За последните 10 години затворниците в България са намалели с 25%

За последните 10 години затворниците в България са намалели с 25%

© Надежда Чипева, КапиталВ България се наблюдава трайна тенденция за намаляване на броя на затворниците през последните десет години. Това показва последната годишна статистика на Съвета на Европа за положението в европейските затвори, обхващаща периода до края на януари 2018 г., цитирана от "Капитал".


Тенденцията се засилва през последните години. Между 2008 и 2018 г. България е успяла да намали броя на затворниците си с близо 25%. Друга положителна тенденция е, че е намалял значително общият бюджет на затворите в България - от 65.9 млн. евро през 2015 г. на 54.3 млн. евро през 2017 г. Същевременно средният дневен разход на затворник се увеличава с около 15 евро на човек в сравнение с 2015 г. и възлиза на 72.3 евро през 2017 г., което надвишава европейското средно ниво от 66.5 евро.


С тези данни България се нарежда на второ място сред държавите в Европа с най-бързо намаляване на затворниците – веднага след Румъния. Най-много затворници има в Русия - 602 176 души.


Още данни от годишната статистика на Съвета на Европа четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK