиш до изучаване на библията е талибанщина.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Точно икуменизма те отдалечава от Бог!

  Никой не може да служи на двама господари!
  И ако Православната Църква служи на Бог и е основана от Господ Иисус Христос -явно е ,че еретическа та католическа църква служи на дявола и мамона...

  Sic transit gloria mundi
 35. 35 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":


  Кой си ти ,че да го твърдиш това?

  Психически неадекватен трол в клюкарски форум ...

  Нямаш думата!

  Sic transit gloria mundi
 36. 36 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":


  Църквата трябва да пази вярата и да служи на Бог,всичко останало са подробности!

  Засега БПЦ се справя идеално според вярващите!

  Мнението на другите,които не са такива реално няма значение...

  Sic transit gloria mundi
 37. 37 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "bobhunter":


  БПЦ постоянно участва в обществения живот-явно или ти не участваш в него или просто лъжеш...

  Sic transit gloria mundi
 38. 38 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "truly":


  Според Православната Църква католиците са еретици,а не християни!

  Няма как да се обединиш с някой ,който изповядва коренно противоположни на твоите ,а на това отгоре и противоположни “вярвания”...

  Бог не може да има нищо общо с дявола!

  Sic transit gloria mundi
 39. 39 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonim440":


  Трол,копи пейст мненията ти под различни статии са голям фал...

  Sic transit gloria mundi
 40. 40 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  Укро псевдопатриархални не е признат от никого!

  Затова и Никой не го кани и не го споменава даже...

  Sic transit gloria mundi
 41. 41 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "xefgo":


  Ти не знаеш Христос,
  ако го знаеше нямаше да плюещ срещу Църквата,която Е основал и води досега!
  Верно сте адски изчадия местните тролчета...

  Sic transit gloria mundi
 42. 42 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "rsw37525595":


  Такова е облачението на Божиите архиереи!

  Папата е обикновен,макар и адски богат еретик-затова и не трябва да се облича като тях!
  Да си знае мястото...

  Sic transit gloria mundi
 43. 43 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дон Кихот":


  Кой народ?
  Вярващите не искат да чуят за папските изпълнения!
  Местните католици го посрещат като свой водач.
  Другите гледат шоу,но невярващите и без това са индеферентни...

  Sic transit gloria mundi
 44. 44 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "kumanistan":


  Историческите факти са публични!
  Лъжата,която се мъчиш да прокараш е,че Католическата църква сега има нещо с Римската църква от първите векове!
  Само,че истината е ,че тогавашната Римска църква е била със същото изповедание като съвременната Православна Църква,а не като отпадналата и изменила на христианското учение съвременна Католическа църква...
  Не лъжи за неща,които даже ученик може лесно да провери...

  Sic transit gloria mundi
 45. 45 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":


  Убеди любимите си католици да се покаят и да се откажат от ересите си и да се присъединят към Православната Църква и пак ще има само една Църква!

  Sic transit gloria mundi
 46. 46 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":


  Не е сложен край и няма никога да има механично обединение между две абсолютно различни вече религии като Православието и католицизма!
  Това ,което разпространявате е недействително и не се споделя от по местните православни църкви...

  Sic transit gloria mundi
 47. 47 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":


  За 1000 години католиците са измислили и приели толкова нови ереси ,противоречащи на Православната вяра,че не се наблюдава никакво сближаване,а постоянно отдалечаване!
  Няма да има обединение...

  Sic transit gloria mundi
 48. 48 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "conventi0nal":


  Точно в Източна Европа в Православната Църква кипи живот,който ти не виждаш,защото не участваш в него!
  Ако беше вярващ и практикуващ християнин щеше да знаеш това...

  Sic transit gloria mundi
 49. 49 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "korc":


  Кой го прави това?

  Всички православни ,които познавам са високоинтелигентни ,образовани,квалифицирани хора,които разбира се четат и Библията,но нямат нищо общо с неадекватното ти описание и малоумния ислямски паралел,който правиш...

  Sic transit gloria mundi
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#34] от "lon01600906":

  А на една църква?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "penetrating":

  Единственият път за католиците за една църква минава през покаяние и отричане от ересите ,заради които са изгонени от нея!

  Няма друг път към Бог ,освен Светата Православна Църква ,която Единствена пази и предава истинската вяра от апостолски времена!

  Sic transit gloria mundi
 52. 52 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "conventi0nal":


  Това което описваш е за личните грехове и няма нищо общо с историческият факт ,че католиците са еретици!

  Sic transit gloria mundi
 53. 53 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  Католическата църква се опитва да оцелее в 21 век и не просто да оцелее , а да е световен фактор и затова са тези напъни и сближаването с либерали, левичари , анархо кумунсти и тн , с които доскоро бяха врагове , а в момента са в един отбор, не толкова , защото споделят общи цености , а имат общ враг . Затова и Днвник започна открито да пише хвалебствияж за папапата и вероятно всеки ден ще е така , ако не до победата , оне до визитата https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/04/04/3414312_razvurzvashtiiat_vuzli_za_misiiata_i_metoda_na_papa/

 54. 54 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":
  "Това за съжаление я поставя в ситуация да изглежда на широката публика като средновековно застинала и някак си извън времето"

  Тя не изглежда застинала!
  Тя е вкаменена в преди средновековието!!!
  Сгрешена е в основите си с поддържане на догми, които я вкаменяват!
  За подчинеността на по-младата кагебейска руска църква не си струва да се споменава – огромен грях, който БПЦ поддържа в Сатана Кирил!

 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Само минавам да напомня, че болшинството от висшите ни духовни водачи са сътрудници на Държавна Сигурност - същата тази организация, която е направила всичко възможно да затрие християнството в България. И сега тези ми пишат декларации. Пфу! Ако бях вярващ щях да кажа: "Анатема за вас!" И само заради вас се надявам това, че има Ад да се окаже истина.
  —цитат от коментар 25 на dimitarkotzev


  БПЦ + ДС + БСП + КГБ – дружба навеки! Амин!

 56. 56 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Alexander97":

  Догма (от гръцки δόγμα, δόγματα – установявам, утвърждавам) е установената вяра и доктрина от религия, неподлежаща на обсъждане или съмнение и приета за безусловна истина.

  Това е като аксиомите в математиката...

  Sic transit gloria mundi
 57. 57 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Alexander97":

  Няма нищо общо с реалността и истината!

  Троленето на едни и същи лъжи никога няма да ги превърне в истина!

  Лъжата винаги си остава лъжа...

  Sic transit gloria mundi
 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#51] от "lon01600906":

  Това предлага и папата и икуменизма Единна Света Цеърква. Защо БПЦ излезе от организацията?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 865 Разстроено

  Имаме "тонове" общи неща и само "килограми" различия. Би трябвало да се съсредоточим върху обjavascript:;щото и да работим за него. Не мисля че е разумно "да плеснеш" протегната ръка!

 60. 60 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "penetrating":

  Ако БПЦ е поместена част от Едната Свята Православна Църква какъв е смисъла да участва в такива безбожни сборища?!
  Папата може лесно да е отново в Светата Църква като се покае и отрече от ересите!

  Той го знае ,но не иска да остави гордоста си за да влезе в Царството Божие!
  Прилича на евангелският богаташ,който не последвал Христа з,защото чул-иди продай богатството си ,раздай го на бедните и ме последвай! и това много го натъжила ,защото бил привързан повече към временното,отколкото към вечното,и към мамона,а не към Бога...
  Така и ще си погине папата в ересите и вас ще заведе в Ада да се пържите с него вечно,защото не искате да се покаете!

  Sic transit gloria mundi
 61. 61 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "charlesdegaulle":


  Точно обратното имаме тонове различия ,които католиците увеличават всеки ден ,защото измислят нови!
  За 1000 години схизма ,дотолкова са се отклонили от вярата,че това са две различни религии вече,които имат много малко допирни точки!

  Sic transit gloria mundi
 62. 62 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Весело

  Е, като си признаят, че католиците са се отделили от нас, тогава може да има помирение. Папата като единственият наместник на Господ на земята, малко не върви...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 63. 63 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Весело

  До коментар [#60] от "lon01600906":

  Ами очевидно не е :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 64. 64 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "penetrating":
  Кое не е?
  Повече думи-не ти ли плащат на публикуван знак.

  Sic transit gloria mundi
 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#63] от "penetrating":Кое не е?Повече думи-не ти ли плащат на публикуван знак.
  —цитат от коментар 64 на lon01600906


  Проявяваш хиперактивност. От 64 поста , 23 са твои. На теб как ти плащат? На брой постове?

 66. 66 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#30] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  "Ще има среща на главата на Католическата църква с Българския Патриарх но то няма да доведе до общение в църковния смисъл."

  Че за какво ще си говорят? За мадами? Или ще четкат пърхота от главите на двамата клоуни Тръмп и Путин (на единия май няма какво да му се четка, но нейсе)?

  Отказът на БПЦ от пълноценно общуване е първо, по заповед от Гундяев, и второ- от ревност, че народът ще продемонстрира в пъти по-голяма значимост и популярност на един католически свещеник в "православна" България, отколкото всички агенти на КГБ под прикритие, които се изтипосват като "божи служители" в препатилата, изгубила всякакъв облик "българска православна църква" ( дори не я пиша с главни букви, не е грешка).

 67. 67 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#57] от "lon01600906":

  "Няма нищо общо с реалността и истината!
  Троленето на едни и същи лъжи никога няма да ги превърне в истина!
  Лъжата винаги си остава лъжа..."

  Няма абсолютна истина! Истината винаги е относителна.
  Класически пример за това е прословутата история с оптимиста и песимиста. За оптимиста полупразната бутилка е наполовина пълна, за песимиста- наполовина празна. Двамата са на противоположни позиции, но и двамата не се отклоняват от обективната реалност- в бутилката има точно половин литър вино.!

 68. 68 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Дон Кихот":

  6. Каза му Иисус: Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.

  Sic transit gloria mundi
 69. 69 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#65] от "tacheaux":

  Не на завербувани мързеливи противникови тролове!
  Пиши на лични ако си готов за смяна на отбора...

  Sic transit gloria mundi
 70. 70 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Май не остана много ВЯРА и МЪДРОСТ в нашата БПЦ?!
  —цитат от коментар 3 на bosev.asen


  ... с Надежда и Любов некой знае ли какво се случва... в християнския аспект, де )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 71. 71 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#65:"tacheaux"][/quote]

  ... ми, не му плащат щото имал да връща... смотаняк нек'ъф ))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 72. 72 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":За 1000 години католиците са измислили и приели толкова нови ереси ,противоречащи на Православната вяра,че не се наблюдава никакво сближаване,а постоянно отдалечаване!Няма да има обединение...
  —цитат от коментар 47 на lon01600906


  ... православната ви "вяра" бележи началото си 1500 години след Разпятието... за какво точно претендирате... че сте ОРИГИНАЛЪТ... това ли е? )))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Весело

  До коментар [#64] от "lon01600906":

  Не, писането тук е за моя смета и затова гледам да го минимизирам, когато мога :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "penetrating":

  Поне гледай да може да се схване смисъла на написаното!

  Sic transit gloria mundi
 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Весело

  До коментар [#65] от "tacheaux":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "о сандо":

  Православната Църква е оригиналната Църква основана от Спасителя чрез Апостолите над които слиза Светия Дух на Петдесятница след Възнесение Господне!
  От тогава до ден днешен е исторически доказано и проследимо как се е предавало от Апостолите на последващите Епископи и до наши дни това приемство чрез ръкоположение...

  Sic transit gloria mundi
 77. 77 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е, като си признаят, че католиците са се отделили от нас, тогава може да има помирение. Папата като единственият наместник на Господ на земята, малко не върви...
  —цитат от коментар 62 на Пешката


  ... в грешка сте (както е обичайно)... в Сердика се е състоял Свети Събор (четвърти поред), чиято задача е била да разреши спорът между ортодокса и католицизма... НИЕ
  (а дали и вие, което е под въпрос) сме били Арбитърът, като най-старата Християнска Апостолическа Черква в Европа... грузинските и арменските претенции ги пропускам, щото са всеизвестни с твърде фриволното си боравене с числа и дати )... та орто и като не са се разбрали за "СИМВОЛА НА ВЯРАТА", НО НЕГЛАСНО СА СЕ РАЗБРАЛИ ДА НИ УНИЩОЖАТ ... но защо ли не им се получава вече едни 1500 -1600 години... м?

  *** до там, където черквите се именуват Св. София - до там е Българско, с гаранция... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 78. 78 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#72] от "о сандо":Православната Църква е оригиналната Църква основана от Спасителя чрез Апостолите над които слиза Светия Дух на Петдесятница след Възнесение Господне!От тогава до ден днешен е исторически доказано и проследимо как се е предавало от Апостолите на последващите Епископи и до наши дни това приемство чрез ръкоположение...
  —цитат от коментар 76 на lon01600906


  ... "доказателствата" и "ръкополагането" ви правоСЛАВНИ датират от 400 години макс... а предишните 1500 години История де си ги завирате??? хахахахахахахахахаха ... хем, че сте се "ръкополагали" без ТОМОС, т.е. кракополагали сте се (били сте си шутове)... и пак ви питам... какво става с Десетте Заповеди, нечестивци *****...

  ЗАЩО НЕ ГИ СПАЗВАТЕ

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 79. 79 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#78] от "о сандо":

  Пиян ли си?
  Тук всякакви странни птици вият гнезда и грачат нечленоразделно неуките си брътвежи,та не може да се разбере кой троли и дали чете...
  Търси в нета има всичко,ама трябва да се чете,да се чете с разбиране ,а не само да се бръщолеви...

  Sic transit gloria mundi
 80. 80 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#78] от "о сандо":Пиян ли си?Тук всякакви странни птици вият гнезда и грачат нечленоразделно неуките си брътвежи,та не може да се разбере кой троли и дали чете...Търси в нета има всичко,ама трябва да се чете,да се чете с разбиране ,а не само да се бръщолеви...
  —цитат от коментар 79 на lon01600906


  ... :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 81. 81 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#79] от "lon01600906":

  ... ти си лъжец... лъжеш за копейки :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 82. 82 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  "Преди 17 години, пред Св.Синод на БПЦ папа Йоан Павел II горчиво констатира: "Господ Исус Христос основа една единствена Църква, но ние днес се представяме пред света разделени, като че ли Самият Христос е разделен..., което противоречи на Христовата воля"._____

  Ми то още в самото начало Павел е разделил Църквата, като образува своя фракция, различна от първата църква в Йерусалим, на която лидери са Яков(братът на Исус) и Петър.

  Един интересен документален филм по темата:

  "Истинският Исус Христос (Библейски документален филм)" Timeline https://youtu.be/7ftrUdKFKZg

  "Истинският Исус Христос" реконструира загубената биография на Исус: алтернативна версия на живота му, както биха разказали тези, които загубиха битката за наследството, но го познаваха по-добре от другите - най-близките му последователи и семейството му."

  reductio ad absurdum...
 83. 83 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Едни търсят сближаване между религиите, други се чудят как да разделят християните. Не наместници на Бога, а руски подлоги.
  —цитат от коментар 12 на truly


  "Движението се приема като католическа инициатива, като движение на римокатолическото мисионерство. От друга страна движението произхожда от различни протестантски общности, откъдето най-широко се разпространява. Икуменизмът се оформя и утвърждава като организация в 1948 година на конгреса в Амстердам, на който се създава Световен съвет на църквите (ССЦ).

  Българската православна църква и руската православна църква встъпват в ССЦ в 1961 година. По-късно БПЦ напуска тази организация."

  Наблегни на последното изречение! Явно ББЦ не са били руски подлоги, щом САМОСТОЯТЕЛНО са напуснали ССЦ. 😉😏

  reductio ad absurdum...
 84. 84 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  грузинските и арменските претенции ги пропускам, щото са всеизвестни с твърде фриволното си боравене с числа и дати
  —цитат от коментар 77 на о сандо


  :D ше ма умориш от смях

  яж бахур
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK