Опашките в КАТ изчерпват търпението на столичани

Опашките в КАТ изчерпват търпението на столичани

© Красимир ЮскеселиевСтоях над 3 часа в КАТ, за да подам документи за издаване на шофьорска книжка, а идвам за втори път тази седмица", разказва мъж, който е останал възмутен от начина на обслужване в институцията.


За да подадат документи за издаване или подновяване на шофьорските си книжки, на столичани им е необходимо да прекарат средно по около 3 часа на опашките в централата на КАТ в София. За целта хората започват да се нареждат в ранните часове на деня, за да избегнат дългото чакане.


Предвидените гишета за обслужване на посетители, които искат да подадат документите си за издаване на свидетелство за управление, са 8. В петък, в началото на работния ден, в институцията бяха отворени две и в 7.30 ч. около 60 души вече чакаха. 3 часа по-късно отворените гишета вече бяха 4, но потокът от хора нарасна двойно. Според посетителите никога не са отворени и осемте пункта и така се удължава прекараното време в институцията. По думите им най-много работят 5 гишета, а останалите три не се използват за нищо друго освен за бюра, където хората по-удобно да попълват формулярите си.
В чакалнята на КАТ хората губят часове, за да подадат документите си.

© Георги Кожухаров

В чакалнята на КАТ хората губят часове, за да подадат документите си.


Продължителното чакане ядоса хората, тъй като повечето излизат от работа, за да отидат до КАТ. За да спестят време те прибягват до алтернативни начини. Някои от тях се връщат в сградата в различни часове от деня с надеждата, че чакащите ще са намалели. Други разчитат на свои познати, които имат възможност да минат по-рано и да изтеглят билет с пореден номер от автомата на входа. Възможно е обаче редът от билетите да бъде изпуснат, защото номерата на отказалите се посетители минават по-бързо през гишетата. Поради големия брой чакащи в петък около 12 ч. на машината беше залепена бележка, която информира посетителите за това, че автоматът временно преустановява предоставянето на билети за издаване или подновяване на свидетелства за управление.


При подаване на документи за издаване на шофьорска книжка гражданите получават бланка за попълване. След това е необходимо отново да се върнат в гишето и да я предоставят на служителя от КАТ. За второто действие обаче, не се определя ред и има вероятност хора от опашката да бъдат прередени, защото вече попълнилите формуляра могат да влизат в пунктовете без да изчакват.


Според институцията необходимият ред е осигурен


"Дневник" се свърза с пресцентъра на СДВР, като от там обясниха, че времето за обслужване на подаващите документи за шофьорски книжки не е "константна величина". На въпрос защо се отварят само до 5 гишета, от пресцентъра отговориха, че всеки ден ситуацията е различна и е възможно да има служители в отпуск или в болнични. До момента от СДВР не са запознати със случаи, в които чакащи на опашката са били прередени. Според тях автоматът, предоставящ билети с номера осигурява необходимия ред сред опашките, а служителите излизат в почивки през деня по различно време, за да не спира функционирането на гишетата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK