Столичната община ще подпомага собственици на сгради - паметници на културата, да ги реставрират

Йорданка Фандъкова съобщи още, че общината била започнала процедура за възстановяване с общински средства на къщата на арх. Георги Фингов на столичната улица "Шипка" 38. Действията на общината обаче накарали собственика да започне сам проектирането. А ремонтът щял да започне скоро

© Надежда Чипева, Капитал

Йорданка Фандъкова съобщи още, че общината била започнала процедура за възстановяване с общински средства на къщата на арх. Георги Фингов на столичната улица "Шипка" 38. Действията на общината обаче накарали собственика да започне сам проектирането. А ремонтът щял да започне скороСтоличната община да може да подпомага собственици на сгради - паметници на културата, които искат да ги реставрират, като изработва вместо тях или им съдейства при подготовката на проекта за ремонта, придвижва документите през институциите и осигурява авторски надзор. За тази цел тази година са планирани 300 000 лв., а един проект може да е на стойност до 75 000 лв.


Това предвижда програма "Културно наследство" на Столичната община, представена вчера от кмета Йорданка Фандъкова. Проектът за програма трябва да мине през одобрението на Столичния общински съвет. А кметът на София изрази надежда през есента да бъдат внесени и първите обекти за подпомагане.


Собствениците на сгради - паметници на културата, ще получават освен готов проект също и сметка колко ще им струва ремонтът, както и разрешение за строеж от общината. Документите ще бъдат придвижвани и през Националния институт за недвижимо културно наследство. Не се предвижда общината да отпуска пари, а ще инвестира в услуги и административно подпомагане.
След изработването на проекта собствениците имат ангажимент в срок от 3 години да го реализират. Ако не го направят, те трябва да възстановят изразходваните от общината средства.


По програмата могат да кандидатстват всички собственици на сгради, които са недвижими културни ценности от категориите "национално значение", "местно значение", "ансамблово значение" и "за сведение", на територията на Столичната община.


Дейностите включват фасадна реставрация, консервационно-реставрационни дейности, укрепвания.


"Досега тези собственици бяха налагани с тоягата. Сега търсим и моркова", коментира главният архитект Здравко Здравков. Той добави, че проектантите ще бъдат избрани с обществена поръчка.


По закон това трябва да са хора със специална квалификация, което ще гарантира и добри проекти. Критериите за подбор на желаещите собственици ще бъдат избрани допълнително. Те ще бъдат разработени от програмния съвет на програмата, в който ще влизат и общински съветници. Ще бъдат подготвени също договорите и правилата за отпускането на помощта. Основният критерий за подпомагане ще е състоянието на сградите.


Фандъкова отбеляза, че са над 1400 са недвижимите културни ценности от различни епохи на територията на Столичната община. До момента в централна градска част са възстановени 118 сгради със статут на единична културна ценност. По данни на общината към момента около 40 сгради, които са паметници на културата, имат нужда от ремонт.


Кметът съобщи още, че общината била започнала процедура за възстановяване с общински средства и на къщата на арх. Георги Фингов на столичната улица "Шипка" 38. Действията на общината обаче накарали собственика да започне проектирането. Сградата от години се руши и собствениците й не предприемат нищо за възстановяването й, след като беше отхвърлена идеята им в задния двор да се появи висока и масивна нова сграда. Сега главният архитект съобщи, че вече има одобрен нов проект за възстановяване на къщата и то трябвало да започне скоро. Според Здравков тя ще бъде добър пример и "бяла лястовица" за това как трябва да се извършва подобна реставрация.


Столичната община отново даде срок на собствениците на Захарната фабрика, която вече е в окаяно състояние, да започнат възстановяването й. Този път една-две седмици. След това отново ще бъдат наложени санкции, каквито и досега са налагани, но без резултат. А сградата вече почти пада.


Фандъкова съобщи още, че общината е наложила глоби в размер над 700 хил. лв. на недобросъвестни собственици на сгради паметници на културата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK